يکشنبه ۲ مهر ۱۳۹۶ - ۲۰:۵۵
کد مطلب : 101105

برجام بازی دو سر باخت برای آمریکا یا ایران؟!

پس از سخنرانی گستاخانه دونالد ترامپ در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان‌ملل علیه ملت ایران وعبارات بی‌ادبانه وی در قبال توافق هسته‌ای عده‌ای در داخل به خیال خود فکر می‌کنند این برجام چنان عرصه را برای آمریکایی‌ها تنگ آورده که هر لحظه امکان خروج از توافق هسته‌ای وجود دارد اما، باید بگوییم این تنها یک خیال باطل است و بس!
اعتقاد به اینکه اگر برجام برای تهران دستاوردی تقریبا هیچ داشت، برای آمریکایی‌ها هم به همین شکل و آنها به هیچ امتیازی نرسیدند باز هم ساده لوحانه است چراکه اساسا امتیازات زیادی از این قرارداد بین‌المللی بدست آوردند و پیرو همین پی‌در‌پی دبه می‌کنند و قائل به هیچ کدام ازتعهدات خود نیستند. چراکه به این نتیجه رسیده‌اند می‌توانند از ایران امتیازات بیشتری بگیرند.
جالب اینجاست برخی محافل رسانه‌ای آمریکا بیان داشتند رئیس‌جمهور آمریکا در حال جست‌وجو برای یافتن روش‌های اعلام نقض «برجام» توسط ایران است.
چند روز پیش نیز خبری داشتیم مبنی بر اینکه مقام‌های آمریکایی به متحدان خود گفته‌اند بایستی آماده همراهی آمریکا در مذاکره مجدد با ایران بر سر برجام شوند.
بماند که وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرده رئیس‌جمهور آمریکا دستور بازنگری برجام را داده است تا این مسئله بررسی و مشخص شود که آیا لغو تحریم‌های ایران طبق توافق هسته‌ای (برجام) در راستای منافع امنیت ملی آمریکا بوده یا خیر.
توافق هسته‌ای و برجام آنطور که مسئولان مذاکره‌کننده کشورمان وعده رفع تحریم‌ها و توسعه مناسبات بانکی با بیشتر کشورهای جهان را فراهم کند و به جای امتیاز برای ملت ایران گویا برای غرب و سردمداران آمریکایی امتیاز داشته است. البته با وجود تاکید ۷باره آژانس بین‌المللی اتمی بر پایبندی تهران به تعهدات برجامی اما واشنگتن بازهم حاضر به اجرای تعهدات خود نیست گویا این امتیازاتی که از جمهوری اسلامی ستانده برایش کم است و خواهان امتیازات بیشتر است.
بسیاری از ناظران سیاسی بر این باورند که دشمن جمهوری اسلامی هر بهانه‌ای که برایش مرتفع شود باز هم بهانه جدید در آستین دارد و برای همیشه دشمن انقلاب اسلامی و ملت ایران باقی خواهد ماند.
اکنون هم که ترامپ سیاست‌های خصمانه‌ای را علیه ایران اتخاذ کرده تصمیم شخصی او نیست، بلکه حاکمیت و سیستم چنین چیزی را می‌خواهد تا شاید با کوتاه آمدن ایران، امتیازات بیشتری بگیرد. بارها مقامات آمریکایی بر کسب امتیازات و تامین منافع واشنگتن تاکید کردند.
ناظران سیاسی بر این باورند اکنون زمان بازی با برجام برای آمریکا است، ایالات متحده با رفتارهای ضد پسابرجامی خود سعی دارد تا علاوه بر محک افکار عمومی داخلی و خارجی، ایران را نیز سبک سنگین کند. نگاه غیرمنصفانه‌ای نداریم اما گویا برجام بازی دو سرباخت برای ملت ایران بود، ایالات متحده که از این توافق خارج نخواهد شد بلکه با پازل‌های متعدد سعی بر تحریم و فشار بیشترعلیه جمهوری اسلامی دارد و به بیان دیگر آمریکا به دنبال گرفتن مطالبات بیشتر از تهران ذیل این توافق هسته‌ای است.

بازی سیاسی ترامپ
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به موضع‌گیری‌های ترامپ درباره برجام، گفت: فرافکنی‌های ترامپ تنها بازی سیاسی برای ایجاد مانع بر سر راه ایران و برجام است.
علیرضا رحیمی در گفت‌وگو با خانه‌ ملت گفت: اظهارات ترامپ در سازمان ملل متحد و موضع‌گیری‌های جداگانه تنها بهره‌برداری‌های سیاسی برای ایجاد مانع بر سر راه جمهوری اسلامی ایران است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: بازنگری برجام به لحاظ حقوقی درست نیست، ضمن آنکه دولت آمریکا در چارچوب توافقنامه برجام متعهد به اجراست، تعهدی که با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت یک الزام بین‌المللی بوده و جنبه رسمی پیدا کرده است.
وی افزود: شرکای آمریکا در اتحادیه اروپا و چین نیز به لحاظ قانونی و حقوقی به برجام متعهد بوده ضمن آنکه از یک سال و نیم گذشته کنگره و دولت آمریکا تعهداتشان را به نوعی اعلام کردند، لذا فرافکنی ترامپ در جهت بازی سیاسی و ایجاد مانع بر سر راه برجام است.
رحیمی تاکید کرد: آمریکا در ۱+۵ کاملا تنهاست و به جهت انتخاب این رویکرد منزوی خواهد شد، زیرا مواضع مذکور فاقد منطق تجاری، سیاسی، حقوقی وحکمرانی است.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: اجلاس وزرای امور خارجه ۱+۵ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در این راستا تاثیرگذار بود زیرا مواضع برخلاف ۱+۵ آمریکا یکی از مهم‌ترین موضوعات مطرح در این جلسه بود، در حقیقت اجلاس وزرای خارجه در اتحاد کشورهای اروپایی به حمایت از برجام کمک خواهد کرد.
رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرده که دونالد ترامپ دستور بازنگری برجام را داده است تا این مسئله بررسی و مشخص شود که آیا لغو تحریم‌های ایران طبق توافق هسته‌ای (برجام) در راستای منافع امنیت ملی آمریکا بوده یا خیر.

هدف ترامپ سرپوش گذاشتن بر بدعهدی‌های آمریکاست
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقد است: دستور بازنگری برجام از سوی ترامپ تنها بهانه‌ای برای سرپوش گذاشتن بر بدعهدی‌های آمریکاست.
ولی‌الله نانواکناری در گفت‌وگو با خانه‌ملت با تاکید بر اینکه برجام قراردادی دو طرفه است، گفت: خروجی برگزاری جلسات متعدد درخصوص برجام و مذاکرات طولانی‌مدت بین جمهوری اسلامی ایران و ۱+۵ امضای توافقنامه‌ای بود که بعد از آن ورود به مبحث جدید اقدامی عبث و بیهوده است.
نماینده مردم بابلسر و فریدون کنار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران خواسته آمریکا مبنی بر بازنگری برجام را غیرمعقول قلمداد می‌کند، تصریح کرد: کشورهای اروپایی طرف مذاکره با ایران نیز با بازنگری برجام مخالف هستند زیرا پایبندی به برجام از سوی همه ضرورت دارد.
وی با تاکید بر اینکه دستور بازنگری برجام از سوی ترامپ نادرست است، افزود: این خواسته تنها بهانه‌ای برای سرپوش گذاشتن بر بدعهدی‌های آمریکاست، لذا به جای پرداختن به این موضوعات عبث باید به اجرای برجام متعهد باشند.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در صورت بروز هر نوع بدعهدی از سوی طرف مقابل با پاسخ قاطع جمهوری اسلامی ایران روبه رو خواهند شد، بنابراین کشورهای اروپایی طرف مقابل باید با بسیج افکار عمومی مانع اجرای تصمیمات اشتباه رئیس جمهور آمریکا شوند. 

انصراف ایران از ادامه اجرای برجام در صورت تغییر یکطرفه
نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با تاکید بر غیرقانونی دانستن بازنگری برجام گفت: ایران در صورت اصلاح یکطرفه برجام از ادامه اجرای آن انصراف می‌دهد.
محمد کاظمی با تاکید بر اینکه برجام قراردادی دو طرفه است، گفت: براساس قراردادهای حقوقی هیچ کدام از طرفین بدون اجازه طرف مقابل حق تجدید نظر در مفاد قرارداد را ندارد. لذا بازنگری، لغو یا تغییر برجام از سوی یکی از طرفین بدون اجازه طرف مقابل، به لحاظ حقوق بین‌الملل غیرقانونی است.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: برجام توافق بین‌المللی بین ایران و کشورهای ۱+۵ است که آمریکا تنها به میزان یک ششم این قرارداد سهم دارد، در حقیقت امضای آمریکا پایین سند برجام در کنار پنج کشور اروپایی یک واحد در مقابل ایران را تشکیل می‌دهند. وی افزود: در هر حال اصلاح قرارداد دو طرفه بدون توافق طرف مقابل امکان‌پذیر نیست، البته وزارت امور خارجه کشورمان نیز یادآور شده که در لغو یا اصلاح برجام باید اورانیوم‌های صادر شده به روسیه به کشورمان بازگردانده شود و پس از آن تصمیم خواهیم گرفت که آیا مذاکره‌ای صورت گیرد یا خیر.
کاظمی با بیان اینکه لغو یا عدم اجرا یا اصلاح برجام به صورت یک طرفه به معنای انصراف ایران از ادامه اجرای آن خواهد بود، گفت: امکان مذاکره مجدد وجود ندارد زیرا مذاکرات برای یکبار انجام و نتیجه آن در قالب سند توافق تهیه و به امضای تمامی کشورهای ۱+۵ هم رسیده است.
نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: در صورتی که همه طرفین قائل به فسخ قرارداد باشند، می‌توانند اقدام به مذاکره کرد که تاکنون نه تنها چنین موضوعی از سوی ایران و کشورهای اروپایی مطرح شده بلکه خواستار این موضوع هم نیستیم.

https://siasatrooz.ir/vdcfxydytw6dxya.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی