چهارشنبه ۷ آذر ۱۳۹۷ - ۰۰:۰۵
کد مطلب : 106976
لندن هنوز درباره پیوستن به کانال ویژه مالی با ایران تصمیم نگرفته است

دودوزه بازی انگلیس در برجام

دودوزه بازی انگلیس در برجام

در حالی اروپایی‌ها برای ارائه تضمین‌های لازم به تهران دبه در آورده‌اند که بخشی از این سناریو را انگلیس عهده دار شده است؛ چنانچه به گفته دیپلمات‌های غربی انگلیس هنوز درباره پیوستن به آلمان و فرانسه برای مدیریت کانال ویژه مالی با ایران تصمیم نگرفته است.
ناظران سیاسی بر این باورند؛ انگلیس در برجام دودوزه بازی می‌کند و یکی به میخ و یکی به نعل می‌زند تا براساس منافع کشور خود، امور را پیش برد، البته منافع انگلیس دقیقا مطابق با منافع آمریکا است و این کشور سناریوهای واشنگتن را به خوبی پیش می‌برد.
انگلیس به همراه آلمان و فرانسه نمی‌خواهد به ایران در قبال برجام تضمین دهد، وقت کشی بیش از اندازه آنها نیز به همین دلیل است.آنها به دنبال کشاندن تهران پای میز مذاکره بر سر موضوعات منطقه‌ای و توان دفاعی هستند برای همین به جای آنکه آنها به تهران امتیاز دهند همچنان به دنبال امتیازگیری هستند.
سفرچند روز پیش وزیر خارجه انگلیس به تهران نیز با حاشیه‌های متعددی روبرو بود، جرمی هانت پیش از سفر درخواست آزادی یک جاسوس را از مقامات کشورمان را داشت و بعد ازسفرش نیز با ادعای زندانی کردن دوتابعیتی‌ها برای ایران هزینه دارد، درنهایت گستاخی با ملت ایران برخورد کرد.
نکته قابل تامل اینکه در این سفر به جای آنکه در خصوص برقراری سازوکار مالی با مقامات کشورمان رایزنی شود، با دخالت در امور داخلی کشورمان بدون حصول هیچ نتیجه‌ای پایان یافت؛ حالا نیز انگلیس بازی جدیدی در قبال برجام آغاز کرده است.
باید موضعی قاطعانه در برابر دودوده بازی‌های انگلیس ودیگر شریکان اروپایی‌اش اتخاذ کرد، تصمیمی قاطعانه همچون به شرایط ما قبل از توافق هسته‌ای.
روزنامه وال‌استریت‌ژورنال به نقل از دیپلمات‌های غربی گزارش داده دو کشور فرانسه و آلمان، بعد از امتناع لوکزامبورگ و اتریش از میزبانی نهادی که قرار است مبادلات مالی با ایران را تسهیل کند قصد دارند خودشان میزبانی این کانال را به عهده بگیرند.
طبق این گزارش، شرکتی که قرار است این مبادلات مالی را تسهیل کند در فرانسه یا آلمان مستقر می‌شود. اگر فرانسه میزبان آن شود، یک مقام آلمانی ریاست شرکت را به عهده می‌گیرد و در صورتی که شرکت مذکور در آلمان مستقر شود، یک فرانسوی رئیس آن خواهد بود.
کانال ویژه که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چند ماه پیش قصد اروپا برای تشکیل آن را اعلام کرد قرار است از یک نظام اعتباری برای مبادله کالا بین ایران و اروپا عمل کند. این روش به ایران و اروپا اجازه خواهد داد بدون نیاز به بانک‌های اروپایی پرداخت‌ها به ایران را تسهیل کند.
چند روز پیش نیز مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به سوال یک خبرنگار درباره اقدامات کشورهای اروپایی برای راه‌اندازی کانال ویژه تسهیل مبادلات مالی با ایران با بیان این ادعا که تلاش‌ها برای راه‌اندازی این مکانیسم در جریان هستند گفته بود، نمی‌تواند تاریخی برای آن مشخص کند. وی علی‌رغم این گفت این ساختار «هرچه زودتر» راه‌اندازی می‌شود.
او در این باره گفت: مشارکت وزرای دارایی سه کشور (انگلیس، آلمان و فرانسه) در این مرحله اهمیت کلیدی دارد. آنها سخت برای نهایی کردن [این مکانیسم] تلاش می‌کنند. نمی‌توانم برای شما تاریخ خاصی [برای نهایی شدن آن] مشخص کنم، ولی می‌توانم بگویم که تلاش‌ها ادامه دارند و به نحو مثبت پیش می‌روند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به سوال «لاورنس نورمن»، خبرنگار وال‌استریت‌ژورنال مبنی بر اینکه راه‌اندازی این ساختار در روزهای آینده اعلام می‌شود یا در هفته‌های آینده، پاسخ نداد.
در روزهای گذشته رسانه‌ها گفته‌اند هیچ کشوری تا کنون برای میزبانی مکانیسم ویژه مالی ایران و اروپا اعلام آمادگی نکرده است. کشورهای اروپایی در تلاش بوده‌اند اتریش و لوکرامبورگ را برای میزبانی آن متقاعد کنند اما این کشورها هم درخواست‌ها در این باره را رد کرده‌اند.
واشنگتن کشورهای اروپایی را از میزبانی شرکتی که این مبادلات را تسهیل می‌کند بر حذر داشته و گفته که چنین اقدامی می‌تواند برای کشور مورد نظر لطمات اقتصادی به دنبال داشته باشد. اخیراً فشار آمریکا بر اتریش و لوکزامبورگ باعث شد این دو کشور درخواست‌های اتحادیه اروپا برای میزبانی ساختار مورد نظر را رد کنند.
دیپلمات‌های غربی گفته‌اند این موضوع باعث شده فرانسه و آلمان خودشان به مسئله ورود کنند. از طرف دیگر، انگلیسی‌ها در حال تصمیم‌گیری برای پیوستن به آلمان و فرانسه هستند.
دیپلمات‌ها می‌گویند هنوز تصمیم نهایی در خصوص پیشبرد این طرح گرفته نشده و در صورتی که این تصمیم گرفته شود، راه‌اندازی رسمی کانال ویژه تا اوایل سال آینده میلادی طول خواهد کشید.
در همین رابطه عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس به خانه ملت گفت: انگلیس در برجام دودوزه بازی می‌کند و یکی به میخ و یکی به نعل می‌زند، به عبارت دیگر انگلیس در قضیه برجام در آب نمک خوابیده تا براساس منافع کشور خود، امور را پیش برد.
ابوالفضل ابوترابی با اشاره به مواضع دردسرساز انگلیس در برجام، گفت: انگلیس در بحث برجام منفعل بوده و بعضا مواضعی که اتخاذ کرده نه تنها کارگشا نبوده بلکه مشکل ساز بوده است.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اظهارات وزیر خارجه انگلیس آن هم در سفارت این کشور در تهران، دخالت در امور داخلی ایران بوده است، بیان کرد: صحبت‌های مسئول دستگاه دیپلماسی این کشور علیه ایران را محکوم کرده و رد می‌کنیم.
وی افزود: مطابق قوانین داخلی ایران هر تبعه ایرانی، اگر در هر نقطه‌ای از دنیا مرتکب جرمی شود باید در داخل ایران مجازات شود.
ابوترابی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران موضوعی به نام دوتابعیتی را نمی‌پذیرد، اگر کسی تابعیت انگلستانی دارد، بی‌جا کرده که تابعیت ایرانی خود را نیز حفظ کرده است.
عضو کمیسیون امورداخلی کشور و شوراهای در مجلس شورای اسلامی گفت: طبق قانون ایران افراد دوتابعیتی باید از یکی از این تابعیت‌ها صرف نظر کنند، در غیر اینصورت هر کسی که تابعیت جمهوری اسلامی ایران را پذیرفته، در صورت ارتکاب جرم، مطابق قوانین ایران مورد برخورد قرار می‌گیرد.
طبق قانون ایران، افراد دوتابعیتی باید از یکی از تابعیت‌هایی که دارند صرف نظر کنند، در غیراینصورت هر کسی که تابعیت جمهوری اسلامی ایران را پذیرفته، در صورت ارتکاب جرم، مطابق قوانین ایران مورد برخورد قرار می‌گیرد
نماینده مردم نجف آباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه افراد دوتابعیتی نیز در صورت اراتکاب جرم، سختگیرانه مجازات می‌شوند و تفاوتی با سایر ابتاع ایرانی ندارند، بیان کرد: منظور من نازنین زاغری است و انگلیسی‌ها باید بدانند که هارت و پورت کشورهای دیگر، علیه ایران در این زمینه اثری ندارد و قوانین ایران توسط قوه قضائیه اجرا می‌شود.
ابوترابی اظهار داشت: دیدار وزیر خارجه انگلیس با خانواده نازنین زاغری توهین است و وزیر خارجه ایران باید برخورد می‌کرد، معنی ندارد که وزیر خارجه کشوری این صحبت‌ها را در سفارت تهران بزند، این اظهارات خلاف عرف دیپلماتیک است و وزارتخرجه نباید تا این حد منفعل باشد.

https://siasatrooz.ir/vdcgu39q3ak9zy4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی