يکشنبه ۱۹ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۲:۴۸
کد مطلب : 100871
بارزانی تهدید به جنگ کرد!

تجزیه کردستان عراق راهی که بیراهه است

تجزیه کردستان عراق راهی که بیراهه است

بارزانی اکنون برای دولت مرکزی عراق خط و نشان می‌کشد، در حالی که اوضاع منطقه همچنان نابسامان است.
بارزانی اکنون برای دولت مرکزی عراق خط و نشان می‌کشد، در حالی که اوضاع منطقه همچنان نابسامان است، آغاز جنگی دیگر فاجعه بزرگی به بار خواهد آورد. اقلیم کردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی قصد دارد تا با برگزاری یک همه‌پرسی از ساکنان این اقلیم، خرج خود را از عراق یکپارچه جدا کند. مدت‌هاست که مسعود بارزانی اعلام کرده در تاریخ سوم مهرماه سال‌جاری رفراندومی برگزار خواهد کرد و در آن نظر مردم ساکن اقلیم کردستان عراق را درباره استقلال این منطقه از خاک عراق جویا خواهد شد.
علی‌رغم مخالفت‌های جدی با تصمیم مسعود بارزانی که از سوی دولت مرکزی عراق، کشورهای همسایه همچون جمهوری اسلامی ایران و ترکیه صورت گرفته اما بارزانی اصرار بر اشتباه خود دارد. گرچه آمریکا مخالف تجزیه عراق نیست و حتی جاده صاف‌کن تجزیه منطقه است، اما او هم نه با اعلام مخالفت بلکه با توصیه برای عقب انداختن همه‌پرسی به ماجرای اقلیم کردستان عراق وارد شده است.
آمریکا هم می‌داند اکنون شرایط خوبی برای برگزاری همه‌پرسی در اقلیم کردستان عراق نیست، چراکه به نظر می‌رسد، ابتدا منطقه کردنشین سوریه از خاک این کشور جدا شده و استقلال خود را اعلام کند! در این میان رژیم اسرائیل موافق سخت تجزیه عراق است و با اقدامی که کردستان عراق می‌خواهد انجام دهد یکی از ترغیب کنندگان مسعود بارزانی است.
بارزانی همواره تأکید می‌کند که با استقلال کردستان عراق، در منطقه بحرانی ایجاد نمی‌شود، اما با برگزاری همه‌پرسی در اقلیم کردستان عراق، جرقه بحرانی دیگر زده خواهد شد. وی یا خود را به ناآگاهی زده یا درباره اقدامی که می‌خواهد انجام دهد با آگاهی کافی ورود کرده و از عواقب آن با خبر است و با علم به بحران‌سازی، می‌خواهد همه‌پرسی تجزیه کردستان عراق را برگزار کند.
اما روشن است که بارزانی از شرایط موجود در منطقه و عراق سوء‌استفاده می‌کند، او به خوبی می‌داند که اکنون بحران در غرب آسیا باعث شده تا ثبات و امنیت منطقه متزلزل باشد به همین خاطر نباید کاری کرد که تزلزل این بحران به شرایط شکننده برسد و باعث شود که پس از پایان جنگ با تروریست‌های وهابی تکفیری، یک جنگ داخلی میان دولت و کردهای عراق سر بگیرد.
اگر چنین اتفاقی بیفتد، گروه‌های تروریستی وهابی دوباره سر از مخفیگاه‌های خود بیرون خواهند آورد و از فرصت به دست آمده نهایت بهره را خواهند برد. اقدام اقلیم کردستان عراق جان دوباره به تروریست‌های تفکیری می‌دهد.
علاوه بر آن با بروز جنگ، دامنه آن به دیگر کشورهای منطقه از مناطق کردنشین ترکیه، سوریه و ایران هم کشیده خواهد شد، اتفاقی که آمریکایی ها آرزوی آن را دارند و تلاش می‌کنند تا با استفاده از مهره‌ای به نام مسعود بارزانی چنین شود. اما این را هم به خوبی می‌دانند که هم ایران و هم ترکیه مقابل چنین اتفاقی به شدت می‌ایستند و از تجزیه منطقه قاطعانه جلوگیری خواهند کرد.
بسیار واضح است که بارزانی از آب گل‌آلود منطقه می‌خواهد ماهی بگیرد، چراکه براساس توافق دولت مرکزی عراق و کردستان این کشور، محدوده مرزی آنها تعیین و ثبت شده است.
پس از آن که داعش مناطق زیادی از عراق را اشغال کرد، کرکوک یکی از شهرهای مهم عراق به دست داعش افتاد اما نیروهای کرد عراق به این شهر حمله کرده و داعش به راحتی آن را به نیروهای کرد واگذار کرد. اکنون بیش از ۳ سال است که این شهر در دست کردهای اقلیم کردستان عراق است، در حالی که براساس تقسیمات کشوری و پیمانی که با خطه کردستان عراق امضا شده، کرکوک متعلق به اقلیم کردستان نیست. اما مسعود بارزانی برای آن دندان طمع خود را تیز کرده است.
رئیس اقلیم کردستان عراق در مصاحبه ای که به تازگی انجام داده گفته است؛ «نمی‌خواهد بر سر مسأله استقلال کردستان وارد درگیری نظامی شود، اما در عین حال با کسانی که بخواهند با زور اسلحه بر سر کرکوک بجنگند، مقابله خواهد شد.»
بارزانی گفت؛ «می‌خواهیم کرکوک سمبل همزیستی اقوام و ادیان باشد، ولی هر نیرویی اگر در فکر این باشد که با زور و سلاح بخواهد واقعیت کرکوک را عوض کند و آن را از کردستان جدا کند باید توقع این را داشته باشد که همه کردها خود را آماده جنگ برای این شهر کنند.»
کرکوک گرچه متعلق به اقلیم کردستان عراق نیست، اما بارزانی قصد دارد در این شهر نیز رفراندوم برگزار کند، برگزاری همه‌پرسی مغایر قانون اساسی عراق و اقدامی خودسرانه است و اکنون مسعود بارزانی می‌خواهد کرکوک را نیز به خاک کردستان ملحق کند.
هنوز ته مانده‌های گروه تروریستی داعش در خاک عراق حضور دارند و پاکسازی کامل آنها زمان زیادی می‌برد، اما بحران در عراق همچون سابق مقامات بغداد را مشغول خود نکرده و فراغت خاطر ایجاد شده است. اکنون دولت مرکزی عراق توان مقابله با اقدام غیرقانونی مقامات اقلیم کردستان عراق را دارد، تهدید بارزانی به جنگ با دولت مرکزی، مناقشات موجود را تشدید می‌کند و حتی باعث تحریک دولت عراق می‌شود.
بارزانی نگرانی‌های مطرح‌ شده درباره عواقب احتمالی همه‌پرسی را رد کرده. او در پاسخ به احتمال افزایش بی‌ثباتی در اثر همه‌پرسی گفته: «اصلاً چه موقع اینجا امنیت و آسایش داشته که ما از به هم خوردنش بترسیم؟ کی عراق یکپارچه بوده که الان از به هم خوردنش بترسیم؟ آنها که این حرف‌ها را می‌زنند فقط بهانه می‌تراشند.»
منطقه غرب آسیا و کشورهایی همچون عراق به خاطر رفتارهایی همچون اقدامات مسعود بارزانی است که روی خوش آرامش و امنیت را ندیده است، بهانه بروز ناامنی دوباره در منطقه و عراق با تصمیم رئیس اقلیم کردستان عراق کلید زده خواهد شد و عواقب و تبعات آن نه تنها عراق بلکه دیگر کشورهای منطقه را نیز درگیر خواهد کرد و مسئولیت آن هم برعهده بارزانی خواهد بود.
تهدید به جنگ از سوی بارزانی اوضاع را وخیم تر خواهد کرد، اینگونه سخن گفتن نشان می‌دهد تاکنون رایزنی‌های انجام شده با اقلیم کردسان عراق برای دست برداشتن از برگزاری همه‌پرسی کارساز نبوده است و نیازمند مواضع و واکنش‌های قاطع‌تری است تا بارزانی از تصمیم خود کوتاه بیاید.
از سوی دیگر اخبار و گزارش‌هایی درباره تصمیم منطقه کردستان سوریه برای تجزیه از این کشور منتشر شده که نشان می‌دهد توطئه تجزیه کشورهای منطقه وارد مرحله حساسی شده است. تشکیل کردستان بزرگ هدف نهایی آمریکا و اسرائیل در منطقه است. کردستان سوریه اکنون در دست نیروهای آمریکایی است، کردهای سوریه با آمریکا همکاری می‌کنند و پایگاه‌های نظامی آمریکا در این بخش از خاک سوریه که تحت اشغال ایالات متحده است ساخته شده است.
سوریه در شرایط کنونی ظرفیت زیادی برای تجزیه دارد، وجود گروه‌های معارض و گروه‌های تروریستی در این کشور باعث شده تا شرایط حکومت مرکزی منسجم نباشد، ضمن اینکه دولت سوریه نمی‌تواند با نیروهای آمریکایی مستقر در کردستان این کشور درگیر شود.
تنها نقطه‌ای که مناطق کردنشین منطقه با دریا مرز دارند، کردستان سوریه است، این یک امتیاز برای کردستان این کشور محسوب می‌شود و اگر قرار بر ایجاد کردستان بزرگ باشد، می‌تواند برای این خطه هم یک امتیاز برای برقراری روابط اقتصادی از راه دریا تلقی شود. بدون منطقه کردنشین سوریه، کردستان بزرگ محصور خواهد بود.
احتمال اینکه حتی منطقه کردنشین سوریه زودتر از کردستان عراق اعلام استقلال کند وجود دارد، کردستان سوریه برای کردها از اهمیت بیشتری برخودار است.
در هر حال، کشورهای ایران، ترکیه، عراق و سوریه هیچ‌گاه تجزیه سرزمین خود را نخواهند پذیرفت و مقابل رفتارهای تجزیه‌طلبانه‌ای که باعث تحریک دیگران هم شود، ایستاده و مقابله خواهند کرد، برای کشورهایی همچون ترکیه و ایران و حتی عراق برخورد سخت کار دشواری نخواهد بود، اما تاکنون این سه کشور با سعه‌صدر و رفتاری نرم با تصمیم مسعود بارزانی برخورد کرده‌اند و خواهان حل این موضوع از راه گفت‌وگو و حل اختلافات موجود هستند.
ضمن اینکه تصمیم بارزانی تنها یک تصمیم داخلی یا دوجانبه میان خود و دولت مرکزی عراق نیست، بلکه به همه منطقه و چهار کشوری باز می‌گردد که منطقه کردنشین دارند.(اتاق خبر ۲۴)

https://siasatrooz.ir/vdcef78zzjh87vi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی

سیروان
بهترین وقته که کردها دولت تشکیل دهند