سه شنبه ۴ آبان ۱۴۰۰ - ۲۱:۲۹
کد مطلب : 120177

پکن چه می خواهد؟

طی روزهای اخیر در حالی با محوریت افغانستان، مذاکرات منطقه‌ای از جمله نشست‌های منطقه‌ای در مسکو و در جمهوری اسلامی ایران برگزار و یا در حال
طی روزهای اخیر در حالی با محوریت افغانستان، مذاکرات منطقه‌ای از جمله نشست‌های منطقه‌ای در مسکو و در جمهوری اسلامی ایران برگزار و یا در حال برگزاری است که چینی‌ها نیز رایزنی‌های متعددی با طالبان داشته‌اند. در همین چارچوب دیروز وانگ ئی وزیر خارجه چین در دیدار با هیئت طالبان بر لزوم تلاش این گروه برای وحدت جامعه افغانستان تاکید کرد و همزمان از جامعه بین الملل هم خواست که کمک های خود را از این کشور دریغ نکند. وی افزود: از طالبان انتظار داریم که فراگیر بودن (حکومت خود) را نشان دهد و همه اقوام و احزاب افغانستان را در راستای همکاری برای بازسازی کشور متحد کند و در رابطه با همسایگان نیز سیاست حسن همجواری را رعایت کند. نگاهی به رفتار چینی‌ها نشان می‌دهد که از شهریور ماه یعنی زمان خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان، چین رویکرد فراگیری به این کشور داشته است. چین بعد از تسلط طالبان بر افغانستان، همچنان به مأموریت سفارت خود در کابل ادامه می دهد و می گوید به سیاست احترام به تمامیت ارضی افغانستان و کمک به برقراری ثبات در این کشور پایبند است. حال این سوال مطرح است که چرا پکن در کنار مشارکت در رایزنی‌های منطقه در باب افغانستان رویکرد تعاملی با طالبان در شدت داده است؟ هر چند که محافل رسانه‌ای و سیاسی غربی برآنند تا چنان وانمود سازند که این رویکرد برای سلطه پایگاه‌های نظامی افغانستان پس از خروج اشغالگران است اما نگاهی به مواضع و اهداف چینی‌ها در قبال افغانستان و منطقه این رویکرد از چند منظر قابل توجه است.
نخست آنکه چین در کنار نگاه اقتصادی، در حوزه امنیت ملی نیز به افغانستان می‌نگرد. آنها تاکید دارند که هرگونه ناآرامی در این کشور برابر با تقویت گروه‌های القاعده و تروریستی در نقاط مرزی چین می‌شود لذا برقراری ثبات در افغانستان برای امنیت چین دارای اهمیت است. برای آنها چندان تفاوتی نمی کند که کدام گروه یا جریان بر مسند قدرت باشد بلکه هدف اصلی برقراری ثبات در افغانستان است تا امنیت ملی پکن حفظ گردد. دوم آنکه چین به دنبال اجرای طرح جاده ابریشم جدید با مبلغ ۱۰۰ میلیارد دلار است در حالی که حضور غرب در افغانستان عملا این طرح را با چالش مواجه کرده است. در این شرایط پکن سعی دارد تا با برقراری ثبات سیاسی و امنیتی در افغانستان زمینه را برای تحقق این طرح فراهم سازد تا مولفه‌ای باشد برای اهداف چین در اقتصاد جهانی. به عبارتی دیگر می‌توان گفت که رویکرد چین به افغانستان نه برای سلطه نظامی بلکه در چارچوب حفظ خطوط امنیتی این کشور و رسیدن به منافع اقتصادی است که اهداف بین‌المللی را دنبال می‌کند.

نویسنده: علی تتماج
https://siasatrooz.ir/vdcfexdyew6d0ya.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی