دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۱:۰۸
کد مطلب : 96640
طب سنتی می‌تواند به صنعت توریست درمانی کمک کند؛

میراثی که جدی گرفته نمی‌شود

میراثی که جدی گرفته نمی‌شود

قدمت طب سنتی به تأیید حکمای این طب به درازای عمر انسان است. برخی از نام‌آورترین دانشمندان، حکما و محققان در این علم براین باورند که علم طب، مبدأ الهی دارد و متکی بر وحی است همانکه گاهی انسانی را از آن سوی کره زمین به ایران می‌کشاند.
در همین رابطه بود که خبری کوتاه مخابره شد، خبری مبنی بر اینکه کودک نیوزلندی که مدت‌ها در نقاط مختلف جهان زیر نظر متخصصان بود و بهبود نمی‌یافت با طب سنتی ایرانی به طور کامل بهبود پیدا کرد! بی‌محابا یاد جلسه هیات وزیران در سال ۹۲ می‌افتی، جلسه‌ای که در آن این هیئت در تاریخ ۸/۱۰/۱۳۹۲ تصویب کرد: تصمیم نامه شماره ۴۴۳۵۱/ت۴۸۹۲۳ن مورخ ۲۸/۲/۱۳۹۲ لغو می‌شود. موضوع این نامه، اجازه ايجاد معاونت طب سنتي ايراني - اسلامي به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي بود! آن وقت است که آه از نهاد انسان بلند می‌شود که چطور فردی از فرسنگ‌ها دورتر به یاری طب سنتی ایمان می‌آورد و ما آن را نادیده گرفته و منحل می‌کنیم!

جایگاه ویژه ایران در مباحث طب سنتی
سرزمین ایران کشوری ممتاز و با رتبه بالا از نظر غنای گیاهی و تنوع‌زیستی و دارای ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم شناخته شده جهانی است. براساس نظر گیاه‌شناسان و پ‍‍ژوهشگران، تعداد گونه‌های گیاهی ایران در حدود ۸ هزار گونه است که از نظر تنوع گونه‌ای حداقل دو برابر قاره اروپاست.
تحقیقات نشان داده است که بیش از ۲۳۰۰ گونه از گیاهان کشور دارای خواص دارویی، عطری، ادویه‌‌ای و آرایشی بهداشتی هستند. به علاوه ۱۷۲۸ گونه از این گیاهان به‌عنوان گیاهان بومی۱ ایران هستند. منحصراً در سرزمین ایران رویش کرده و به‌عنوان یک ظرفیت انحصاری در کشور محسوب می‌شوند.

هزینه‌هایی که داروهای شیمیایی تحمیل می‌کنند
حجـم تجـارت جهانی گیاهان دارویـی از ۶۰ میلیارد دلار در سـال ۱۹۹۶ به ۱۰۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۰ افزایش یافته است و براساس پیش‌بینی بانک جهانی در سال ۲۰۵۰ گردش مالی و تجارت جهانی متمرکز و مبتنی بر گیاهان دارویی و داروهای گیاهی به حدود ۵۰۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید. در اکثر کشورهای توسعه‌یافته، طب سنتی در ابعاد مختلف تحت حمایت دولت قرار گرفته و سهم خوبی از تأمین سلامت مردم را در سیستم سلامت کشور به‌عهده گرفته است.
طب سنتی چین ۴۰ درصد خدمات بهداشتی درمانی را در این کشور برعهده دارد؛ پوشش بیمه‌ای هزینة درمان، دارو و خدمات طب سنتی در ژاپن، ‌چین، کره و ویتنام به‌ صورت کامل است و در کشورهای آلمان، استرالیا،‌ نروژ، انگلستان، کانادا و آمریکا قسمتی از هزینه‌ها توسط سازمان‌های بیمه پرداخت می‌شود.
اکنون بعد از ۱۰۰ سال خاک خوردن این گنجینه بارقه‌هایی از امید دیده می‌شود. رهبر انقلاب در دیدار با اساتید دانشگاه‌ها با اشاره به مطالب عنوان شده توسط یکی از اساتید از خبر تشکیل دانشکده طب سنتی به یک مژده تعبیر کرده بودند و در سال ۱۳۸۶ خطاب به رياست جمهور وقت فرمودند: "جناب آقاي رئيس‌جمهور محترم! اين گياهان دارويي و طب سنتي از جمله كارهايي است كه می‌تواند باب جديدي در مسائل كلان مربوط به بهداشت و درمان بگشايد. توجه و اهتمام جنابعالي در اين كار بسيار مفيد خواهد بود انشاالله".
شاید برای برخی از مسئولین اهمیت طب سنتی - اسلامی روشن نشده باشد ولی توجه به این موضوع در دو سند بالادستی (سند راهبردي ملي توسعه طب سنتي و سیاست‌های کلی نظام) نشان از توجه سیاستگذاران به ترویج و استفاده از پتانسیل بالای طب سنتی است.
گسترش روز افزون عطاری‌ها، باز شدن هر چه بیشتر مطب‌ها، انتشار گسترده مطالب مرتبط با طب سنتی - اسلامی در فضای مجازی و حضور بیش از ۱۰۰ عنوان کتاب در حوزه طب سنتی - اسلامی در نمایشگاه کتاب امسال نشان از اقبال رو به ازدیاد مردم به این روش درمانی است.
با افزایش رجوع مردم به طب سنتی و نبود نهادی که بر عملکرد عطاری‌ها و اطبا نظارت تخصصی داشته باشد، بازار کلاهبرداری داغ‌تر شده و با توجه به اینکه این سنخ کلاهبرداری‌ها نه تنها لطمه مالی زده بلکه جان هموطنان عزیز را در خطر می‌اندازد، جا دارد که هیات وزیران و بالاخص وزیر بهداشت و درمان هر چه سریع‌تر تدبیری بیندیشند. 

«نمی‌خواهیم» قبول کنیم که «طب سنتی» درمانگر است
در همین زمینه مسئول بخش ژنتیک پاتوبیولوژی بیمارستان بقیةالله(عج) گفت: برای یک متخصص پزشکی که ۲۳ سال درس خوانده، کار دشواری است که بیماران را با طب سنتی درمان کند؛ دقیقاً دوست نداریم؛ «نمی‌خواهیم» و نمی‌توانیم قبول کنیم که «طب سنتی» درمانگر است.
به گزارش تسنیم، کامبیز هسراک گفت: مادر من زمانی کمر درد خیلی شدیدی داشت و این اتفاق زمانی بود که من دانشجو بودم؛ اگر در حال حاضر این اتفاق می‌افتاد به هیچ عنوان این کار را نمی‌کردم چون این روشِ درمان را اصلا قبول ندارم؛ وقتی مادرم را به مطب بردیم چند بطری آب به ما دادند و گفتند با خوردن این آب‌ها، امشب دردشان بسیار زیاد می‌شود، در روز بعد دچار توهم می‌شود و پس از آن رو به بهبودی می‌رود و درمان می‌شود؛ همین طور هم شد و جالب است نه تنها من بلکه مادرم هم دیگر این موضوع را قبول نمی‌کند.
متخصص ژنتیک مولکولی و مسئول بخش ژنتیک پاتوبیولوژی بیمارستان بقیةالله(عج) در ادامه افزود: اما من معتقدم که ما آنقدر که در طب نوین درمان می‌کنیم طب سنتی درمان نمی‌کند البته دلیلش این است که ما مریض بیشتری داریم یعنی باید برای مقایسه درصد گرفته شود اما اساتید طب سنتی هم به هیچ عنوان حاضر به مناظره با طب نوین نیستند.
هسراک در پاسخ به این سوال که یا قبول دارید که در مواردی که ذکر شد، متخصصان طب نوین با تعصب نامعقول در مقابل توانمندی طب سنتی سنتی موضع می‌گیرند و متخصصان این حوزه دوست ندارند که به قدرت درمانگری طب سنتی اعتراف کنند؟، گفت: بله! دقیقاً دوست نداریم؛ «نمی‌خواهیم» و نمی‌توانیم قبول کنیم. برای متخصصی که ۲۳ سال درس خوانده، کار دشواری است که بیمار را مثلاً با زیتون درمان کند و این موضوع قابل قبول نیست؛ این مسئله را من برای خودم می‌گویم و به بقیه دوستان کاری ندارم؛ ما موارد متعددی از درمانگری طب سنتی را دیده‌ایم و سراغ داریم اما قبول نمی‌کنیم؛ پدربزرگ من ۱۲۸ سال از خدا عمر گرفت و در تمام این سالها یک قرص هم نخورد و تا زمانی که زنده بود باقالی‌پلو با گوشت می‌خورد، پدرم هم همین‌گونه است و شاید در این ۶۷ سال، دو بار دارو مصرف کرده باشد و فقط از طب سنتی استفاده می‌کند.
شاید بتوان ریشه اصلی توسعه نیافتن طب سنتی را در همین مصاحبه کشف کرد.

https://siasatrooz.ir/vdce7p8o.jh8pei9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی