?>?> سفر وزیر خارجه عمان به صرف میانجیگری را تأیید نمی‌کنم | سیاست روز
سه شنبه ۸ مرداد ۱۳۹۸ - ۰۰:۴۵
کد مطلب : 110125
موسوی در پاسخ به سیاست روز:

سفر وزیر خارجه عمان به صرف میانجیگری را تأیید نمی‌کنم

سفر وزیر خارجه عمان به صرف میانجیگری را تأیید نمی‌کنم

سخنگوی وزرات خارجه کشورمان در پاسخ به سیاست روز درباره سفر یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان و اینکه آیا طرحی برای کاهش تنش بین تهران و لندن با خودش آورده بود؟ گفت: همان چیزی که در خبرها بود در جریان ملاقات ایشان در تهران گذشت.
سید عباس موسوی افزود: طبیعی است زمانی درباره مسائل منطقه‌ای و بین المللی صحبت می‌شود، آخرین تحولات که می‌تواند مربوط به بحث کشتی‌ها و تنش‌ها در خلیج فارس که ریشه آن مشخص است، صحبت شده باشد، ولی اینکه ایشان به صرف میانجیگری یا موضوع به خصوصی آمده باشد، من تأیید نمی‌کنم. راجع به مجموعه ای از این مسائل با مقامات ایران بحث و گفت‌وگو شد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره نشست کمیسیون مشترک برجام در وین عنوان کرد: تلاش‌های دیپلماتیک و روزنه های دیپلماتیک برای حفظ برجام که هم برای ما و هم طرف های باقیمانده در برجام مهم است، ادامه دارد و این تلاش ها چه در قالب های ملاقات های دوجانبه و چه کمیسیون مشترک برجام انجام می‌شود.
موسوی خاطرنشان کرد: نشست دیروز در وین هم به درخواست ما بود و هم طرف اروپایی. طرف‌های اروپایی نسبت به رویکرد جدید ایران در کاهش تعهدات، کمی معترض بودند و ایران نیز نسبت به بی عملی آنها و برخی اقدامات دیگر از جمله دستگیری برخی ایرانیان به دستور آمریکا در اروپا و استرداد آنها به آمریکا به شدت معترض بوده و این را خلاف برجام تلقی کرده و به آنها اعتراض کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: اینها ایرانیانی بودند که به بهانه نقض تحریم های آمریکا بازداشت شدند که آن موقع این تحریم‌ها نبوده است. از سوی دیگر توقیف نفتکش حامل نفت ایران به عنوان نقض برجام در نشست کمیسیون مطرح شد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی درباره نشست کمیسیون مشترک برجام نیز گفت: نشست وین رو به جلو و سازنده بود و گفتگوها بسیار صریح و قاطع بود، هم هیأت ایران موارد نقض برجام و بی عملی اروپا و اقدامات فشل آنها را به گوش آنها رساند و اعتراض خود را اعلام و هم اروپا نقطه نظرات خود را به صراحت اعلام کرد. قدری فضا برای ادامه کار شفاف تر است. اگر برخی توافقات به نتیجه برسد، منجر به نشست کمیسیون در سطح وزرا خواهد شد که یک گام رو به جلو است.
موسوی ادامه داد: هر اتفاقی قرار است بیفتد امیدواریم زودتر و دقیق تر و عملی تر بیفتد و ما روی بیانیه های اروپا و اظهارات آنها حساب نمی کنیم و همچنان منتظر اقدامات عملی و نتایج ملموس از طرف اروپایی‌ها برای اجرای تعهداتشان در برجام هستیم. 

اروپایی ها در حرف زدن کم نمی‌آورند
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در نشست وین عزمی از سوی اروپا برای اجرای تعهداتشان دیده شده؟ افزود: اروپایی‌ها در حرف زدن کم نمی‌آورند و تعهداتی را می پذیرند این دفعه (نشست وین) احساس این بود قدری جدی تر است، ولی خیلی نمی شود روی حرف حساب کنیم. باید اقدام عملی در این خصوص صورت بگیرد و مطالبات روشن ما به صراحت و شفافیت در نامه رئیس جمهور و وزیر خارجه و در نشست کمیسیون مطرح شده است.
موسوی اضافه کرد: آنها می‌دانند دقیقا چه کار باید بکنند اگر اقدام کنند اقدامی مثبت و گامی رو به جلو خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره دیدار ظریف با رند پال سناتور جمهوریخواه آمریکایی گفت: راجع به دیدار بخصوصی اظهارنظر نمی‌کنم. آقای ظریف هر وقت برای انجام ماموریت های بین المللی به نیویورک تشریف می‌برد در حاشیه آن ماموریت اصلی، به درخواست طرف‌های آمریکایی که می‌تواند نمایندگان ملت و کنگره و رسانه‌های آمریکایی باشند، ایشان ملاقات و گفت‌و گو می‌کند و در آن ملاقات‌ها عمدتا مواضع ایران را به صراحت و شفافیت برای آمریکایی‌ها به ویژه افکار عمومی و افراد ذی‌نفوذ و تاثیرگذار تشریح می‌کند.
موسوی تصریح کرد: هیچ ملاقاتی با هیچ مقام دولتی در این سفرها صورت نمی‌گیرد و ملاقات ها در چارچوب گفت‌وگوهای مردمی و نمایندگان افکار عمومی است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: علیرغم ادعای آمریکایی ها مبنی بر اینکه مهد دموکراسی هستند، شاهد بودید ظریف و اعضای هیات نمایندگی ما را محدود کردند و بیم دارند صدای ایران در آنجا بهتر شنیده شود و از آن طرف قوانینی دارند که اجازه نمی‌دهد برخی مقامات آمریکایی با مقامات ایران دیدار کنند و قبلا هم شاهد بودید به دادگاهی کردن برخی مقامات آمریکایی تهدید کرده بودند.
وی درباره اینکه در نشست کمیسیون برجام بحثی در خصوص نفتکش‌های توقیف شده بین هیأت ایران و انگلیس انجام شد؟ گفت: یکی از موضوعاتی که در نشست دیروز کمیسیون مشترک در وین توسط ایران طرح شد بحث توقیف نفتکش حامل نفت خام ایران بود که تلقی ما به عنوان نقض برجام در کمیسیون مشترک مطرح شد و آنها استدلالاتی مطرح کردند و ایران مواضع خود را مبنی بر اینکه اقدام انگلیس یک دزدی دریایی است مطرح و اعلام کرد که برای ایران غیرقابل قبول است یک کشور اروپایی که تحت تحریم آنها نیستیم، محموله نفت ایران را به دستور آمریکا توقیف کند.
موسوی درباره اظهارات بن علوی در خصوص همکاری با ایران برای تامین امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز نیز خاطرنشان کرد: آنچه یوسف بن علوی گفت چیز تازه ای نیست، ایران ۱۵۰۰ مایل ساحل در خلیج فارس دارد و بیشتر آبراه استراتژیک تنگه هرمز نیز در مجاورت ایران است و امنیت آنجا با ماست.
سخنگوی وزارت خارجه درباره نامه ظریف به مقام معظم رهبری درباره سریال گاندو گفت: من این خبر را تایید می‌کنم، این نامه از سوی وزیر خارجه به مقام معظم رهبری نوشته شد. صدا و سیما از سازمان‌های زیر نظر مقام معظم رهبری است و اگر قرار بود گلایه‌ای باشد باید خدمت ایشان گفته می‌شد به جای اینکه به دیگران گفته شود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره وضعیت شیخ زکزاکی رهبر نهضت اسلامی نیجریه خاطرنشان کرد: وزارت خارجه به جد پیگیر این موضوع است و شیخ شخصیت برجسته علمی، فرهنگی و مذهبی و دارای جایگاه و احترام خاص در کشور خودش و بین مسلمانان و شیعیان جهان است. وضعیتی که ایشان و خانواده‌اش در آن قرار دارند خوب نیست وزارت خارجه همه تلاش‌ها را برای تغییر این وضعیت به کار گرفته و اگر وزارت خارجه اعلام نمی‌کند که چه می‌کند چون دنبال کار تبلیغی و جنجالی نیست و نمی خواهد کارهایی که صورت می دهد وضعیت ایشان را بغرنج تر کند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که اگر آلمان به ائتلاف دریایی اروپا بپیوندد پاسخ ایران چه خواهد بود؟ گفت: به کشورهای فرامنطقه‌ای توصیه نمی‌کنیم به چنین ائتلاف‌هایی بپیوندند، ائتلاف‌هایی که مبنای درست ندارد و براساس القائات و توهمات است. کشورهای منطقه بلدند ثبات و امنیت منطقه را تامین کنند و ایران خود را موظف به تامین امنیت در منطقه از جمله خلیج فارس و تنگه استراتژیک هرمز می‌داند و خیلی حاضر به زحمت دیگران نیستیم که برای تامین امنیت منطقه به منطقه بیایند.

منتظر گزارش‌های رسمی درباره کشتی حامل گاز مایع هستیم
خبرنگاری درباره خبر منتشر شده مبنی بر توقیف یک فروند کشتی چینی حامل گاز مایع از ایران توسط سنگاپور عنوان کرد: منتظر گزارش‌های رسمی از دوستان در سفارتمان در چین هستیم، چون محموله به مقصد چین بوده است، ببینیم اصل موضوع چیست و اگر این ادعا صحت داشته باشد جای تاسف دارد که کشورهایی به تروریسم اقتصادی آمریکا کمک کرده و به قلدری آمریکا علیه آنها گردن بنهند. برای ما غیر قابل قبول است. منتظر گزارش رسمی هستیم که بعد موضع گیری کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه درباره تغییر رویکرد امارات از جمله در یمن خاطرنشان کرد: علت تغییر رویکرد را هر چه باشد کار ندارم، ولی این را یک رویکرد مثبت و گام خوب ارزیابی می کنم که می تواند به ثبات و امنیت در منطقه و کاهش تنش ها که یکی از کانون های تنش ها در یمن است منجر شود و ایران این گام‌ها را با دقت رصد می‌کند و تا جایی که بتواند کمک خواهد کرد این گام‌ها بیشتر و عمیق تر برداشته شود. ایران در این مسیر قدم برخواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی درباره فروش نفت ایران گفت: اروپایی‌ها ادعا می‌کنند اینستکس برای این راه اندازی شده که منافع اقتصادی حاصل از برجام از جمله تبادلات مالی را برای ایران تامین می‌کنند. همانطور که قبلا گفتیم، اینستکس یک مقدمه است برای اجرای تعهداتشان بعد از خروج آمریکا از برجام و اصل کار نیست. هدف ما هم ایجاد اینستکس نیست.
موسوی افزود: آنها ادعا کردند که می‌توانند این مکانیسم را ایجاد کنند که مبادلات تجاری بین ایران و آنها و بقیه کشورهای اروپایی انجام شود. یکی از خواسته های ما این است که ایران بتواند منافع اقتصادی خود را تامین کند و فروش نفت ما به همان مقداری برسد که در اردیبهشت سال گذشته قبل از خروج آمریکا از برجام برسد.
موسوی درباره اسدالله اسدی دیپلمات بازداشتی ایران در بلژیک با بیان اینکه پرونده قدری پیچیدگی‌های فنی دارد، اظهار داشت: پیگیری‌های حقوقی و دیپلماتیک در حال انجام است و وکلا به شدت در حال کار کردن روی پرونده هستند و امیدواریم این پرونده زودتر به نتیجه برسد و ایشان از این وضعیت خارج شود. 

صداقتی در آمادگی پامپئو دیده نمی شود
موسوی درباره آمادگی پامپئو برای سفر به ایران و مصاحبه با رسانه های ایرانی، این اقدام را اقدامی تدافعی در واکنش به اقدامات تهاجمی ظریف در سفرها به نیویورک خواند و افزود: اقدامی منفعلانه است که صداقت و جدیتی در آن دیده نمی شود و در چارچوب عملیات روانی است که ایشان و سایر مقامات آمریکایی گهگاهی به آن می‌پردازند.
سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: بارها خبرنگاران ایرانی از ایشان دعوت کرده بودند که با آنها مصاحبه داشته باشد، ولی رد کردند و عجیب است که دوباره این بحث را مطرح می‌کنند.
وی درباره سفر عراقچی به پاریس و پیامی که برای ماکرون برد، اظهار داشت: فرانسه در راستای اجرای تعهداتش در برجام یک اقداماتی را شروع کرده است، ۲ بار دستیار دیپلماتیک ماکرون به ایران آمد و طرح‌هایی داشت که به نظر ما چیز جدید و خیلی قابل توجهی نبود. ایران از آنجا که معتقد است نباید پنجره دیپلماسی بسته شود و گفت‌وگوها برای رفع اختلافات انجام شود، طرح‌های آنها را بررسی کرد و ایران هم طرحی را جمع بندی و توسط عراقچی به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهوری برای ماکرون ارسال شد و آنها در حال بررسی این طرح هستند.
موسوی خاطرنشان کرد: آنها (فرانسوی‌ها) معتقدند باید از تنش های در منطقه کاسته و تنش در منطقه متوقف شود و با برخی پیشنهادات می توان کارهایی انجام داد که وضعیت از اینکه هست بدتر نشود و حتی بهتر شود و ایران هم که دنبال تنش و درگیری نیست به این پیشنهادها و طرح‌ها نظر مثبت داشته و این سفر نشان داد که ایران آماده است هرگونه طرح عملی و اجرایی را هم خودش ارائه دهد و هم اگر دیگران طرحی را دادند بشنود که همه از این وضعیت خارج شوند.
وی در پاسخ به سوالی درباره گام سوم ایران گفت: بارها گفته ایم یک تعهد چندجانبه را یکجانبه نمی شود اجرا کرد. اروپا می‌داند ۲ گامی که ایران در راستای کاهش تعهداتش فعلا در چارچوب برجام برداشته جدی است و اگر همین منوال ادامه یابد، طبیعی است ایران گام سوم را که هنوز نمی‌دانیم چیست، ولی قطعا از ۲ گام قبلی محکم تر است، خواهد برداشت. 

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان

https://siasatrooz.ir/vdchivnzm23nzzd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی