يکشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۸ - ۰۰:۰۷
کد مطلب : 111485

راهکار نهایی امنیت منطقه

افکار عمومی جهان در حالی معطوف به تحولاتی همچون اعتراض‌های مردمی در عراق و لبنان و البته نابسامانی های سیاسی در اروپا با محوریت برگزیت و بحر

افکار عمومی جهان در حالی معطوف به تحولاتی همچون اعتراض‌های مردمی در عراق و لبنان و البته نابسامانی های سیاسی در اروپا با محوریت برگزیت و بحران سازی انگلیس علیه اتحادیه اروپایی و البته جنگ قدرت آشکار در آمریکا که افول انسجام سیاسی آمریکا را بیش از پیش آشکار می سازد، شده است که در اقدامی قابل تامل ائتلاف تحت رهبری آمریکا مدعی شد از پنجشنبه رسماً عملیات دریایی خودش را در بحرین آغاز کرده است. واشنگتن مأموریت ادعایی این ائتلاف را محافظت از کشتی‌ها و انتقال نفت اعلام کرده است. آمریکا ادعا دارد که به دنبال ایجاد ائتلافی برای امنیت خلیج فارس شده است که چندی پیش نیز نشستی با همین ادعا در بحرین برگزار شد. نشستی که البته با دعوت از رژیم صهیونیستی که محور بحران‌های منطقه‌ است واهی بودن ادعاهای امنیت ساز آن در فضایی کامل ابهام برانگیز قرار گرفت.
حال این سوال مطرح است که آیا واقعا این ائتلاف می‌تواند تحقق بخش امنیت منطقه باشد و برخی از کشورهای عربی که به این ائتلاف پیوسته‌اند آیا می‌توانند از حمایت‌های ادعایی آن برای رسیدن به آنچه امنیت منطقه می نامند، برخوردار شوند؟
آمریکا در حالی ادعای تشکیل چنین ائتلافی را سر می‌دهد که دو محور را راهکار تحقق این ادعاهای امنیتی عنوان می‌دارد. نیروهای نظامی آمریکا از یک سو ظرفیت‌های ناتو از سوی دیگر محور این ادعای امنیتی را تشکیل می‌دهد. آمریکا ادعا دارد با بهره گیری از این دو مولفه می تواند امنیت را به کشورهای منطقه اهداف نماید و با این ادعا نیز به گرفتن میلیاردها دلار از کشورهای مذکور اقدام کرده است. این امر در حالی صورت گرفته که در باب این دو ادعا نکات قابل توجهی مطرح است. نخست آنکه در باب توان ارتش آمریکا، روند رفتاری آمریکا نشان می‌دهد که این نیروها دیگر نقش ناجی ادعایی را ندارند بلکه به مزدورانی مبدل شد‌اند که در ازای دریافت پول از کشورهای دیگر حرکت می‌کنند. ترامپ رئیس جمهور آمریکا بارها تاکید کرده است که دوران حمایت‌های مجانی از سایر کشورها پایان یافته و کشورها باید هزینه‌های عملیات نظامی آمریکا را بدهند. ترامپ بارها با همین نگاه رفتارهای تحقیر آمیز در قبال کشورهای عربی داشته چنانکه بارها گفته است عربستان جز پول هیچ چیز دیگری ندارد و آمریکا هزینه تمام حمایتهایش از این کشور را می گیرد. در رفتار آمریکایی‌ها رویکرد خیانت کارانه آنها را نیز باید افزود که وضعیت امروز کردهای سوریه در برابر عملیات نظامی ترکیه نمودی از این وضعیت است که آمریکا آنها رها کرده و رسما در برابر کشتار آنان سکوت نموده است.
دوم آنکه ناتو نیز که ادعای ارتش برتر جهان را داشته به اذعان سران غرب در وضعیت بحرانی است چنانکه ماکرون رئیس جمهور فرانسه از عبارت مرگ مغزی ناتو یاد کرده است. ناتویی که ادعای پلیس جهان را داشت اکنون چنان بحران خیز شده که حتی توان برگزاری یک نشست واحد و منسجم با اعضا را ندارد چه رسد به اینکه بخواهد ادعای ناجی بودن را یدک کشد. مجموع این شرایط نشان می‌دهد که نه آمریکا و نه ناتو هیچ کدام نمی‌توانند ناجی امنیت در جهان از جمله در غرب آسیا ( خاورمیانه) باشند. حال این سوال مطرح است که راهکار تحقق امنیت پایدار در منطقه چیست؟ نگاهی به تحولات منطقه نشان می‌دهد که برخلاف غربی‌ها که به دنبال سرکیسه کردن کشورهای منطقه و ایجاد و استمرار بحران در منطقه هستند، جمهوری اسلامی ایران همواره برای تحقق امنیت پایدار در منطقه تلاش نموده که حضور ایران در صف اول مبارزه با تروریسم خود سندی بر این مهم است. با توجه به اذعان جهانیان به صداقت رفتاری ایران از جمله در حوزه امنیتی می‌توان گفت که اجرایی شدن طرح جمهوری اسلامی مبنی بر صلح و امید در جامعه خلیج فارس که توسط رئیس جمهوری اسلامی در نشست سازمان ملل مطرح شد می‌تواند بهترین مولفه برای تحقق ثبات و امنیت در منطقه باشد. راهبردی که حلقه تکمیلی آن را طرح ایران مبنی بر امضا پیمان عدم تعرض میان کشورهای منطقه تشکیل می‌دهد که می‌تواند ضمن تقویت انسجام و همگرایی کشورهای منطقه ضمینه ساز تحقق صلح و امنیت سراسری در منطقه شود. تجربه نشان داده که حضور نیروی خارجی در منطقه جز بحران و ناامنی و اختلاف میان همسایگان نتیجه‌ای به همراه نداشته و تنها راه موجود همگرایی منطقه‌ای در رسیدن به امنیت پایدار است که جمهوری اسلامی همواره بر آن تاکید داشته و پیشگام تحقق این مهم بوده و هست. 

نویسنده: قاسم غفوری

https://siasatrooz.ir/vdch6znzm23nzkd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی