دوشنبه ۵ آبان ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۷
کد مطلب : 89785

نقد درون گروهی

به جهانیان فن گفت‌وگو مي‌آموزیم و همه را به وحدت فرا می‌خوانیم و بر خلاف آنچه دینمان به ما آموخته ترحم نداریم، بلکه حذف و تخریب و حسادت به ش

به جهانیان فن گفت‌وگو مي‌آموزیم و همه را به وحدت فرا می‌خوانیم و بر خلاف آنچه دینمان به ما آموخته ترحم نداریم، بلکه حذف و تخریب و حسادت به شدت میان ما رواج دارد و خارج از خود به دنبال علت‌ها، مشکلات و ریشه‌ها هستیم. (دکتر سریع القلم/۱۳۸۲)
همایش همگرایی اصول‌گرایان با حضور چهره‌هاي شاخص این جناح - البته بیشتر جبهه پایداری‌ها - و جمع کثیری از هواداران آن‌ها مهرماه جاری در مجتمع ۱۳آبان - محل سابق سفارت یا لانه جاسوسی آمریکا - با سخنرانی آیت‌الله مصباح‌یزدی برگزار شد. این همایش چهارمین نشست اصول‌گرایان بعد از واگذاری قدرت اجرایی کشور در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به "اعتدالیون" بود.
اولین نشست در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در مصلای بزرگ تهران و با سخنرانی حضرت آیت‌الله نوری‌همدانی صورت گرفته بود. دومین نشست در سالروز ولادت سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و با سخنرانی آیت‌الله موحدی‌کرمانی انجام شد. سومین نشست هم در سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا(س) و سخنرانی حضرت آیت‌الله جنتی دبیر شورای نگهبان برگزار شده بود.
در همایش همگرایی اصول‌گرایان که با دعوت و محوریت حجت‌الاسلام و‌المسلمین سیدرضا تقوی از اعضای شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز تهران - که اتفاقاً ریاست شورای سیاست گذاری ائمه جمعه را نیز بر عهده دارد - برگزار شد.
وی در گفت‌وگو با تسنیم (۲۶ مهر) از برگزاری نشست‌های اصول‌گرایان در سراسر کشور خبر داد و گفت: «نشست‌هايي که در شهرستان‌هاي سراسر کشور برگزار مي‌شود با هدف همدلی و اتحاد بیشتر نیروهای انقلابی است. حجت‌الاسلام تقوی ضمن غیر‌انتخاباتی خواندن نشست همدلی در تهران تاکید کرد: به هیچ عنوان همایش‌هاي استانی اصول‌گرایان انتخاباتی نیست؟!»
در میان دوازده حزب، جمعیت، شورا و‌... تشکیل‌دهنده جبهه اصول‌گرایان تنها یک یا دو تا از این تشکل‌ها دارای ساختار حزبی بوده که در کادر رهبری آن با انتخاب شورای اعضای حزب به شکل دموکراتیک می‌باشد. برخی از آن‌ها دبیران خودخوانده که احساس تکلیف کرده‌اند و یا بعضی نیز مادام‌العمرند و همچنین برخی نیز تعداد اعضای مؤسس و شورای مرکزی آن همان چند نفری هستند که در دولت‌هاي مختلف دارای سمت بوده‌اند، فقط گاهی مورد بی‌مهری مردم قرار گرفته و ردی نیاورده‌اند.
البته ناگفته نماند که اوضاع جبهه رقیب آن‌ها یعنی اصلاح‌طلبان که از هجده گروه و حزب تشکیل مي‌شود نیز بهتر از اصول‌گرایان نیست اگر بدتر نباشد.
حال که قرار است در غیبت کبرای صاحب اصلی ملک و ملک تمام دولتمردان در کشور بر‌اساس اصل ششم قانون اساسی با انتخاب مستقیم و غیرمستقیم مردم روی کار بیایند، احزاب سیاسی به عنوان رکن چهارم دموکراسی نقش کلیدی و مؤثری را بر عهده دارند. تشکل‌های سیاسی برای ایفای نقش واسط بین حکومت‌گران و توده‌های مردم پیش فرض‌هایی نیاز دارند که به اختصار به برخی از آن‌ها اشاره می‌شود.
۱) اگر "رقابت" را موتور محرکه دموکراسی بدانیم، وجود اختلاف سلیقه و گروه‌هاي متفاوت امری طبیعی بوده و تکثر احزاب در سیستم‌هاي دموکراتیک لازمه یک جامعه پویا و پیشرو است. برای تحقق "رقابت" وجود "اکثریت" و "اقلیت" لازم و ملزوم یکدیگرند که حقوق هر یک در جای خود مي‌باید محترم شمرده شود و محفوظ بماند. بنابراین جناح‌هاي سیاسی به جای تضعیف و تخریب و از بین بردن "رقیب" به فکر تقویت جناح خود باشند.
۲) در رقابت‌هاي سالم وجود "رقیب قوی" رشد و پیشرفت و تعالی را در‌پی دارد کما اینکه "رقیب ضعیف" ناکارآمدی سیستم و ضعف مدیریت را به همراه مي‌آورد، لذا "رقیب قوی" می‌تواند یک فرصت تلقی شود و نه یک تهدید!
۳) نگاه احزاب و تشکل‌هاي سیاسی قانونی می‌باید از "دشمنی" به "رقابت" تغییر یابد چرا که همه احزاب، جمعیت‌ها و گروه‌ها بطور کلی ان.‌‌جی.‌او‌هايي که با اخذ مجوز قانونی با شناسنامه وارد عرصه فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی می‌شوند رقیب یکدیگرند نه دشمن هم. گرچه متأسفانه برخی از آنها به جای رکن چهارم، نقش ستون پنجم دشمن را ایفا کرده و در پازل دشمن بازی می‌کنند که در صورت اثبات جرم جای برخورد قانونی از طرف دستگاه‌های ذیربط محفوظ خواهد بود.
۴) اهمیت بازیگران نقش‌های منفی کمتر از نقش اصلی نیست، در یک سریال تلویزیونی و یا فیلم سینمایی یا تئاتر و یا همان تعزیه‌خوانی سنتی خودمان کسانی که نقش‌های منفی را بازی می‌کنند تأثیر بسزایی در معرفی کاراکتر اصلی یا همان قهرمان داستان دارند. مظلومیت امام حسین(ع) و اهل بیت در روز عاشورا با بازیگری قوی نقش‌های عمرسعد، شمر و حرمله بیشتر رخ می‌نمایاند. گرچه برخی از گروه‌ها دوست می‌دارند که پیوسته نقش منفی نصیب جناح رقیب آن‌ها شده و مورد تنفر مردم قرار گیرند تا مبادا برای مسئولیت‌های تقنینی و اجرایی کشور انتخاب شوند.
۵) و اما اصل نشست‌های همدلی برای وحدت اصول‌گرایان اگر با رعایت پیش فرض‌های پیش گفته صورت گرفته و پیش برود، فی‌نفسه ممدوح بوده و این جبهه با در دست داشتن ابتکار عمل نسبت به رقیبان پیشتاز خواهد بود. به شرط آنکه تعارفات را کنار بگذارند و واقعیت‌ها به درستی درک و دیده شود آن گاه علت شکست و یا عدم موفقیت‌های این جبهه عمیقاً آسیب‌شناسی گردد. به جای فرافکنی، ریشه مشکلات و نارسایی‌ها را بايد در داخل این جریان جست‌وجو کنند و هریک از گروه‌ها منصفانه مسئولیت خود در ناکامی‌های گذشته را بپذیرند و در صدد جبران آن بر آیند.
با تغییراتی که در جامعه ایران طی سه دهه اخیر رخ داده جابجایی در گروه‌هاي مرجع و تأثیرگذار صورت گرفته است. بسیاری از گروه‌های مرجع، مرجعیت خود را در جامعه از دست داده و یا جابجا شده‌اند. لذا لازم است با نوسازی در ساختار تشکیلات درصدد افزایش سرمایه‌های اجتماعی برآمده و پایگاه اجتماعی جدیدی برای سازمان خود تعریف نمایند. چشم بستن به این واقعیت‌ها و بدون تجدید نظر در نگاه و غفلت از مطالبات به روز مردم و زیر‌مجموعه‌های خود آب در هاون کوبیدن است.

مولف : حسن اختري
https://siasatrooz.ir/vdcgnu97.ak9y74prra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی