?>?> راه اشتباه اسلام‌‌‌آباد | سیاست روز
سه شنبه ۲۸ دی ۱۳۹۵ - ۲۱:۲۴
کد مطلب : 98224

راه اشتباه اسلام‌‌‌آباد

پاكستان به عنوان بخشي از شبه‌قاره هند با چالش‌هاي امنيتي و اقتصادي و سياسي بسياري مواجه است به گونه‌اي كه از آن به عنوان يكي از كشورهاي بحران‌خيز جهان ياد مي‌شود. اين شرايط در حالي بر پاكستان حاكم است كه در اقدامي قابل تامل وزیر دفاع پاکستان اعلام کرد فرمانده سابق ارتش این کشور به عنوان فرمانده ائتلاف به اصطلاح ضدتروریسم به سرکردگی عربستان انتخاب شد.
راحیل شریف، که از نوامبر ۲۰۱۳ به مدت یک سال فرمانده ارتش پاکستان بوده است فرمانده ائتلافی شد که در سال ۲۰۱۵ با سرگردگی عربستان تاسیس شد و سعودي ادعا دارد ۴۱ کشور عربی و اسلامي عضو آن هستند. حال اين سوال مطرح مي شود كه چرا پاكستان به اين اقدام دست‌زده است و چه دستاوردهايي خواهد داشت. آنچه بسياري از ناظران سياسي بر آن تاكيد دارند آن است كه اسلام‌آباد با اين اقدام از يك‌سو به دنبال كسب كمك‌هاي مالي و نظامي از عربستان است چنانكه در گذشته نيز به واسطه اعزام نيرو به بحرين و سوريه امتيازاتي دريافت كرده بود. در همين حال پاكستان بر اين گمان است كه با اين اقدام مي‌تواند به تقويت موقعيت خود در برابر هند دست يابد و به نحوي به برتري نسبي در برابر رقيب منطقه‌اي خود دست يابد كه حلقه تكميلي آن نيز رويكرد به چين و روسيه است. حال اين سوال مطرح است كه آيا واقعا اين اهداف محقق خواهد شد؟
پيش از هر چيز بايد به اين امر توجه داشت و آن اينكه چرا عربستان فرماندهي را به پاكستان واگذار كرده است؟ برآيند تحولات نشان مي‌دهد كه عربستان در عرصه منطقه‌اي با شكست‌هاي بسياري مواجه شده است. نه در يمن و نه در سوريه و عراق نتوانسته دستاوردي داشته باشد در حالي كه نام آن به عنوان قاتل بشريت جهاني شده است. نكته مهم ديگر آنكه بسياري از كشورهاي بزرگ عربي همچون مصر حاضر به حضور در ائتلاف سعودي نشده‌اند و اين ائتلاف عملا داراي توان و ظرفيت بالايي نمي‌باشد و بيشتر در حد اسم است نه واحدي عملياتي.
بر اين اساس عملا پاكستان فرماندهي يك ائتلاف ورشكسته و بدون پشتوانه را عهده‌دار شده است كه پيامدهاي منفي بسياري براي آن به همراه خواهد داشت. از يك‌سو بسياري از كشورهاي عربي و اسلامي با اين ائتلاف مخالف بوده لذا ورود به اين عرصه يعني از دست دادن روابط نزديك با اين كشورها. از سوي ديگر پذيرش اين سمت آن هم در حالي كه همه امور در دستان سعودي است يعني شريك شدن در جنايات اين رژيم. در اصل سعودي با اين ترفند تلاش كرده تا پاكستان را كه از ظرفيت‌هاي سياسي و نظامي خاصي برخوردار است شريك جنايات و بحران‌سازي‌هاي منطقه‌اي خود سازد.
مجموعه اين دو مولفه موجب تضعيف جايگاه منطقه‌اي و جهاني پاكستان خواهد شد كه قدر مسلم طراحي اين كشور براي برتري در برابر هند را محقق نخواهد ساخت. طراحي سعودي براي گرفتار سازي پاكستان در بحران‌هاي منطقه زماني آشكارتر مي شود كه كري وزیر امور خارجه آمریکا گفت: پاکستان از کشورهایی است که واشنگتن باید در این کشور پایگاه عملیاتی احداث کند.

مولف : علي تتماج
https://siasatrooz.ir/vdceew8o.jh8vwi9bbj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی