يکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۵
کد مطلب : 117324
سیاست روز بازی سیاسیون در زمین بورس را بررسی می کند؛

غبار سیاسی کاری بر رخ تالار شیشه ای

غبار سیاسی کاری بر رخ تالار شیشه ای

روز گذشته به مانند ۶ ماه قبل بازار سرمایه یا همان جایی که مردم به اسم بورس می شناسند افت دیگری را درکارنامه کاری خود ثبت کرد تا به گفته فعالان و کارشناسان این بازار میزان ضرر و سوخت سرمایه های مردم به ۷۰ درصد برسد. سرمایه هایی که با دعوت متولیان دولتی روانه بازار شد و حالا که مجادله های میان دولت و مجلس تمامی ندارد این سرمایه ها هر روز بیشتر می سوزند و دود آن تنها به چشم مردم و سرمایه گذاران خرد می رود.

شاخص های قرمزپوش
روز گذشته شاخص بوری با تداوم روند نزولی خود افت ۸۶۰۱ واحد به رقم یک میلیون و ۱۸۵ هزار و ۴۰۸ واحد رسید. همچنین شاخص کل با معیار هم‌وزن با کاهش ۱۰۲۸ واحد به رقم ۴۳۲ هزار و ۳۷۲ واحد رسید و در نهایت کارنامه روز شنبه ۱۰ مرداد ماه با رسیدن ارزش بازار به بیش از ۴ میلیون و ۷۳۷ هزار میلیارد تومان بسته شد.
روزگذشته شاخص کل و شاخص قیمت با معیار وزنی ارزشی ۷۲ صدم درصد افت کرد و درکنار آن شاخص کل و شاخص قیمت با معیار هموزن ۲۴ صدم درصد کاهش یافتند . همچنین شاخص آزاد شناوربا ۵۴ صدم درصد افت روبرو شد تا در کنار افت ۸۴ صدم درصدی شاخص بازار اول بورس و افت ۵۷ صدم درصدی شاخص بازار دوم همه شاخص ها قرمز پوش باقی بمانند.
تحلیلگران و منتقدان در واکاوی این مساله ریزش بورس را ماحصل سیاسی شدن آن برشمرده و براین باورند که تا مادامی که بازارسرمایه زمین دعوای سیاسیون باشد نمی توان به روند تعادلی آن امیدوار بود دولت پاسخگوی دود شدن سرمایه طبقات محروم در بورس باشد

لجبازی دولت و مجلس
به اعتقاد برخی کارشناسان و منتقدان قهرمان بازی دولت و ماجراجویی مجلس در ماجرای بودجه ۱۴۰۰ تنها یک قربانی بزرگ دارد که آن هم مردم هستند. به باور این افراد اینکه این مردم به حال خودشان رها شده اند حقیقت تلخی است و همین وضعیت رهاشدگی به زودی جای خود را به وضعیت انفجاری می رسد و دولت و مجلس را گرفتار خواهد کرد.
این نوع نگاه که مردم در حال نوشتن مشق صبوری هستند را باید بیش از پیش مورد توجه قرار داد چراکه همین مردم از خیار۳۰ هزارتومانی تا زیان های چند ۱۰ میلیون تومانی در بازار سرمایه را با نجابت ذاتی خود، تحمل می کنند اما این پایان ماجرا نیست.
به اعتقاد این افراد دود این لجبازی دست آخر در چشم مردم رفته و می رود و جا دارد تا این دونهاد با عینک دیگری به اختلافت خود بنگرند و بیش از این مردم را دچار ضرر و زیان نکنند.
براساس آنچه این تحلیلگران عنوان می کنند حقیقت تلخ این است که مجلس با تغییرات بیش از ده درصدی، امنیت بودجه دولت را به مخاطره انداخته و دولت هم با گروگانگیری سرمایه سهامداران خرد، هزینه مطالبه گری مردم از نمایندگان خانه ملت را افزایش داده و دراین میان تنها مردم در جریان درگیری گسترده دولت و مجلس، قربانی اول و آخر به شمار می روند و در این گروگانگیری، زخم عمیق تری برمی دارند. این گروه از کارشناسان با بررسی تمام اتفاقاتی که در ۶ ماهه دوم سال بر سر بورس آمده؛این نکته را یادآور می سازند که هر بار دولت و مجلس بر سر بورس به جان هم افتادند، تنها سهامداران خرد تاوان زیان آن را دادند و روز به روز شاهد سوختن و پودر شدن سرمایه هایشان شدند.

اختلاف نظر دولت و مجلس
چندی پیش بهزاد رحیمی نماینده مجلس با اشاره به وضعیت بازار سرمایه گفت: دولت نباید به این بازار ورود پیدا می کرد؛ چرا که روابط اقتصادی در بورس بر اساس عرضه و تقاضا تنظیم می شود و خود سهامداران باید نسبت به چگونگی تنظیم این روابط تصمیم می گرفتند، پس از نظر من ورود دولت به بازار سرمایه اقدامی اشتباه بود.
به اعتقاد وی اگر از ابتدا قرار بود دولت به این بازار ورود کند مردم به سراغ بانک ها می رفتند سرمایه خود را سپرده گزاری بانکی می کردند؛ اگرچه قصد ندارم دولت را مقصر اصلی این شرایط بازار سرمایه بدانم ولی به هر جهت ورود دولت به بازار سرمایه تبعاتی را به دنبال داشت، معتقدم ضعف مدیریت و نبود شفافیت در این بازار از جمله دلایلی است که به ایجاد چنین شرایطی دامن زد.
در همین راستا اول بهمن ماه بود که واعظی مجلس را به عدم دخالت فراخواند و گفت:« مجلس و کمیسیون‌های مجلس جلسه می‌گذارند، مصاحبه می‌کنند به محض اینکه بورس مثبت می‌شود می‌گویند ما مشکل بورس را حل کردیم و دولت نتوانست آن را برطرف کند؛ هنگامی هم که بورس منفی می‌شود می‌گویند ما از اول تذکر داده بودیم. خب این به معنی دخالت شما است، دخالت نکنید.»
واعظی افزود:« در مجموع در خصوص بورس در ستاد اقتصادی دولت صحبت کردیم که مردمی که براساس نظر وزیر اقتصاد اعتماد کردند و وارد بورس شدند، قطعاً دولت اجازه نخواهد داد که ضرر کنند. کسانی که برای دولت آمدند و اعتماد کردند، ما باید دنبال کنیم که سلب اعتماد نشود اما برداشت ما این است که اگر نگاه ما به بورس همان نگاهی باشد که در همه دنیا است، دراز مدت جواب خواهد داد و ما به آینده خوش بین هستیم.»
در همین زمینه احمد نادری نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و رئیس فراکسیون مقابله با آسیب‌های اجتماعی مجلس شورای اسلامی در صفجه شخصی خود در توئیتر نوشت:«‏جناب منشی فرموده: قیمت ارز را خود دولت بالا برده تا بتواند اقتصاد کشور را اداره کند.خوب است ایشان بفرمایند بورس را چگونه مدیریت کرده‌اند که سرمایه‌های طبقات متوسط و محروم دود شده و به هوا (بخوانید جیب ابرسرمایه‌داران رانتخوار) رفته.پاسخگوی نارضایتی مردم و کاهش سرمایه اجتماعی کیست؟
به اعتقاد کارشناسان و تحلیلگران اگر نمایندگان مجلس و اعضای دولت، چهارراه دیگری غیر از بازار سرمایه دنبال کنند و بورس را به اهلش بسپارند این هیاهوی تشنج زا، جای خود را به آرامشی پایدار خواهد داد.
فعالان بازار سرمایه براین باورند که اگر این دو نهاد داعیه حمایت دارند باید به اصول اقتصاد و چارچوب های بازارهای مالی، احترام گذارند و در شیوه اظهار نظر، بیشتر دقت کنید چرا که هر حرف نسنجیده ای به تلاطم بیشتر بازار، منتهی می شود.
به اعتقاد تحلیلگران بازار حال بورس هیچگاه با اتهام زنی، تهدید و فحاشی به ارکان و بازیگران بورس، خوب نمی شود و هر ترس و هراسی که به جان بورس انداخته شود شرایط را به مراتب پیچیده تر می کند و این به صلاح مردم نیست،بنابراین باید متولیان عینک خود را برداشته و با نگاهی دیگر به این بازار بنگرند تا شاید شرایط بهبود آن مهیا شود.

نویسنده: سارا علیاری

https://siasatrooz.ir/vdcf0edyjw6dyma.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی