?>?> سرمایه گذاری؛ بورس و دیگر هیچ | سیاست روز
جمعه ۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۲۲:۱۴
کد مطلب : 113482
سیاست روز ابعاد سرمایه گذاری در بازار سرمایه را بررسی می کند؛

سرمایه گذاری؛ بورس و دیگر هیچ

سرمایه گذاری؛ بورس و دیگر هیچ

در هیاهوی شیوع کرونا وتبعات منفی آن برای تمام بازارهای اقتصادی تنها یک بازار یک تاز حرکت روبه جلو شده و چنان تند وتیز بالا می رود که حتی فعالان و کارکشتگان این بازار دیگر نمی توانند زمانی را برای توقف حرکت این بازار متصور باشند.
بورس ایران در طی دو سال اخیر رکوردهای متعددی را ثبت کرده است و هر زو این رکود را با ارقام جدید تری جاب ه جا میکند. کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی دلیل بروز چنین شرایطی را ناشی از سرازیر شدن نقدینگی به آن بر شمرده و معتقدند بورس با حضور ۴۰۰ صنعت امروز نقدینگی های خرد جامعه را به سمت خود معطوف کرده و منجر به آن شده تا آهنگ رشد آن سریعتر از گذشته شود. در کنار معطوف شدن نگاه مردم به بورس اما حمایت های متولیان و تصمیم سازان بازار سرمایه را نباید فراموش کرد چراکه اگر این حمایتها و توجهات نبود ،قطعا با یک دستور العمل و یا یک قانون تمام آنچه مردم برای برداشت ثروت از بورس کاشته بودند، طی یک شب به ورطه نابودی کشیده می شد.
چه شد که بورس ؛بورس شد
قریب به نیم قرن است که بازار سرمایه در ایران فعالیت خود را آغاز کرده اما در تمام این سالها چنین نگاه پررنگی نه تنها از سوی مردم که از سوی متولیان و تصمیم سازان کشور نیز به آن نبوده است.
همیشه و همه جا هر کجا نامی از تامین مالی مطرح می شود گزینه ای جز نظام بانکی روی میز نبود و همین نگاه ها و توجهات منجر به آن شد تا وزن مسئولیت تمام تامین مالی ها به دوش بانکها بیفتد. البته درکنار این اتفاقات اما نرخ سود سپرده وسیاست ها دستوری و تکلیفی و همچنین عدم اطلاع برخی مدیران از فرصت ها و مزیت های بازار سرمایه و به قولی ناآشنایی این افراد با بازار بی دلیل نبود و دست آخر منجر به آن شد تا بورس با وجود تمام ظرفیت ها و پتانسیل هایی که داشت ؛با حداقل های ممکن سر کند و به حیات خود ادامه دهد. اما امروز تمام نگاه ها به این بازار ختم شده بازاری که همیشه به عنوان یک بازار پر ریسک و بر باد رفتن یک شبه ثروت مطرح بود. بررسی های صورت گرفته در بین سه بازار مالی ارز، طلا و بورس و وضعیت هریک از آنها در سال ۹۸ به خوبی از این مهم پرده بر می دارد که بورس همچنان یک تاز میدان است. در رزوهای پایانی سال ۹۸ ؛بورس تهران توانست رکوردهای تاریخی خود در بیش از نیم قرن فعالیت را جابه‌جا کند. به این ترتیب، شاخص کل که فروردین را از کانال ۱۷۸ هزار آغاز کرده بود با فتح چهار ابرکانال بازدهی بیش از ۱۸۰ درصدی را تا پایان اسفند به ثبت رساند. از سوی دیگر یک روز مانده به پایان کار بازار ارز در سال ۹۸، قیمت دلار به بالاترین سطح ۱۸ ماه گذشته رسید و ایستادن درکانال ۱۶ هزار تومانی را در کارنامه خود ثبت کرد. با رسیدن دلار به این رقم میزان بازدهی دلار در سال ۹۸، به ۶/ ۲۱ درصد رسید و این اتفاق در جالی رخ داد که رشد دلار در سال ۹۷ نزدیک به ۱۷۰ درصد بود؛۱۰ درصد کمتر از رقمی که بورس در سال ۹۸ به نام خود ثبت کرد. البته سکه طلا هم در سال ۹۸ از نظر میزان بازدهی وضعیت بهتری را نسبت به بازار ارز تجربه کرد به طوریکه بازدهی آن در سال ۹۸ به۶/ ۳۱ درصد رسید.
ورق بر می گردد؟
موفقیت حاصل شده برای بورس را نباید تنها در اقدامات متولیان سازمان بورس برای فرهنگ سازی برای حضور سرمایه های مردم نسبت داد بلکه به باور کارشناسان سیاست های اتخاذ شده از سوی بانک مرکزی و وزارت اقتصاد برای با ثبات ماندن سایر بازارهای موازی مانند دلار از اصلی ترین اقداماتی بوده که این بازار را اینچنین با رشد مواجه کرده است. امروزه سیاست گذاران اقتصادی از جمله بانک مرکزی با هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه توانستند مسئولیت خود را که در برابرکنترل مواردی مانند نرخ سود بانکی و افزایش نرخ ارز و ریسک های ناشی از آن پوشش دهند که این اقدام بسیار خوب و ارزنده است زیرا کاری که با دستورالعمل و سیاست جبری انجام نشد با هدایت پول به سمت بازار سرمایه عملی شد. در همین راستا طی روزهای اخیررئیس کل رییس کل بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به مدیران عامل شبکه بانکی ضمن تأکید بر این موضوع که فرصت اقبال به سرمایه‌گذاری در بورس مغتنم شمرده شود، یادآور شد از ظرفیت بالای فراهم شده در بازار سرمایه برای واگذاری سهام و بنگاه های تحت تملک خود بهره گیرند. همتی در بخشنامه مذکور، بر تکالیف مقرر برای بانکها درماده ۱۶ «قانون رفع موانع تولیدرقابت پذیر وارتقای نظام مالی کشور» اشاره و تأکید کرده است: درسال جهش تولید بایستی منابع بانک‌ها و مؤسسات اعتباری آزاد و صرف حمایت از فعالیت‌های مولد تولیدی شود. در پی همین اتفاق اما فرهاد دژپسند با تاکید بر اینکه بازار سرمایه ابزار جذب نقدینگی سرگردان و هدایت منابع به سمت بخش مولد اقتصاد است، تاکید کرد: بورس بهترین بازار برای سرمایه گذاری و حفظ ارزش دارایی است. مدیریت بورس به خوبی انجام شده و بر اساس مطالعات انجام شده، وجود حباب در بورس مورد تایید نیست.
بازار سرمایه در میان دو بی نهایت
در مقابل این اظهار نظرها اما کارشناسان و فعالان بازار همچنان با مهر تایید بر این مساله که بورس بهترین فرصت و گزینه برای سرمایه گذاری معتقدند بازار سرمایه امروز در میان دو بی نهایت از جنس ارزندگی وانحراف قرار دارد و همین نکته ای است که سرمایه گذاران خرد باید توجه ویژه ای به آن داشته باشند. محمودرضا خواجه نصیری نایب رئیس شرکت بورس در این خصوص معتقد است که رشد بورس ، ثبت رکورد های متعدد و جذب منابع در دو سال اخیر و تداوم آن در سال ۹۹ از دیدگاه اقتصادی فرصت بسیار خوبی است که باید قدردان آن باشیم اما رشد قابل توجه تعداد سهامداران حقیقی که به نوعی آشنایی کمتری با قواعد بازار سرمایه دارند در عین حال مسئولیت متولیان و تصمیم گیران بازار از دیدگاه اطلاع رسانی و موارد مرتبط با آن افزایش می دهد. وی براین اعتقاد است که امروز بورس با دو پدیده مهم ورود نقدینگی به بورس و افزایش تعداد سرمایه گذاران روبروست که از این دو فاکتور میتوان برای بزرگ کردن بازار سرمایه بهره گرفت اما در این بین یکی از مهمترین عواملی که سرمایه گذاران در خصوص سهام شرکت‌ها باید توجه جدی به آن داشته باشند؛ مبنا قرار دادن عملکرد شرکتها برای سرمایه گذاری است.
نایب رئیس شرکت بورس با تاکید بر این مساله که نباید افسار بازار سرمایه را از دست اصول بنیادی بازار گرفت و به دست نقدینگی سپرد نسبت به این مساله هشدار می دهد که اگر افسار بازار سرمایه به دست نقدینگی بی افتد بی شک اثر مخرب آن به مراتب بیشتر از سایر بازارهای موازی خواهد بود ومی تواند مسائلی را ایجاد کند که آسیب پذیری های جدی را در بخش های مختلف اقتصاد پدید آورد و اگر بنا داریم این نقدینگی وارد شده به بورس ،به سمت تولید اشتغال ،رونق و جهش تولید منتهی شود باید شرایطی را مهیا کنیم تا عنان نقدینگی در دست اصول بنیادی بازار قرار گیرد. به گفته وی متولیان و فعالان بازار باید به این موضوع فکر کنند که چطورنگاه سرمایه گذاران تازه وارد را به اصول بنیادی معطوف کنند تا این رشد و توسعه بازار را پایدار کنند چراکه توسعه بازار سرمایه افتخار هر کشور است و بی شک افزایش تعداد معاملات،ارزش بازار و بزرگ شدن درصد این ارقام نسبت به GDP کشور افتخار کشور های توسعه یافته است و با این وجود باید به مردم بگوییم بازارسرمایه انتخاب درستی برای سرمایه گذاری است اما در انتخاب های بعدی خود حتما به فاکتورهای درست توجه کنند.
نایب رئیس شرکت بورس با تاکید براین مساله که نباید رسانه ها با استفاده از کلمه حباب سرمایه گذاران را بترسانند تصریح کرد:ارایه تحلیل برای حفاظت از سرمایه گذاران خرد تازه وارد و جلوگیری از زیان ناشی از کمبود دانش است و ارایه تحلیل برای حفاظت از سرمایه گذاران خرد تازه وارد و جلوگیری از زیان ناشی از کمبود دانش است. وی براین اعتقاد است که نباید در بازار سرمایه همه چیز را صفر و یک نگاه کرد و همه صنایع و شرکت ها را با یک چوب راند چراکه بیش از ۳۰ صنعت و هزار شرکت با عملکرد های متفاوت و مولفه های تاثیرگذار بر عملکرد آنها داریم که با هم متفاوت است. راز سودآوری پایدار انتخاب صحیح از بین گزینه های سرمایه گذاری و ایجاد سبد متنوع است. خواجه نصیری با بیان اینکه برخی سرمایه گذارن علاقمند به رد هرگونه تحلیل از بیم کاهش قیمت سهامشان هستند می افزاید: این در حالی است که در صورت قوت تحلیل و انتظار عملکرد آتی شرکت هایی که در آن سرمایه گذاری کرده اند باید مشوق توسعه فضای تحلیلی بازار باشند.
نایب ریس شرکت بورس معتقد است ؛نهادهای اثرگذار بر آینده عملکرد شرکت ها مانند بانک مرکزی(سیاست گذاری از طریق تامین مالی بهتر و ارزانتر جهت سرمایه در گردش شرکت ها و رفع اثرات مالی کرونا) وزارت نفت و صنعت و معدن( از طریق سیاست های حمایتی و قیمت گذاری منصفانه جهت افزایش حاشیه سود شرکت ها و مجلس (در راستای تصویب قوانین جهت بهبود کسب و کار) باید حمایت واقعی خود را از بازار سرمایه انجام دهند.

نویسنده: سارا علیاری

https://siasatrooz.ir/vdcg7w9qxak9qt4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی