سه شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۴۹
کد مطلب : 92357
حاشيه‌هايي كه اين روزها گفت‌وگوهاي هسته‌اي را حساس كرده است

اين‌گونه سخنان چه سود؟!

اين‌گونه سخنان چه سود؟!

باز هم ادعايي و اتهامي ديگر به دولت قبلي وارد شد مبني بر اينكه اين ادعا مي‌گويد، دولت احمدي‌نژاد اجازه گفت‌و‌گوهاي بازرسان آژانس را با دانشمندان هسته‌اي صادر كرده بود؟
فارغ از درستي يا غطي اين ادعا، چنين موضوعي چه كمكي به روند گفت‌و‌گوهاي هسته‌اي مي‌كند؟ آيا گفت‌وگوي بازرسان آژانس با دانشمندان هسته‌اي كشورمان مجوزي براي چنين اقدامي در حال حاضر مي‌شود؟
گرچه روز گذشته برخي رسانه‌ها اسنادي را منتشر كردند كه در آن ادعا شده است كه در چه تاريخ‌هايي نمايندگان آژانس با دانشمندان هسته‌اي كشورمان گفت‌وگو كرده‌اند اما در متن گزارش هيچ اشاره‌اي به دانشمند هسته‌اي نشده است بلكه افرادي به عنوان درگير و موضوع هسته‌اي نام برده شده است.
اكنون كه به نقطه حساس گفت‌وگوهاي هسته‌اي رسيده‌ايم جا دارد مسئوليني كه اكنون در اين زمينه فعاليت مي‌كنند و زحمت مي‌كشند،‌ با خويشتنداري از ايجاد فضاي دو قطبي جلوگيري كنند و تنها به فرمايش‌ها و دستورات رهبري توجه داشته باشند.
مذاكرات هسته‌اي ايران اين روزها حاشيه‌هاي نه چندان خوشايندي را شاهد است از يك‌سو طرف‌هاي ۱+۵ به ويژه امريكايي با درخواست‌هاي غير‌منطقي و البته نابه‌جا سعي مي‌كنند تا با كارشكني در روند گفت‌وگوها بتوانند امتياز حداكثري را از تيم مذاكره‌كننده كشورمان بگيرند، بحث بازرسي از مراكز نظامي در قالب پذيرش پروتكل الحاقي و مصاحبه با دانشمندان هسته‌اي دو موضوعي بود كه براي دولتمردان كاخ سفيد و وزارت خارجه امريكا آن هم در آستانه نزديك شدن به توافق احتمالي هسته‌اي به سناريويي براي به حاشيه كشاندن مذاكرات تبديل شد،تا ضمن تحت فشار قرار دادن كشورمان در ذيل آن بتوانند اهداف ضد ايراني خود را در جريان گفت‌وگوهاي هسته‌اي محقق كنند. نكته قابل تأمل اينكه آنها اعلام كردند تيم هسته‌اي كشورمان در لوزان سوييس با اين درخواست موافقت كرده است!
البته خواسته‌هاي نابه‌جاي امريكا واكنش قاطع مقام معظم رهبري را در برداشت چنانچه ايشان به صراحت اعلام كردند كه اجازه بازديد از مراكز نظامي و مصاحبه با دانشمندان هسته‌اي را نخواهند داد.
اين مسئله و ابهامات پيراموني آن در داخل كشور نيز با حاشيه‌هايي همراه بود تا آنجا كه روز يكشنبه وزير خارجه كشورمان كه رياست تيم مذاكره‌كننده ايراني را نيز عهده‌دار است به همراه سيد‌عباس عراقچي گفت‌وگو‌كننده ارشد تيم هسته‌اي كشورمان براي پاره‌اي از توضيحات در جلسه‌اي غير‌علني به مجلس رفتند.
جدا از حاشيه‌هاي نه چندان موجه در مجلس شوراي اسلامي آن هم در جلسه‌اي غير‌علني، مصاحبه اختصاصي خانه ملت با وزير خارجه كشورمان به يكباره به حاشيه‌اي تبديل شد كه موضع‌گيري‌هاي قابل تأملي را در‌پي داشت!
محمد‌جواد ظريف در گفت‌وگویی با «خانه ملت» گفت: که در دولت قبل اجازه مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای صادر و مصاحبه‌هایی هم با آنها توسط مأموران آژانس انجام شد. وي با اشاره به مخالفت مقام ‌معظم‌ رهبری با خواسته کشورهای غربی مبنی ‌بر مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای کشور، گفت: «به‌ طور حتم، رویکرد همه ارکان نظام پیروی از دستورات رهبر معظم ‌انقلاب است».وزیر امور خارجه کشور ادامه داد: «موضوع مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای، ارتباطی به اصل مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه ١+٥ ندارد و این یک مسئله کناری و فرعی بوده و حدود ١٠ سال است که کشور برای حل این ادعاها و بهانه‌ها اقداماتی انجام داده است.

تكذيب ادعاي ظريف
وزير خارجه كشورمان در حالي مطرح كرده كه مصاحبه با دانشمندان هسته‌اي اجازه‌اش در دولت قبلي صورت گرفته كه اين مسئله با واكنش سريع دفتر رئيس‌جمهوري سابق كشورمان با اطلاعيه‌اي همراه بود، چنانچه دفتر رئیس دولت‌ نهم و دهم با صدور اطلاعیه‌ای با تکذیب سخنان ظریف گفت: دولت قبل برای انجام مصاحبه مأموران آژانس با دانشمندان هسته‌ای اجازه‌ نداده بود.
در اين اطلاعیه آمده به اطلاع ملت شریف ایران می‌رساند که ادعای آقای «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه، مبنی بر اجازه‌ دولت قبل به انجام مصاحبه ماموران آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با دانشمندان هسته‌ای ایران، کذب محض است.
به عنوان یک سیاست قطعی و مبتنی بر حقوق مسلم هسته‌ای ملت ایران، در دوره‌ دولت‌های نهم و دهم، هرگونه مصاحبه یا بازجویی و یا ملاقات مامورین آژانس یا هر نهاد بین‌المللی خارجی دیگر با دانشمندان هسته‌ای، به صراحت و به صورت رسمی و علنی توسط رئیس محترم دولت ممنوع اعلام شد.
روش خردمندانه آن است که مسئولین و مذاکره‌کنندگان هسته‌ای، به‌ جای نشر اکاذیب ملت ایران را به طور کامل در جریان جزئیات و روند مذاکرات هسته‌ای جاری قرار دهند.

گفت‌وگو با دانشمندان هسته‌ای جزو تعهد بیانیه سعدآباد در اواخر دولت هشتم بود
یک مقام آگاه نيز در واکنش به اظهارات اخیر وزیر امور خارجه درباره مسبوق به سابقه بودن مصاحبه با دانشمندان هسته‌ای در دولت سابق گفت: این اتفاق اثر تعهدی بود که در بیانیه سعدآباد پذیرفته شد.
یک مقام آگاه در گفت‌وگو با تسنیم، در واکنش به سخنان اخیر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، اظهار داشت: اینکه مطرح می‌‌کنند موضوع مصاحبه افراد وابسته به آژانس با دانشمندان هسته‌ای ایران، در دولت قبل صورت گرفته، این‌گونه نیست، بلکه باید یادآور شد که موضوع به ماجرای تعلیق سال ۸۳ بازمی‌گردد و تصمیماتی که در زمان مذاکره با ۳ کشور اروپایی گرفته شد، یعنی مقدمات کار در آن زمان تصمیم‌گیری شد که بعد دولت و دبیر شورای عالی امنیت ملی تغییر کرد و گفتند این مسائل از قبل بود.
وی با تشریح بیشتر موضوع گفت: در دوره ریاست البرادعی بر آژانس اتمی، وی می‌کوشید تا موضوع را به ‌سمت حل پرونده ایران پیش ببرد و مدالیته‌ای زمان آقای لاریجانی نوشته شد که جهت آن به ‌سمت حل مسئله بود. بنابراین تصمیم گرفته شد یکی دو نفر که در حد مدیرعامل شرکت بودند و این شرکت‌‌ها برای انرژی اتمی کار می‌کردند، توضیحاتی را ارائه کنند. توضیحات داده شد و منجر به بسته شدن آن مدالیته در آن زمان شد. اگرچه صحبت این دو مدیرعامل در دوره اول دولت احمدی‌نژاد و ریاست لاریجانی انجام شد، اما مقدمات آن قبل از دولت احمدی‌نژاد و در اشتباهی که تیم سال ۸۳ در مذاکرات کردند، فراهم شده بود.
این مقام آگاه تصریح کرد: عقب‌نشینی‌هایی که در آن زمان صورت گرفت سبب شد که بیایند و بپذیرند تا ملاقات‌‌هایی صورت گیرد زیرا مسیر پرونده مثبت بود و افراد هم در حد مدیرعامل شرکت بودند. این اقدام صورت گرفت و توضیحاتی درباره فعالیت‌ آن شرکت‌‌ها ارائه شد. این تجربه‌ای بود که ما از قبل داشتیم. حال در شرایط فعلی که آژانس مسیر منفی در پیش گرفته و مرتب تهدید می‌کنند و افراد ما را پس از شناسایی ترور کردند، آیا این اصلاً موضوعیتی دارد که ما اجازه دهیم که بیایند با افراد ما صحبت کنند؟
وی تصریح کرد: دیگر نباید حتی افراد ما در حد مدیرعامل شرکت هم با آنان روبه‌رو شوند. پرونده اکنون جهت مثبتی را طی نمی‌کند. ما حتی در آن دوره اجازه دادیم که یک بخشی از آن مرکز نظامی را که مورد نظرشان بود بازدید و حتی نمونه‌برداری هم بکنند. مگر یک کشور چند بار باید این اجازه را بدهد؟
وی افزود: شرایط کنونی با آن زمان کاملاً متفاوت است. اینها به‌هیچ‌وجه نباید وارد مراکز نظامی ما بشوند و به‌هیچ‌وجه نباید با افراد ما ملاقات کنند، چون ما تجربه خوبی از این مسئله نداریم. ما به ‌اندازه کافی شفافیت داشتیم و به آژانس نشان دادیم، آنها مغایر با بحث شفافیت عمل کرده‌اند.
این مقام آگاه خاطرنشان کرد: دسترسی به افراد و اماکن هم خلاف مصالح ملی است.
فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی نيز در گفت‌وگو با همين خبرگزاري، در واکنش به خبر برخی از سایت‌های خبری مبنی بر اینکه بازرسان آژانس انرژی اتمی در دولت گذشته با شهید مجید شهریاری از دانشمندان هسته‌ای کشورمان مصاحبه‌ داشته‌اند، گفت: شهید مجید شهریاری هیچ‌گاه مصاحبه‌ای با بازرسان آژانس انرژی اتمی نداشته‌ و این خبر به هیچ عنوان صحت ندارد.
البته ايسنا پيرو ادعاي وزير خارجه كشورمان مستنداتي را بر روي سايت خبري‌اش گذاشته چنانچه در بخش‌هايي از اين مستندات آورده است، مستندات رسمی نشان می‌دهد که آژانس در سال‌های گذشته که دولت نهم و دهم را نیز شامل می‌شود، از تاسیسات نظامی و مراکز دانشگاهی و نیز افراد مرتبط با برنامه هسته‌ای کشورمان بازدید و بازرسی و مصاحبه داشته است.
در بخش ديگري آورده كه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش مدیرکل در دسامبر ٢٠٠٥ به صراحت از بازدید بازرسان آژانس و نمونه‌برداری‌هایی که انجام گرفته است، گزارش داده است: ایران در نوامبر ٢٠٠٥ (یعنی حدود آبان‌ماه ١٣٨٤، در زمان دولت نهم) موافقت کرد که به آژانس اجازه بازدید از سایتی در تاسیسات نظامی پارچین را بدهد. آژانس توانست برای اثبات نبود مواد هسته‌ای در آن سایت نمونه‌برداری‌های لازم را انجام دهد.
بنا به گزارش مدیرکل آژانس از سپتامبر ۲۰۰۵ يعني ۱۴شهريور سال ۸۴ ایران همکاری بیشتری در ارائه دسترسی به اسناد اضافی و اجازه مصاحبه با افراد درگیر در بحث‌ها با شبکه خرید را داده است.
اين مستندات از سوي ايسنا در حالي آورده شده كه مراسم تحليف رياست جمهوري در آن سال در دوازده مرداد‌ماه صورت گرفت بنابراين به نظر نمي‌آيد از مرداد تا ۱۴شهريور همان سال دولت قبلي فرصت و زمان لازم براي پيگيري و پاسخ‌دهي به درخواست آژانس و مصاحبه‌ها را داشته باشد!
از سويي ديگر در دو نمونه مطرح شده در بالا اشاره دقيقي به مصاحبه با دانشمندان صورت نگرفته در متن آمده اجازه مصاحبه با افراد درگیر در بحث‌ها با شبکه خرید را داده است آيا اين به معني اجازه مصاحبه با دانشمندان هسته‌اي است؟! در صورتي افراد درگير در آن زمان، تيم مذاكره‌كننده، شوراي امنيت و آژانس بين‌المللي اتمي كشورمان را شامل مي‌شدند.
همچنين استناد به اين مسئله با ادعاي اجازه مصاحبه با دانشمندان هسته‌اي كه از سوي وزير محترم خارجه كشورمان مطرح شده است در شرايط فعلي و با توجه به حساسيت‌هايي كه هم اكنون در منظقه و عرصه بين‌الملل شاهد هستيم آيا مجوزي است براي اجازه مصاحبه با دانشمندان هسته‌اي كشورمان؟
جمهوری اسلامی ایران در ۱۰ سال گذشته و با شکل‌گیری پرونده هسته‌ای در آژانس همواره در چارچوب اعتمادسازی و شفاف‌سازی در دوره‌های مختلف همکاری‌های فراپادمانی با آژانس داشته است و حتی اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را برای دو سال و نیم شاهد بودیم که امروز به گفته بسیاری از کارشناسان مربوطه تجربه مفیدی از آن همکاری در اختیار ایران است که می‌تواند چراغ راه ما در اجرای پروتکل الحاقی در صورت تصویب آن در چارچوب توافق جامع هسته‌ای باشد.
در جمع‌بندي بايد بگوييم با توجه به شرايط حساسي كه در آن به سر مي‌بريم شايد بيان چنين مسائلي و اينكه انگشت اتهام را به سوي دولت‌هاي قبلي نشانه رفتن در واقع تنها پاك كردن صورت مسئله به جاي حل مسئله است و آن هم در شرايطي كه دشمن با هر بهانه‌اي به دنبال ريختن زهر خود عليه جمهوري اسلامي و ملت ايران است. پس به جاي مقصر خواندن يكديگر كه موجب بروز اختلافات داخلي و كمرنگ شدن وحدت ملي مي‌شود و در نهايت آن لبخند موذيانه دشمن و اميد واهي‌اش را براي رسيدن به خواسته‌هايش عليه ملت ايران بيشتر مي‌كند از به حاشيه كشاندن‌هاي بي‌مورد كه فقط موجبات دغدغه مردم را فراهم مي‌كند پرهيز شود تا با عزت بيشتري بتوانيم در قبال زياده‌خواهي‌هاي غرب ايستادگي كنيم.

https://siasatrooz.ir/vdcfemd1.w6d0tagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی