?>?> سفر معاون ظریف به عربستان، گامی در جهت بهبود روابط؟ | سیاست روز
دوشنبه ۳ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۳:۳۹
کد مطلب : 88795

سفر معاون ظریف به عربستان، گامی در جهت بهبود روابط؟

سفر معاون ظریف به عربستان، گامی در جهت بهبود روابط؟

معاون وزیر امور خارجه کشورمان ديروز برای دیدار با مقامات عربستانی از جمله سعود الفیصل، وزیر خارجه عازم ریاض شد.
به گزارش تسنیم، حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقايی وزارت امور خارجه کشورمان ديروز در حالي به منظور دیدار با سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان و گفت‌وگو درباره مسائل مورد اهتمام و علاقه دو کشور راهی عربستان شد كه روابط ایران و عربستان از زمان تحولات اخیر جهان عرب به سردی گرایید، با این حال دولت یازدهم از ابتدای شروع به کار بهبود روابط با کشورهای همسایه را جزو مهم ترین برنامه های سیاست خارجی خود قرار داد. در همین چارچوب اولین سفر خارجی رئیس جمهور به کشور عمان صورت گرفت.
مقامات وزارت امور‌خارجه بارها بر آمادگی ایران برای دیدارهای دوجانبه و آغاز گفت وگوهای سازنده با ریاض تاکید کرده اند، اما به نظر می رسد این آمادگی به دلایلی در طرف مقابل وجود نداشت. بعلاوه دعوت وزیر امور خارجه کشورمان از سوی همتای عربستانی خود که چندی پیش صورت گرفت بیشتر در قالب حضور در کنفرانس وزرای خارجه سازمان همکاری‌های اسلامی در جده بود تا دعوت رسمی و دوجانبه که به گفته امیرعبداللهیان نیازمند رعایت پروتکل خاص خود است.
معاون ظریف در یک برنامه تلویزیونی گفت که ایران اهمیت کشور عربستان را به خوبی درک می‌کند زیرا همکاری نزدیک تهران و ریاض می‌تواند نقش موثری در جهان اسلام، منطقه و جهان داشته باشد از این رو ارتباط ایران و عربستان از اهمیت بالای برخوردار است.
امیرعبداللهیان با بیان اینکه تهران از دعوت ریاض برای سفر وزیر امور خارجه کشورمان به عربستان استقبال می کند، خاطرنشان کرد که پیش از سفر وزیر امور خارجه، باید تمام این مقدمات و تشریفات آماده شود.
همچنین انتخاب سفیر جدید ایران در ریاض و مستقر شدن وی در محل نمایندگی دیپلماتیک در ایجاد و بهبود روابط دوجانبه موثر بوده است.
از سوی دیگر انتخاب نخست وزیر جدید عراق که به نظر می رسد موافقت همزمان ایران و عربستان را نیز با خود همراه دارد زمینه را برای بهبود روابط ایران و عربستان در یکی از حوزه های مهم مورد اختلاف فراهم کرده است.
به نظر می رسد سفر مقام ارشد کشورمان به ریاض زمینه ساز ارتقائ روابط و فراهم شدن مقدمات سفر وزیر امور خارجه را به همراه داشته باشد. امیرعبداللهیان پیش از این در یک گفت وگو با روزنامه الشرق الاوسط چاپ لندن در حاشیه مشارکت در مراسم سوگند عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری جدید مصر در قاهره اعلام کرده بود که با شاهزاده سلمان‌بن عبدالعزیز ولیعهد سعودی در جریان حضور در مراسم برگزاری سوگند رئیس جمهوری مصر دست داده و سلام و درود حسن روحانی رئیس جمهوری ایران را به وی ابلاغ کرده است.
در این گفت وگو امیرعبداللهیان با ولیعهد سعودی درباره مذاکره در سطح معاون وزیران خارجه دو کشور برای زمینه سازی جهت سفر جواد ظریف وزیر خارجه ایران به عربستان توافق نظر کرد.
تلاش های دیپلماتیک ایران برای گفت وگو با کشور مهم عربستان در جهت همکاری برای برقراری صلح و ثبات در حوزه های بحرانی منطقه از جمله سوریه، عراق، لبنان و بحرین حاکی از عزم ایران برای حل و فصل مسائل منطقه با مشارکت کشورها و بازیگران منطقه در چارچوب امنیت دسته جمعی است. با این همه همانگونه که وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه‌ای گفت که «تانگو یک نفره نمی شود» لازم است کشورهای منطقه نیز نقش سازنده خود را در تحولات منطقه نشان دهند و برخی سیاست هایی را که موجب بی ثباتی منطقه شد متوقف کنند.
عربستان از دير باز و تحت تاثير سياست‌ها و سناريوهاي غرب وامريكا ودر واقع بهتر بگوييم تحت تسلط اربابان بناي سياست خارجي اش را در قبال كشورهاي منطقه از جمله ايران چيدمان كرده است.چنانچه تاكنون عربستان در قبال ايران تقابل را جايگزين تعامل كرده است از ديگر موارد اختلاف اين كشور با ايران رقابت منطقه اي است چنانچه عربستان در حال رقابت با ایران بر سر نفوذ منطقه ای است. در واقع، سیاست منطقه‌گرایی عربستان معطوف به حمایت از تروریسم منطقه ای (گروه هایی مثل داعش و القاعده) و کشورهای بزرگ و کوچک حاضر در منطقه جنوب غربی آسیا (خاورمیانه) است. عربستان هم اکنون در یمن، لبنان، عراق و از همه مهم تر سوریه با ایران درگیری دارد. دو کشور از یک الگوی ژئوپولیتیکی برای نفوذ در این چهار کشور استفاده می کنند. شهید شدن دیپلمات ایرانی در یمن، انفجار سفارت ایران در بیروت و تسلط گروه داعش بر شهر فلوجه استان الانبار عراق به عنوان قله کوه یخی از دخالت‌های عربستان در منطقه به بهانه نفوذ ایران در این مناطق است. بسیاری از جلوه های پیچیده این منازعه پنهان بوده و مستلزم گذر زمان برای افشای آنها هستیم.
در اوایل ژانویه سال ۲۰۱۳ (اواسط آذر ماه ۹۲)،نشست کشورهای عضو اوپک، برگزار شد. دستور این جلسه تعیین سقف تولید سال آتی (۲۰۱۴) و تعیین دبیر کل جدید این سازمان بود. چشم انداز لغو احتمالی تحریمهای نفتی ایران عربستانی‌ها را به هراس انداخته بود. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران، در پاسخ به سوال خبرنگاران از افزایش ظرفیت صادرات نفت ایران خبر داد. عربستان با اطلاع از این مساله سعی در نگه داشتن سقف تولید و قیمت فعلی دارد.
علی نعیمی، وزیر نفت عربستان در ادامه به خبرنگاری که موضع زنگنه را به او اطلاع داده بود ادعا کرده بود که افزایش تولید ایران گامی در جهت حذف نفت کشورهای دیگر (مثل نفت لایه های رسوبی، نفت کانادا و نفت میدان های امیر) است. با این سیاست عربستان، ایران توانایی برگشت دوباره به بازار نفت را از دست می دهد.
در این بین افزایش مازاد عرضه به بازار نفتی نیز منجر به کاهش قیمت نفت خواهد شد. این مشاجره لفظی غیر مستقیم که در آن جلسه به وقوع پیوست، حاکی از رقابت شدید پرخصومت نفتی بین دو کشور است. عربستان از این جهت افزایش تولید نفت ایران را به ضرر خود می بیند که ایران از پول فروش نفت به قدرت خویش خواهد افزود. در واقع، در سال آینده میلادی شاهد دور جدید و منحصر به فردی از دعواهای نفتی بین دو کشور خواهیم بود.
اما اشتراک های این دو کشور نیز کم از اختلافات ندارند. هر دو کشور یک کشور تاثیرگذار در جهان اسلام محسوب می شوند و هر دو به عنوان یک قدرت منطقه ای از دید کشورهای موثر در سیاست جهان شناخته می شوند. در روزهایی که در ناآرامی های عراق، سوریه و لبنان، انگشت اتهام اشاره به عربستان دارد. هراس عربستان از به خطر افتادن بقای خود، آن را به انجام کارهای عجولانه ای در این دو سال واداشته است. با توجه به اينكه سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران بر مبناي توسعه روابط ديپلماتيك با همه كشورهاست واين سفر نيز در همين راستاست بهتر است تغییر ذهنیت عربستانی‌ها در قبال نوع تعاملش با جمهوری اسلامی ایران از یک الگوی متعادل مبتنی بر احترام متقابل و تکیه بر توانمندنی های خاص دو کشور پیش رود تا یک الگوی سلبی و تخریبی.

https://siasatrooz.ir/vdcgnu97.ak97y4prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی