?>?> سقوط «صدر» به پرتگاه سعودی | سیاست روز
شنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۱:۴۷
کد مطلب : 100441
ارزیابی کارشناسان از تلاش‌های عربستان برای ایجاد تغییر در ساختار عراق

سقوط «صدر» به پرتگاه سعودی

سقوط «صدر» به پرتگاه سعودی

پیرو اظهارات قابل تامل مقتدی صدر مبنی بر همسو بودن دیدگاهش با بن سلمان ناظران سیاسی بر این باورند سران سعودی با باز کردن پرونده‌ای دیگر از طریق این جریان شیعی و نیز ایجاد اختلاف‌افکنی به دنبال تغییر ساختار قدرت در عراق و کاهش نفوذ ایران در این کشور هستند که البته از مسیر صدر نیز با در بسته مواجه خواهند شد.
پس از سفر پر حاشیه مقتدی صدر رهبر جریان صدر به ریاض حالا وی در سخنانی قابل تامل از همسان بودن دیدگاهش با ولیعهد سعودی خبر داده و بیان داشته هر دوی آنها چند پرونده منطقه از جمله یمن، بحرین، سوریه، قدس و روابط ایران – عربستان و نیز روابط بین بغداد و ریاض را بررسی کردند.
البته اظهارات وی جالبتر هم می‌شود چنانچه وی بیان داشته "ریاض به منزله پدر برای همگان است و قدرت خود را ثابت کرده است و در تلاش برای برقراری صلح در منطقه است".
مقتدی صدر این راهم اظهارداشت: "همه اختلافات حاکم در منطقه را می‌توان به طور تدریجی حل کرد؛ حتی اگر مدتی زمان ببرد."
وی تصریح کرد: در این دیدار همچنین وضعیت موجود بین چهار کشور عربستان، امارات، مصر و بحرین با قطر مورد بحث قرار گرفت و دوحه در قبال کوتاه آمدن حساسیت دارد اما کوتاه خواهد آمد و اندک اندک به آغوش و خاستگاه عربی خود بازخواهد گشت".
مقتدی صدر فاش کرد که "وی از بیش از یک ماه پیش خواستار کناره‌گیری بشار اسد رئیس جمهور نظام سوریه شده است زیرا کناره‌گیری اسد می‌تواند به برقراری صلح کمک کند".
وی درباره عراق نیز گفت: "باید کشور عراق از مرکزیت برخوردار باشد؛ بدون اینکه دو ارتش در کشور وجود داشته باشد."
رهبر جریان صدر افزود: "اگر عراق به مرحله ادغام بین نیروهای دولتی و الحشد‌الشعبی تحت رهبری نخست وزیر و نیز فرمانده نیروهای مسلح نرسد؛ با مشکلات بزرگی روبرو خواهد شد."
چند روز پیش نیز وی در جریان سفری رسمی و بنا به دعوت محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی به این کشور رفت و بعد از این سفر سخنگوی این جریان به خود اجازه داده از کشوری که بیشترین حمایت را از دولت و ملت عراق داشته زبان به گستاخی باز کند و به جای تقدیر از کمک‌های همه جانبه ایران، ایران را متهم به کسب منافع در عراق کند!
باید یادآور شویم، جریان صدر ۳۴ کرسی در پارلمان عراق دارد و گفته می‌شود که شاخه نظامی آن " سرایا السلام: گردان صلح" دارای ۶۰ هزار نیروی نظامی است.
ناظران سیاسی ضمن انتقاد به سفر مقتدی صدر و اظهارات اخیر وی بر این باورند رژیم سعودی تلاش دارد دستاورد این سفر را در راستای واگرایی بین جریان‌های سیاسی عراق و فاصله گرفتن آنها با ایران، مقابله با نفوذ ایران و در صدد القای این پیام هستند که مردم عراق خواهان عدم مداخله ایران درعراقند.
جمهوری اسلامی طی این سال‌ها پیوسته از همزیستی مسالمت‌آمیز بین گروههای سیاسی عراق بر پایه مساوات و احترام متقابل حمایت کرده و با سیاست‌های طائفه‌گرایانه در این کشور مخالفت کرده و پیشرفت عراق و برقراری ثبات و امنیت در این کشور را ثبات و امنیت خود دانسته و از عراق متکثر برآمده از آرای مردم حمایت کرده چرا که منزوی کردن جریانی را به صلاح این کشور ندانسته و مشارکت تمامی جریان‌های سیاسی عراق را در تصمیم‌گیری و پیشرفت و اعتلای عراق امری ضروری دانسته است.
البته از این نقطه نظر نیز نباید غافل بشویم که جریان‌هایی همچون صدر نباید فریب سیاست و سناریوهای ریاض را بخورند چرا که آنها جدا از تلاش برای تضعیف جایگاه منطقه‌ای ایران به دنبال رواج و برقراری تشیع انگلیسی در سرتاسر عراق هستند.
مقتدی صدر رهبر یک جریان شیعه در عراق است آل‌سعود از نفوذ و تأثیری که جمهوری اسلامی ایران به خاطر سیاست‌هایش بر منطقه گذاشته بسیار عصبانی است، عربستان یک بازنده در غرب آسیا است، اما نمی‌خواهد باورکند.
به همین خاطر برای انتقام دست روی یک جریان شیعی البته تندرو گذاشته است و با تطمیع آن، جریان صدر را تبدیل به یک نیروی افراطی خواهد کرد، همچون داعش! جریان صدر ظرفیت تبدیل شدن به گروهی همچون داعش را دارد. دولت و مردم عراق باید در مقابل تحرکات عربستان سعودی بسیار هوشیار باشند و همه رفتارهای آن را در داخل کشور رصد کنند. از روابط میان جریان صدر و آل‌سعود بوی فتنه و خیانت می‌آید.

تقلای ریاض از طریق صدر با در بسته مواجه خواهد شد
حسن هانی‌زاده کارشناس مسائل منطقه در گفت‌و‌گو با سیاست روز پیرامون اظهارات اخیر مقتدی صدر پس از دیدار با بن سلمان گفت: سفر مقتدی صدر به ریاض و دیدار وی با ولیعهد عربستانی در چارچوب تلاش رژیم سعودی برای ایجاد شکاف میان شیعیان تا تجزیه عراق به شمار می‌رود.
وی افزود: با توجه به اینکه رژیم سعودی تلاش دارد شیعیان عراق را به دو بخش شیعه فارسی و عرب تقسیم کند، لذا سفر مقتدی صدر به عربستان و دیدار با این ولیعهد عربستانی در راستای چند هدف است. هانی‌زاده تصریح کرد: کاهش نفوذ ایران درعراق از رهگذر اختلاف‌افکنی به نوعی که مسئله اختلاف میان شیعیان نیز پر رنگ شود. این کارشناس مسائل منطقه یادآور شد؛ انحلال حشد‌الشعبی نیز در دستور کار مقتدی صدر قرار گرفته و به دنبال آن است با فشار آوردن به دولت حیدرالعبادی برای رسیدن به خواسته خویش برسد.
البته هانی‌زاده این را هم گفت: تقلای مقتدی صدر به دلیل فراهم نبودن بستر لازم برای انحلال نیروهای بسیج مردمی با در بسته مواجه خواهد شد.
وی به موضوع در دست گرفتن قدرت در پارلمان از سوی رهبر جریان صدر اشاره و بیان داشت: تشکیل صف‌های قدرتمند برای بدست‌گیری ارکان قدرت بیشتر در پارلمان از طریق جریان‌سازی علیه حیدرالعبادی نیز از اهداف دیگر مقتدی صدر برای کسب محبوبیت درعراق است که موفق نخواهد شد.

ریاض به دنبال یک جنگ شیعی شیعی است
حسین رویوران کارشناس مسائل سیاست خارجی نیز در خصوص رفتارهای اخیر مقتدی صدر و اظهاراتش پس از دیدار با بن سلمان گفت: آل‌سعود از زمان سقوط صدام حسین تاکنون وضعیت موجود در عراق را به رسمیت نشناختند و در جهت تغییر ساختار در این کشور حمایت‌های فراوانی را از گروه‌های بعثی و تروریست‌های تکفیری روا داشته تا دولت مردمی عراق را به زانو درآورند.
وی افزود: البته با همه سناریوسازی‌ها نتوانستند در تغییر ساختار عراق کوچکترین نقشی ایفا کنند.
این کارشناس مسائل منطقه اظهارداشت:‌ آنچه الان مطرح است اینکه ریاض تلاش می‌کند یک جنگ شیعی شیعی را با دعوت از برخی روسای جریان‌های شیعه در عراق به راه بیندازد
به اعتقاد رویوران این اقدام از طریق حمایت‌های مالی و سرمایه‌گذاری سران سعودی از این جریان‌ها با این هدف است که جریان شرایط داخلی عراق را به نفع خود تغییر و هدایت کند.
وی با بیان اینکه دست آل‌سعود به خون شیعیان عراق، سوریه و یمن آلوده است، تصریح کرد: سفر مقتدی صدر به ریاض و دست دادن وی با قاتل بسیاری از شیعیان با انتقاد بسیاری از ناظرن سیاسی همراه شد. رویوران با تاکید بر اینکه این سناریوی ریاض نیز با شکست مواجه خواهد شد، خاطرنشان کرد: ملت عراق به خوبی واقف به جنایت‌های سعودی هستند، از این رو این حمایت برای رسیدن صدر به اهدافش نیز کمکی نخواهد کرد.

https://siasatrooz.ir/vdchkvnzz23nvkd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی