سه شنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۶ - ۲۳:۴۸
کد مطلب : 101861
سیاست روز تبعات واردات کیوی را بررسی می‌کند؛

واردات آزاد؛ صادرات ممنوع

واردات آزاد؛ صادرات ممنوع

طی روزهای اخیر خبری مبنی بر واردات کیوی از کشور نیوزلند روی خط خبرگزاری‌ها قرار گرفت به این ترتیب که کمیسیونر کشاورزی و توسعه روستایی اتحادیه اروپا با بیان اینکه ایران از نیوزلند کیوی وارد می‌کند، خواستار صادرات میوه‌های تازه خارج از فصل به ایران شد.
این گفته وی درشرایطی مطرح شده که طبق آمار و ارقام ایران در حال حاضر با تولید سالانه بیش ۲۲۱ هزار تن چهارمین تولیدکننده کیوی در جهان به شمار می‌رود. طبق آمار سالانه حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن کیوی در جهان تولید می‌شود که ایتالیا با تولید سالانه ۵۰۰ هزار تن اولین تولید‌کننده‌ و پس از آن نیوزلند و شیلی به ترتیب دومین و سومین تولید‌کننده‌ این میوه هستند.

آیینه آمار
نکته قابل توجه تر آنکه براساس آمار گمرک در یازده ماهه سال ۹۵، بیش از ۸۳ هزار و ۲۷۹ تن کیوی تازه به کشورهای مختلف جهان صادر شده که با صادرات این حجم کیوی، درآمد ۴۰ میلیون و ۹۵۵ هزار و ۲۹۰ دلاری نصیب کشور شده است.
همچنین ارزش ریالی این میزان صادرات، بالغ بر ۱۲۸ میلیارد و ۵۲۰ میلیون و ۴۱۶ هزار و ۱۲۵ تومان در آمار گمرک ثبت شده است.
طبق آمارها در یازده ماهه سال ۹۵، حدود ۲۷ کشور جهان پذیرای کیوی ایرانی بوده‌اند که از جمله آنها می‌توان کشورهای اوکراین، ایالات متحده آمریکا، بلژیک، ترکیه، روسیه، لهستان، عراق، گرجستان و مالزی را نام برد ضمن اینکه در بین کشورهای مقصد صادرات کیوی، روسیه با خریداری بیش از ۴۳ هزار تن کیوی از ایران، درآمد ۲۳ میلیون و ۲۵۰ هزار و ۶۷۲ دلاری را نصیب کشور کرده و بزرگترین مقصد کیوی‌های صادراتی به‌شمار می‌رود.

نیاز منطقه را تامین می‌کنیم
این درحالی است که رئیس اتحادیه باغداران استان تهران معتقد است که کشور حتی در فصل غیرتولید نیازی به واردات کیوی ندارد و ایران از صادرکنندگان مطرح منطقه است.
مجتبی شادلو در واکنش به مباحث مطرح شده از سوی مقامات اروپایی درباره توافق‌نامه ایران و نیوزلند برای واردات کیوی به کشورمان و همچنین تقاضای آنان برای صادرات میوه‌های تازه خوری خارج از فصل تولید به ایران، اظهار داشت: ما اصلا نیازی به واردات میوه به کشور نداریم، خارجی‌ها در این زمینه فقط منافع خودشان را در نظر دارند و به فکر بازاریابی برای محصولاتشان هستند، مسئولان کشور ما باید به این مساله توجه کنند که نفع کشور ما در چیست.
وی با بیان اینکه کیوی کشور در فصل پاییز برداشت می‌شود و تا تابستان سال بعد در سردخانه‌ها قابلیت ماندگاری دارد، گفت: کیوی تولید داخل میوه‌ای مرغوب و بازارپسند است و ما طی سال‌های اخیر صادرکننده قابل توجه منطقه بوده‌ایم و به کشورهایی مانند روسیه، ترکیه، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج‌فارس کیوی صادر کرده ایم.
رئیس اتحادیه باغداران استان تهران با اشاره به اینکه اگر صادرات نباشد، در بازار داخلی بازار کیوی مشکل پیدا می‌کنیم، افزود: همیشه ظرفیت تولید در کشور بیش از مصرف بوده است.
شادلو با بیان اینکه ایران جزو کشورهای نوظهور در زمینه تولید کیوی است، اضافه کرد: ضمن اینکه هنوز ۳۰ درصد باغات کیوی کشور نهال‌های جوان دارند و در انتظار ورود به چرخه تولید هستند. وی تصریح کرد: تنوع میوه‌ای کشور بسیار زیاد است و این محصولات می‌توانند هر مصرف‌کننده‌ای را با هر سلیقه راضی کنند بنابراین ما نیازی به واردات هیچ محصولی نداریم، اگر بخواهیم چند محصول وارداتی به سبد مصرف میوه اضافه کنیم پس تکلیف تولید داخل و بحث اقتصاد مقاومتی چه خواهد شد.

ایران چهارمین تولیدکننده کیوی در جهان
براساس مستندات موجود استان مازندران با تولید سالانه بیش از ۱۱۰ هزار تن کیوی قطب تولید این میوه در کشور محسوب می‌شود و پس از آن استان گیلان سالانه بیش از ۷۰ هزار تن کیوی تولید می‌کند که دومین استان تولیدکننده این محصول است. درحال حاضر بیش از ۸۰۰۰ هکتار سطح زیر کشت کیوی در ایران است که با توجه به سازگاری درختان کیوی با اقلیم شمال کشور و همچنین بالا بودن میزان برداشت این محصول باغات کیوی روز به روز در ۲ استان مازندران و گیلان رو به گسترش هستند و تولید سالانه این میوه نیز روند افزایشی دارد.
اما علی‌رغم تولید مازاد بر مصرف این میوه و همچنین داشتن رتبه چهارم در تولید آن در جهان؛ ایران از نظر صادرات بعد از ایتالیا، نیوزلند، شیلی، بلژیک، یونان، هلند و فرانسه در رده هشتم جهان قرار گرفته است که رئیس اتحادیه باغداران علت پایین بودن میزان صادران کیوی را به نبود صنایع فرآوری و بسته‌بندی عنوان می‌کند.

رتبه هشتم صادرات
آنچه آمارها می‌گویند؛ محصول کیوی ایران علی‌رغم داشتن رتبه چهارم در تولید جهانی این میوه، از نظر صادرات بعد از ایتالیا، نیوزلند، شیلی، بلژیک، یونان، هلند و فرانسه در رده هشتم جهان قرار گرفته است، این در حالیست که محصول کیوی ایران به دلیل وجود اختلاف زمان برداشت با نیم کره جنوبی، امکان عرضه در بسیاری از بازارهای اروپایی و آسیایی را دارا است.
تمام این اتفاق در شرایطی رخ داده که در شهریورماه سال‌جاری مدیرعامل اتحادیه باغداران مازندران اعلام کرد وزارت جهاد کشاورزی دستور داده است که قبل از تاریخ ۲۰ مهرماه اجازه ترخیص کیوی از گمرک صادر نشود، زیرا این محصول هنوز کیفیت لازم را برای صادرات ندارد.
در آن زمان شعبانی با بیان اینکه در سال‌جاری ۳۰۰ هزار تن کیوی تولید می‌شود مدعی شدکه از اوایل مهرماه صادرات کیوی ایران در حجم ۲۰۰ هزار تن آغاز می‌شود ضمن اینکه وضعیت تولید این محصول در کشور مناسب است و روسیه بازار خوبی برای این محصول به‌حساب می‌آید.
نکته جالب‌تر در گفته‌های وی این مساله بود که اعلام کرد تجار ترکیه در بهمن‌ماه که این میوه به‌طور کامل رسیده است از ایران خریداری می‌کنند با بسته‌بندی آن در کشور خود با برچسب ترکیه در روسیه به فروش می‌رسانند.

https://siasatrooz.ir/vdcepz8zzjh87vi.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی