يکشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۲:۱۰
کد مطلب : 108161
علی‌رغم برتری قاطع مخالفان پالرمو، رای‌گیری به بعد از عید موکول شد

مصلحت‌اندیشی مجمع

مصلحت‌اندیشی مجمع

باز هم مجمع تشخیص مصلحت نظام تکلیف دو کنوانسیون سی.اف.تی و پالرمو را روشن نکرد تا به نوعی غیرمستقیم بر شکافی که بین موافقان و مخالفان ایجاد می‌شود دامن زند، هر چند که اقدام مجمع تشخیص مصلحت در بررسی طولانی مدت لوایح مهم قانونی است اما عده‌ای با فشار به مجمع تلاش دارند تا این رویه را به تقابل تبدیل کنند. سوال مهم این است که چرا مجمع همچنان این بررسی را ادامه داده و وارد رای‌گیری نشده است؟! و البته در ادامه این سوال پیش می‌آید که چرا علی‌رغم صحبت‌هایی که روحانی در تایید این کنوانسیون‌ها دارد از کنوانسیون متبوعش در جلسه مجمع دفاع نمی‌کند؟!
در این زمینه حسین مظفر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره جلسه روز گذشته مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: در این جلسه پالرمو به تعیین تکلیف نهایی نرسید و نیاز به بررسی بیشتر دارد لذا به بررسی در جلسات آتی موکول شد.
مظفر با بیان اینکه هم پالرمو و هم سی.اف.تی هردو از پیچیدگی خاصی برخوردار است، نیاز به بررسی بیشتر دارد، گفت: برای بحث کارشناسی بیشتر در جلسات بعدی روی آن کار می‌شود تا تصمیم‌گیری شود. وی افزود: شاید یک جلسه بیشتر برای بررسی کافی نباشد و چند جلسه نیاز داشته باشیم، به‌خصوص اینکه سی.اف.تی نیز به مجمع ارجاع شده و این دو باید با هم مورد بررسی قرار بگیرد تا تصمیم واحدی گرفته شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت خاطرنشان کرد: تقریباً با این تصمیم هم نمایندگان دولت مخالفتی نداشتند و هم کسانی که از مجلس آمده بودند، این نظر را به‌عنوان نظر فردی قبول داشتند که بررسی پالرمو نیاز به کار بیشتری دارد، ضمن اینکه انتظار است اروپایی‌ها به وظایف خود عمل کنند و اگر آنها به وظایف خود عمل کنند، زمینه برای بحث‌های جدی‌تر مطرح می‌شود و می‌توان تصمیم‌گیری کرد.
مظفر درباره فضای جلسه مجمع تشخیص گفت: همه در این زمینه اجماع داشتند که نیاز به بحث کارشناسی بیشتری است و باید این مباحث را ادامه دهیم.

تصمیم‌گیری درباره سی.اف.تی و پالرمو یکجا انجام می‌شود
اما در ادامه یکی دیگر از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: با توجه به اینکه سی.اف.تی بی‌ارتباط با پالرمو نیست، باید صبر کرد تا سی.اف.تی هم مطرح شود و سپس در کمیسیونی مشترک، این ۲ لایحه به‌طور یک‌جا و همه‌جانبه بررسی شوند.
آیت‌الله محسن مجتهدشبستری با اشاره به جلسه این مجمع درباره بررسی لایحه پالرمو (کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان‌یافته فراملّی) گفت: در این جلسه نیز تعدادی از موافقان و مخالفان پالرمو اظهارنظر کردند و در نهایت با رأی‌گیری که از اعضا به‌عمل آمد، اکثریت صلاح را در این دیدند که تصمیم‌گیری نهایی درباره آن به تأخیر بیافتد.
وی درباره دو علّت عمده به‌تعویق افتادن تصمیم‌گیری نهایی درباره پالرمو گفت: با توجه به اینکه سی.اف.تی بی‌ارتباط با پالرمو نیست، باید صبر کرد تا سی.اف.تی هم مطرح شود و سپس در کمیسیونی مشترک، این دو لایحه به‌طور یک‌جا و همه‌جانبه بررسی شوند.
مجتهدشبستری یکی دیگر از علل تعویق تصمیم‌گیری درباره پالرمو را، بررسی تعهدات اروپایی‌ها دانست و گفت: باید ببینیم تعهدات اروپایی‌ها فقط به این سازوکار مالی جزئی مربوط می‌شود و تعهدات دیگری که طبق برجام باید عمل می‌کردند را اجرا خواهند کرد. وی افزود: باید مقداری صبر کنیم تا اروپایی‌ها به تعهدات خود عمل کنند؛ اگر عمل نکردند آن وقت مجمع تشخیص تصمیم مقتضی را می‌گیرید.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به طرح همه‌پرسی درباره لوایح مرتبط با اف.ای.تی.اف در رسانه‌ها گفت: همه‌پرسی در این‌باره، بی‌معنا است؛ چراکه لوایح مرتبط با اف.ای.تی.اف یک موضوع قانونی است و مسیر قانونی خودش را طی می‌کند؛ این لوایح در مجلس تصویب شده‌اند؛ شورای نگهبان آن‌ها را رد کرده است و حالا در مجمع تشخیص مصلحت نظام در دست بررسی است.

رفتار اروپا در تصمیم‌گیری مجمع تشخیص برای اف.ای.تی.اف تاثیر دارد
اما در این زمینه دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه در سال جدید بررسی دو لایحه پالرمو و سی.اف.تی را در دستور کار قرار می‌دهیم، گفت: هر چه رفتار اف.ای.تی.اف سازنده باشد در نظر مجمع تاثیر دارد.
محسن رضایی گفت: تاکنون چندین جلسه در مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص بررسی لایحه پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو، که از سوی مجلس به مجمع تشخیص آمده، برگزار شده است. در این جلسات نسبت به ابعاد مختلف امنیتی و اقتصادی در مورد پالرمو بحث کردیم و اعضای مجمع و نمایندگان دولت هم نظرات خود را اعلام کردند.
وی افزود: پس از آنکه مصوبه سی.اف.تی به مجمع رسید و به دلیل همپوشانی و ملاحظاتی که بین دو لایحه پالرمو و سی.اف.تی وجود دارد، مقرر شد بررسی لایحه پالرمو با تاخیر صورت بگیرد تا کارشناسان مربوط به سی.اف.تی هم حضور داشته باشند، بنابراین نمایندگان دولت و مجلس هم موافق تاخیر در رسیدگی به پالرمو بودند.
رضایی افزود: در سال جدید بررسی دو لایحه را در دستور کار قرار می‌دهیم و در این میان رفتار اف.ای.تی.اف هم مورد توجه است زیرا از سوئی اقدامات ایران را تحسین کرده و از سوی دیگر ابهاماتی داشته است. هرچه رفتار اف.ای.تی.اف سازنده باشد در نظر مجمع تاثیر دارد.
وی در ادامه به رفتار اروپایی‌ها اشاره کرد و گفت: رفتار اروپایی‌ها در تصمیم مجمع تاثیر دارد چراکه در برجام از آنها راضی نیستیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص اظهارنظرها درخصوص تاخیرهای بررسی مجمع در پیوستن به پالرمو، تاکید کرد: لازم است به دیپلماسی فرصت داده شود و از سوی دیگر باید طرف مقابل هم ضمانت‌هایی به ایران بدهد. هر موضوعی که مربوط به معیشت و اقتصاد مردم باشد در اولویت مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر مانور رسانه‌های بیگانه درباره اف.ای.تی.اف گفت: شرایط ما با دیگر کشورها یکی نیست و باید همه کارشناسان نظر دهند. شاید اگر ما هم تحریم نبودیم به شکل دیگری کار کارشناسی درخصوص اف.ای.تی.اف انجام می‌دادیم. قانون اساسی راهکار برون‌رفت از بن‌بست‌های سیاسی را مشخص کرده و هرکسی غیر از این را بگوید خلاف قانون صحبت کرده است.
رضایی در مورد فشارهایی که به مجمع درخصوص لایحه پالرمو وارد می‌شود، گفت: فضایی درست کردند تا مجمع بدون کار کارشناسی بررسی‌ها را انجام دهد. عده‌ای نگران نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند. اگر نظارت مجمع قوی‌تر باشد بسیاری از تخلفات میلیاردی نخواهیم بود. وی با بیان اینکه فشارها به مجمع طی یکسال اخیر و از زمان تشکیل هیئت عالی نظارت افزایش یافته است، گفت: نظارت‌های مجمع می‌تواند جلوی تخلفات از اقتصاد مقاومتی و سیاست‌های کلی نظام را بگیرد.

اکثر ناطقان مخالف پالرمو بودند
اما آیت‌الله محمود محمدی عراقی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز درباره جلسه مجمع برای بررسی پالرمو گفت: اکثریت افرادی که صحبت کردند، مانند جلسه گذشته نظر موافق به‌دلایل مختلف نداشتند. نظر جدیدی از جانب یکی از اعضای جلسه مطرح شد و توسط نمایندگان دولت و مجلس هم مورد تأیید قرار گرفت، حتی وزیر اقتصاد گفت با آقای رئیس‌جمهور هم مطرح می‌کنند که با توجه به نظراتی که اکثریت اعضای مجمع دارند، به‌دلیل ارتباط این موضوع با مسئله تحریم‌ها و تعهدات کشورهای اروپایی، به بررسی بیشتری نیاز دارد.
وی در پاسخ به این سؤال درباره سی.اف.تی هم بحثی صورت گرفت یا خیر، تصریح کرد: فعلاً بحث درباره پالرمو است ولی نظر اعضا غالباً این است که سی.اف.تی حتی مشکلات امنیتی دارد و فقط مسائل اقتصادی نیست؛ بنابراین احتمال جلب موافقت و نظر اعضا نسبت به سی.اف.تی خیلی کمتر است.

انتقاد شدید آملی‌لاریجانی از اظهارات اخیر روحانی درباره مجمع
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: رئیس‌جمهور محترم، اخیرا در خصوص مجمع تشخیص مصلحت نظام مطالبی را به تعریض بیان کردند که لحن ایشان قابل قبول نیست.
آیت‌الله صادق آملی‌لاریجانی در ابتدای جلسه دیروز مجمع تشخیص مصلحت نظام، شبهه‌افکنی در مورد تصمیمات نهادهای برآمده از قانون اساسی را نادرست خواند و گفت: قانون اساسی میثاق ملی همه کشورها است و در جمهوری اسلامی، تبلور انقلاب اسلامی است؛ لذا نهادهای برآمده از قانون اساسی همه باید محترم باشند. در برخی از نهادها، مسئولین با رای مستقیم مردم انتخاب می‌شوند، مثل رئیس‌جمهور و اعضای محترم مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی و شوراها و در برخی دیگر با واسطه.
وی با انتقاد از طرح برخی سخنان مغلطه‌آمیز در روزهای اخیر گفت: رئیس‌جمهور محترم، اخیرا در خصوص مجمع تشخیص مصلحت نظام مطالبی را به تعریض بیان کردند که لحن ایشان قابل قبول نیست و این تعبیر که " ده ، بیست نفر نشسته‌اند و برای مردم تصمیم می‌گیرند!" هم سخنی هضم‌ناپذیر است. متاسفانه نظیر این سخن در کلام برخی سیاسیون هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. چه کسی گفته که نهادهای قانونی برآمده از رای مردم نیستند؟ فقهای شورای محترم نگهبان منصوب رهبر معظم انقلاب هستند، اما رهبری هم با تعیین مجلس خبرگان که منتخب مردم هستند برگزیده شده است و در تمام دنیا هم همین طور است که برخی نهادها و افرادی که مسئول هستند با واسطه توسط مردم تعیین می‌گردند.
آیت‌الله آملی‌لاریجانی با اشاره به جایگاه مجمع تشخیص مصلحت نظام‌ به عنوان یک نهاد مهم برخاسته از قانون اساسی که انتخاب اعضا و نحوه اداره جلسات آن براساس اصل یکصد و دوازده همان قانون است، گفت: چرا مسئول عالی مقام نظام جمهوری اسلامی، که سوگند خورده پاسدار قانون اساسی باشد، باید این طور صحبت کند؟ اولا اعضای مجمع، ده بیست نفر نیستند و این یک سخن خلاف است، دوم آنکه اگر یک نفر در قانون اساسی اختیارات و مسئولیت هایی دارد مانند خود رئیس‌جمهور، آیا در هر موردی به آرای عمومی مراجعه می‌کند؟ اعضای دولت و وزرا که با رای با رای مستقیم مردم انتخاب نشدند، آیا در هر مورد که می‌خواهند تصمیم بگیرند به آرای عمومی مراجعه می‌کنند؟ این در حالی است که در بسیاری از موارد تصمیماتی هم که می‌گیرند به اتفاق آرا هم نیست، پس باید گفت ده، بیست نفر در دولت برای یک ملت تصمیم می‌گیرند؟
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: این سخن که «ده بیست نفر نمی‌توانند برای عموم مردم تصمیم بگیرند» واقعا سخن مغالطه‌آمیزی است. تعجب می‌کنم از آقای رئیس‌جمهور که نسبت به مسائل حقوقی هم مطلع است، چرا اینگونه سخن می‌گوید؟
وی در خصوص رسیدگی به لوایح مربوط به اف.ای.تی.اف با تاکید بر اجرای نص قانون اساسی گفت: مقام معظم رهبری در نامه شان به مجمع تاکید کرده‌اند که این مساله با امعان نظر بررسی شود، لذا مجمع تشخیص وقت مستوفایی اختصاص داده و کمیسیون‌ها و اعضا جلسات متعدد و بحث های کارشناسی مفصلی کردند که در این مباحث از نمایندگان دولت نیز در جلسات حضور دارند و نظرشان را اعلام می‌کنند و می‌شنوند. مجمع تشخیص به دنبال مصلحت عمومی مردم است و تا نظری را با امعان به دست نیاورد طبیعتاً اقدامی نمی‌کند.
آیت‌الله آملی‌لاریجانی تاکید کرد: در هر حال مجمع تشخیص مصلحت وظیفه خودش را انجام می‌دهد و ما امیدوارم اینگونه نباشد که مسئولان عالی رتبه کشور، هر وقت باب میلشان مطلبی گفته می‌شود، بپذیرند و هر وقت خلاف میل ایشان باشد، بگویند ده بیست نفر نمی‌توانند تصمیم بگیرند چراکه اگر این منطق باب شود، فردا، مردم می‌توانند در مورد تصمیمات دولت هم این را بگویند و ما امیدواریم مطالب بیان شده دراین خصوص تصحیح و جبران شود.
وی از رویکرد برخی افراد و رسانه‌ها در القای یاس به کشور انتقاد کرد و افزود: در جمهوری اسلامی، در طول چهل سال انقلاب، پیشرفت های بسیاری به دست آمده اما عده‌ای می‌خواهند بگویند که بن بست حاصل شده است و در کشور وضع خراب است. چرا باید انسان چشم بر روی حقایق ببندد؟ این مقدار پیشرفت که در امور علمی و فنی و نظامی حاصل شده و بصیرت سیاسی مردم حاصل شده و این بصیرت و حضور مردم در صحنه که سرمایه عظیم اجتماعی برای نظام است چگونه می‌توان نادیده گرفت؟ اینکه مردم در ۲۲ بهمن میان کاستی‌ها و اصل انقلاب و نظام تفکیک قائل می شوند و حساب برخی کاستی‌ها و بی تدبیری‌ها را از اصل انقلاب و نظام جدا می‌کنند، یک نعمت بزرگ است، اما عده‌ای تیشه گرفتند که به ریشه انقلاب بزنند و حرف‌های غیر قابل قبولی را مطرح می‌کنند که باید به این ادعاها در جای خود پاسخ مناسب داده شود.
رئیس مجمع تاکید کرد: مسئولین باید سعی کنند، معیشت مردم را اصلاح کنند و مشکلات اقتصادی را برطرف نمایند و از ایجاد حاشیه‌های غیر لازم بپرهیزند. 

نویسنده: سوشیانت آسمانی

https://siasatrooz.ir/vdcepv8zzjh87zi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی