شنبه ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۲۲:۵۷
کد مطلب : 107108

رمز پیروزی در سازمان‌ملل

سازمان ملل این روزها شاهد برگزاری نشست‌هایی بوده که بخشی از آن مربوط به مسئله فلسطین است. نکته قابل توجه در این عرصه آنکه در حالی که نماینده آمریکا در سازمان ملل برای تصویب قطعنامه پیشنهادی‌اش علیه مقاومت فلسطینی حتی به تهدید کشورها متوسل شد، اما مجمع عمومی سازمان ملل این قطعنامه را رد کرد.
نیکی هیلی نماینده آمریکا پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کرد که با محکوم کردن مقاومت مردم فلسطین و متهم کردن حماس به تروریسم، به دنبال تشدید فشار بر فلسطینی‌ها بود.پس از اظهارات هیلی، «ساکا لورنتی» نماینده بولیوی از رئیس جلسه خواست در مورد نحوه رأی‌گیری در مورد قطعنامه رأی‌گیری کرده و نظر اعضا در مورد افزایش کف آرای مورد نیاز برای تصویب قطعنامه به دو سوم را جویا شود. پس از سخنرانی‌ها، قطعنامه پیشنهادی آمریکا به رأی گذاشته شد. نتیجه رأی‌گیری به این ترتیب اعلام شد: ۸۷ رأی مثبت، ۵۷ رأی منفی و ۳۳ رأی ممتنع. حال این سوال مطرح می‌شود که این رای چگونه رقم خورده است و چه عواملی موجب شده تا جهانیان به سمت فلسطین گرایش یابند و حتی به مقابله با خواست آمریکا بپردازند.؟
برخی ناظران سیاسی با اشاره به ساختار حاکم بر نظام بین‌الملل بر این عقیده‌اند که مخالفت جهانی با سیاست‌های آمریکا زمینه‌ساز رای منفی به این قطعنامه شده است. برخی نیز تاکید دارند که لابی‌های سیاسی تشکیلات خودگردان فلسطین این امر را رقم زده و حتی برخی کشورهای عربی برآنند تا آن را برگرفته از رایزنی‌های خود عنوان سازند.
شاید هر کدام از این موارد بتواند به عنوان مولفه‌ای در این رای‌گیری مطرح باشد اما بررسی ریشه‌ای تحولات نشان می‌دهد که در گذشته نیز این فرآیندها وجود داشته اما چندان تاثیری در معادلات فلسطین نداشته است چنانکه تحرکات سیاسی جز سازش و از بین بردن حقوق ملت فلسطین پیامد دیگری نداشته است. بر این اساس باید مولفه دیگری باشد که زمینه‌ساز تحقق این مهم شده است. مرور تحولات فلسطین نشان می‌دهد که در ماه‌های اخیر ملت فلسطین ابعاد جدیدی از مقاومت را در غزه و کرانه باختری درپیش گرفته و با جمعه‌های خشم برای احقاق حقوقشان تلاش می‌کنند که البته با سرکوب‌گری گسترده صهیونیست‌ها همراه بوده است.
بسیاری از ناظران سیاسی تاکید دارند که این ایستادگی و مقاومت موجب رویکرد افکار عمومی جهان به مسئله فلسطین شده چنانکه حتی در کشورهای اروپایی و آمریکا نیز شاهد اقدامات گسترده مردمی در حمایت از فلسطین هستیم. این رویکرد مردمی دولت‌ها را نیز بر آن داشته تا برای رسیدن به جایگاه مردمی گزینه‌ای جز حمایت از فلسطین نداشته باشند که نتیجه آن را در رد قطعنامه آمریکا می‌توان مشاهده کرد.
بر این اساس آنچه تحقق بخش حقوق ملت فلسطین بوده نه سازشکاری و یا انزجار جهانی از ترامپ بلکه ایستادگی ملت فلسطین است که افکار عمومی جهان را معطوف به این سرزمین کرده است. 

نویسنده: فرامرز اصغری

https://siasatrooz.ir/vdce7f8zvjh87zi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی