جمعه ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۷
کد مطلب : 99143
ارزیابی کارشناسان از اظهارات بن سلمان علیه تهران

تقلای ریاض برای نجات از باتلاق منطقه

تقلای ریاض برای نجات از باتلاق منطقه

سعودی‌ها درنطقی تازه ایران را متهم به تلاش برای تسلط برکشورهای مسلمان کرده‌اند؛ چنانچه جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان سعودی مدعی شده ایران در صدد دسترسی به مکه به عنوان کانون جهان اسلام و تسلط بر کشورهای مسلمان است و به همین دلیل امکان مذاکره با این کشور وجود ندارد.
محمد بن‌سلمان دریک گفت‌وگوی تلویزیونی با شبکه «ام‌.بی‌.سی» اظهار داشت: «ما چطور می‌توانیم با حکومتی مذاکره کنیم که دارای ایدئولوژی افراطی است و عمیقا به دنبال تسلط برجهان اسلام و گسترش شیعه است.»
وزیردفاع سعودی در ادامه ادعاهای بی‌اساس خود، گفت: «منطق مقام‌های ایرانی در این سیاست، ایجاد زمینه‌ای مساعد برای ظهور مهدی منتظر است.» پسرشاه سعودی همچنین اظهار داشت، ازآنجا که هدف اصلی ایران، آسیب رساندن به عربستان است، امکان همگرایی تهران وجود ندارد.
جانشین ولیعهد سعودی تصریح کرد ریاض منتظر جنگ در درون عربستان نخواهد ماند و برای کشاندن نبرد به درون ایران تلاش می‌کند.
وی افزود، ایران هرگز رویکردی صادقانه در قبال ریاض نداشته است و به همین دلیل اظهارات مقام‌های این کشور برای ترمیم روابط بیشتر به «طنز» شبیه است.
وزیر دفاع عربستان در ادامه این مصاحبه، به جنگ ائتلاف متجاوز که کشورش آن را علیه یمن رهبری می‌کند، اشاره کرد و مدعی شد: «عربستان قادر است در یک عملیات سریع نیروهای شیعه الحوثی (انصارالله) مورد حمایت ایران را ریشه‌کن کنند، اما تلفات چنین عملیاتی برای هردو طرف بالا خواهد بود.» البته این گستاخی مقامات عربستان تنها به این اظهارات ختم نشده چرا که درطی روزها وماه‌های گذشته نیز شاهد چنین لفاظی‌هایی ازسوی این مقامات بودیم.
به نظر می‌رسد سعودی‌ها نیاز به بازنگری وبازبینی برروی حافظه خود دارند؛ چرا که باید برایشان یادآوری کنیم آیا تاکنون ایران با هدف منفعت‌طلبی و زیاده‌خواهی حریم کشوری را مورد تجاوز قرار داده است؟
بهتر است با ادبیات دیگری با سعودی‌ها صحبت کنیم؛ حمایت ازگروهای تروریستی وجولان دادن آنان در منطقه را شما عهده دارید یا جمهوری اسلامی؟ تجاوز به خاک یمن وپرواز جنگنده‌ها بر فراز آسمان این کشورونیز کشتار مردم بیگناه یمن را شما انجام داده اید یا ایران؟ تهران با سیاست‌های اسرائیل همسو هستیم یا شما؟ اینها تنها بخش کوچکی ازسوالاتی است که عربستانی‌ها از پاسخ به آن عاجزند؛ آنها به خوبی می‌دانند سیاست‌های جمهوری اسلامی برمبنای صلح واحترام به حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشورها بنا شده است
. به باور ناظران سیاسی همین ادبیات بن سلمان وزیر دفاع سعودی دخالت مستقیم درامور دیگرکشورها بوده و توهینی مستقیم به کشورهای منطقه محسوب می‌شود. این احتمال نیز دورازانتظار نیست که با این سخنان درصدد کسب امتیازاز تهران برای از سرگیری روابط سیاسی آینده است.
ناظران سیاسی می‌گویند به بن‌بست رسیدن ریاض دلیل مهمی برای فرافکنی و اتهام‌زنی علیه ایران است؛ نگرش طائفه‌ای حاکمان سعودی منطقه را به شرایطی اسفناک و جولانگاهی برای تروریست‌ها تبدیل کرده است؛ چرا که آنها به خوبی می‌دانند ایران سودای منفعت‌طلبی علیه دیگر کشورها را ندارد. 

اعتماد بیش ازاندازه سعودی‌ها به آمریکا
دکترسیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت‌وگو با سیاست روز در واکنش به اظهارات وزیر دفاع سعودی گفت: با توجه به گسترش ارتباطات اخیر عربستان با آمریکا به نظر می‌رسد که مسئولان آمریکایی چه از بعد سیاسی و چه ازبعد نظامی وامنیتی آنان را جسور کرده و تصورمی‌کنند که تسلط برغرب آسیا و کشورهای عربی منطقه بسیار سهل و آسان خواهد بود. وی افزود: درگزارشات اخیر رسانه‌ها آمده بود که مقادیر قابل توجهی از ثروت مردم عربستان بابت افزایش حمایت وسکوت آمریکا برای افزایش بمباران کشور مظلوم یمن پرداخت شده است.
این استاد دانشگاه در ادامه تصریح کرد: درهمین ارتباط روزهای اخیر بن سلمان حرفهایی درخصوص جمهوری اسلامی ایران زده است که نشان ازعمق غروراین فرد واعتماد بیش ازاندازه وی به آمریکا بوده است. این کارشناس مسائل منطقه اظهارداشت: او ابراز نموده جمهوری اسلامی نباید درامور کشورهای دیگر دخالت نماید واین کشوربه دنبال تسط برکشورهای منطقه است که نباید صورت بگیرد؛ در حقیقت این حرف‌ها دخالت مستقیم درامور دیگرکشورها بوده و توهینی مستقیم به کشورهای منطقه محسوب می‌گردد. به اعتقاد صدرالحسینی؛ این جملات به مفهوم عدم استقلال آن کشورها بود وجملاتی غیر واقعی که حاکی ازعمق کینه عربستان نسبت به نفوذ ایران درقلوب مردم منطقه دارد. وی در ادامه بیان داشت: به نظر می‌رسد عربستان ازیک سو به دنبال گسترش روابط با ایران بوده و یکی از کشورهای منطقه را دراین ارتباط فعال می‌نماید و از طرف دیگر با این سخنان به دنبال کسب امتیاز ازجمهوری اسلامی در روابط سیاسی احتمالی آینده است.
این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: تنفرمردم منطقه بالاخص مردم مظلوم یمن که این تنفر را به همراه مقاومت در مقابل تجاوز ودخالت‌های عربستان به اثبات رسانده‌اند و از طرفی دیگر محبوبیت جمهوری اسلامی در بین بیشتر مردم منطقه این کشوررا مجبور به واکنش‌های غیر منطقی،غیر دیپلماتیک وغیرعاقلانه نموده است.

گزافه‌گویی‌های عربستان به دلیل ناکامی در منطقه
حسن هانی زاده دیگر کارشناس مسائل سیاست خارجی پیرامون اظهارات اخیر وزیر دفاع عربستان درگفت وگو با سیاست روز گفت: اظهارات بن سلمان نشان می‌دهد که عربستان به یک بن بست سیاسی رسیده و سعی می‌کند با فرافکنی و اتهام زنی ازاین انزوا خارج شود.
وی افزود: ایران ثابت کرده کشوری است که هیچ گاه درصد تسلط بر کشورهای دیگر نبوده و این آل‌سعود است که با داشتن نگرش‌های طائفه‌ای سودای تسلط بر دیگر کشورها را به دنبال دارد. نفرت عمومی نسبت به عربستان سعودی باعث شده این کشور نتوانسته به اهداف خود برای تسط بر کشورهای مثل عراق، یمن، سوریه و لبنان دست پیدا کنند.
عربستان سعودی طی سال‌های گذشته سعی کرده حوزه نفوذی خود را درسطح منطقه گسترش دهد اما، به این دلیل که این کشور از ظرفیت‌های سیاسی لازم برای تسط بر منطقه برخوردار نیست با شکست مواجه شده است. به اعتقاد هانی زاده؛ ازاین روعربستان سعودی درراستای سیاست‌های خود برای جریان سازی علیه ایران، ما را به تلاش برای تسلط بر منطقه متهم می‌کند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی خاطرنشان کرد: ایران در طول ۳۷سال گذشته همواره تلاش داشته تا رابطه معقولی با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بر قرار کند اما عربستان سعودی مانع از آن شده که کشورهای عضو شورا رابطه مناسبی با ایران برقرار کند. 

هدی دهقان بذرافشان

https://siasatrooz.ir/vdcfmyd1.w6d1jagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی