?>?> آمریکا تکه تکه شد | سیاست روز
دوشنبه ۸ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۱:۵۳
کد مطلب : 119421
ارزیابی کیسینجر از خروج ایالات متحده از افغانستان پس از ۲۰ سال اشغالگری

آمریکا تکه تکه شد

آمریکا تکه تکه شد
امروز در حالی روز پایانی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان است که هنری کیسینجر، وزیر امور خارجه اسبق آمریکا در مقاله‌ای جدید برای مجله اکونومیست از شکست آمریکا در افغانستان افسوس خورد و استدلال کرد که ارتش آمریکا در مرحله‌ای از جنگ ۲۰ ساله خود، تمرکز استراتژیکش را از دست داد و در نهایت تکه تکه شد.
در حالی که آمریکایی‌ها و متحدان افغان هنوز پس از خروج نیروهای آمریکایی در افغانستان سرگردان مانده‌اند، کیسینجر که در زمان ریاست جمهوری ریچارد نیکسون و جرالد فورد، وزیر خارجه آمریکا بود، این سوال را می‌پرسد که "چرا ایالات متحده بدون هیچ هشدار یا مشورتی با متحدانش یا افرادی که مستقیماً در ۲۰ سال فداکاری مشارکت داشته‌اند، از این کشور خارج می‌شود؟"کیسینجر نوشت: ایالات متحده به دلیل ناتوانی در تعریف اهداف دست‌یافتنی و پیوند آنها به روشی که از طریق روند سیاسی آمریکا قابل تحمل و پایدار باشد، در تلاش‌هایش برای مقابله با شبه‌نظامی‌گری، خودش را تکه‌تکه کرد.
این سیاستمدار سرشناس آمریکایی افزود: اهداف نظامی بیش از حد مطلق و دست‌نیافتنی و اهداف سیاسی بیش از حد انتزاعی و صعب‌الوصول بوده‌اند. ناکامی در پیوند آنها به یکدیگر، آمریکا را درگیر درگیری‌هایی بدون نقاط پایانی قابل تعریف کرده است و باعث شده است که ما هدف واحد را در داخل کشور در یک باتلاق از اختلافات داخلی حل کنیم.کیسینجر تاکید کرد: در حالی که ارتش ایالات متحده در مراحل اولیه ماموریت خود به مهار طالبان کمک می‌کرد، این طرح زمانی به اشتباه کشیده شد که آمریکا تصمیم گرفت به افغانستان در تبدیل به یک کشور مدرن با نهادهای دموکراتیک کمک کند. اما ملت‌سازی در یک کشور جنگ‌زده نیروهای نظامی قابل توجهی را جذب کرد. طالبان را می‌توان مهار کرد اما نمی‌توان حذف کرد. و معرفی اشکال ناآشنا از دولت، تعهد سیاسی را تضعیف کرد و فساد در حال گسترش را افزایش داد.
در همین حال مشاور امنیت ملی سابق آمریکا اذعان کرد همه مقامات آمریکایی در جنگ افغانستان که با شکست واشنگتن پایان یافت، مسئول هستند.مک مستر، که در دولت ترامپ خدمت می‌کرد، اذعان داشت: «همه ما در جنگ افغانستان که با شکست آمریکا پایان یافت، مسئول هستیم.»
او در ادامه با اشاره به جنگ ۲۰ ساله افغانستان گفت: «جنگ افغانستان، جنگی یک ساله بوده است که ۲۰ بار با استراتژی‌هایی مبنی بر پیش فرض‌های نادرست انجام شد.»
در این میان «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت دولت‌های این اتحادیه باید با نیروی واکنش سریع اروپایی پیش بروند تا برای بحران‌های آینده مانند آنچه در افغانستان رخ داد، آمادگی بیشتری داشته باشند. بورل در مصاحبه‌ای ، به یک روزنامه ایتالیایی گفت که اعزام اضطراری سربازان آمریکایی به افغانستان در پی بدتر شدن امنیت، نشان داد که اتحادیه اروپا به تسریع در تلاش‌ها برای ایجاد یک سیاست دفاعی مشترک نیاز دارد. خبر دیگر آنکه نزدیک به ۱۰۰ کشور جهان در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که طالبان متعهد شده است که پس از تاریخ ۳۱ آگوست نیز اجازه خروج ایمن افراد از افغانستان را فراهم کند.
وانگ یی، وزیر خارجه چین در مکالمه‌ای تلفنی با همتای آمریکایی خود گفت جامعه جهانی باید با طالبان به عنوان حاکمان جدید افغانستان وارد گفت‌وگو شود و آنها را «به شکلی مثبت راهنمایی کند».
در این میان حمله آمریکا به منزلی مسکونی در کابل که با ادعای مبارزه با داعش صورت گرفت، جان ۴ کودک افغانستانی را گرفت. خبر دیگر آنکه یکی از رهبران سابق طالبان در گفت‌وگو با روزنامه «العربی الجدید» گفت، این گروه سعی در حل مسأله پنجشیر از طریق گفت‌وگو دارد و تا کنون تا ۸۰ درصد قضیه حل شده است. از سوی دیگر مکرون رئیس‌جمهور فرانسه که به اربیل عراق سفر کرده، تصریح کرد که گفت‌وگو با طالبان در افغانستان در خصوص تخلیه و ترک این کشور، به معنای به رسمیت شناختن آن نیست بلکه پاریس برای این امر، شروطی دارد. با وجود اینکه تنها یک روز دیگر برای پایان روند انتقال نیروهای خارجی از افغانستان باقی مانده است، اما صف‌های طولانی شهروندان افغان مقابل دروازه‌های ورودی کابل تشکیل شده است.سفیر انگلیس در افغانستان در پی پایان اشغال ۲۰ ساله کشورش در این کشور جنگ زده گفت که سفارتخانه انگلیس در افغانستان به قطر منتقل می‌شود.وزارت خارجه انگلیس با تشکیک در پایبندی طالبان به انجام ندادن اقدامات تلافی‌جویانه علیه نظامیان بیگانه، گفت اگر طالبان به تعهداتش عمل کند، لندن نیز با آنها تعامل خواهد داشت.
از سوی دیگر «لیندسی گراهام» سناتور ارشد جمهوری‌خواه آمریکایی که طی روزهای اخیر بارها به عملکرد جو بایدن در قبال افغانستان تاخته است، یک بار دیگر خواستار استیضاح او از ریاست جمهوری شد.
در این میان سخنگوی طالبان پیشنهاد رئیس‌جمهور فرانسه مبنی بر ایجاد منطقه امن در افغانستان را غیرضروری خواند و آن را رد کرد.در ادامه ناآرامی های کابل، چند راکت به اطراف فرودگاه بین‌المللی حامد کرزی اصابت کرد. به گفته مقامات آمریکایی این حادثه تلفات جانی نداشته است.
رئیس سازمان پیمان امنیت جمعی نیز با اعلام این خبر که سازمان مذکور قصد اعزام نیرو به افغانستان را ندارد، مطالب در این مورد را بی پایه خواند.نماینده ویژه رئیس‌جمهور روسیه در امور افغانستان نیز، با ابراز نگرانی از حجم زیاد تسلیحاتی که نظامیان آمریکایی در افغانستان رها کردند، از احتمال مشارکت مسکو در بازسازی این کشور خبر داد.چاووش‌ اوغلو وزیر خارجه ترکیه در واکنش به تحولات اخیر افغانستان تأکید کرد که آنکارا دیگر توان پذیرش پناهجو از افغانستان را ندارد.
از سوی دیگر ژنرالهای سابق ارتش انگلیس از دومینیک راب، وزیر خارجه این کشور خواسته اند در واکنش به اتهامات وارد شده به او در خصوص مختل کردن تلاشهای انگلیس در زمینه خارج سازی ها از افغانستان، استعفا دهد.بر اساس گزارش پایگاه دیلی بیست آمریکا، از زمان تصرف برق آسای افغانستان از سوی طالبان، خط تلفن‌های مخصوص خودکشی که برای کهنه سربازان ارتش این کشور به هنگام درگیری با بحران در نظر گرفته شده‌اند شاهد افزایش چشمگیر تماس بوده‌اند.
https://siasatrooz.ir/vdcf01dyyw6dyja.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی