شنبه ۷ دی ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۳
کد مطلب : 112203
بازتاب رزمایش شرقی در محافل سیاسی و رسانه‌ای جهان:

مثلث جدید قدرت دریایی برای مقابله با ناامنی در منطقه

مثلث جدید قدرت دریایی برای مقابله با ناامنی در منطقه

رزمایش دریایی مرکب ایران، روسیه و چین از روزجمعه آغاز و تا روز دوشنبه نهم دی‌ماه در منطقه شمال اقیانوس هند و دریای عمان ادامه خواهد یافت. در این رزمایش تمرینات تاکتیکی متنوعی از جمله نجات شناور دچار حریق، آزادسازی شناور مورد تعرض قرارگرفته و تیراندازی علیه اهداف مشخص در دریا توسط یگان‌های سه کشور انجام خواهد شد؛ این رزمایش دریایی بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های منطقه و جهان داشته است.
امیر دریادار دوم غلامرضا طحانی معاون عملیات نیروی دریایی ارتش، هدف از برگزاری این رزمایش را تحکیم امنیت و مبانی آن در منطقه برشمرد و اظهار داشت: این نخستین بار پس از پیروزی انقلاب اسلامی است که جمهوری اسلامی ایران رزمایش مشترکی با دو قدرت دریایی بزرگ جهان و در چنین سطحی برگزار می‌کند و به طور قطع کشورهایی که از نظر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، دفاعی و امنیتی نزدیکی بیشتری با هم دارند، دست به دست هم می‌دهند تا برقراری امنیت و جمعی بودن آن فراهم شود.
طحانی افزود: این رزمایش طبق برنامه‌های از پیش تعیین شده با حرکت یگان‌های شناوری سه کشور از بندر چابهار آغاز می‌شود و در شمال اقیانوس هند گسترش خواهد یافت.
وی درباره تاکتیک تمرینی در رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین نیز گفت: تمرینات تاکتیکی متنوعی از جمله نجات شناور دچار حریق، آزادسازی شناور مورد تعرض قرار گرفته، تیراندازی علیه اهداف مشخص و سایر تمرینات تاکتیکی و عملیاتی در این رزمایش پیش‌بینی شده است.
سخنگوی رزمایش سه‌جانبه ایران، روسیه و چین با یادآوری مشارکت نیروهای دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این رزمایش، خاطرنشان کرد: با برگزاری این رزمایش شاهد اقتدار نیروی دریایی سه کشور ایران، روسیه و چین در منطقه خواهیم بود.
در همین حال برخی رسانه‌های فرانسه ضمن بازتاب رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند و دریای عمان، آن را مثلث جدید قدرت دریایی در خاورمیانه با هدف تقویت همکاری‌ها در واکنش به تحریم‌های آمریکا خواندند.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی، این رزمایش را یک مثلث جدید قدرت دریایی توصیف کرد و نوشت: نیروی دریایی ایران اعلام کرده است که به همراه چین و روسیه از روز جمعه تمرین‌های دریایی مشترک را در اقیانوس هند و دریای عمان آغاز کرده است؛ رزمایشی که نشان می‌دهد ایران قابل منزوی شدن نیست.
روزنامه لو فیگارو فرانسه هم نوشت: نیروی دریایی ایران، روسیه و چین به مدت سه روز در دریای عمان، منطقه‌ای تحت تنش شدید بین آمریکا و ایران، مانورهای نظامی مشترک را آغاز کردند؛ منطقه‌ای که در تابستان گذشته شاهد تحولات بسیار حساسی بود و حتی می‌توانست صحنه یک رویارویی نظامی باشد.
به گزارش لو فیگارو، پکن که یک ناوشکن مجهز به موشک هدایت شونده اعزام کرده است، هدف از این مانورها را تعمیق همکاری‌ها بین سه کشور عنوان کرد.
رادیو بین‌المللی فرانسه هم اعلام کرد که این رزمایش، نزدیکی و اتحاد سه کشور علیه ایالات متحده آمریکا را نشان می دهد.
بخش فرانسوی یورونیوز نیز نوشت این مانور در شرایطی که تنش‌ها میان واشنگتن و تهران پیرامون توافق هسته‌ای همچنان سنگین است انجام می ‌شود. هدف از این رزمایش‌، تقویت همکاری های نظامی بین سه کشور است. روسیه همزمان با اعزام ناوشکن مجهز به موشک‌های هدایت شوند، سه کشتی به منطقه اعزام کرد.
این رزمایش در دیگر رسانه‌های فرانسه و فرانسوی زبان از جمله آر ته و نیوز ۲۴ بازتاب های مشابه داشت.
خبرگزاری آسوشیتد پرس در گزارشی با اشاره به آغاز رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین در شمال اقیانوس هند اعلام کرد که برخی تحلیلگران این رزمایش را واکنشی به تحرکات اخیر آمریکا و متحدانش به‌ویژه عربستان سعودی در منطقه می‌دانند.
این رسانه‌ آمریکایی همچنین در گزارش خود خاطرنشان کرده است که تحریم‌های اقتصادی بی‌سابقه آمریکا، ایران را به‌سمت همکاری‌های نظامی بیشتر با روسیه و چین سوق داده است؛ به‌طوری که در سال‌های اخیر مقامات نیروهای دریایی روسیه و چین سفرهای بیشتری به ایران داشته‌اند.
خبرگزارسی روسی اسپوتنیک نیز خبر آغاز رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین را پوشش داده و در گزارش خود تأکید کرده است: این رزمایش در شرایطی برگزار می‌شود که آمریکا می‌کوشد تا ائتلافی را در نزدیکی ایران برای به‌بهانه تأمین امنیت آب‌های منطقه تشکیل دهد. به گزارش اسپوتنیک، کشورهای برگزارکننده این رزمایش مشترک، هدف اصلی این رزمایش را ترویج صلح، دوستی و امنیت در منطقه عنوان کرده‌اند و اسم رمز این رزمایش نیز کمربند امنیت دریایی اعلام شده است.
خبرگزاری رویترز در گزارشی که درباره آغاز این رزمایش مهم منتشر کرده، اهمیت منطقه‌ای را که رزمایش در آن برگزار می‌شود یادآور شده و اظهار داشته است: خلیج عمان یک آبراهه حساس و خاص است زیرا از طریق تنگه هرمز ــ که حدود یک‌پنجم نفت جهان از آن عبور می‌کندــبه خلیج فارس راه دارد.
این خبرگزاری انگلیسی به‌نقل از یک مقام وزارت دفاع چین نوشته است: برگزاری این رزمایش لزوماً ارتباطی به شرایط کنونی منطقه ندارد.
خبرگزاری آناتولی نیز در گزارشی آغاز رسمی رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین را پوشش داده است. این خبرگزاری ترکیه‌ای در گزارش خود، خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های یکجانبه این کشور علیه ایران را عامل شدت گرفتن تنش‌ها در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عرب خوانده و به تلاش‌های آمریکا و کشورهای اروپایی برای تشکیل ائتلاف دریایی در این منطقه نیز اشاره کرده است.
رسانه‌های شناخته‌شده دیگری همچون شبکه خبری فرانس۲۴، شبکه خبری فاکس‌نیوز، روزنامه خلق چین، نشریه فایننشال تایمز، رادیو پاکستان، پایگاه خبری هیل، روزنامه دیلی‌میل، خبرگزاری شینهوا و... نیز گزارش‌هایی را درباره رزمایش دریایی مشترک ایران، روسیه و چین منتشر کرده‌اند.
رجب صفراف رئیس مرکز مطالعات ایران معاصر در روسیه معتقد است برگزاری رزمایش مشترک با دو ابر قدرت دیگر جهان نشانگر صفحه جدیدی در تاریخ است و این پیام را دارد که ایران تبدیل به یک ابرقدرت شده است.
وی گفت: هدف اصلی این رزمایش که برای اولین بار در تاریخ همکاری‌های این سه قدرت بزرگ برگزار می شود، منحصر بفرد است.
وی ادامه داد: هدف نخست این هماهنگی نظامی در آبهای بسیار مهم شامل شمال اقیانوس هند و دریای عمان که از شاهراه‌های مهم صادرات و تجارت جهانی است، حضور فعال در این محدوده آبی است.
رئیس مرکز مطالعات ایران معاصر در روسیه خاطرنشان کرد: هدف دوم این است که سه کشور می‌خواهند ثبات و امنیت این آبراهه را تامین کنند.
وی افزود: هدف سوم مبارزه با تروریسم بین المللی را شامل می‌شود و در واقع ایران، روسیه و چین به یک ائتلاف نظامی نزدیک می‌شوند.
عضو شورای روابط بین اقوام که زیر نظر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه فعالیت می‌کند، اعلام کرد: رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین که از روز گذشته در اقیانوس هند آغاز شده است بار دیگر وجود نظام چند قطبی جهان را اثبات کرد.
اسماعیل شعبانف با بیان اینکه رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین امری ضروری و طبیعی است، گفت: این رزمایش پاسخ به چالش امنیتی آمریکا و ناتو تحت رهبری این کشور است. شعبانف که ریاست جامعه طالش‌های روسیه را برعهده دارد، معتقد است که آمریکا و غرب منطقه خاورمیانه را با اقدامات خود بی‌ثبات کرده‌اند و به همین دلیل تصمیم برای رزمایش سه کشور در اقیانوس هند گرفته شده است.
وی ادامه داد: سران این سه کشور بخوبی می‌دانند که حفظ صلح و ثبات منطقه به اقدامات آنها بستگی دارد.
کی تی مک فارلند قائم مقام پیشین مشاور امنیت ملی آمریکا با ابراز نگرانی شدید از رزمایش مشترک دریایی ایران روسیه و چین، این رزمایش را یک سناریوی کابوس‌گونه برای واشنگتن توصیف کرد.
مجری شبکه خبری فاکس بیزنس در مصاحبه با این مقام پیشین آمریکایی به موضوع برگزاری رزمایش سه کشور در بحبوحه تنش ها در منطقه محل برگزاری آن و نیز تنش بین آمریکا و ایران اشاره کرد و از او پرسید این رزمایش تا چه اندازه می تواند برای آمریکا نگران کننده باشد.
مک فارلند پاسخ داد ما ۷۵ سال را صرف کردیم تا مطمئن شویم که روس‌ها و چینی‌ها ائتلافی تشکیل نمی دهند. ما از زمان دولت ریچارد نیکسون (رئیس جمهور پیشین آمریکا) هر کاری را کردیم تا مانع از نزدیک شدن دولت های چین و اتحاد جماهیر شوروی شویم و در نهایت هم توانستیم بین آنها جدایی بیندازیم.
وی افزود: مساله دیگری که وجود دارد این است که ما نمی‌خواهیم روسیه با ایران متحد شود. روسیه کشوری محصور در خشکی است و به بنادر اب های گرم دسترسی ندارد.اگر با ایران در ارتباط باشد این دسترسی میسر می‌شود. قرار گرفتن این سه کشور در کنار یکدیگر، ظرفیت نظامی روسیه، موقعیت جغرافیایی و نفت ایران و ثروت و پیشرفت چین در زمینه فناوری، به ویژه اگر سه کشور بخواهند ائتلاف نظامی تشکیل دهند، یک سناریوی کابوس گونه کامل برای ما خواهد بود.

حماقت ترامپ باعث همگرایی ایران، چین و روسیه شد
یک تحلیلگر امور امنیتی و نظامی آمریکایی حماقت ترامپ و مشاورانش را باعث همگرایی نظامی ایران، روسیه و چین دانست و گفت رزمایش دریایی مشترک این سه کشور در دریای عمان برای پنتاگون نگران‌کننده است.
گوردن داف درباره اهمیت سیاسی و زمان برگزاری این تمرین نظامی اظهار کرد: این مانور مشترک در واقع جشن گرفتن یکی از دو چیز است. یا مشاوران ترامپ آنقدر احمق بوده‌اند که کاری کرده‌اند که ائتلافی بسازند که آمریکا را از خاورمیانه بیرون کند یا اینکه ترامپ واقعاً یک مزدور روسیه است.
داف توضیح داد: بر اساس تاریخ فعالیت‌های مالی ترامپ، وی از سال ۱۹۹۰ میلادی به طور کامل از سوی غول‌های مالی روسی مورد حمایت قرار داشته است، یعنی دقیقا زمانی که کاملاً ورشکسته شده بود. بعید نیست که ترامپ در راستای طرحی به منظور از بین بردن نفوذ آمریکا در آسیا حرکت کند.
وی ادامه داد: هیچ کس نمی‌تواند اینقدر احمق باشد که روسیه را به همگرایی هم با ترکیه و هم با ایران برساند و دست روی دست بگذارد تا سوریه از نظر نظامی شریک چین و روسیه شود. این یک فاجعه تمام عیار برای ایالات متحده است اما ظاهرا برای ترامپ اصلا مهم نیست.

پیام رزمایش مشترک دریایی،ناتوانی آمریکا در انزوای ایران
تحلیلگر اندیشکده رَند واشنگتن به تلویزیون پی.بی.اس آمریکا گفت رزمایش مشترک دریایی ایران، چین و روسیه این پیام را به آمریکا داد که نمی‌توان ایران را منزوی کرد. آرین طباطبایی در گفت‌وگویی با تلویزیون پی.بی.اس آمریکا افزود: آنچه ایران در اینجا سعی در دستیابی به آن دارد این است که به ایالات متحده نشان دهد که منزوی شدنی نیست. مقامات ایرانی می‌گویند پشتوانه روسیه و چین، دو ابرقدرت جهانی را داریم. بنابراین ما را نمی‌توانید منزوی کنید.
وی ادامه داد: روسیه و چین آشکارا تلاش می کنند دوباره قدرت خود را نشان دهند که نیرویی هستند که باید در منطقه به حساب آورده شوند اما، درعین حال، آنها در تلاشند تا به رقبای ایران، یعنی عربستان سعودی و اسرائیل اطمینان دهند که نمی‌خواهند طرف کسی را بگیرند و علیه منافع اسرائیل یا سعودی قدم بردارند.
این تحلیلگر سیاسی اضافه کرد: همچنین، آنها تلاش می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که ایالات متحده این کار را عملی توهین آمیز نمی بیند. در همین حال، ایران در تلاش است تا بگوید این قدرتها از ما حمایت می کنند و ما آنگونه که ایالات متحده ادعا می کند منزوی نیستیم.

https://siasatrooz.ir/vdcgzx9qwak9qx4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی