دوشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۰
کد مطلب : 116712

آغاز پایان مدارا با اروپا

پس از خروج آمریکا از برجام که دو سال از آن می‌گذرد...

پس از خروج آمریکا از برجام که دو سال از آن می‌گذرد، ایران در سال اول خروج آمریکا ۵ گام را در راستای کاهش تعهدات هسته‌ای در قالب برجام برداشت.
از زمانی که توافق هسته‌ای به امضاء رسید، تاکنون غرب به هیچیک از تعهدات خود پایبند نبوده است و با روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا، تحریم‌ها بیشتر شد و آمریکا از برجام خارج شد.
یکی از نکات مهمی که در مذاکرات و توافقات ایران با غرب و به ویژه آمریکا باید در نظر گرفته شود، رفت و آمدهای رؤسای جمهور در این کشور است. دموکرات یک سیاست علیه ایران اعمال می‌کند و جمهوری خواه نیز سیاست دیگری علیه ایران اتخاذ می‌کند، در ماهیت دشمنی این دو حزب علیه ایران اشتراک وجود دارد و تفاوت در نوع اجرا است.
اما مسئله این است که آیا می‌توان با یک دولت در آمریکا به توافق رسید و دولت بعدی که روی کار می‌آید آن توافق را زیر پا بگذارد؟
تکلیف توافقی که به دست آمده است نتیجه‌اش می‌شود برجام که اوباما آن را امضاء کرد ترامپ با یک امضاء از آن خارج شد.
درباره بایدن هم همین است، اگر او در زمان مقرر وارد کاخ سفید شود با توجه به این که سیاست روشنی درباره برجام هم ندارد، بر فرض اگر به برجام بازگردد، آیا تهعدات آمریکا را اجرا می‌کند و آیا پس از چهار سال دوره او، فر دیگری رئیس جمهور ایالات متحده شود، به برجام پایبند خواهد بود یا بار دیگر با یک امضاء از آن خارج می‌شود و آن کشوری که در این دور باطل زیان می‌بیند ایران است.
اکنون که مصوبه مجلس شورای اسلامی به نام «طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» به تصویب رسیده و برای اجرا به دولت ابلاغ شده است، آیا برای کشور زیانبار است؟
دولت پس از خروج آمریکا از برجام ۵ گام کاهش تعهدات ایران از توافق هسته‌ای را اجرا کرد، این اقدام با هدف ایجاد تعادل در بدعهدی اروپا و آمریکا و برای فشار سیاسی به طرف مقابل جهت اجرای تعهداتی بود که آنها در برجام داده‌اند.
اما با گذشت یکسال از اجرای کاهش تعهدات ایران در برجام، اروپا و آمریکا هیچ واکنش مثبتی نسبت به آن از خود نشان ندادند و در واقع ایران را متهم به زیر پا گذاشتن تعهدات خود کردند و خواهان بازگشت ایران به اجرای کامل برجام شدند.
واکنش آمریکا و اروپا در قبال ایران نشان داد که گام‌های برداشته شده در کاهش تعهدات جمهوری اسلامی، تأثیر لازم را نداشته است و در واقع بی‌اثر بوده است.
طرح مجلس شورای اسلامی که از ابتدا با مخالفت دولت همراه بود، به تصویب رسید و شورای نگهبان نیز آن را تأیید کرد و دولت موظف شد تا آن را اجرا کند.مخالفت دولت منطقی نبود چرا که مجلس با طرح خود ابزاری را برای دولت مهیا کرد تا بتواند در مذاکراتی که بر سر اجرا برجام با اروپایی‌ها دارد دست برتر را داشته باشد.در واقع اقدام مجلس فشار بیشتر به طرف مقابل است که تاکنون از تعهدات خود سرپیچی کرده و تنها انتظار و توقع دارد که ایران باید پایبند تعهدات باشد.
غنی سازی ۲۰ درصدی اورانیوم در سایت هسته‌ای فردو از روز گذشته بر اساس طرح راهبردی مجلس آغاز شد.آغاز غنی سازی گام اول در اجرای طرح راهبردی مجلس است و در صورتی که غرب بجای بازگشت به تعهدات خود این اقدام را محکوم و نقض برجام بداند، گام بعدی اجرا خواهد شد.
گام بعدی خروج از پروتکل الحاقی است که البته از سوی دولت به طور داوطلبانه برای نشان دادن حسن نیت اجرا شده است. که البته این حسن نیت با رفتاری که از سوی آمریکا و اروپا از زمان اجرای برجام تاکنون دیده شده سوء استفاده از حسن نیت ایران بوده است.اکنون نیز پس از اعلام آغاز غنی سازی ۲۰ درصدی از سوی ایران، اتحادیه اروپا با یک سیاست طلبکارانه اقدام ایران را نقض برجام تلقی کرده است در حالی که اروپا و آمریکا سردمدار نقض توافق هسته‌ای هستند و به هیچیک از تعهدات خود پایبند نبوده‌اند.اتحادیه اروپا در بیانیه‌ خود مدعی شد «افزایش سطح غنی سازی اورانیوم، نقض تعهدات ایران به شمار می‌رود و تبعاتی جدی در پی دارد.»
اروپا ایران را تهدید کرده که غنی سازی ۲۰ درصد تبعات جدی در پی دارد. چه تبعاتی باقی مانده که ایران را از آن برحذر می‌دارند؟
آیا تحریمی باقی مانده است که علیه جمهوری اسلامی اعمال نشده باشد؟
مدارای ایران با اروپا در چند سال گذشته، آنها را گستاخ‌تر کرده است، به این گستاخی‌های اتحادیه اروپا و آمریکا باید پاسخ داده شود و طرح راهبردی مجلس تنها بخشی از پاسخی است که ایران به رفتار اروپا و آمریکا می‌دهد، ادامه این گستاخی‌ها اجرای مراحل بعدی طرح راهبردی مجلس را در پی خواهد داشت. 

نویسنده: محمد صفری

https://siasatrooz.ir/vdcfyvdy0w6dyea.igiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی