شنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۷ - ۰۰:۵۷
کد مطلب : 106830

ضرورت تصمیم قاطعانه در برابر تعلل اروپا

ضرورت تصمیم قاطعانه در برابر تعلل اروپا

بی‌میلی اروپا برای اجرای ساز و کار مالی جدید با ایران واذعان مذاکره کنندگان کشورمان به انجام ندادن تعهدات اروپا در قبال ایران در حالی است که باید گفت، تصمیم قاطعانه در قبال این همه تعلل و تاخیر امری واجب و ضروری است.
با خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ماه سال جاری اروپا مدعی حفظ توافق هسته‌ای‌ شد، آنها نشست های مختلفی را با مذاکره کنندگان کشورمان برگزار کردند و در نهایت از ارائه بسته ای جدید درقالب سازوکار ویژه مالی به تهران خبر دادند؛ البته مقامات اروپایی ار جمله انگلیس و فرانسه و آلمان بارها هر کدام بر ازوم حمایت از برجام تاکید کردند اما، اظهاراتشان تا الان در حد حرف باقی مانده و بس.
با وجود گذشت هفته‌ها از توافق بر سر این سازکار مالی جدید برای ادامه مبادلات مالی و بانکی با جمهوری اسلامی کشورهای اروپایی از اجرای آن سر باز می‌زنند چناچنه منابع خبری غربی گزارش می‌دهند اروپایی‌ها که به‌طور بالقوه مناسب میزبانی از سازوکار ویژه مالی اروپا برای مدیریت پرداخت‌ها به ایران هستند، حاضر به پذیرش این مسئله نیستند.
به نوشته بلومبرگ، اتریش خودش علاقه‌ای به میزبانی این سازوکار ویژه مالی برای مدیریت پرداخت‌ها به ایران ندارد. بلژیک، لوکزامبورگ و فرانسه نیز به عنوان دیگر نامزدهای بالقوه میزبانی از این سازوکار تعیین شده‌اند اما، بلژیک و لوکزامبورگ از پذیرش این امر خودداری کرده و فرانسه نیز به دنبال این بود که اتریش عهده‌دار این کار باشد.
در این شرایط نیز طبق گفته سخنگوی وزارت خارجه اتریش، مقامات این وزارت‌خانه پس از بحث و بررسی این ایده با بقیه بخش‌های دولتی این کشور، تصمیم گرفتند که میزبانی این مسئله برای اتریش امکان ناپذیر خواهد بود.به نوشته بلومبرگ بیشترین نگرانی این کشورها این است که کشور میزبان می‌تواند در معرض خشم دولت ایالات متحده آمریکا قرار دهد.
اینها حکایت از آن دارد که اروپایی‌ها مثل آمریکا نمی‌خواهند به تعهداتشان پایبند باشند و به بهانه‌های واهی از زیر بار این تعهد بین‌المللی شانه خالی می‌کنند.
طرف غربی با تبعیت از آمریکا خواهان کشاندن ایران پای میز مذاکره برای موضوعات توان دفاعی –نظامی، حقوق بشر و دیگر موضوعات است تا در ذیل آن بتوانند امتیازات بیشتری بگیرند.
تعلل اروپا در قبال اجرای سازوکار مالی جدید در حالی است که برخی در داخل هنوز به وعده غرب برای حفظ برجام دلخوش کرده‌اند و باور ندارند که روی غرب نمی‌توان حساب کرد.
از همه مهمتر اینکه مذاکره کنندگان کشورمان نیز به عدم اقدامات عملی اروپا در قبال ایران اذعان می‌کنند چناچنه معاون وزیر امور خارجه کشورمان به تازگی گفت: تاکنون اقدامات اتحادیه اروپا عملی نشده است؛ انتظار داریم به تعهدات اقتصادی در برجام عمل کند.
سیدعباس عراقچی که در چند روز گذشته به ایتالیا سفر کرده بود، افزود: جمهوری اسلامی ایران به تعهداتش در چارچوب برجام عمل کرده است؛ از اتحادیه اروپا انتظار داریم در کنار عمل به تعهدات سیاسی به تعهدات اقتصادی خود در برجام عمل کند چون تاکنون اقدامات اتحادیه اروپا به راه حل‌های عملیاتی منجر نشده است.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: مسئولیت مستقیم اروپاست که با خروج آمریکا از این توافق بین المللی و نقض قطعنامه شورای امنیت گام های عملی برای برای حفظ برجام بردارد.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران با اجرای کامل تعهدات خود در قبال برجام، مسئولیت پذیری خود را به اثبات رسانده و لازم است در مقابل، اروپا اجازه ندهد که آمریکا از مسائل مالی و پولی به عنوان یک سلاح برای تحمیل یک جانبه گرایی خود بر جامعه بین المللی سوء استفاده کند.
وزیرخارجه کشورمان نیز اخیرا در مصاحبه با یک روزنامه عربی اعلام کرده اروپایی‌ها هنوز آماده اجرای تعهد سیاسی و دادن بهای اقتصادی برای حفظ برجام نیستند.
محمد جواد ظریف در گفت‌وگو با روزنامه العربی الجدید با بیان اینکه تحریم‌ها تأثیرات اقتصادی دارد تأکید کرد اما بر سیاست ما تأثیر نخواهد گذاشت و توضیح داد که از زمانی که فعالان اقتصادی دریافتند که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا چه تصمیمی در قبال توافق هسته‌ای دارد، این مسئله تأثیر منفی خود بر اقتصاد را بر جا گذاشت و در نتیجه ملت ایران هدف واقعی تحریم است.
به گفته محمد جواد ظریف نیاز است که حیات توافق با هدف کسب مزایای اقتصادی آن، حفظ شود و اروپایی‌ها برای حفظ آن هر چند در محافل سیاسی تعهداتی را که اعلام کردند، به طور جدی در محافل سیاسی انجام دادند اما، در عرصه اجرا و عمل، موانعی بر سر راهشان قرار گرفت و ایران می‌داند که دولت‌های اروپایی هنوز آمادگی اجرای تعهد سیاسی را همزمان با دادن بهای اقتصادی برای حفظ توافق برجام ندارند. آنها گمان می‌کنند می‌توانند دستاوردها را بدون دادن بها [تاوان] حفظ کنند.
ظریف این سیاست را برای اروپا در طولانی مدت نامفید دانست و با بیان اینکه هزینه بزرگتری برای آنها به بار خواهد آورد گفت: با این حال ما هنوز با شرکا در اروپا، چین و روسیه در تماسیم و تلاش می‌کنیم راههایی برای مقابله با تحریم‌ها و کاستن از تبعات آن پیدا کنیم. درست است که آمریکا قدرت اقتصادی بزرگی است اما همه کشورهای دنیا مقابل تحریم او ایستاده‌اند.
تیرماه سال جاری وزیر خارجه فرانسه در آستانه نشست کمیسیون مشترک وزرای خارجه کشورهای طرف برجام گفته بود؛ احتمال کمی وجود دارد کشورهای اروپایی بتوانند پیش از ماه نوامبر (آبان‌ماه) یک بسته اقتصادی را به ایران ارائه دهند که بتواند برجام را حفظ کند.
همه می دانیم که اروپا اراده لازم برای اجرای برجام و تضمین‌های لازم را ندارند، خروج یک به یک شرکت‌های اروپایی از ایران ازجمله رنو، زیمنس وبسیاری از شرکت‌های دیگر اروپایی که بدون آن که حتی ریالی غرامت پس دهند، مصداق نماندن اروپا پای تعهدات و قول و قرارهایش با تهران است.
اروپا اراده‌ای ندارد که بتواند خود در قبال ایران تصمیم بگیرد و به مراودات اقتصادی‌اش ادامه دهد، اروپا منافعش با آمریکا را فدای منافع اقتصادی با تهران نخواهد کرد.
نکته‌ای که بارها نیز مقام معظم رهبری به آن تاکید کردند؛ به اروپایی‌ها اطمینان نداریم و آنها باید تضمین واقعی دهند! حالا این بی‌میلی آنها مصداق بیانات مقام معظم رهبری است؛ نکته‌ای که باید برخی در داخل بپذیرند و در قبال این همه تعلل آنها یک تصمیم قاطعانه بگیرند.

https://siasatrooz.ir/vdcfmvdyxw6dxca.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی