سه شنبه ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۲۲:۲۴
کد مطلب : 99215
ارزیابی کارشناسان از واسطه‌گری کویت میان ایران و شورای همکاری خلیج فارس؛

ترمز سعودی‌ها کشیده شود؛ روابط از سرگرفته می‌شود

ترمز سعودی‌ها کشیده شود؛ روابط از سرگرفته می‌شود

کویت به دنبال از سرگیری مذاکرات ایران و شورای همکاری خلیج فارس است؛ این جمله‌ای بود که به تازگی از سوی معاون وزیر امورخارجه کویت بیان شده چنانچه وی بر تلاش کشورش برای تقویت همکاری‌های منطقه‌ای، گسترش روابط با روسیه و گفت وگوی مشترک با ایران تاکید کرده است.
روزنامه‌های محلی به نقل از "خالد جارالله " نوشتند که کویت به دنبال برقراری توازن در روابط بین‌المللی است و درکنار سایر کشورهای خلیج فارس استراتژی توسعه روابط با روسیه را دنبال می‌کند.
وی تاکید کرد: کشورش و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به دنبال ایجاد ائتلاف‌های سیاسی و نظامی جدید با واشنگتن نیستند و همزمان قصد دارند روابط خود را با مسکو تقویت کنند.
جارالله افزود: با توجه به نوسانات اوضاع در آینده منطقه و انتخابات ریاست جمهوری در ایران، برای برگزاری یک نشست مشترک میان روسای کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و روسیه مشورت‌هایی انجام شده است.
معاون وزیر امور خارجه کویت یادآور شد: کویت هم به دنبال دستیابی به ساز و کارهای مناسب با هدف از سرگیری گفت و گوها میان شورای همکاری خلیج فارس و ایران است.
بیستم فروردین نیز «شیخ صباح خالد الحمد الصباح» وزیر خارجه این کشور تاکید کرد که کویت و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس معتقدند که ایران کشور مهمی در منطقه است.
این اظهارات را «شیخ صباح خالد الحمد الصباح» در کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه آلمان مطرح کرده بود و همان موقع بیان داشت: روابط طبیعی بین ایران و شورای همکاری خلیج فارس به نفع کشورهای ما و منطقه خواهد بود. وی همچنین تاکید کرد: ما با تایید شورای همکاری خلیج فارس اقدام به ایجاد زمینه‌های گفت‌وگو با ایران کردیم.
حتی شیخ خالد الحمد یک ماه پیش گفته بود نشست آتی سران شورای همکاری خلیج فارس که در اواسط ماه آینده میلادی برگزار خواهد شد فرصت مناسبی برای طرح این موضوع خواهد بود.
به نظر می‌رسد کویت به جای نقش میانجی‌گری به نوعی نقش پیام‌رسان را آن هم از سوی عربستان ایفا می‌کند.
حاکمان عربستان سعودی که سال‌ها رؤیای حکمرانی بر کشورهای عربی و اسلامی را در ذهن خود می پرورانند تحت تاثیر سلاح‌های انبار شده در زرادخانه‌های خود و مازاد درآمدهای نفتی خود متصور بودند که شرایط برای آنها مساعد است که به اهداف دیرینه خود برسند اما در این راه جمهوری اسلامی ایران به عنوان قدرت اول منطقه و کشوری که خواهان حفظ صلح و استقلال و حفظ تمامیت ارضی همه کشرهای منطقه و عرصه بین‌الملل است سد راه زیاده‌خواهی‌های آل‌سعود شده است و این اتفاق برای عربستان بسیار ناخوشایند است!
به همین دلیل هم هست که سعودی‌‌ها رفتارهای تندرویانه بر علیه ایران درمنطقه اتخاذ می‌کنند. در این راستا دیگر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس هیچ سودی از برنامه‌های عربستان سعودی نمی برند و در واقع ضرر آن برای آنها بیشتر است چون در نهایت عربستان تلاش خواهد کرد با قلدری بیشتر با اینان رفتار کند. عربستان سعودی یمن را بهانه‌ای برای نقره داغ کردن دیگر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس نموده و با بمباران یمنی‌ها می‌خواهد به دیگر کشورهای کوچک عرب حوزه خلیج فارس بگوید نتیجه سر پیجی از فرمان‌های پدر خوانده چیست. قبل از ورود ترامپ به کاخ سفید وخاکستری بودن سیاست‌های وی در مورد خاورمیانه کشورهای عرب حوزه خلیچ فارس متصور بودند که ایالات متحده ممکن است پشت آنها را در مقابل ایران خالی کند به همین دلیل تلاش داشتند که به نوعی با ایران کنار آیند اما سخنرانی‌های خصمانه ترامپ در مقابل ایران و طرح‌های ایالات متحده برعلیه جمهوری اسلامی به گونه‌ای پشت سعودی‌ها را گرم کرد تا با سناریوهای مختلف بهتر بتوانند علیه ایران در منطقه توطئه کنند.
ناظران سیاسی بر این باورند اگر قرار است روابط ایران و شورای همکاری خلیج فارس رو به بهبودی رود واگر واقعا این کشورهای تمایل دارند اختلافات خود با ایران را حل و فصل کنند ضمن کنار گذاشتن هر گونه شرط و شروط باید افسار آل‌سعود را که به پشتوانه رژیم اسرائیل و کشورهای فرامنطقه‌ای از جمله آمریکا همچنان به گستاخی ادامه می‌دهد کشیده و آن را مهار کنند.

کویت بهتر است خواهان تغییر رفتار عربستان باشد
دکتر سیدرضا صدرالحسینی در گفت وگو با سیاست روز به ارزیابی تمایل کویت برای میانجیگری میان روابط ایران و شورای همکاری خلیج فارس اشاره و تصریح کرد: با نگاهی به روابط کشورهای حوزه خلیج فارس با جمهوری اسلامی روش خصمانه آنان در دفاع مقدس و در حمایت از تحریم‌های ناجوانمردانه نظام سلطه و درحمایت تعدادی کشورها از تروریسم کاملا قابل مشاهده است. وی افزود: بنابراین سعه صدر جمهوری اسلامی در سه دهه گذشته مورد کم توجهی قرار گرفته و بعضی از کشورهای عضو شورا سعی نموده‌اند این روابط تیره باقی مانده و شکاف افزایش یابد
به اعتقاد صدرالحسینی؛ مدتی است کشور کویت به عنوان یکی از کشورهایی که با جمهوری اسلامی ظاهرا کمترین تخاصم را دارد به عنوان نماینده کشورهای عضو شورا گفت‌وگوهایی را برای بهبود روابط بین کشورهای عضو شورا با ایران آغاز نموده است که البته ایران نیز از این گفت‌و‌گوها استقبال کرده و برای گسترش روابط و حل اختلافات فی مابین اعلام آمادگی نموده است. این کارشناس مسائل سیاست خارجی تصریح کرد: نکات مهمی در این رابطه باید مد نظر قرارگیرد اینکه ما با کویت مشکل اساسی نداشته و مشکل اساسی با کشوری است که به کل منطقه نگاه طائفه‌ای دارد و به عنوان برادر بزرگ در همه امور کشورهای منطقه دخالت نماید.
این استاد دانشگاه بیان داشت: تا جایی که ایران بزرگ را تهدید نموده و اخیرا مواضعی خصمانه در حدی که جنگ را باید به مرزهای ایران کشید از بعضی مسئولین آنان شنیده شد و این کشوری نیست به جزعربستان.
وی در ادامه اظهار داشت: براین اساس کویت ابتدا باید افسار بیانات غیر مسالمت‌آمیز این کشور را کشیده و تلاش نماید پاس‌هایی از این کشور صادر شود که بوی خون ندهد.
این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: در ۳۰۰سال گذشته ایران هیچ جنگی را در منطقه آغاز ننموده و آغاز گرهیچ جنگی نخواهد بود، امروز نیز جمهوری اسلامی نماینده صلح و ثبات و آرامش درمنطقه است که یکی از نشانه‌های آن ابداع گفت‌و گوهای صلح قزاقستان بین نظام سیاسی سوریه و معارضان مسلح است.

پیاده کردن سناریوی عربستان از طریق کویت
محمد صادق کوشکی دیگر کارشناس مسائل حوزه بین‌الملل در گفت‌وگو با سیاست روز به ارزیابی تمایل کویت برای میانجیگری میان روابط ایران و همکاری شورای همکاری خلیج فارس اشاره و گفت: وساطت کویت مبنی بر تمایل این کشور برای از سرگیری روابط میان طرفین در واقع بیان شروطی است که سعودی‌ها به دنبال تحمیل آن بر ملت ایران هستند.
وی افزود: کویت در این میان نقش نماینده سعودی‌ها را برای این پیغام‌رسانی ایفا می‌کنند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه کویتی‌ها در مقام و جایگاهی نیستند که بتوانند عربستان را وادار به کوتاه آمدن در قبال جمهوری اسلامی کنند، تصریح کرد: همچنین این کشور در مقامی نیست که ملت ایران را وادار به عقب‌نشینی کند. به اعتقاد کوشکی بعد از تهدیدات پسر پادشاه عربستان علیه ایران و در آستانه سفر ترامپ به سعودی این سناریویی است که از سوی سعودی‌ها چیده تا رفتار تهران را مورد ارزیابی قرار دهند.
وی تصریح کرد: آنان می‌خواهند ببینند این تهدیدات منجر به پذیرش شروط عربستان از سوی ایران خواهد شد. این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: رفتار کنونی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به ویژه عربستان نتیجه دیپلماسی ضعیف و منفعلانه دولت یازدهم است.

ریاض به دنبال دوستی با تهران نیست
حسن هانی زاده دیگر کارشناس مسائل سیاست خارجی نیز به سیاست روز گفت: کویت یک کشور بی‌طرف در شورای همکاری خلیج فارس است، با توجه به جایگاهش در سطح منطقه جمعیت ۴۰درصدی شیعه در این کشور در طول ۴دهه گذشته همواره سعی کرده رابطه خود را با ایران حفظ کند.
وی افزود: اگرچه درطول جنگ تحمیلی در کنار عربستان و قطر به رژیم صهیونیستی کمک کرده اما با توجه به حمله رژیم صدام در سال ۱۹۹۰و کمک ایران به این کشور کویت سعی می‌کند به عنوان تعادل در روابط ایران و خلیج فارس ایفای نقش کند.
هانی زاده اظهارداشت: با وجود تلاش کویت برای این میانجی‌گری به نظر می‌آید که ریاض خواهان برقراری رابطه دوستانه با تهران نیست.

https://siasatrooz.ir/vdcft0d1.w6d1yagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی