جمعه ۲۰ دی ۱۳۹۸ - ۲۳:۳۴
کد مطلب : 112367
چرا لحن ترامپ بعد از حمله ایران به عین الاسد تغییر کرد؛

ترس از آبروریزی بیشتر در منطقه

ناظران سیاسی بر این باورند که هیمنه آمریکا در دنیا فرو ریخت تاکنون سابقه نداشت که پایگاه آمریکا مورد هدف قرار گیرد اما جمهوری اسلامی ایران با این اقدام خود، آمریکا را تحقیر کرد و پایگاه‌های آمریکا در ترس و وحشت هستند؛ به همین دلیل لحن ترامپ به یکباره تغییر کرد و دیگر خبری از آن همه ادعاهایی که این رئیس جمهور نادان مطرح کرده بود نبود چرا که توانایی نظامی بالای ایرن به رخ آمریکا و دونالد ترامپ کشیده شد.
دونالد ترامپ در سخنرانی دیروز خود با اشاره به حملات انتقام‌جویانه ایران علیه پایگاه‌های این کشور در عراق مدعی شد که همه را از وقوع جنگی بزرگ نجات داده است.
دونالد ترامپ که ساعت‌ها پس از انجام حمله موشکی ایران به پایگاه‌های آمریکا در عین الاسد واکنشی از خود نشان داده بود در سخنرانی بامداد جمعه خود بار دیگر درباره این حمله گفت: ایرانی‌ها با ۱۶ موشک ما را هدف قرار دادند ولی یک نفر هم کشته و زخمی نشده است من با آنکه آماده پاسخ بودم، کاری نکردم.
به‌عقیده تحلیلگران سیاسی، رئیس‌جمهور آمریکا ترجیح داده است که در فاصله کمتر از ۱۱ ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری، تلفات آمریکایی در حمله موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را صفر اعلام کند تا بتواند بدون رویارویی مستقیم با ایران، خود را موقتاً از زیر فشار خارج کند.
ترامب در سخنرانی بامدادی خود در عین حال مدعی شده همه را از جنگی بزرگ نجات داده است. رئیس جمهور آمریکا همچنین گفت که از اقدام برای آنچه وی مبارزه و نابودی تروریسم و تندروی اسلامی خواند، دست نخواهد کشید.
بامداد روز چهارشنبه هجدهم دی‌ماه ۱۳ فروند موشک بالستیک به‌سمت پایگاه ارتش آمریکا در عین‌ الاسد واقع در استان الانبار در عملیاتی با نام شهید سلیمانی و با رمز یا زهرا(ع) توسط نیروی هوافضای سپاه شلیک شد.
دونالد ترامپ با یک تأخیر تقریباً بیست‌ساعته مقابل دوربین‌های خبری حاضر شد تا بیانیه خود را درباره این حمله قرائت کند و تمام این مدت در حال رایزنی با تیم امنیت ملی خود بود.
علی‌رغم اینکه بسیاری احتمال اقدام تلافی‌جویانه آمریکا را می‌دادند اما بیانیه ترامپ صرفاً بیان کلیاتی ــ با لحنی مضطرب ــ بود. رئیس‌جمهور آمریکا صرفاً به بیان یک‌سری ادعاها علیه جمهوری اسلامی بسنده کرد و واکنش احتمالی‌ که از آن سخن گفت، اقدامات تنبیهی اقتصادی (تحریم) بود!  
او حتی تهدید چند روز گذشته خود مبنی بر حمله به ۵۲ سایت در ایران از جمله اماکن فرهنگی را فراموش کرد و در آخر بیانیه‌اش مدعی شده بود به مردم ایران و رهبران ایران می‌گویم که ما می‌خواهیم که شما آینده خوبی داشته باشید.
ترامپ در سخنرانی خود بار دیگر سخنان خود را درباره ترور سردار سلیمانی تکرار کرد و در توجیه این اقدام جنایت‌آمیز خود مدعی شد: ما علیه قاسم سلیمانی سریع وارد عمل شدیم تا از تکرار حادثه بنغازی (حادثه حمله به سفارت آمریکا در بنغازی در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۲ که به کشته شدن کریستوفر استیونز سفیر این کشور در لیبی انجامید) جلوگیری کنیم.
رئیس جمهور آمریکا بار دیگر از عملکرد دولت اوباما در قبال ایران انتقاد کرد و گفت: دولت اوباما در طول هشت سال گذشته به تقویت رژیم ایران کمک کرده است.
سخنرانی دونالد ترامپ متعاقب انتقام سخت ایران از آمریکا حاوی نکاتی است که ادعای برخی تحلیل‌های غالب در رسانه‌های معاند را بی اعتبار می‌سازد.
عقب نشینی ترامپ که از شروع سخنرانی و با صدای لرزان او مشهود بود در انتهای سخنرانی ضرب آهنگ تندتری به خود گرفت: ده‌ها هزار نفر از پیکارجویان داعش در دولت من کشته یا اسیر شده‌اند. داعش، دشمن طبیعی ایران است. نابودی داعش برای ایران خوب است و ما باید با یکدیگر در این خصوص و سایر اولویت‌های مشترکمان همکاری کنیم. در نهایت خطاب به مردم و مسئولان ایران می‌گویم ما می‌خواهیم شما آینده داشته باشید؛ آینده‌ای بزرگ که شایسته شما باشد؛ آینده‌ای که همگام با ملل دنیا، رفاه در داخل را برای شما به ارمغان بیاورد. ایالات متحده آماده به آغوش کشیدن صلح همراه با تمام کسانی است که در جستجوی آن باشند. اما چه شد که ترامپ از عدد «۵۲» (تهدید به زدن ۵۲ هدف ایران) به صلح با ایران رسید؟
پیش از پاسخ به این سوال باید ارزیابی از شرایط کنونی از منظر ترامپ داشت. هیمنه آمریکا با اسقاط پهپاد این کشور از سوی ایران فرو ریخت. اگرچه این پهپاد به فضای ایران وارد شده بود ولی این موضوع از منظر آمریکا قطعاً مهم نبوده و اگر آمریکا در جایگاه واکنش بود همین کار را هم می‌کرد.
حمله به پالایشگاه آرامکو که نیروهای یمنی مسئولیت آن‌را بر عهده گرفتند نیز از سوی آمریکا و به رغم اینکه عربستان ایران را مسئول حمله اعلام کرد با واکنش آمریکا مواجه نشد. ترامپ خطاب به عربستان اعلام کرده بود که اعلام کند ایران مسئول حمله است و اسناد آن ‌را ارائه کند. ضمن اینکه به عربستان یادآور شده بود که آمریکا به نفت خلیج فارس نیاز ندارد و متحدان آمریکا باید هزینه‌های دفاع آمریکا از این کشورها را بپردازند.
اینکه آمریکا به نفت خلیج فارس نیاز ندارد و این موضوع که ناتو باید نقش بیشتر در منطقه ایفا کند از یک طرف با هدف ترساندن متحدان آمریکا در منطقه است و از سوی دیگر وارد کردن ناتو به منطقه و متقبل شدن هزینه‌های تأمین امنیت منطقه. در واقع ترامپ با اعلام این دو جمله کلیدی هم متحدان منطقه‌ای را بیشتر خواهد دوشید و هم متحدان اروپایی ناتو، خود را؛ متحدانی که هر از گاهی مرگ مغزی ناتو را هم ساز می‌کنند.
واکنش لرزان ترامپ را باید در واکنش ایران به شهادت سردار سلیمانی جستجو کرد. همین واکنش بود که ترامپ را از ۵۲ معروف به دست صلح دراز کردن کشاند؛ هر چند خوی خود را در اعلام تحریم‌های بیشتر هم نتوانست کتمان کند. باید توجه داشت که پایگاه عین الاسد دومین پایگاه هوایی بزرگ عراق است.
آنچه موشک‌های ایران در این پایگاه زدند، مقر عملیات مرکزی آمریکاست که سامانه‌های ارتباطی و سامانه مخصوص پهپادها و همچنین زیرساخت‌هایی مهم را در خود جا داده است.
همچنین پایگاه اربیل نیز که جدیدترین و مهم‌ترین سامانه‌های جاسوسی آمریکا در منطقه را در خود جای داده و به نوعی مرکز فعالیت‌های اطلاعاتی و جاسوسی آمریکاست، هدف دست کم پنج موشک قرار گرفته است.
ایران فقط با هدف قرار دادن این پایگاه‌ها نشان داد که واکنش به شهادت سردار سلیمانی و ترور آن از سوی آمریکا، متضمن اصل «تناسب» است؛ هر چند هنوز این یک «سیلی» است.
این سطح «سیلی» است و اگر انتقام متناسب رخ دهد میزان و سطح آن ناگفته پیداست؛ موضوعی که از سوی آمریکا نیز ادراک شد. ایران همچنین به رغم گمانه‌های مختلف در خصوص اهدافی که می‌توانست مورد حمله احتمالی باشند پاسخی مستقیم به آمریکا داد. در واقع ایران این پیام را به آمریکا داد که به «کنش مستقیم» و نه نیابتی، «واکنش مستقیم». نه نیابتی نشان خواهد داد. از سوی دیگر ایران اعلام کرد که واکنش نشان خواهد داد و «داد».
ایران اعلام کرد که ۸۰ نظامی آمریکا در حمله به عین الاسد کشته شدند اما ترامپ اعلام کرد که آمریکا تلفاتی نداشته است. اما ترامپ از این موضوع غفلت کرد که او اعلام کرده به هر واکنش تلافی جویانه ایران واکنش مستقیم نظامی نشان خواهد داد. اما سخنرانی اش نشانی از تهدیداتی از نوع «۵۲» نبود.
ترامپ همچنین در سخنرانی لرزان امشب بار دیگر توان و تجهیزات نظامی خود را به رخ کشید؛ اما خود او و کارشناسان نظامی هم می‌دانند تجهیزات نظامی شرط کافی برای تعیین کنندگی در جبهه‌های جنگ نیستند.
البته گستاخی دونالد ترامپ موجب شد که وی تحریم های جدیدتری را علیه ملت ایران اعلام کند؛ وی که در یک نشست خبری در کاخ سفید صحبت می‌کرد، با تکرار این جمله که ایران هرگز سلاح اتمی نخواهد داشت، گفت: دستور اعمال تحریم‌های تازه علیه ایران صادر کرده و خزانه‌داری آمریکا به زودی این تحریم‌ها را اعلام می‌کند.
او در این نشست بار دیگر به انتقاد از توافق هسته‌ای با ایران پرداخت و گفت تا پیش از این توافق ایران «بازیگری تا این حد بد نبود.
تناضات ترامپ در حالی بود که وزیر خارجه کشورمان حمله موشکی به پایگاه عین الاسد را اقدامی متناسب در پاسخ به یک حمله تروریستی و منطبق بر حق ایران در دفاع مشروع براساس ماده ۵۱ منشور سازمان ملل خواند.
مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در دفتر سازمان ملل در نیویورک متن سخنرانی محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که در پی خودداری آمریکا از صدور ویزا برای وی به منظور شرکت در نشست شورای امنیت، نتوانست در این نشست شرکت کند را، روز (پنجشنبه) در نشست مزبور قرائت کرد.
ظریف با اشاره به یکجانبه گرایی مخرب آمریکا و آثار زیانبار آن بر قواعد و هنجارهای بین المللی، از ترور بزدلانه قهرمانانی که کابوس گروههایی نظیر داعش بودند، به عنوان یک نمونه از اینگونه اقدامات این کشور یاد کرده است.
وی اعلام کرده که از زمان روی کار آمدن رژیم جدید آمریکا و در تعارض اساسی با منشور ملل متحد، تهدیدها و حملات افزونتری متوجه مردم ایران و سایر کشورها شده و حالا آمریکا حتی به تقلید از جنایت جنگی داعش، میراث فرهنگی تمدن هزاران ساله ایران را تهدید می کند.
در سخنرانی ظریف آمده است: اقدام هشتم ژانویه ما علیه یک پایگاه هوایی در عراق که از آن حملات بزدلانه علیه شهید سلیمانی صورت گرفته بود، یک اقدام متناسب در پاسخ به یک حمله تروریستی و منطبق بر حق ما در دفاع مشروع بر اساس ماده ۵۱ منشور سازمان ملل بود.
بَری مک‌کافری ژنرال بازنشسته چهار ستاره ارتش آمریکا، در مصاحبه با ام.اس.ان.بی.سی در واکنش به تهدید ترامپ برای بمباران مراکز فرهنگی ایران گفت: این یک قضاوت بد و مضحکانه توسط یک رئیس‌جمهور آمریکا بود. وزیر دفاع مارک اسپر یک فرد شایسته دارای اعتماد به نفس است، ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترکسال‌ها در نبرد بوده... اما می‌توانید تصور کنید که چه چیزی در ذهن آنها می‌گذشته وقتی شنیدند که رئیس‌جمهور از بمباران سایت‌های یونسکو و باستانی در ایران حرف می‌زد!
ژنرال مک کافری سپس به مراسم تشییع سردار قاسم سلیمانی پرداخت و گفت: به‌نظرم اوترامپ از چیزی که اتفاق افتاد، تا حد مرگ ترسید! او مراسم تشییع ژنرال سلیمانی را تماشا کرد و ترسید. امیدوارم او مسیر عاقلانه‌ای در پیش بگیرد.
مک‌کافری در پایان با بیان اینکه آمریکایی‌ها به دنبال جنگ با ایران نیستند، گفت: البته [جنگ] از نظر سیاسی هم برای او (ترامپ) ویرانگر است.

عقب‌نشینی رئیس‌جمهور آمریکا از مواضعش یعنی پیروزی ایران
نماینده خمینی‌شهر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه صدای لرزان ترامپ و عقب‌نشینی از مواضعش به معنای پیروزی ایران است، گفت: از نظر ما آمریکا و ناتو هیچ فرقی ندارد و هر ۲ باید از منطقه خارج شوند.
سیدمحمدجواد ابطحی در گفت‌وگو با فارس با اشاره به وعده جمهوری اسلامی ایران مبنی بر انتقام سخت از آمریکایی‌ها به دلیل به شهادت رساندن سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران گفت: حمله موشکی بامداد امروز نیروی هوافضای سپاه طبق فرمایش مقام معظم رهبری تنها یک سیلی بوده و بحث انتقام، موضوعی جدا است.
وی افزود: خون به ناحق ریخته شهید حاج قاسم سلیمانی و یارانش به هیچ وجه قابل مقایسه با حمله موشکی به پایگاه‌های نظامی آمریکایی‌ها در عراق نیست و فقط باید ایالت متحده از منطقه خارج شده و پایش را قطع شده بداند.

https://siasatrooz.ir/vdch-inzq23nzxd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی