سه شنبه ۲۷ تير ۱۳۹۶ - ۰۱:۰۸
کد مطلب : 100107
چرا انشاالله ترامپ برجام را پاره کند؟!

لحن سخن تهدید‌آمیز است یا یک آرزو

لحن سخن تهدید‌آمیز است یا یک آرزو

این چوب لای چرخ گذاشتن‌های آمریکا مسبوق به سابقه است، یعنی نمونه‌های آن نه تنها برای ایران بلکه برای دیگر کشورها هم دیده شده است.
به گزارش خبرنگار اتاق خبر ۲۴؛ ریاست سازمان انرژی اتمی ایران! فارغ از هر گونه جهت‌گیری سیاسی، اعتقاد بر این دارد که توافق هسته‌ای علیرغم همه آنچه که بر روی کاغذ نوشته شده برای ایران دستاوردی نداشته است.
علی اکبر صالحی که اکنون ریاست سازمان انرژی اتمی ایران را بر عهده دارد، یکبار درباره خلف وعده‌های آمریکا گفته بود، این کشور دبه درآورده است، که البته از سوی رئیس جمهور توبیخ هم شده است.
شخصی همچون آقای صالحی باید به خوبی بداند، توافق هسته‌ای ایران با ۶ کشور است نه یک کشور، اما همین یک کشور چوب لای چرخ برجام می‌گذارد تا نتایج آن به ایران نرسد.
این چوب لای چرخ گذاشتن‌های آمریکا مسبوق به سابقه است، یعنی نمونه‌های آن نه تنها برای ایران بلکه برای دیگر کشورها هم دیده شده است. رئیس سازمان انرژی اتمی ۲۱ فروردین ۹۶ گفته بود: در موضوع هسته‌ای تدبیر مقامات کشورمان بود، اما تقدیر الهی هم کار خود را کرد و ما از این گردنه عبور کردیم. انشاالله از گردنه ترامپ هم عبور خواهیم کرد.
اما اکنون می‌گوید؛ «انشاءالله ترامپ برجام را پاره کند تا بفهمیم به کجا خواهیم رسید.» البته لحن سخن آقای صالحی روشن نیست، آیا تهدید‌آمیز است یا یک آرزو که او در انتظار آن به سر می‌برد؟!
تهدیدآمیز هم تلقی شود باز روشن نیست این تهدید علیه آمریکاست یا خودمان، اگر علیه ترامپ و آمریکا باشد، آنها اکنون هم برجام را زیر پا گذاشته‌اند، اگر هم تهدید منتقدین داخلی است، چرا که می‌گوید ... تا بفهمیم به کجا خواهیم رسید، چنین تهدیدی می‌خواهد بگوید عواقب پاره کردن برجام از سوی آمریکا برای ایران زیاد خواهد بود.
صالحی سخنان خود را در روز ۲۵ تیرماه در یازدهمین همایش اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور در مشهد خطاب به مخالفان برجام اینگونه ادامه داد؛ «برجام را باید منصفانه ارزیابی کنید نه آرزومندانه، حقایق روی زمین را ببینید، سوالی که مطرح می‌شود این است چه کار باید می‌کردیم تا آمریکایی‌ها بیایند و عذرخواهی کنند و تحریم‌ها برداشته شود.
سخن خوبی است، باید برجام را منصفانه ارزیابی کرد نه آرزومندانه! به نظر می‌رسد همه حتی منتقدین برجام هم با این نظر موافق باشند، اصلاً منتقدین منصف‌ترین افرادی بوده و هستند که از ابتدای مذاکرات هسته‌ای تاکنون دیدگاه‌های خود را به روشنی و منصفانه مطرح کرده و جای هیچگونه شائبه‌ای هم باقی نگذاشته‌اند.
آن هنگام که منتقدین مذاکرات هسته‌ای می‌گفتند نمی‌توان به آمریکا اعتماد کرد، برای همین روزهای بود، که اکنون نگویید چکار باید می‌کردیم تا آمریکایی‌ها بیایند و عذرخواهی کنند و تحریم‌ها برداشته شود؟!
آمریکایی‌ها نه عذرخواهی کردند و نه تحریم‌ها را برداشتند. خود شما به خوبی می‌دانید که هنوز تحریم‌ها برقرار است و تنها ظاهر آنها تعلیق شده است، یعنی در تبلیغات رسانه‌ای برای افکار عمومی دنیا چنین القاء شده که تحریم‌های ایران تعلیق شده، اما عملاً اتفاقی نیفتاده است.
اگر آقای صالحی آرزو دارد که انشاالله ترامپ برجام را پاره کند، نشان دهنده این موضوع است که برجام معضلی برای دولت شده که تبعات آن به نظام هم رسیده است. البته نظام اسلامی همواره نسبت به تبعات مذاکرات هسته‌ای هشدارهای لازم را داه بود. رهبری نظام بارها بر غیر قابل اعتماد بودن آمریکا تأکید داشته‌اند.
حضرت آیت الله خامنه‌ای حتی مخالف مذاکره با آمریکا بر سر موضوع هسته‌ای بوده‌اند اما برنامه دولت یازدهم برای برچیدن تحریم‌های اقتصادی و اصرار دولتمردان بر روی این موضوع، حاکمیت را راضی به اجازه مذاکرات کرد. در غیر این صورت رهبری نظام با علم به غیر اعتماد بودن به آمریکا هیچگاه رضایت خود را برای مذاکره با این کشور اعلام نمی‌کردند.
اما اگر منظور آقای صالحی از سخن خود این باشد که اگر ترامپ برجام را پاره کند اوضاع علیه ایران وخیم‌تر می‌شود، برداشت درستی نکرده است. چرا که برجام پس از دو سال اگر از سوی آمریکایی‌ها لغو شود و حتی پاره شود، آنگاه تکلیف ما به عنوان طرف مقابل روشن است. کشوری که از یک توافق بزرگ دستاوردی که حتی بر روی قرارداد نوشته و امضا شده، به دست نیاورده است، چه بیم و واهمه‌ای از لغو یکطرفه آن از سوی آمریکا خواهد داشت؟
هم اکنون آیا غیر از این است که بانک‌های بین‌المللی، سرمایه‌گذاران خارجی، شرکت‌ها و صنایع به خاطر تهدیدات آمریکا نمی‌توانند برای قرارداد با ایران با خیال آسوده اقدام کنند؟ یعنی شرایط در واقع همچنان در وضعیت پیش از توافق است.
مسئولین در دو سالگی برجام روشن و بدون حاشیه بگویند دستاوردی که مردم آن را پس از برجام احساس کردند چه مسائلی بوده است؟ نام ببرند و آن را برای مردم شرح دهند و نمونه‌ای از آن را هم نشان دهند.
آیا غیر از این است که دلتمردان خود هنگامی که مذاکرات در جریان بود و پس از امضا، آن وعده‌های بزرگ را به مردم دادند و انتظارات و توقعاتی را در جامعه ایجاد کردند؟!
جناب رئیس جمهور در ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ درباره لغو تحریم‌ها چنین گفته بود؛ «آنها در زمینه لغو تحریم‌ها، ابتدا می‌گفتند باید ماه‌ها بگذرد و اعتماد پیدا کنیم، آنگاه تحریم‌ها را نه لغو، بلکه تعلیق می‌کنیم و بعد از سال‌ها اگر آژانس گزارش مثبت داد و اعتماد پیدا کردند قدم به قدم لغو می‌شود اما امروز به ملت شریف ایران اعلام می‌کنم که طبق این توافق، در روز اجرای توافق، تمامی تحریم‌ها، حتی تحریم‌های تسلیحاتی، موشکی هم به صورتی که در قطعنامه بوده، لغو خواهد شد. تمام تحریم‌های اقتصادی شامل مالی، بانکی، بیمه، حمل و نقل، پتروشیمی و فلزات گرانبها به طور کامل لغو خواهد شد و نه تعلیق و حتی تحریم تسلیحاتی هم کنار گذاشته می‌شود ، برای ۵ سال نوعی محدودیت و پس از آن لغو خواهد شد.»
آیا اکنون پس از گذشت ۲ سال از اجرای برجام آنچه که رئیس جمهور بر آن تأکید کرده اتفاق افتاده است؟ نه تنها چنین نشد، بلکه مطالبات تنزل پیدا کرد و تغییر ماهیت داد، به گونه‌ای که مذاکراتی که برای لغو تحریم‌ها انجام شده بود، به شکل دیگری در آمد، لغو تحریم‌های اقتصادی به برچیدن سایه جنگ از سر ایران تبدیل شد و حتی بارندگی هم به آن گره خورد! آیا واقعاً برجام سایه جنگ را از سر ایران برچید؟
مقایسه سخنان آقای روحانی رئیس جمهور محترم در تیر ماه ۹۴ و دی ماه ۹۵ نکاتی را روشن می‌سازد، آیا جناب آقای رئیس جمهور در ۲۸ دی ماه ۹۵ خود درباره دستاوردهای برجام نگفته بود،«ما به مردم‌مان گفته بودیم زمانی توافق هسته‌ای را می‌پذیریم که همه تحریم‌های هسته‌ای ایران از سوی دولت‌هایی که با ما مذاکره می‌کنند بالمره کنار گذاشته شود. ما گفته بودیم قدم به قدم آماده نیستیم که شما تحریم را کنار بگذارید. یک روز بگویید امروز پتروشیمی آزاد است، بعد از ۳ ماه بگویید حالا نفت آزاد است، بعد از چند ماه بگویید فعالیت‌های مربوط به فلزات گرانبها آزاد است. ما گفته بودیم تحریم‌ها باید بالمرّه برداشته شود. من به ملت ایران می‌گویم همه تحریم‌های هسته‌ای بعد از اجرایی شدن برجام در ۲۷ دیماه سال گذشته برداشته شد.»
همه تحریم‌های اقتصادی تبدیل به تحریم‌های هسته‌ای شد، اکنون آمریکا هر سه ماه یک بار که آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای گزارش تأیید پایبندی ایران به توافق هسته‌ای را منتشر می‌کند، به تعلیق اسمی تحریم‌ها اقدام می‌کند.
مسئولین و شخص آقای صالحی به خوبی می‌دانند که شرایط هسته‌ای حال حاضر ایران با شرایط هسته‌ای پیش از توافق هسته‌ای بسیار تفاوت دارد، آیا فعالیت‌های مراکز هسته‌ای کشورمان اکنون با گذشته قابل مقایسه است؟! قطعاً اینگونه نیست، اما اگر شرایط معامله از سوی طرف مقابل اجرا میشد، آنگاه می‌توانستیم با اغماض بگوییم که در این معامله برد برد اتفاق افتاده است.
جناب آقای صالحی خود شما هم بهتر می‌دانید که تفاوت میان ۴ هزار سانتریفیوز با ۶ هزار در عملکرد آنها قابل توجه نیست، حرف منتقدین این است که ۱۹ هزار سانتریفیوژ را تعطیل کردید، آب سنگین اراک را هم همینطور که تحریم‌ها لغو شود، آیا اینگونه شد؟
اتفاقاً اگر ترامپ حماقت کند و برجام را پاره کند، آنگاه جمهوری اسلامی ایران تکلیف خود را می‌داند، همانگونه که در دهه ۸۰ چنین اتفاقی افتاد و اروپایی‌ها با توجه به توافقی که با ایران بر سر موضوع هسته‌ای داشتند خلف وعده کردند و آنگاه رهبر معظم انقلاب دستور فک پلمپ مراکز هسته‌ای را در دولت اصلاحات صادر کردند.
محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان هم در گفت وگو با سی ان ان تاکید کرد که دولت آمریکا متن و روح برجام را نقض کرده است. ایالات متحده تعهدات خود را انجام نداده است.»
مسئولین و دست اندرکاران تیم هسته‌ای اکنون به این نتیجه رسیده‌اند، اما منتقدین پیش از مذاکرات و توافق هسته‌ای به آن رسیده بودند.

https://siasatrooz.ir/vdcgzz9quak9zq4.rpra.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی