چهارشنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۱
کد مطلب : 106255

درس امروز

ملت ایران در روزهای اخیر در حالی سرشار از خشنودی و نشاط از اقدام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مبنی بر...

ملت ایران در روزهای اخیر در حالی سرشار از خشنودی و نشاط از اقدام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مبنی بر هدف قرار دادن مقر گروه‌های تروریستی در بوکمال سوریه، به عنوان گام نخست گرفتن انتقام خون شهدای اهواز بوده که اخباری در حوزه اقتصاد، فضای جدیدی را به کشور حاکم ساخت.
این خبر مهم قیمت‌های جدید نرخ ارز و البته خودرو و سکه و برخی کالاهای مصرف و خوراکی بود. البته با این تفاوت که در گذشته دائما آمارها از افزایش قیمت حکایت داشت در حالی که اینبار کاهش قیمت محور خبرها بوده چنانکه دلار با افت شدید همراه بوده است.
این تغییرات قیمتی در حالی روی داده که چند نکته اساسی مطرح و قابل توجه است. نخست آنکه در نشست سالیانه سازمان ملل متحد در نیویورک هیچ مذاکره و توافقی با آمریکا صورت نگرفت و حتی آمریکا به تشدید فشارها و تحریم‌های ضد ایرانی پرداخته چنانکه حتی اعلام شد که برخی بانکهای اروپایی از جمله بانک انگلیس باید به دلیل روابط با ایران باید جریمه به آمریکا بپردازند.
دوم آنکه هر چند که مذاکرات میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای اروپایی در قالب برجام ادامه دارد و آنها نیز وعده‌هایی درباره مراودات بانکی ایران داده اند و حتی برخی گزارش‌ها نشان می‌دهد که دیداری میان سفرای این کشورها با اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس برگزار شده اما در نهایت اقدام مثبت و عملی از سوی این کشورها برای رفع تحریم‌ها صورت نگرفته است.
نکته قابل توجه آنکه این کشورها نه تنها پاسخ موشکی ایران به تروریستها و قاتلان مردم اهواز را نادیده گرفته اند بلکه آن را تهدید امنیت جهان دانسته اند چنانکه وزیر دفاع فرانسه توان موشکی و جایگاه منطقه‌ای ایران را تهدید بزرگی دانسته و بر لزوم مقابله با آن تاکید است. مواضع کشورهای غربی در قبال پاسخ موشکی ایران به تروریستها و عدم اقدام آنها در ارائه راهکار برای اجرای تعهدات خود و آمریکا در برجام نشان داده که آنها اراده‌ای برای همراهی با ایران ندارند.
جالب توجه آنکه آنها به جای ضمانت دادن در اجرای تعهدات برجامی از واژه تلاش برای حفظ برجام استفاده می‌کنند که به نوعی پنهان سازی عدم اجرای تعهدپذیری آنان و البته عدم تعهدپذیری آمریکاست.
نکته دیگر آنکه این سقوط قیمت‌ها درحالی روی داده که از یک سو اف.ای.تی.اف و امثالهم در مجلس تصویب نشده است در حالی که برخی مسئولان ادعا داشتند که تمام مشکلات اقتصادی کشور به دلیل عدم اجرای اف.ای.تی.اف بوده است. شرایط این روزهای بازار نشان داده که نپیوستن به اف.ای.تی.اف و مشابه آن تاثیری بر اقتصاد کشور نداشته و لذا باید در تصویب چنین قوانینی که ابهامات بسیاری در باب قرار داشتن آنها در چارچوب منافع ملی کشور وجود دارد، دقت نظر بیشتری صورت گیرد.
در کنار این مباحث اما یک نکته اساسی مشاهده می‌شود و آن اصل مبارزه و اجرای احکام برای مفسدان اقتصادی است. اقدامی که حتی با اعدام برخی از این چهره‌ها همراه بوده است. با توجه به این مقوله و البته طرح‌های حمایتی که از سوی دولت ارائه شده می‌توان به این نتیجه رسید که وضعیت بازار ارز نه با مذاکره با آمریکا و اروپا و نه با پیوستن به قوانین چون اف.ای.تی.اف به سمت پایین آمدن و رسیدن به نرخ واقعی حرکت می‌کند بلکه مولفه‌ای دیگری باید مطرح باشد که همبستگی میان مردم و مسئولان نظیر اقداماتی مانند کمپین نخریدن دلار، و نیز مبارزه جدی نظام با مفسدان اقتصادی از مولفه‌های اصلی این سیر نزولی قمیت ارز بوده است.
این مساله را باید مورد توجه داشت که رویکرد مبارزه با مفسدان در هر سطح و مقامی در حالی زمینه ساز افزایش اعتماد مردمی به نظام و دولت می‌شود که مولفه‌ای مهم در حل چالشهای اقتصادی خواهد بود. در این میان نقش مردم امری مهم و ضروری است.
مردمی که در دوران دفاع مقدس ساعت‌ها در صف می‌ایستادند تا کمکهای خود را برای جبهه‌های دفاع مقدس هدیه دهند و در نهایت نیز جمهوی اسلامی و میهن خود را فاتح جنگ نظامی کردند، اکنون در حوزه جنگ اقتصادی با رویکرد وحدت گرایانه و عدم قرار گرفتن در میان شایعات قحطی و کمیابی کالا و عدم رویکرد به آنچه احتکار فردی و خانه‌ای گفته می‌شود، در مقابله با تهدیدات اقتصادی دشمنان گام بردارند.
البته مسئولین نیز باید بدانند که آنها الگوی رفتار مردم هستند و با ساده زیستی و رویکرد به آنچه اقتصاد مقاومتی و دوری از تجمل گرایی نامیده می‌شود، در کنار مردم قرار گرفته و نشان دهند که صحبت‌های آنها در باب لزوم ایستادگی سراسری در برابر جنگ اقتصادی شعار نبوده وخود نیز حضوری واقعی در این عرصه دارند. به هر تقدیر درس این روزهای بازار ارز یک نکته کلیدی دارد و آن اینکه حل مشکلات کشور صرفا با مولفه‌های داخلی قابل حل بوده و چشم داشت به خارج نمی‌تواند راهکار مناسب و باثباتی برای حل مشکلات باشد.

نویسنده: قاسم غفوری

https://siasatrooz.ir/vdcgn39qnak9zx4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی