يکشنبه ۱۴ تير ۱۳۹۴ - ۰۲:۰۸
کد مطلب : 92834
ارزيابي كارشناسان از اظهار‌نظر جديد آقاي مديركل در مورد گزارش پي‌ام‌دي

نقش‌آفريني جديد آمانو!

نقش‌آفريني جديد آمانو!

اظهار‌نظر قابل تامل مدير‌كل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در مورد ارائه گزارشي در مورد پي‌ام‌دي تا پايان سال ۲۰۱۵ در حالي مطرح شده است كه كارشناسان سياست خارجي بر اين عقيده‌اند سريال اقدامات چالش‌برانگيز غرب عليه ايران با بازيگري آمانو شكل جديدتري به خود گرفته است.
به گزارش فارس مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ ديروز در حالي با گفت‌وگوهای معاونین ادامه یافت كه مدیر‌کل آژانس بين‌المللي انرژی اتمی پيش از ديدارش با وزیر امور خارجه کشورمان در هتل کوبورگ وین و در جمع خبرنگاران ضمن اشاره به حصول «پیشرفت» در مذاكرات هسته‌اي، اظهار داشت: «با همکاری ایران فکر می‌کنم بتوانیم تا پایان امسال گزارشی را درباره پی‌ام‌دی صادر کنیم.»
اظهارات قابل تامل آمانو پيرامون انتشار گزارش در مورد پي‌ام‌دي در حالي مطرح شده كه چند روز پيش در تهران، با رئیس دولت یازدهم و دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار کرده بود.
وی با بیان اینکه با همکاری از سوی ایران پیشرفت حاصل شد‎، افزود: ما تا انتهای سال می‌توانیم گزارشی را در خصوص راستی‌آزمایی ابعاد نظامی احتمالی‎ منتشر کنیم که یک ارزیابی در خصوص ابعاد احتمالی نظامی ایران ارایه کند‎. آمانو در ادامه گفت: اگر توافق حاصل شود آژانس آماده است تا در بقیه موضوعات همکاری کند.
پی‌ام‌دی یعنی مجموعه ادعاهایی که آژانس در‌خصوص رخداد فعالیت‌های نظامی در برنامه هسته‌ای ایران پیش از سال ۲۰۰۳ مطرح کرده است، ادعاهایی که دروغ است و دروغ بودن آنها در دوران محمد البرادعی، مدیر‌کل سابق آژانس ثابت شده بود. اما آمانو که بنابر اسناد ویکی‌لیکس، خود را همگام واشنگتن می‌پندارد و البته به خوبی نیز این را ثابت کرده است، در بدو ورود خود به آژانس بار دیگر این ادعاها را زنده کرد.
بي‌صداقتي آژانس در قبال ايران با ادعاهاي غير‌واقع در حالي همچنان ادامه دارد كه حضرت آیت‌الله خامنه‌اي نيز در ديدارچند روز گذشته با كارگزاران نظام نيز بر اين نكته تاكيد كردند كه با موکول کردن اجرای تعهدات طرف مقابل به گزارش آژانس، مخالفیم چون آژانس بارها و بارها ثابت کرده مستقل و عادل نیست بنابراین ما به آن بدبین هستیم.
ایشان افزودند: مي‌گویند «آژانس باید اطمینان پیدا کند» این چه حرف نامعقولی است چگونه اطمینان پیدا کند مگر اینکه وجب به وجب این سرزمین را بازرسی کند.
رهبر انقلاب مخالفت قاطع با «بازرسی‌هاي غیر متعارف، پرس و جو از شخصیتهای ایران و بازرسی از مراکز نظامی» را از دیگر خطوط قرمز هسته‌اي اعلام کردند.
اینکه آمانو برای اولین بار از گزارش‌دهی در‌خصوص پی‌ام‌دی سخن می‌گوید، نشانگر آن است که قول همکاری‌هایی را در این خصوص گرفته است. به‌عبارت دیگر، احتمالا ایران پذیرفته تا بار دیگر ثابت کند که در گذشته هیچ فعالیت نظامی نداشته است.
سوالاتی در این خصوص به‌وجود می‌آید: آیا دسترسی‌هایی به برخی مراکز به آژانس داده شده است؟ آیا اجازه مصاحبه - یا بهتر است بگوییم بازجویی - با برخی افراد به آژانس اعطا شده؟ این سوالات را تنها مقاماتی که با آمانو توافق کرده‌اند، می‌توانند پاسخ دهند.
به هر روی، آژانس دست از سوالات متعدد خود برنخواهد کشید، البته تا روزی که برایش روشن شود که برنامه هسته‌ای ایران به یک برنامه بی‌اثر ویترینی تبدیل شده و از توان‌مندی صنعتی در آن خبری نیست.
مثبت‌اندیش شدن آمانو قطعا بدون هزینه نبوده است، تنها باید نشست و دید هزینه‌ای که تهران پرداخته است چقدر بوده؟ توافق ژنو و بیانیه لوزان پیش از این ثابت کرده است که عموما در توافقات ايران و ۱+۵، چیزی به نام توازن داده‌ها و ستانده‌ها وجود ندارد.

اظهار‌نظر آمانو يعني زير پا گذاشتن خطوط قرمز ايران
دكتر سيد رضا صدرالحسيني كارشناس سياست خارجي در‌خصوص اين اظهار‌نظر جالب توجه آمانو به سياست روز گفت: روند پرونده هسته‌اي جمهوري اسلامي در شرايط کنوني روندي ويژه و بسيار حساس است که به گفته مسئولين پرونده اين روزها آخرين روزهاي تعيين تکليف مذاکرات گروه کشورهاي ۱+۵ با جمهوري اسلامي مي‌باشد اما سريال اقدامات چالش‌برانگيز اين کشورها با بازيگري جديد آقاي آمانو که ضعيف‌ترين مدير آژانس در طول سال‌هاي تشکيل آن مي‌باشد.شکل جديدي را که براي ناظران سياسي فراهم نموده است.
وي افزود: پس از بازديد مديرکل آژانس از ايران وي اخيرا اظهارنظري نموده که بسيار تعجب‌آور است و به نظر مي‌رسد وي راز ناگفته‌‌اي را به طور غيرمستقيم بيان نموده است و آن اين است که کشورهاي عضو ۱+۵ و به خصوص آمريکايي‌ها علاقه‌مند به امضاي يک توافق خوب و برد - برد با جمهوري اسلامي نيستند.
اين كارشناس حوزه ديپلماسي تصريح كرد: اين آشکارسازي توسط آمانو با يک جمله که وي اعلام نموده است سرنوشت پي‌ام‌دي تا پايان سال ۲۰۱۵ ممکن است طي گزارشات آژانس اعلام گردد به اين مفهوم است که تا پايان اين سال امکان امضاي يک توافق جامع از جانب کشورهاي گروه ۱+۵ ميسر نخواهد بود.
وي در ادامه گفت: چگونه ممکن است در چند روز آينده توافق احتمالي صورت گيرد در صورتي که بازديد از مرکز نظامي طي سال‌جاري ادامه داشته باشد و گزارش آن در انتهاي سال اعلام گردد. اين يعني عبور از خطوط قرمز جمهوري اسلامي است که رهبر معظم انقلاب و ديگر مقامات کشور اعلام کردند که اجازه عبور از خط قرمز به احدي از بيگانگان داده نخواهد شد.
صدر الحسيني معتقد است اگر حرف آقاي آمانو درست باشد اين به مفهوم سوء‌استفاده از تحريم‌کنندگان جمهوري اسلامي از شرايط فضاي انتخاباتي در پايان سال خواهد بود که به گفته وي پايان سال ۲۰۱۵ که برابر است با کمتر از دو ماه به انتخابات در ايران آنان به دنبال استمرار پرونده و سوء‌استفاده احتمالي از فضاي انتخاباتي در ايران مي‌باشند.
وي در پايان خاطر‌نشان كرد: در صورت صحت گفته آمانو مسئولين پرونده هسته‌اي نسبت به اين اظهارنظر بايد دقت کامل نموده و آن را راستي‌آزمايي نمايند و به موازات آن مسئولان امنيتي نيز بايد نسبت به اين اظهارنظر اين آقاي مديرکل كه بسياري از محتواي پرونده‌هاي آن به رويت سازمان‌هاي جاسوسي از جمله رژيم غاصب صهيونيستي رسيده است حساسيت لازم را نشان دهند.

اظهارات آمانو بي‌اعتبار است
محمد‌حسن قديري ديگر كارشناس حوزه ديپلماسي نيز گفت: با توجه به ماموريتي كه آمانو از سوي سازمان ملل دارد وي اين امکان را داشته که سال‌ها پيش صلح‌آميز بودن برنامه هسته‌اي ايران را اعلام کند اما اين کار را نکرده است و هر بار جملات را طوري تنظيم کرده است تا صلح‌آميز بودن برنامه هسته‌اي ايران را غيرشفاف اعلام کند.
وي افزود: تقاضاي آمانو براي بازرسي از تاسيسات نظامي خلاف قانون است و چنين تقاضايي در هيچ‌يک از معاهدات بين‌المللي موجود وجود ندارد در واقع آمانو به ايران آمده بود تا پس از بازگشت، كشورمان را عامل عدم انعطاف معرفي و در نهايت تقصير به نتيجه نرسيدن مذاکرات هسته‌اي را بر گردن ايران بيندازد.
وي در پايان خاطر‌نشان كرد: مطابق با گزارش‌هاي منتشر شده از اسناد سري آمريکا توسط ويکي‌‌ليكس، آمانو به آمريکا متعهد شده که در مورد ايران رعايت بي‌طرفي را نکرده و مطابق با سياست‌هاي آمريکا عمل کند و به اين تعهد نيز وفادار بوده و به وظيفه‌ بي‌طرفي خودش به عنوان دبيرکل خيانت کرده است. لذا اظهارات و تعهدات او براي ما فاقد ارزش است و قابل اعتماد نيست.

هیچ‌گاه زیر بار بازرسی از مراکز نظامی نمی‌رویم
رئیس کمیته هسته‌ای مجلس گفت: جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه زیر بار بازرسی از مراکز امنیتی و نظامی خود نخواهد رفت.
ابراهیم کارخانه‌ای نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی در گفت‌‌وگو با فارس، با اشاره به روند مذاکرات هسته‌ای با ۱+۵ برای حصول توافق گفت: این یک توافق در سطح بده و بستان هسته‌ای نیست که در مقابل اعطای برخی امتیازات طرف مقابل تحریم‌ها را لغو کند بلکه در حقیقت این موضوع به عزت و اقتدار نظام جمهوری اسلامی مرتبط است؛ اگر توازنی بین داده‌ها و ستانده‌ها وجود نداشته باشد آمریکایی‌‌ها آن را به منزله پیروزی خود در مقابل جمهوری اسلامی ایران تلقی ‌خواهند کرد.
وی افزود: با لغو تحریم‌های شورای امنیت باید پرونده جمهوری اسلامی ایران در آن شورا مختومه اعلام شود، این مسئله در توافقنامه باید قید شود که نقض یا اعمال هرگونه تحریم جدید بعد از توافق منجر به کان‌لم‌یکن شدن توافقنامه می‌شود.
رئیس کمیته هسته‌ای مجلس اظهار داشت: در توافق می‌بایست اقدامات برگشت‌ناپذیر جمهوری اسلامی ایران در برابر اقداماتی از سوی طرف مقابل صورت پذیرد که غیرقابل بازگشت باشد، به عنوان مثال برداشتن قلب راکتور اراک باید در مقابل اقدام غیرقابل بازگشت از سوی ۱+۵ باشد و تحریمی که در مقابل این اقدام لغو می‌شود باید غیرقابل بازگشت باشد.
وی افزود: مهم‌ترین تحریم‌ها، تحریم‌های اعمال شده توسط کنگره آمریکاست. تحریمی که مهم‌ترین تحریم بانکی، مالی و اقتصادی است جزء تحریم‌های مصوب کنگره آمریکاست. کنگره آمریکا باید تحریم‌های خود را لغو کند و اگر این تحریم‌ها لغو نشود و ما تعهدات خود را انجام دهیم از یک‌سو دست ما در توافق خالی شده و از سوی دیگر در هیچ زمان دیگری نخواهیم توانست نسبت به لغو این تحریم‌‌ها اقدامی را صورت دهیم.
وی افزود: توافق باید توازن معقولی بین داده‌ها و ستانده‌ها داشته باشد و اگر ما تعهدی را در توافق می‌پذیریم در مقابل طرف مذاکره‌کننده نیز باید تعهدی هم‌سطح با آن را پذیرفته و اجرایی کند؛ مواد توافق همان‌طور که رهبر معظم انقلاب به آن اشاره داشتند باید واضح، شفاف و غیرقابل تفسیر باشد.
کارخانه‌ای خاطرنشان کرد: با توجه به بی‌اعتمادی که در میان طرفین وجود دارد و همان‌طور که طرف مقابل سعی می‌کند تا خواسته‌های خود را به صورت عملیاتی و در قالب مواد توافق به ما تحمیل کند طرف ایرانی نیز باید این موضوع را در دستور کار قرار داده و خواسته‌های خود را به صورت عملیاتی در قالب مواد توافق به طرف مقابل تحمیل کند.
وی در پایان گفت: جمهوری اسلامی ایران به هیچ‌وجه زیر بار بازرسی و نظارت بر حریم امنیتی و نظامی و دفاعی خود و دسترسی به اسناد نخواهد رفت و اگر آمریکایی‌ها به دنبال توافق هسته‌ای هستند باید موارد مطرح شده از سوی آنها در محدوده مسائل هسته‌ای باشد؛ در ارتباط با تحقیق و توسعه در مسائل هسته‌ای نیز اگر هرگونه محدودیتی در این بخش لحاظ شود به معنای توقف برنامه‌های هسته‌ای است.

مراقب فتح سنگر به سنگر غرب علیه ایران باشیم
عضو کمیسیون امنیت ملی با اشاره به تلاش آمریکایی‌ها برای تطویل مذاکرات و طرح موضوعات مختلف برای خسته کردن تیم مذاکره‌کننده ایران و حصول اهداف مدنظرشان گفت: باید مراقبت شیوه‌های گام به گام و اهداف استکباری و فتح سنگر به سنگر آنان باشیم.
محمد‌حسین نقوی‌حسینی درباره توافق بد و عدول از خطوط قرمز گفت: جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‌ای با ۱+۵ دستورالعمل مشخصی دارد که سر تیتر آن، توافق خوب و ذیل آن خطوط قرمز و مشخصات تعریف شده است. وی افزود: تیم مذاکره‌کننده ایران باید دقیقاً مطابق دستورالعمل داده شده عمل کرده و خارج از آن نمی‌تواند اقدامی را انجام دهد.
نقوی‌حسینی اظهار داشت: تیم مذاکره‌کننده ایران باید مراقبت شیوه‌های گام به گام و اهداف استکباری آمریکایی‌ها و فتح سنگر به سنگر آنان باشد و دقیقاً مطابق دستورالعمل عمل کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به متن بدون امضا که حیله و مکر جدید آمریکایی‌ها است، خاطرنشان کرد: نباید به هیچ عنوان تیم مذاکره‌کننده کشورمان چنین چیزی را بپذیرد زیرا اگر متن بدون امضا تهیه شود در آن صورت نتیجه مذاکرات، شکست و جمهوری اسلامی ایران مقصر اصلی آن معرفی خواهد شد.

https://siasatrooz.ir/vdcfjcd1.w6d0magiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی