شنبه ۳۰ آذر ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۰
کد مطلب : 112101
عراقچی: مذاکرات سنگین و فشرده‌ای با ژاپنی‌ها داشتیم

دل بستن به مسیر اشتباه

دل بستن به مسیر اشتباه

حسن روحانی دو روز پیش برای دیداری دو روزه وارد توکیو و پس از استقبال رسمی، وارد گفت‌وگوی خصوصی با آبه شینزو نخست وزیر ژاپن شد؛ بدون اینکه دستاورد خاصی این سفر داشته باشد، معاهده و یا تفاهم نامه‌ای امضا شود، پول‌های بلوکه ایران در توکیو آزاد شود به تهران بازگشت؛ البته آنچه مورد نظر ناظران سیاسی است اینکه امید بستن به ژاپن برای رفع مشکلات کشور که حتی خود به لحاظ سیاسی از استقلال کافی برخوردار نیست، تکرار راه خطای گذشته و دل بستن به یک سراب است.
آبه شینزو نخست وزیر ژاپن خرداد ماه سال جاری به عنوان نخستین نخست وزیر این کشور در ۴۰ سال گذشته، به تهران سفر کرد، او در این دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفت‌وگو کرد.
آبه هدف خود از آن سفر را کمک به کاهش تنش در منطقه عنوان کرده بود و رسانه‌های ژاپنی از تلاش او برای رفع مسائل مربوط به برجام و تحریم‌های آمریکا خبر داده بودند. سفر روحانی به توکیو در پاسخ به سفر آبه و برای تکمیل گفت‌وگوهایی است که در جریان سفر او به ایران شکل گرفته بود.
ژاپن و ایران به طور سنتی روابط دوستانه‌ای دارند روحانی و آبه پیش از این، تابستان سال جاری در حاشیه برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل با یکدیگر دیدار کرده بودند این دیدار، نوزدهمین دیدار رهبران و مقامات ارشد دو کشور در ۱۹ سال گذشته و دهمین دیدار آبه و روحانی است.
در همین رابطه معاون سیاسی وزیر خارجه با بیان اینکه در دیدار روحانی و آبه مذاکرات سنگین و فشرده‌ای درباره مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین المللی، برجام و تحریم‌های آمریکا انجام شد، گفت: قرار شد مشورت‌های ۲ کشور به صورت نزدیک ادامه یابد.
سید عباس عراقچی با ذکر این نکته که در نودمین سالگرد روابط سیاسی ایران و ژاپن هستیم، خاطرنشان کرد: سال بسیار فعالی در روابط دو‌ کشور بوده است. رئیس جمهور ایران و نخست وزیر ژاپن در سال جاری سه بار در تهران، نیویورک و توکیو با یکدیگر ملاقات کردند.
معاون سیاسی وزیر خارجه ایران با بیان اینکه ژاپن از دوستان قدیم و شرکای تجاری مهم ایران است و ما همیشه مشورت‌های سیاسی نزدیک با ژاپن داشتیم، اظهار داشت: امسال هم به دلیل نودمین سالگرد و هم به دلیل تحولاتی که در جریان است، فشارهای آمریکا و تحریم‌هایی که ناعادلانه با خروج آمریکا از برجام تحمیل شده، ضرورت داشت مشورت‌های نزدیک تر و فشرده تری صورت بگیرد.
پیشتر نیز روحانی به مالزی سفر کرده بود و در مدت حضورش در این کشور علاوه بر سخنرانی در جمع سران و مقام‌های شرکت‌کننده در اجلاس کوآلالامپور و تببین و تشریح سیاست‌های منطقه‌ای و بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران، با برخی از سران و مقام های شرکت کننده در این اجلاس دیدار و درخصوص مسائل مورد علاقه دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌وگو کرد.
ژاپن حتی نمی‌تواند بدهکاری‌اش را به تهران پرداخت کند چرا که تمام بانک‌های این کشور تحت نظارت و کنترل آمریکا هستند و رژیم استکباری آمریکا این اجازه را به آنها نمی‌دهد که با جمهوری اسلامی ایران مبادلات بانکی داشته باشد.
۷آنطور که تسنیم نوشته؛ ماه پیش بود که آبه شینزو نخست وزیر ژاپن که حامل پیام رییس جمهور آمریکا برای دولت ایران بود، وارد تهران شد تا بلکه بتواند راهی برای مذاکره مستقیم بین تهران و واشنگتن باز کند. سفر آبه در آن زمان سفر مردی اشتباه در زمانی اشتباه به مقصدی اشتباه بود! ایران و آمریکا که درگیر در رویارویی‌های نظامی و تهدیدهای لفظی در خلیج فارس و تنگه هرمز بودند، نمی‌توانستند در زمانی که تنش‌ها روز به روز افزونی می‌یافت و تحریم‌های ضد ایرانی وزارت خزانه داری در واشنگتن نیزهر روز ابعادی تازه‌تر به خود می‌گرفت از طریق واسطه گری ژاپن به مذاکره بنشینند. در واقع ترامپ مدتها پیش، یعنی از زمانی که اعلام کرده بود از توافق هسته‌ای بیرون می‌آید، درهای مذاکره با تهران را بسته بود وحالا قصد نداشت بدون هیچ عذرخواهی یا عقبگرد و یا حداقل نشان دادن امتیازات تازه، به فکر مذاکره تازه باشد.
۷ ماه بعد از این اتفاق و زمانی که آبه شینزو بدون هیچ دستاوردی به توکیو بازگشت، حالارییس جمهورکشورمان به این کشور سفر کرد تا بلکه باز هم طبق معمول روال گذشته دولت، بتواند از تمام فرصت‌های پیش رو برای به پیش بردن پروژه مذاکره در هر شرایطی استفاده کند. این بار نیز به نظر می‌رسد مانند دفعه قبل، سفری اشتباه، در زمانی اشتباه و به مقصدی اشتباه صورت گرفت و این بار البته بعد اشتباه دیگری نیز در این زمینه وجود دارد و آن وجود داشتن امیدی اشتباه و واهی به نتایج این سفر است.

https://siasatrooz.ir/vdcdzx0ffyt0ff6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی