شنبه ۷ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۰۹
کد مطلب : 94474
سهم اشتغال‌زایی و مسکن در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی؛

سقفي براي آرامش جامعه

خدا را شکر می‌کند که سقفی بالای سر دارد و می‌تواند کار کند، می‌گوید کارش سخت است و شب و روز نمی‌شناسد اما خدا را شاکر است که کارش تا به حال به رو زدن به مردم نیفتاده است تمام نگرانی‌اش امروز از آتیه فردای فرزندانش است از دانشگاه تا خرج مراسم عروسی و جهیزیه....
پدر دستانش لرزان است و نگاهش به آسمان و فقط می‌تواند دعا کند. با اندکی تامل ما را می‌پذیرد می‌داند قرار است درباره آسیب‌های اجتماعی و ناهنجاری‌های جوانان بپرسیم. با قولی که درباره فاش نشدن نامش می‌دهیم می‌پذیرد که صحبت کند. این مرد میانسال می‌گوید: با توجه به تجربیاتم مطمئنم اگر جوان وقتی به سن اشتغال می‌رسد بازار کار برای حضورش آماه باشد و بتواند به راحتی در خرید سقفی برای زندگی تلاش کند تا به تشکیل خانواده برسد دیگر فرصتی برای فکر کردن به راه‌های انحرافی نمی‌ماند.
او می‌گوید: اما وقتی می‌بینیم جوانی با وجود داشتن مدارج بالای علمی و تحصیلی از حضور در بازار کار بازمانده یا کسی با این شرایط مجبور می‌شود کاری با حقوق پایین بپذیرد و دائم به خود بگوید صد سال هم تلاش کند با این رقم کم می‌تواند خانه‌دار شود و تشکیل زندگی دهد، کم‌کم سوق به موارد انحرافی و کشیدن شدن به بیراهه پیدا می‌شود. اکنون تمام نگرانی من هم همین است که روزی فرزندانم به دلیل کمبود به این سمت روند، همانطور که می‌بینید کار و خانه دارم اما نمی‌دانم چقدر می‌تواند در تامین مخارج دانشگاه و ازدواج و جهیزیه کمک حالم باشد.
این پدر زحمتکش ادامه می‌دهد: البته هنوز فرزندانم کوچک هستند و در تلاش هستیم با همسرم پس‌اندازی برای آینده‌شان کنار بگذاریم اما واقعا سخت است. پس‌اندازی به درد بخور داشتن آن هم در این شرایط، کاش دولت فکری به حال اشتغال و ازدواج و مسکن جوانان به صورت دائمی می‌کرد مثلا برای اشتغال طرحی دائمی تصویب می‌شد و یا برای خرید خانه اولی‌ها تدابیر و راهکاری در نظر گرفته می‌شد، فقط امیدم به خداست. وقتی می‌بینم جوانی کنار پارک نشسته و مخدر می‌کشد. وقتی می‌بینم جوانی در آن طرف شهر کارش دور‌دور کردن با ماشین میلیاردی است نگاهم را به آسمان می‌دوزم و برای آن جوانان و فرزندان خودم که روزی به سن و سال آنان می‌رسند دعا می‌کنم تا خدا حفظشان کند و به راه راست هدایت شوند و البته امیدوارم دولت هم فکری به حال این رفتارها و ناهنجاری‌ها که آسیب‌های زیادی را با خود به همراه دارد کند.
این پدر نمونه‌ای کوچک از پدران امروز جامعه ایرانی است که دغدغه آینده کشور و جوانان فردایش را دارند. وقتی هر روز آماری از صدها بیکار با تحصیلات عالیه شنیده می‌شود. وقتی می‌شنوی بیکاری حتی به جامعه پزشکان هم رسیده و آنها را مجبور می‌کند تا با مبالغ ناچیز سر کار روند و یا از کارهای غیر‌اخلاقی چون زیر‌میزی و... استفاده کنند حق داری دلت بلرزد برای آینده کشور و جوانان فردا.
شاید یکی از مهمترین راه‌حل‌هایی که می‌توان برای کم کردن و یا حتی ریشه‌کن کردن آسیب‌های اجتماعی بزرگ و خانمان‌سوز پیدا کرد در کنار تلاش برای توسعه الگو و سبک زندگی اسلامی تلاش برای تدوین برنامه‌ای منظم برای تعیین لیست مورد نیاز فارغ‌التحصیلان در رشته‌های دانشگاه دولتی باشد و در کنار آن حمایت از جوانان برای خرید مسکن باشد.
شاید به نظر ناچیز بیاید اما تحقیقات نشان داده همین که فرد در سنین پرخطر جوانی بداند شغلی با درآمدی متوسط دارد و سقفی برای تشکیل خانواده می‌توان انتظار داشت به شکل طبیعی به مسیرهای انحرافی که ممکن است بر سر راه او قرار گیرد پاسخ منفی دهد البته نباید از فرهنگ‌سازی و تلاش برای تعلیم و تربیتی اسلامی در آموزش و پرورش و دیگر مکان‌هایی که نوجوانان و کودکان در آنجا اجتماع می‌کنند غافل شد و بدیهی است که تنها توجه به این دو عامل نمی‌تواند مشکل‌گشا باشد بلکه باید تلاش‌های بلند‌مدت و کوتاه‌مدتی را برای به ثمر نشستن جوانان که سرمایه‌های انقلاب هستند به کار بست. تا ضمن رفع دغدغه فراگیر شدن آسیب‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی به ویژه در کلانشهرها تلاش ویژه‌ای برای ساختن آینده کشور به دست جوانان داشت تا از هرز رفتن نیروی بالقوه جلوگیری کرد.
بر همین اساس شاید بتوان در وهله اول دو عامل اشتغال و خانه‌دار شدن جوانان را بر ریشه‌کن کردن این آسیب‌ها در کوتاه‌مدت موثر دانست و در دراز‌مدت هم فرهنگ‌سازی و بحث آموزش الگوی اسلامی را پیش برد. 

آمار وضعیت اشتغال و مسکن جوانان استخراج می‌شود
مدیرکل دفتر هماهنگی و ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه ذیل ستاد ملی ساماندهی امور جوانان ۶ کمیسیون فعال هستند، گفت: یکی از این کمیسیون‌ها کمیسیون اقتصاد، اشتغال و مسکن است و با توجه به نبود آمار مناسب در زمینه اشتغال و مسکن جوانان تلاش می‌کنیم با همکاری دستگاه‌های ذی‌ربط آمارهای مورد نیاز در این حوزه استخراج شود.
سید‌جواد رضوی افزود: مباحث خوبی در کمیسیون اقتصاد، اشتغال، مسکن با حضور نمایندگان وزارتخانه‌های تعاون، کار و رفاه اجتماعی، راه و شهرسازی و صاحبنظران این حوزه مطرح شده است. مهمترین اشکالی که به آن بر می‌خوریم، نبود آمار و اطلاعات درست و مناسب از وضعیت جوانان در بخش‌های مختلف است.
مدیرکل دفتر هماهنگی و ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان تاکید کرد: به منظور اتخاذ هر تصمیمی نیازمند آمار و اطلاعات درست هستیم و فقدان این آمارها باعث شده است در زمینه‌های مختلف برای سیاستگذاری مناسب نتوان اقدام کرد. وی با اشاره به یکی از اهداف کمیسیون اقتصاد،اشتغال و مسکن اظهار کرد: یکی از اهدافی که در کمیسیون‌ها پیگیری می‌کنیم، تولید آمارهاست بنابراین تلاش می‌کنیم از طریق مذاکره با مرکز آمار ایران و سایر بخش‌ها آمارهای درستی از گروه سنی که مخاطب ما هستند استخراج کنیم و متناسب با آن در بخش‌های مختلف تحلیل ارائه بدهیم.
مدیرکل دفتر هماهنگی و ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه در حوزه اشتغال آمارهای خوبی در دست تدوین است، گفت: گزارش مربوط به این آمارها در حال آماده‌سازی است و در یکی دو ماه آینده در چندین حوزه و شاخص آمارها را منتشر می‌کنیم. هرچند که وزارت ورزش و جوانان مرجع آمار نیست و مرکز آمار ایران مرجع محسوب می‌شود. 
وی با اشاره به آمار مسکن جوانان اظهار کرد: حوزه مسکن یکی از حوزه‌هایی بود که به تفکیک گروه سنی هیچ آماری نداشتیم اما بخشی از قانون بودجه سال ۹۴ مربوط به یارانه تسهیلات مسکن زوج‌های جوان بود البته متولی تحقق این امر وزارت راه و شهرسازی است. ما به عنوان ستاد ملی ساماندهی امور جوانان و دبیرخانه شورای عالی جوانان وظیفه داشتیم مکاتباتی با همه دستگاه‌هایی که مخاطب این مصوبه بودند، انجام دهیم و از آن‌ها درخواست کردیم در صورت تخصیص اعتبار برای اجرای این بند به ما گزارشی ارائه دهند.
رضوی در پایان گفت: یکی از اهداف ما در کمیسیون اقتصاد، اشتغال و مسکن این است که از درون مجموع بسته‌های حمایتی و سیاست‌های حمایتی که دولت در حوزه مسکن دنبال می‌کند بتوانیم سیاست‌های حمایتی برای مسکن جوانان استخراج و به عنوان یکی از نتایج کمیسیون در ستاد ملی ساماندهی مطرح کنیم. شاید این آمارها بتواند در ریشه‌کن کردن آسیب‌های اجتماعی مثمرثمر افتد.

مائده شیرپور

https://siasatrooz.ir/vdchkknw.23nkqdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی