سه شنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۹ - ۲۱:۳۸
کد مطلب : 116306
تصویب طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها از سوی مجلس و برخی از واکنش‌ها

پایان سیاست چماق و هویج

پایان سیاست چماق و هویج

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی دیروز، دو فوریت طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها را تصویب کردند، اما بلافاصله این اقدام با واکنشهایی عجیبی روبرو شد که در واقع مخالفت دولت با مصوبه مجلس مهمترین واکنشی بود که دیده شد.
علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری خود در واکنش به تصویب کلیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها در مجلس گفت: برجام تأثیری بر حجم و کمیت اورانیم غنی شده نداشته و اگر مقصود از این طرح ایجاد آمادگی و ظرفیت است، جای نگرانی نیست ولی اگر مقصود از این طرح، رفع تحریم‌هاست؛ این طرح منجر به رفع تحریم‌ها نخواهد شد. وی افزود: با مصوبه مجلس در لغو پروتکل الحاقی مخالف هستیم. ما قبل از برجام پروتکل الحاقی را اجرا نمی‌کردیم و صدها کیلو اورانیوم با غنای ۲۰ درصد داشتیم ولی سخت‌ترین تحریم‌ها بر ما بود. ما معتقدیم این موارد بر اساس اصل ۱۷۶ قانون اساسی در حیطه مباحث کلان است که می‌بایست در شورای عالی امنیت ملی درباره‌ آن بحث شود. سخنگوی دولت ایران همچنین درباره جزئیات ترور محسن فخری‌زاده گفت: در مورد این ترور، سازمان‌های جاسوسی زیر پوشش ما قرار داشتند و محل وقوع ترور پیش بینی شده بود و کمی با دقت و رعایت پروتکل‌های امنیتی، می‌توانستیم این جنایت را ناکام بگذاریم.
در همین حال عده‌ای از اصلاح طلبان و طرفداران مذاکره با غرب نیز از تصویب این طرح ابراز ناخشنودی کردند و آن را موجب تشدید فشارهای اقتصادی در کشور دانستند. از جمله عباس عبدی در واکنش به تصویب کلیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها با ۲۵۱ رأی نمایندگان مجلس نوشت؛ دعا کنیم ترامپ برگردد وگرنه اصولگرایان کار‌هایی انجام می‌دهند که خطرش برای ایران بدتر از ترامپ است.
*نگاهی به طرح مجلس
مهدی سعادتی بیشه سری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به حمله تروریستی به دانشمند هسته‌ای کشورمان شهید فخری زاده، گفت: طراحی و تصویب این طرح با کار شبانه روزی همه اعضای مجلس صورت گرفت و همه مجلس به این مهم رای دادند .
وی با اشاره به اینکه یکی از مفاد این طرح افزایش ظرفیت غنی سازی و تولید اورانیوم غنی سازی شده با سطح غنای متناسب برای مصارف صلح آمیز کشور، به میزان ماهانه حداقل ۵۰۰ کیلوگرم است، اظهار داشت: در این طرح با دادن فرصت یک ماه، به کشورهای باقی مانده در برجام برای عملیاتی نمودن تعهدات خود در زمینه تحریمها توجه شده است. نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بعد از خروج آمریکا از برجام اروپایی‌ها و اعضای دیگر گروه ۵+۱ نیز با بهانه گیری، مردم ایران را معطل خود گذاشته و به تعهدات خود عمل نکردند، گفت: آنها در مورد تعیین ۱۵ میلیارد یورد برای فروش نفت با ایران به توافق رسیدند و بعد آن را به ۵ میلیارد یورو رساندند اما بعد از چند ماه معطلی، ایراداتی در مورد برنامه موشکی ایران عنوان و بهانه‌های دیگری را مطرح کردند.
وی با اشاره به این که در طی برجام کشورهای اروپایی قول‌هایی در مورد همکاری‌های اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری‌ها در ایران دادند که محقق نشد، گفت: در صورت تحقق نیافتن این موارد ظرف یک ماه ایران توقف اجرای پروتکل الحاقی را در دستور کار خود قرار می‌دهد.
سعادتی در مورد فعال سازی سانتریفیوژهای مطرح شده در این طرح گفت: این اقدام در راستای ۵ گام مهمی بود که مقام معظم رهبری به هنگام تصویب برجام تاکید کردند و در مصوبات شورای امنیت ملی نیز به آن اشاره شده انجام گرفت چرا که پیش از این متاسفانه به هنگام مذاکرات به آن توجه نشد. در نظر داریم تا فعالیت سانتریفیوژها و تعداد را به سطح مورد نظری که در فرمایش‌های رهبری به آن اشاره شده، افزایش دهیم.
وی افزود: تمام تصمیمات با هماهنگی و مشورت سازمان انرژی اتمی کشور و تمام نهادهای متولی این کار اتخاذ شده و می‌توان گفت این طرح یکی از واقعبینانه ترین طرح‌هایی است که در کشور تصویب شده است.
سعادتی خاطرنشان کرد: زمان برای اروپایی‌ها به پایان رسیده و هر چه ما صبر کردیم و به آنها فرصت دادیم تنها با بهانه گیری‌ها و سوء استفاده‌های آنان مواجه شدیم .
عضو کمیسیون امینت ملی و سیاست خارجی گفت: نکته مهمی که در این طرح به آن توجه شده مجازات افرادی است که در اجرای آن استنکاف کنند و تأمین مالی بخشی از این طرح از سوی سازمان انرژی اتمی و بخشی دیگر نیز در بودجه ۱۴۰۰ دیده شده است. همچنین بهره برداری از کارخانه تولید اورانیوم در اصفهان نیز در ۵ ماه آینده در نظر گرفته شده و ظرفیت کشور برای تحقق این اقدام راهبردی دیده شده است.
همچنین سلیمی عضو هیات رئیسه مجلس با تاکید بر اینکه اقدام متقابل راهبردی برای لغو تحریم‌ها برای حصول منافع راهبردی ملت است گفت: مجلس در FATF ، پالرمو و SPV و اینستکس کجای قضیه بود و به نظر می‌رسد عده‌ای شأن مجلس را هدف گرفته‌ بودند.
وی افزود: امروز مجلس به دنبال بازگشت به هویت خود است، ضمن این که شأن و اقتدار مجلس در این است که دیگران در پشت درهای بسته برای مجلس تصمیم نگیرند.
وی تأکید کرد: مجلس یازدهم مجلسی نیست که از خود ضعف نشان دهد، چراکه این مجلس انقلابی است و به دنبال هویت اصلی مجلس است.
مهدی سعادتی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در گفتگو با روزنامه سیاست روز در این باره گفت: مجلس یازدهم با توجه به حساسیتی که به امنیت و وضعیت اقتصادی کشور دارد طرح دو فوریتی اقدام متقابل برای لغو تحریمها را در دستور کار گذاشت و تصویب کرد.
رئیس مجمع نمایندگان مازندران با اشاره به اینکه این امر تودهنی محکم به عوامل و رهبران امریکا و رژیم صهیونیستی محسوب می شود افزود: نمایندگان با تصویب این طرح موجب امید دوباره در مردم شدند و در عین حال به طرفداران غرب و کسانی که مذاکره، برجام بی فرجام و نگاه به بیرون را تنها راه نجات کشور عنوان می کردند نشان دادند که همانگونه که حضرت امام (ره ) فرمودند مجلس همواره در رأس امور بوده و هست.
وی افزود: همچنین تصویب این مصوبه تاکیدی بر این امر بوده که مجلس ریل گذار و تعیین کننده سیاست‌های اصلی و کلان کشور با توجه به راه امام (ره ) و فرمایش‌های مقام معظم رهبری بوده و دولت مجری کار است.
نماینده مردم بابل با تاکید بر اینکه رویکرد نگاه به بیرون سالها مردم و کشور ما را از توسعه عقب نگه داشته است، خاطرنشان کرد: علیرغم سخنان بیهوده برخی از افراد در مورد این طرح، این طرح با صلاحدید و مشورت شورای نگهبان و شورای امنیت ملی در مجلس طرح شد و این کار در راستای اهداف نظام و کمک به دولت و مردم طراحی شده است. سعادتی با تاکید بر اینکه در این طرح مجلس به دنبال گره گشایی و تسهیل در معیشت مردم است، تصریح کر : مجلس با هیچکس تعارف ندارد، اروپایی‌ها باید پیام مشخص ۸۵ میلیون نفر از مردم ایران و نظام را بشنوند. وی گفت: در این طرح توجه شده است که هیچ منافاتی با قوانین کشور وجود نداشته باشد و از نظر تأمین اعتبار نیز به آن توجه شده است و ضمانت اجرای آن تأمین شده است. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در خصوص برخی از اظهار نظرها مبنی بر این که این طرح موجب تشدید فشارهای اقتصادی خواهد شد، به سیاست روز گفت: اصلاً چنین موضوعی مطرح نیست، مجلس راه را به بیراه نمی رود و اولویت اول مجلس، حل مسائل اقتصادی کشور و معیشت مردم است.
وی با اشاره به طرح معیشت و مالیات از خانه‌های خالی و اظهارات مقامات دولتی مبنی بر نبود بودجه برای اجرای آن خاطرنشان کرد: به محض آنکه مجلس برای اجرای این طرح‌ها تأمین اعتبار کرد، دولت اعلام کرد که این طرح ها را اجرا نمی‌کند. مجلس به دنبال حل مشکلات مردم است و نه تنها در این راستا هیچ بازاری ملتهب نمی شود بلکه فضای یکدلی و هماهنگنی بر کشور حاصل می‌شود که نتیجه خون شهدایی چون شهید فخری زاده و شهید سردار قاسم سلیمانی است.
سعادتی با بیان اینکه جبران شهادت این بزرگواران برای مردم کشور بسیار سخت است، افزود: برجام برای کشورمان هیچ نتیجه‌ای نداشت و فضای فشار اقتصادی که در نتیجه آن در کشور ایجاد شده است تاکنون در کشور بی سابقه بوده است. وی گفت: وقتی افزایش قیمت‌ها در بخش‌های مختلف کشور را می‌بینیم این سوال را باید داشته باشیم که مردم چقدر باید پای تصمیم غلط برجام بایستند؟ باید بدانیم که گره زدن سرنوشت کشور به جو بایدن فایده‌ای ندارد بایدن همان ترامپ است و هم جمهوری خواهان و هم دمکرات‌ها در امریکا نظر خیری به سرنوشت کشورمان ندارند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به فرمایش‌های مقام معظم رهبری در جمع فعالان اقتصادی، تصریح کرد: در این مدت تمام راه‌های دور زدن تحریمها را امتحان کرده‌ایم، اما به نتیجه نرسیده‌ایم و تنها همت، اراده و شجاعت در مقابل دشمن گره مشکلات مردم را باز می کند. در همین حال عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره اظهارات بی پایه و اساسی که در مورد تصویب این طرح بیان می شود، به سیاست گفت: مجلس این اظهارات را محکوم می‌کنیم. چنین رویکردی از سوی برخی تنها آب به آسیاب دشمن ریختن و همنوا شدن با دشمنان ایران است . سعادتی با اشاره به اظهارات سخنگوی دولت گفت: در شرایط فعلی کشور آقای ربیعی اجازه ورود به این مباحث را ندارد، ما بارها به طرفداران مذاکره با غرب توصیه کرده‌ایم که به خود بیایند، ایشان باید درک کنند که رویکرد مجلس در مقابل دولت نیست بلکه کمک به دولت است. جای تأسف است که هنوز طرح به اتمام نرسیده ایشان شروع به موضع گیری در این باره کرد. وی افزود: موضع گیری ایشان بسیار شتاب زده و بدون مطالعه دقیق بندها و مفاد این طرح بوده است. در چند روز گذشته چندین جلسه فشرده در مجلس پیرامون این طرح برگزار شد و مجلس و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و دیگر کمیسیون‌های مرتبط به این طرح به شکل شبانه روزی به بررسی آن پرداختند. نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: مجلس با هیچکس و هیچ ارگانی دعوا ندارد مجلس کمک کار قوه قضاییه و مجریه و دولت است، نمایندگان هم مجری قانون هستند و ایشان هم در قبال موضع خود باید به مردم پاسخگو باشد. وی همچنین در راستای برخی از اظهار نظرات کارشناسان سیاسی در این باره گفت: این اظهارات با هدف خاصی بیان می شود. اگر این آقایان روزی به مجلس بیایند می بینند که هر روز وزرا به مجلس در حال رفت و آمد هستند و طرح‌های زیادی برای شکوفایی حوزه های مختلف کشور را با هماهنگی وزرا دنبال می کنند. کارهای نو و خوبی انجام شده و در زمینه توسعه صنایع مختلف فعالیت‌های مختلفی انجام شده است.
در نهایت
در نهایت به نظر می رسد که علیرغم آنکه در موضوع برجام ایران همه تعهدات خود را عملی کرده و طرف مقابل به هیچ تعهدی عمل نکرده است و این موضوع هم به اعتراف مسئولان کشورمان و حتی طرف مقابل بوده است اجرای این طرح برای کشورمان نه تنها مشکل زا نیست بلکه می تواند تلنگری به طرف‌های مقابل باشد که ایران دست بسته نیست. نمایندگان مردم با اجرای این طرح نشان دادند که دیگر کشورهای اروپایی و آمریکا نمی توانند با سیاست هویج و چماق، ایران و پیشرفت کشور را مدیریت کنند و خواست مردم آن است که کشور از این مسیر خارج شود.
این اقدام نه تنها در مخالفت با دولت نیست بلکه به کشورهای خارجی نشان می‌دهد که مجلس پشت دولت است و در صدد آن است که تلاشهای دولت را برای لغو تحریمها به سرانجام برساند .

https://siasatrooz.ir/vdce7p8zpjh8zxi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی