شنبه ۱۴ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۱
کد مطلب : 93574
ارزيابي كارشناسان از گستاخي وزير خارجه عربستان عليه ايران

آلزايمر؛ بيماري مشترك خاندان آل‌سعود

انزواي سياسي بلاي جان اين روزهاي سعودي‌ها
آلزايمر؛ بيماري مشترك خاندان آل‌سعود

ناظران سياسي بر اين باورند كه اظهارات وزير خارجه سعودي عليه ايران نوعي تقلا براي فرار از انزواي سياسي است كه در حال حاضر در منطقه به آن دچار شده است.
وزیر خارجه رژیم آل‌سعود در تازه‌ترين اظهارات خود جمهوری اسلامی ایران را حامی تروریسم و اشغال‌کنندۀ بخشی از سرزمین‌های عربی نامیده است و اين در حالي است كه گويا اين وزير سعودي در برابر حمایت‌های چند ساله خود ازگروهك‌هاي تروريستي و تجاوز آشكار كشورش به يمن دچار فراموشي شده است.
عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان در کنفرانسی خبری درباره دیدار رئیس‌جمهور آمریکا و شاه سعودی گفت: معتقدیم که توافق هسته‌اي از اهمیت زیادی برای امنیت و ثبات در منطقه برخوردار است.حالا ما یک مشکل و چالش کمتر در رابطه و مقابله با ایران داریم و ما حالا می‌توانیم با تمرکز بیشتری به بررسی دیگر فعالیت‌هاي ایران در منطقه بپردازیم. ما می‌توانیم بر روی تقویت همکاری‌ها تمرکز کنیم تا مطمئن شویم که ایران از دخالت‌هاي منفی در امور دیگر کشورها خودداری کند. امیدواریم که ایران از مزیت‌هاي این توافق که سبب رفع انزوای این کشور و سبب تبدیل این کشور به عنوان عضوی مسئولیت‌پذیر در جامعه بین‌المللی و همسایه‌اي مسئولیت‌پذیر در منطقه می‌شود، بهره‌برداری لازم را ببرد. هدف ما چیزی جز داشتن بهترین روابط با ایران نیست.
الجبیر افزود: این در حقیقت ایرانی‌ها هستند که از زمان انقلاب ایران در سال هزار نهصد و هفتاد و نه تاکنون بر ضد ما و همسایگان ما تهاجم مي‌کنند.امیدواریم که این توافق به منزله نقطه عطفی در تاریخ ایران باشد و این کشور به عنوان همسایه‌اي مسئولیت‌پذیر بدل شود و به اصول دخالت نکردن در امور دیگران پایبند باشد. حمایت از تروریسم و خشونت فرقه‌اي را متوقف سازد. اگر آنها این کار را بکنند دست ما به طرف آن بیش از هر زمان دیگری از زمان انقلاب درازتر خواهد شد.
وزیر خارجه عربستان گفت: ما هیچ تمایلی به تقابل با ایران نداریم. ما به هیچ چیز به جز روابط همسایگی خوب با ایران نمی‌اندیشیم. بارها گفته‌ام که توپ در زمین ایران است و آنها باید بگویند که آماده باز كردن برگی جدید از روابط با ما هستند و ما درباره ایران بر‌اساس اعمال و نه سخنانش قضاوت خواهیم کرد. وی با بیان اینکه تهران باید از حمایت تروریسم و دامن زدن به اختلافات طایفه‌اي دست بکشد، گفت: ما خواهان روابط بهتر با ایران هستیم اما اکنون توپ در زمین ایران است و باید به اثبات برساند که واقعا خواستار بازگشایی صفحه جدیدی در روابط است.
اظهارات قابل تامل وزير خارجه عربستان درحالي مطرح شده كه پشتیبانی سعودي ها با همراهي و هدايت اربابان غربي خود از گروه‌های تروریستی و در صدر آن‌ها داعش در چند سال اخیر بر کسی پوشیده نیست و مقامات کشورهای منطقه گاه به گاه نسبت به اینگونه حمایت‌ها اعتراف کرده‌اند.
دخالت آشكار اين كشور در حكومت منتخب مردمي عراق، تلاش براي سرنگوني بشار اسد و حمايت‌هاي مالي فراوان از معارضان سوري، تجاوز آشكار به يمن و كشتار مردم بي‌گناه اين كشور تنها بخشي از سياست‌هاي نابخردانه سران آل‌سعود در منطقه است كه جز فتنه و آتش‌افروزي و آواره شدن تعداد زيادي از مردم بي‌گناه اين كشورها كه تنها گناهشان اين بود كه مي‌خواستند خود براي كشورشان تصميم بگيرند.
در اين سال‌ها جمهوري اسلامي ايران جز حمايت‌هاي معنوي و تاكيد بر راه‌حل سياسي براي حل بحران سوريه؛ عراق و در حال حاضر توقف جنگ عليه مردم يمن رفتار ديگري نداشته است؟
حال با همه اين شواهد و قرائن دخالت‌هاي آشكار عربستان عليه كشورهاي منطقه آيا مسبب اين همه فتنه‌انگيزي ايران است يا عربستان؟
ناظران سياسي معتقدند عربستان در يمن شكست سنگيني خورده است و ادعاهاي مضحك مقامات آل‌سعود عليه ايران به نوعي انحراف افكار عمومي است تا در لواي آن بتوانند از انزواي سياسي كه در عرصه منطقه گرفتارش شدند به نوعي فرار كنند.
در همين زمينه سياست روز پيرامون اظهارات وزير خارجه سعودي با كارشناسان به گفت‌وگو پرداخته كه در ذيل مي‌آيد.

عربستان دچار انزواي سياسي شده است
حسن هاني‌زاده كارشناس مسائل منطقه در‌خصوص اين اظهارات گفت: اظهارات اخير عادل ‌الجبير وزير خارجه عربستان در مورد نقش ايران در منطقه ناشي از ضعف سياست خارجي رياض است عربستان سعودي که در طول سال‌هاي گذشته مخصوصا در طول چهار سال اخير نقشي تخريبي در رخدادهاي منطقه از جمله سوريه و لبنان و عراق و يمن ايفا کرده به شدت دچار انزواي سياسي شده است.
وي افزود :نقش تخريبي عربستان در يمن به شدت افکار عمومي را تحت تاثير قرار داده و غرب از سياست‌هاي آمريکا در قبال تجاوز عربستان انتقاد کرد و اين امر براي آمريکا و غرب هزينه‌هاي سنگيني دربرداشته به همين دليل اختلاف‌نظر شديدي ميان آمريکا و عربستان بروز کرد و سفر اخير پادشاه عربستان به واشنگتن در راستاي عذرخواهي غيررسمي از عربستان از آمريکا تلقي مي‌شود.
هاني‌زاده تصريح كرد: رئيس‌جمهور آمريکا اخيرا از کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج‌فارس انتقاد کرده و اعلام کرده مشکل کشورهاي عضوشوراي همكاري خليج‌فارس، ايران نيست بلکه مشکلات اين کشورها از داخل است. وي در ادامه گفت: از سوي ديگر توافق هسته‌اي ايران و ۱+۵ نگراني‌هايي براي عربستان و برخي کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج‌فارس به وجود آورده زيرا تلقي اين کشورها اين است که با اين توافق کشورهاي عضو شوراي همکاري خليج‌فارس به حاشيه رانده خواهند شد. لذا اخيرا جريان‌سازي‌هاي شديدي از سوي عربستان بحرين و کويت عليه ايران صورت گرفته است.
وي در پايان خاطرنشان كرد: در حالي که عربستان در طول ۵ ماهه گذشته جنايات بي‌شماري را عليه مردم يمن مرتکب شده است به همين دليل اظهارات اخير عادل ‌الجبير عليه ايران از سوي سياستمداران عرب به نوعي فرار به جلو تلقي مي‌شود زيرا عربستان سعودي اکنون در باتلاق سياسي و نظامي يمن گرفتار شده است.

عربستان خود را قيم كشورهاي منطقه مي‌داند
حسين رويوران ديگر كارشناس مسائل منطقه نيز در‌خصوص اظهارات گستاخانه وزير خارجه عربستان اينطور گفت: كه يكي از مشكلاتي كه در عربستان سعودي وجود دارد همين نوع نگاه آميخته با دخالت اين كشور به كشورهاي منطقه است. او افزود: عربستان به جاي اينکه به حاکميت کشورها احترام بگذارد در امور داخلي آن‌ها دخالت و خود را قيم اين كشورها مي‌داند. وي با بيان اينكه عربستان با اين سوال كه چرا ايران در سوريه، لبنان، عراق است اين حق را براي خود قائل مي‌شود كه رفتار و سياست حمايت‌گرانه ايران را كه جز صلح و ثبات براي منطقه خواهان چيز ديگري نيست با رفتار و تجاوزات آشكار خود به كشورهايي همچون يمن مقايسه كند.
رويوران تصريح كرد: دولت عربستان مي‌گويد چرا ايران در جهان عرب حضور دارد اما خودش به راحتي در افغانستان و پاکستان که غيرعرب هست حضور دارد.
وي اظهارات وزير خارجه سعودي را كاملا بي‌پايه و اساس خواند و تصريح كرد: به لحاظ منطقي اينگونه ادعاها پايه حقوقي ندارد و بيشتر نوعي بهانه‌جويي از سوي سران آل‌سعود است.

هدي دهقان بذرافشان

https://siasatrooz.ir/vdchkmnw.23nxqdftt2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی