?>?> نظارت های فرمایشی | سیاست روز
جمعه ۲۹ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۳:۲۷
کد مطلب : 110862
سیاست روزگرانی رب گوجه فرنگی در بازار را بررسی می کند؛

نظارت های فرمایشی

نظارت های فرمایشی

طی روزهای اخیر بازار شاهد گرانی قابل توجه محصول "رب گوجه فرنگی" بوده است و تاکنون که بیش از یک هفته از این مساله می گذرد هیچ یک از نهادهای ناظر عکس العملی نشان نداده اند. آنچه از برآیند ایناتفاق بر می آید داستان و یا اتفاق جدیدی رخ نداده جز آنکه نظارتها روز به روز کمرنگ ترمی شود و همین اتفاق محملی می شود برای جولان دلالان و گرانفروشان. 

داستان گرانی
بررسی اتفاقات این روزهای بازار ،حکایت از آن دارد که قیمت گوجه فرنگی به شدت کاهش یافته و این شرایط به گونه ای است که این محصول روی دست کشاورزان مانده است اما با این وجود محصول فرآورده ای این کالا که همان رب گوجه فرنگی است با قیمت های گزاف حدود ۱۸ هزار تومان به مردم عرضه می شود.
تداوم گرانفروشی کارخانجات رب گوجه فرنگی و فروش قیمت هر قوطی ۸۰۰ گرمی رب حدود ١٨ هزارتومان در شرایطی است که بنا بر اعلام فعالان این کارخانجات برای خرید گوچه فرنگی کیلویی هزار تومان هزینه می کنند اما در مقابل ترجیح می دهند قیمت محصول خود را به شکلی محاسبه کنند که بیش از آنکه به نفع مصرف کننده و تعادل بازار باشد ،منجر بهپر شدن جیب صاحبان این صنعت شود. 

رکورد دار گرانی ها
کارشناسان و فعالان این حوزه در واکاوی رویداد به ثمر نشسته از این مهم پرده بر می دارند که قیمت گوجه فرنگی طی روزهای اخیر با کاهش زیادی در بازار مواجه شده و دلیل این مساله کشت فراوان گوجه فرنگی در سالجاری است. گفته های حکایت از آن دارد که در سالجاری به دلیل منطقی نبودن نرخ خرید تضمینی دولت بسیاری از کشاورزان در مناطق کشور به جای کشت محصول استراتژیکی همچون چغندر قند به کشت صیفی جات از جمله گوجه فرنگی روی آورند و در مقابل این اتفاق این امر سبب شده تا دولت مجبور به خرید توافقی گوجه فرنگی از کشاورزان شود . بنابراعلام اتحادیه بارفروشان در حال حاضر قیمت هرکیلوگرم گوجه فرنگی کیلویی حداقل ١٣٠٠ تا ٢٢٠٠ تومان در میدان مرکزی میوه و تره بار و قیمت نوع ممتاز آن کیلویی ٢٥٠٠ تومان است.همچنین در مراکز خرده‌فروشی قیمت گوجه ربی کیلویی ١٥٠٠ تومان و قیمت گوجه فرنگی غیرربی نیز کیلویی ٢٠٠٠ تومان است اما با این وجود کارخانجات تولیدکننده رب که سال گذشته در پی افزایش قیمت گوجه فرنگی قیمت های خود را افزایش داده اند هم اکنون با کاهش قیمت این محصول، همچنان به گرانفروشی ادامه می دهند و در حال حاضر قیمت هر قوطی رب ۸۰۰ گرمی حدود ١٨ هزارتومان است.
این اتفاق درحالی رخ داده که به استناد گزارش های های مرکز آمار در سال ۱۳۹۷، قیمت یک کیلوگرم رب گوجه فرنگی ۲۴۲ درصد رشد داشته است و با احتساب این میزان رشد و مقایسه رشد سایر گروه های کالایی ؛ رب گوجه فرنگی را در میان اقلام خوراکی رکوردار گرانی در سال ۱۳۹۷ را از آن خود کرده است. البته در سال ۹۷ صابون این گرانی به تن تمام محصولات موجود در سبد خانوار ها خورد و کالایی نیست که از دومینوی گرانی عقب مانده باشد. در آن زمان و به استناد اخبار و مصاحبه های l,[,n Yj,gdn تولید کنندگان مدعی بودند که رشد قیمت دلار ،حساب و کتاب های آنها را تحت الشعاع قرار داده و با این روند لجام گسیخته دلار نمی توانند محصولات خود را به رقم های قبلی بفروش برسانند و همین مساله درکنار هزاران دلیل و بهانه دیگر ارایه شده از سوی آنها ،سبب تا بازار رب گوجه فرنگی نوسانات به مراتب بیش از سایر کالاها را شاهد باشد.
اما این داستان امروز رنگ وبوی دیگری به خود گرفته است به طوریکه بنابر اعلام متولیان بانک مرکزی نرخ دلار مدتهاست که در حالت ثبات قرار دارد و اتفاق سیاسای و اقتصادی دامن گیر کشور نشده که به واسطه آن نرخ دلار نوسان کند ،در نتیجه در پی این مساله ،نرخ ها همچنان ثابت است و نشانی از افزایش در آنها به چشم نمی خورد.حال با این وجود و با در نظر داشتن اینکه در کفه عرضه این محصول اتفاق خاصی رخ نداده و کما فی السابق تعادل در بازار این کالا برقرار است ،تنها انگشت اتهام به سمت متولیانی نشانه می رود که باید نظارت بیشتری براین بازار داشته باشند اما خود را به خواب خرگوشی زده و همچنان ترجیح می دهند در مقابل این حجم گرانفروشی سکوت اختیار کنند.
بی شک صحبت های اسدالله کارگر،رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی خود دلیلی براین مدعاست چراکه به گفته وی که کارخانجات تولیدکننده رب سال گذشته مدعی شده بودند که به دلیل افزایش قیمت گوجه فرنگی، رب را گران کرده اند اما در حال حاضر قیمت گوجه به حداقل رسیده و کارخانجات نیز باید نرخ محصول تولیدی ارزان تر از قبل می کردند اما نه تنها این کار را نکردند بلکه با قیمت های گزاف قبلی در حال فروش محصولات خود هستند. 

سیاست سکوت
در حال حاضر براساس آمار و مستندات موجود هر قوطی ۸۰۰ گرمی رب گوجه فرنگی با قیمتی حدود ۱۸ تا ۲۲ هزار تومان در بازار به فروش می رسد و نهادهای نظارتی همچون سازمان حمایت از مصرف کنندگان نیز براین مهم واقف است اما اینکه چرا با گذشت این مدت زمان اقدام عاجلی دراین زمینه و جلوگیری از گران فروشی ها به عمل نیاورده از دو سناریو خارج نیست یا اینکه ترجیح می دهند سکوت کنند چراکه زورشان به تولید کنندگان گرانفروش نمی رسد و یا اینکه دلالانی که در این بین وجود دارند که منافع آنها تامین می کنند و دست آخر شاید هم انقدر دامنه فساد و گرانفروشی در کالاهای مختلف بالا گرفته که پرونده گوجه فرنگی و گرانفروشی کارخانجات در اولویت اول قرار ندارد و شاید هم آنقدر ها هم که گمان می رود این نهاهدهای نظارتی تکلیفی برای مبارزه و پیشگیری از این اتفاقات ندارند و تنها به شکل فرمایشی و برای خالی نبودن عریضه بر مسند قدرت نشسته اند. اما هرچه که باشد در چنین شرایطی دود این مشکلات تنها به چشم مردم به ویژه اقشار آسیب پذیر فته و می رود و در این بین کسی نیست که خود را مکلف به پاسخگویی کند.

نویسنده: سارا علیاری

https://siasatrooz.ir/vdcfvxdy0w6dyca.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی