چهارشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۲:۳۹
کد مطلب : 116967
رویگردانی طالبان از آمریکا

هیئت سیاسی طالبان در تهران چه می‌کند؟

هیئت سیاسی طالبان در تهران چه می‌کند؟

جمهوری اسلامی ایران معتقد است که برای صلح افغانستان سرمایه گذاری زیادی انجام داده است و حتی برای آن هزینه نیز داده است، برخی شاید به سفر هیئتی از طالبان به تهران ایراد وارد کنند اما سفر آنها به تهران به منزله حمایت از این گروه نیست بلکه تلاش برای پایان دادن به جنگی است که بیش از ۴۰ سال است همسایه جمهوری اسلامی را آزار داده و تبعات آن نیز به ایران وارد شده است. سفر هیات طالبان به تهران و دیدار با مقامات کشورمان در راستای تلاش تهران برای برقراری صلح در کابل است؛ البته این موضوع که طالبان بخشی از واقعیت افغانستان است و باید به ساختار موجود این کشور بازگردد؛ نه تنها از چشم جمهوری اسلامی ایران دور نمانده است بلکه حتی آمریکایی‌ها نیز با این گروه مذاکره کرده و توافقاتی نیز به امضاء رسانده‌اند و این مهم است که مذاکرات بین الافغانی شکل بگیرد و دست کشورهایی نظیر آمریکا که بیشترین تنش آفرینی، جنگ و خونریزی و از همه مهمتر فتنه انگیزی را در افغانستان به پا کردند کوتاه شود.
هیأت سیاسی طالبان، به ریاست ملابرادر این روزها در تهران به سر می برند؛ دیروز آنها با شمخانی دبیر شورای امنیت ملی کشورمان دیدار داشتند، چنانچه پس از این دیدار آقای شمخانی تاکید کرد، طالبان را در مبارزه با آمریکا مصمم دیدم.
البته قرار است این هیات در مدت حضورش در تهران، با وزیرخارجه کشورمان نیز دیدار کند.
پیش از این سخنگوی وزارت امور خارجه هدف از سفر هیأت طالبان به تهران را گفت وگو درباره صلح پایدار در افغانستان بیان داشت و گفت: ایران برای صلح افغانستان سرمایه‌گذاری زیادی انجام داده است.
سعید خطیب زاده با بیان اینکه روند دستیابی به صلح پایدار در افغانستان در گفت و گو با هیات طالبان مورد بحث قرار خواهد گرفت، افزود: برای صلح افغانستان سرمایه‌گذاری زیادی کردیم و در دهه‌های گذشته میزبان میلیون ها افغان بوده ایم.
خطیب زاده گفت: امیدواریم شرایطی فراهم شود که بتوانیم شاهد یک افغانستان با ثبات و آرام باشیم و مردم این کشور فارغ از مسایل قومی مذهبی و جناحی در کنار هم زندگی کنند و آنچه که به عنوان دستاورد ملت افغانستان در این سال ها به دست آمده در پایان این فرایند حفظ شود.
وی با بیان اینکه موضع ایران در خصوص افغانستان، هرگز وابسته به موضع آمریکا نبوده است، خاطرنشان کرد: چه در دوره ای که دولت ترامپ سراسیمه در حال برخی اقدامات بود و چه امروز، ایران همواره سیاست مستقلی را دنبال کرده است.
بهادر امینیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل نیز در گفت‌وگو با شبکه خبری طلوع نیوز در این باره تاکید کرد: بحث افغانستان و صلح آن یک مسئله‌ای است که خواست مردم افغانستان و کشورهای همسایه افغانستان است. طالبان بخشی از واقعیت افغانستان هستند که باید به ساختار موجود این کشور بازگردند.
امینیان افزود: ما تلاشمان این است که مذاکرات بین‌الافغانی از زندان برخی کشورهای خاص خارج شود و به ریل واقعی خود برگردد. به نظر ما شرایطی که فعلا در مذاکرات دوحه وجود دارد، شرایطی نیست که نفع مردم افغانستان در آن تأمین شود و اصرار ما این است که هرچه زودتر خشونت، درگیری و جنگ تمام شود و طرفین با یکدیگر به مذاکره بنشینند و به صلح برسند.
وی ادامه داد: ما در تعامل و گفت‌وگو با مقامات دولت افغانستان، آنها را در جریان تمام رفت‌وآمد طالبان به ایران قرار دادیم و آنها هم پیام‌هایی داشتند که باید به طالبان گفته شود و از ما خواسته‌اند تا در این زمینه نقش بیشتری را ایفا کنیم.
امینیان در پاسخ به این سوال که طالبان از دید ایران چه گروهی است، گفت: به نظر ما طالبان بخشی از واقعیت افغانستان است که البته استفاده از ابزار خشونت برای رسیدن به اهداف سیاسی یک روش غلطی است و این را نمی‌پذیریم و به‌همین خاطر از طالبان تقاضا می‌کنیم که جنگ، درگیری و خشونت را کنار بگذارند، چراکه امروز خارجی نیست که آنها ادعا کنند برای جنگ با آن جهاد می‌کنند. آنها باید با مذاکره به نتیجه برسند. به‌همین خاطر طالبان به‌عنوان بخشی از مردم افغانستان هستند که نباید از ابزار خشونت علیه مردم یا نیروهای افغان استفاده کنند.
سفیر ایران در کابل در پاسخ به این سوال که دلیل همزمانی سفر هیات طالبان به تهران و سفر اتمر به عربستان سعودی رقیب منطقه‌ای ایران، نیز گفت: ما اگر با هر کشوری رقابت یا دشمنی داشته باشیم صحنه افغانستان صحنه دیگری است. ما اگر با آمریکا هر مسئله‌ای داریم آنها را داخل افغانستان نمی‌آوریم و همینطور با بقیه کشورها. روابط افغانستان با همه کشورها در جای خود است ما کاری به آن بحث نداریم و حتما افغانستان منافع ملی خود را در روابطش با بقیه کشورها دنبال می‌کند و ما هم روابط خاص خود را دنبال می‌کنیم این دو موضوع با یکدیگر ارتباطی ندارند. ما هیچگاه اگر رقابتی داشته باشیم با کشوری داخل افغانستان نمی‌آوریم بقیه کشورهای همسایه هم همیشه گفته‌ایم بخشی از منطقه هستند و ما دست دوستی را به سمت آنها هم دراز می‌کنیم و نمی‌خواهیم با آنها دشمنی داشته باشیم.

*ایران در روند صلح افغانستان تاثیرگذار است

محسن پاک آیین رئیس پیشین ستاد افغانستان در وزارت امورخارجه در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران، درباره سفر گروه طالبان به ایران، گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره از استقرار صلح عادلانه و پایدار در کشور اسلامی و برادر ما افغانستان حمایت کرده است و معتقد بود برای دستیابی به صلح باید مذاکرات بین الافغانی صورت بگیرد و در چارچوب قانون اساسی افغانستان با احترام به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی این کشور گروه‌های مختلف و دولت افغانستان با هم گفت‌وگو کنند.
او افزود: این گروهی که به ایران آمده، گروه سیاسی طالبان است و سعی دارد از آن رویکرد سابق که خشونت آمیز و تروریستی بود دور و به عنوان یک گروه سیاسی با دولت افغانستان و سایر گروه‌ها وارد مذاکره شود، ما از این روند استقبال می‌کنیم و معتقدیم که این گفت‌وگو‌ها بدون دخالت کشور‌های فرامنطقه‌ای به ویژه آمریکا می‌تواند به نتایج خوبی منجر شود، به شرط اینکه همه به قانون اساسی افغانستان احترام بگذارند و به دنبال تغییر و اصلاح این قانون در مقطع فعلی نباشند.
پاک آیین تصریح کرد: حضور گروه طالبان در ایران نشان دهنده این است که جمهوری اسلامی ایران این ظرفیت را دارد که بتواند در روند صلح افغانستان تاثیرگذار باشد و دولت افغانستان و طالبان به این باور رسیدند، همچنین طالبان به این جمع بندی رسیده است که نمی‌تواند به آمریکا اعتماد کند.
رئیس پیشین ستاد افغانستان در وزارت امور خارجه تاکید کرد: در دوره ترامپ چندین دور مذاکره در دوحه بین طالبان و آمریکا اتفاق افتاد که در تمام این مذاکرات در نهایت این آمریکایی‌ها بودند که با زیاده خواهی و دخالت‌های یک جانبه گرایانه خودشان در افغانستان اجازه ندادند مذاکرات به جمع بندی برسد که این از نظر ما قابل پیش‌بینی هم بود. به همین دلیل طالبان با ایران وارد مذاکره شد.
پاک آیین تصریح کرد: ایران از کمک کردن برای برقراری صلح در افغانستان استقبال می‌کند، همانطور هم که مسئولان کشور ما گفتند با دولت افغانستان در ارتباط با این مذاکرات هماهنگ هستیم و امیدواریم شاهد به نتیجه رسیدن این مذاکرات باشیم.

https://siasatrooz.ir/vdch--nzq23nzwd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی