سه شنبه ۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۱:۴۹
کد مطلب : 93438
كارنامه وزير بهداشت زير و رو شد؛

عملكرد قابل دفاع پولدار كابينه

عملكرد قابل دفاع پولدار كابينه

در ادامه بررسي عملكرد كابينه دولت درهفته دولت امروز پرونده وزير بهداشت را مرور مي‌كنيم. سید‌حسن قاضی‌زاده‌هاشمی متولد ۱۳۳۸ در فريمان است. پدرش در فریمان عطار بود. وی در کودکی قرآن را نزد شیخ حسین مطهری پدر مرتضی مطهری فرا گرفت و پس از پایان دوره ابتدایی، دوره متوسطه را در دبیرستان فردوسی مشهد ادامه داد. هاشمي همزمان در فعالیت‌های مذهبی شرکت داشت. در سال ۱۳۵۶ وارد دانشکده پزشکی مشهد شد و ضمن تحصیل دانشگاهی در فعالیت‌های اجتماعی سال‌های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی فعالیت داشته و همزمان با گسترش موج انقلاب اسلامی با مشارکتی فعال، در رخدادهای سیاسی - اجتماعی شهر مشهد تأثیر‌گذار بود.
او متخصص چشم‌پزشکی و فوق‌تخصص جراحی قرنیه، رئیس بیمارستان تخصصی چشم‌پزشکی نور، رئیس بخش قرنیه بیمارستان فارابی، رئیس دانشکده پزشکی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کابینه حسن روحانی است.
هر چند كه رفتارهاي اين وزير دولت روحاني او را از قرار گرفتن در بازي‌هاي سياسي بري كرده است و تاكنون اقدام سياسي نداشته است اما عده‌اي دوست دارند او را به جبهه پايداري وصل كنند.
سیدحسن هاشمی در نخستین تغییر در وزارت بهداشت، رسول دیناروند معاون کامران باقری‌لنکرانی در دولت محمود احمدی‌نژاد را به سمت معاون وزیر و رئیس سازمان غذا و دارو منصوب کرد.

موسس جهاد سازندگي
دكتر هاشمي بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان یکی از مؤسسان سازمان جهاد سازندگی در کشور نقشی فعال و مؤثر ایفا كرد. با شروع جنگ ایران و عراق، مدت ۳۳ ماه به عنوان یکی از طراحان مهندسی رزمی به صورت داوطلبانه در جبهه حضور داشته و در این مدت دوبار مجروح شده است. برادر کوچکترش نیز به علت مصدومیت شیمیایی ناشی از دوران جنگ، در سال ۱۳۷۲ به شهادت رسيده است.
همسر هاشمی، متخصص کودکان و فوق‌تخصص خون و سرطان کودکان و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران است. وی هم‌اکنون ۳ فرزند دارد. فرزندان هاشمی نیز همانند پدر و مادرشان، رشته پزشکی را انتخاب کرده‌اند که یکی دستیار روانپزشکی، دیگری دانشجوی پزشکی و سومی فعلا دانش‌آموز است. هاشمی برادر کوچکتر سیدحسین قاضی‌زاده‌هاشمی نماینده دور دوم و سوم مجلس شورای اسلامی است. او پسرعموی سید‌امیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی، نماینده كنوني مشهد و عضو جبهه پایداری است.

وعده‌هايي كه قبل از وزارت بهداشت داده شد
۲۴ مرداد‌ماه ۱۳۹۲ روزي بود كه دكتر قاضي‌زاده‌هاشمي به عنوان وزير بهداشت در كابينه دولت روحاني انتخاب شد. وی پیش از حضور در مجلس در بخشی از مصاحبه با فارس، به شرح برخی اقدامات و نظرات خود پرداخت و گفت: مهمترین ظلمی که در حق من کردند، برجسته کردن فعالیت من در بیمارستان خصوصی است در حالی که من بیشتر عمرم را در بخش دولتی کار کرده‌ام. مدیر نظام سلامت به جای هزینه‌تراشی باید سرمایه‌گذاران را برای خدمت به مردم ترغیب کند. مردم عادت کرده‌اند که با مدل آمریکایی، هر وقت اراده کردند، پیش بهترین متخصص بروند و با پرداخت مبلغی به عنوان ویزیت، خدمات بگیرند. اما حالا با اجرای این برنامه (پزشک خانواده) به هر حال محدودیت‌هایی برای مردم ایجاد می‌کنیم، به آنها می‌گوییم حتماً باید به پزشکی که ما می‌گوییم مراجعه کنند و او تشخیص می‌دهد که آیا به خدمات تخصصی نیاز دارد یا نه و اگر لازم بود او را ارجاع دهد. این کار نیاز به فرهنگ‌سازی دارد.
قاضی‌زاده‌هاشمی همچنين گفت كه تاكنون (۲۰/۰۵/۱۳۹۲) پزشک خانواده به این دلیل شکست خورده است که منابع مالی آن تأمین نشده است.
مدت‌هاست که قرار است جداسازی پزشکان بخش دولتی و خصوصی انجام شود، قدم‌هایی هم برداشته شده است. ایده‌آل من هم اجرای این قانون است اما امیدواریم منابع لازم را برای اجرای این قانون داشته باشیم. باید با اصلاح تعرفه‌ها کاری کنیم که پزشکان فقط در یکی از این بخش‌ها فعالیت کنند. ضمن اینکه بر خلاف تصور عامه تقاضای خود جامعه پزشکی هم اجرای این قانون است زیرا هیچ‌کس راضی نیست که برای کسب درآمد مناسب در چند جا کار و ارائه خدمت کند.
من معتقدم یک مدیر خوب مدیر گران نیست، که دانم بنشیند تا از منابع عمومی به او پول بدهند و او هزینه کند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در روز ۲۴ خرداد ۱۳۹۲، با رای موافق ۵/۹۱ درصدی خود، هاشمی را به عنوان وزیر پیشنهادی بهداشت، تأیید کردند. بدین ترتیب، هاشمی توانست رکورددار جلب آرای موافق نمایندگان مجلس در حمایت از یک وزیر پیشنهادی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در تاریخ نظام جمهوری اسلامی باشد.
ورود بر وزارت بهداشت
او قبل از ورود به ساختمان وزارت بهداشت، در جایگاه های علمی و پزشکی، مسئولیت‌های متعددی داشته و هنوز نیز برخی از این مسئولیت‌ها را همچنان عهده‌دار است.
دبيركل انجمـــن چشم‌پزشکی ایران، مسئول بازسازی مناطق جنگ‌زده، عضو فرهنگستان علوم پزشکی، دبیر شورای سیاستگذاری رشته چشم‌پزشکی، دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی، مشاور وزیر بهداشت در زمان وزارت محمد فرهادی، رئیس بخش قرنیه بیمارستان فارابی، کارشناس رشته چشم‌پزشکی در هیئت انتظامی نظام پزشکی، مدیر گروه چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و... از جمله سوابق علمی و اجرایی وزیر بهداشت دولت روحانی است.
شاید، مهم‌ترین مسئولیت وزیر بهداشت دولت يازدهم، عهده‌دار بودن موسسه‌ای خیریه است تحت عنوان موسسه خيريه نورآوران سلامت که هر چند وقت یکبار، با تجهیزات کامل و به همراه تعدادی از چشم‌پزشکان مجرب، به مناطق محروم و دور‌افتاده کشور می‌روند و نسبت به درمان بیماری‌های چشم مردم این قبیل مناطق اقدام می‌کنند. البته گفته می‌شود این کاروان سلامت، نسبت به درمان‌های دندانپزشکی مردم مناطق محروم نیز اقدام می‌کند. اما آنچه مسلم است، موسسه نورآوران سلامت، با حضور تعدادی از چشم‌پزشکان حاذق و مجرب کشور تشکیل و راه‌اندازی شده است که همه هزینه‌های درمان بیماری‌های چشمی مردم در مناطق دور‌افتاده و محروم کشور را خودشان تقبل می‌کنند.
تعريف هاشمي از پولدار بودنش!
اما هاشمي با وجودي كه از منتقدان كمتري نسبت به وزراي بهداشت برخوردار است اما داراي حواشي‌اي هم بوده كه يكي از مهمترين اتفاقات حاشيه‌اي وزير بهداشت داستان پولداربودنش است كه برايش دردسرها و انتقادهايي هم به همراه داشت. او درباره پولدار بودن خودش می‌گوید: به نظرم وزیر پولدار خوب است، چون وقتی پولدار باشد، خودش را وقف می‌کند و به هیچ چیز دیگری فکر نمی‌کند. در ضمن شائبه‌ای هم به وجود نمی‌آید که او می‌خواهد از این فرصت برای خودش، خانواده و نزدیکانش استفاده کند. وزیر پولدار بخشنده است، با دید وسیع‌تری نگاه می‌کند و در ایجاد فرصت برای دیگران، سخاوتمند است.
وزیر بهداشت معتقد است کسی که هنرمند است، از یک مرحله به بعد دیگر پول برایش مهم نیست و بیشتر به دنبال عرضه هنرش است، بخصوص اگر این هنر در ارتباط با نجات جان مردم باشد. من همین الان هم کار چشم پزشکی را کنار نگذاشته‌ام، ولی سال‌هاست دیگر نیازی به پول آن ندارم و این اتفاق مربوط به چند ماه اخیر نیست. من سال‌هاست دیگر به این پول‌ها نیاز ندارم، چون سبک زندگی‌ام همان سبک قدیم پدر و مادرم است و اهل ولخرجی و تجملات نیستم.

نخستين اولویت وزیر بهداشت
وقتی دولت یازدهم بر مسند کار قرار گرفت، یکی از مشکلات حاد مردم، کمبود و گرانی دارو بود. از همین‌رو، دکتر هاشمی در اولین اقدامش برای کم کردن مشکلات و بحران‌های حوزه سلامت، برنامه‌ای ۱۰۰ روزه تدوین کرد که ارزان شدن دارو، در اولویت نخست این برنامه قرار داشت.
همچنين او با پيش بردن بخش‌هايي از طرح تحول در نظام سلامت و همگاني كردن بيمه سلامت از محبوبيت چشمگيري بين هوادارانش برخوردار است. در عين حال سفر دكتر هاشمي در شرايط بد آب و هوا به استان خوزستان آن هم در زماني كه رئيس سازمان محيط‌زيست سفرش را لغو كرده بود بر محبوبيت اين وزير در بين مردم استان خوزستان افزوده است.
همچنين هاشمي با انجام اقداماتي نظير سر زدن بدون هماهنگي به اورژانس‌هاي پايتخت و شهرهاي كشور و رسيدگي به خواسته هاي مردم، سفرهاي بدون ريخت و پاش به اكثر استان‌هاي محروم و گوش كردن درد و دل بيماران و در عين حال پرهيز از سياسي‌كاري و پيگيري كارهاي حرفه‌اي پزشكي در راستاي كمك‌رساني به مردم و گوش كردن به سخنان رهبري در زمينه رسيدگي به بيماران و كمكردن هزينه‌هاي درمان توانسته است كارنامه قابل قبولي از خود ارائه دهد هر چند كه اظهارنظر درباره زيرميزي پزشكان و تعرفه‌هاي پزشكي گاهي حواشي را برايش به ارمغان آورده است.
البته بايد به اين نكته هم توجه داشت كه حوادثي مانند درگيري يك پزشك با دادستان در شهرستان ممسني و قتل يك متخصص در اردبيل هم حواشي جدي را براي وزارت بهداشت به همراه داشت كه حتي مي‌توانست تبعات عجيب و غريبي براي كشور داشته باشد اما سفر وزير به منطقه و رسيدگي او به موضوعات به صورت ويژه سريع توانست مانع از تبعات ناخوشايند براي اجتماع شود. با توجه به حواشي‌اي كه هاشمي پشت سر گذاشته است مي‌توان گفت توانايي او در مديريت بحران هم يكي از نقاط مثبت اوست.

افتتاح ۵۰۳ خانه بهداشت در سراسر کشور
همزمان با سفر هیات دولت به استان همدان و در دومین روز از هفته دولت، از ۵۰۳ خانه بهداشت در سراسر کشور بهره‌برداری شد.
قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که همراه با کاروان دولت به استان همدان سفر کرده است، خانه بهداشت روستای "سنگستان" از توابع شهرستان همدان را افتتاح کرد و در مجموع ۱۹ خانه بهداشت ديروز در روستاهای استان همدان افتتاح شد. وزیر بهداشت در این مراسم گفت: دولت وعده داده بود که دو هزار خانه بهداشت در روستاهای کشور ایجاد کند که راه‌اندازی بیش از ۱۵۰۰ خانه از ابتدای این دولت محقق شده است و قرار است تا پایان مهرماه ۵۰۰ خانه بهداشت دیگر نیز به شبکه بهداشت روستایی کشور اضافه شود. وزیر بهداشت همچنین از تجهیز و نوسازی خانه‌های بهداشت موجود خبر داد و وعده داد: تا پایان دولت یازدهم دیگر خانه بهداشت فرسوده نخواهیم داشت.
خانه بهداشت محيطي‌ترين و کوچک‌ترین واحد روستايي ارائه خدمت در نظام شبكه‌هاي بهداشتي درماني كشور است. هر خانه بهداشت بسته به شرايط جغرافيايي (به ويژه امكانات ارتباطي و جمعيت) يك يا چند روستا را تحت پوشش خود دارد. سرشماری و ثبت اطلاعات به صورت سالیانه، آموزش بهداشت عمومی به خانوارهای روستایی و در سطح مدارس روستا، ارائه خدمات پایه سلامت، ارائه دارو و مکمل‌ها و مراقبت‌های مادر و کودک و مراقبت‌های دوران بارداری، مشاوره و غربالگری نوزادان بخشی از خدماتی است که خانه‌های بهداشت به روستايیان ارائه می‌دهد. 

مائده شيرپور

https://siasatrooz.ir/vdcg7t9y.ak9ww4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی