شنبه ۲ تير ۱۳۹۷ - ۲۳:۲۷
کد مطلب : 104868
چقدر از مهلت به اروپا باقی مانده است؟

چانه زنی‌های بدون نتیجه برای گرفتن تضمین برجامی

چانه زنی‌های بدون نتیجه برای گرفتن تضمین برجامی

در حالی تیم دیپلماسی کشورمان همچنان مشغول رایزنی با اروپایی‌ها بر سر تعیین تکلیف برجام است اما شواهد و قرائن حکایت از آن دارد روی این مذاکرات با غرب نیز نمی‌توان حساب باز کرد و چانه زنی با اروپا بر سر گرفتن تضامین لازم برای این توافق نامه در فرصت باقی مانده دو ماهه مصداق مثال آب درهاون کوبیدن است.
حتی با وجود تاکید ظاهری مقامات غربی بر ضرورت حفظ برجام اما آنچه در واقعیت شاهد آن هستیم لغو قرارداد برخی شرکت های اروپایی با ایران از جمله توتال و زیمنس و غیره و اذعان یا اعتراف واقعی مقامات اروپایی نسبت به محدودیت و معذوریتی که برای ماندن برجام دارند چنانچه به تازگی وزیر اقتصاد فرانسه در تلویزیون فرانسه گفت که «بیشتر» شرکت‌های فرانسوی با اعمال تحریم‌های آمریکا «نمی‌توانند» در ایران بمانند.
برونو لومر در ادامه افزود: این شرکت‌ها باید در ازای خدمات و تولیداتشان در ایران پول دریافت کنند و به خاطر عدم وجود نهاد مالی مستقل اروپایی این امکان وجود ندارد.
حتی اخیرا معاون وزیر امور خارجه کشورمان نیز با هشدار در مورد اینکه اکنون برجام با از دست دادن نقطه تعادلی خود در آی سی یو است، گفت: اگر اروپا و دیگر امضاکنندگان برجام می‌خواهند این توافق هسته‌ای را حفظ کنند باید فداکاری بیشتر کنند و خصوصا عدم حضور آمریکا و تحریم‌های دوباره این کشور علیه ایران را جبران کنند.
حال فرصت دو ماه‌ای که جمهوری اسلامی ایران به اروپایی‌ها برای برجام معلوم الحال داده تا تضمین‌های لازم را بیاورند رو به اتمام است و فقط غرب در حال وقت کشی است تا شاید در این سیاست هویچ و چماق ایران را برای مذاکره در موضوعات موشکی و حقوق بشر نیز تحت فشار و ایران بر سر میز گفت‌وگو بیاورند؛ نکته‌ای که حداقل تصمیم گیری به‌موقع و بجای مسئولان و تیم دیپلماسی کشورمان از ادامه ضررهای برجام ناکام می‌تواند ممانعت کند.

اروپایی‌ها هنوز تضمین لازم را ارائه نکرده‌اند
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس به جمع‌بندی نشست‌های مشترک با دولت درباره مذاکرات برجامی با اروپا پرداخت و گفت: اروپایی‌ها هنوز تضمین لازم درباره جبران خسارات ناشی از خروج آمریکا از برجام را ارائه نکرده‌اند.
سیدحسین نقوی‌حسینی در گفت‌وگو با خانه‌ملت، با اشاره به بررسی عملکرد دولت در مذاکره با اتحادیه اروپا برای نحوه ادامه کار بعد از خروج آمریکا از برجام در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به جهت وظیفه ذاتی خود و ابلاغ رئیس مجلس پس از خروج آمریکا از برجام مذاکرات دستگاه دیپلماسی با اروپا را به دقت رصد کرد.
وی تصریح کرد: بعد از هر دوره مذاکرات جلسه ای در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با حضور مسئولان مربوطه دستگاه دیپلماسی و وزارت امور خارجه کشورمان برگزار و گزارش کار از آنها گرفته شد. وی افزود: بعد از بررسی‌های کارشناسانه نتایج مذاکرات دولت با طرف اروپایی جمع بندی کمیسیون این بود هنوز اروپایی‌ها بسته پیشنهادی و تضمینی را ارائه نکرده‌اند تا جمهوری اسلامی قانع شود که تعهدات برجامی دقیقا اجرا می‌شود و خسارات علیه ایران جبران یا از آن جلوگیری می‌شود.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان با بیان اینکه آخرین جلسه کمیسیون پیرامون این موضوع با عراقچی و در دو هفته گذشته بوده است، خاطرنشان کرد: با توجه به محدودیت زمانی که اروپایی‌ها دارند تا چند هفته آینده باید موضوع روشن شود تا جمهوری اسلامی بتواند در این زمینه تصمیم بگیرد؛ ازاین رو کمیسیون امنیت ملی نیز ظرف چند هفته آتی و بعد از برگزاری جلسات دیگری با مسئولان وزارت امور خارجه، نظر خود را تعیین و به صورت گزارش به هیأت رئیسه ارائه می‌کند.

روند مذاکرات برجام با اروپا عادی است
عضو هیات رئیسه کمیسیون قضایی مجلس روند مذاکرات برجام را عادی دانست و گفت: هشدار عراقچی را باید جدی گرفت، وی به همین جهت به روسیه رفته تا بر حمایت روسیه و تامین منافع جمهوری اسلامی تاکید کند.
جلیل رحیمی جهان آبادی، در واکنش به اظهارات معاون وزیر امور خارجه کشورمان و هشدار در مورد اینکه اکنون برجام با از دست دادن نقطه تعادلی خود در آی سی یو است، گفت: مذاکرات ایران و اروپا درباره برجام در حال طی روند عادی خود است منتهی ایران شفاف اعلام کرده که در صورت عدم تامین خواسته جمهوری اسلامی در قبال اروپایی‌ها و سایر طرف‌ها دلیل برای ماندن در برجام ندارد.
نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: مردم و گروه‌ها به وزارت امور خارجه و مسئولان اجرایی فشار آورده و تاکید دارند در صورت عدم تامین حقوق ایران دلیلی برای ماندن در برجام نیست، بنابراین وقتی منافع جمهوری اسلامی دیده و تامین نشود، تمایلی بر ادامه توافق هسته‌ای وجود ندارد.
وی افزود: آقای عراقچی نیز هشدار جدی داده و غربی‌ها هم باید این هشدار را جدی بگیرند زیرا در داخل کشور اجماع عمومی و فشار مردمی وجود دارد و از سوی دیگر تشکیلات وزارت امور خارجه از تمام توان خود استفاده کرده و بیش از این نمی‌تواند در حفظ برجام مساعدت کند مگر آنکه اروپایی‌ها امتیازات مورد نیاز ایران را تامین کنند.
رحیمی جهان‌آبادی گفت: فشار داخلی و مردمی ایران در قبال وزارت خارجه جمهوری اسلامی را هم باید جدی بگیرند زیرا در صورت افزایش این فشارها مجلس و دولت راهی جز همراهی با افکار عمومی نخواهند داشت.

https://siasatrooz.ir/vdcepe8zvjh87vi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی