سه شنبه ۱ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۱
کد مطلب : 104456
اصرار به مسیری غلط برای احیای برجام

اف.ای.تی.اف همان برجام ۲ است؟!

اف.ای.تی.اف همان برجام ۲ است؟!

از همان زمان که نام اف.اِی.تی.اف‌ بر سر زبان‌ها افتاد و محتویات آن مورد تحلیل و نقد قرار گرفت؛ عنوان شد که پیوستن ما به این توافق بین‌المللی به جز ایجاد بهانه‌های تحریم مجدد دستاوردی را برایمان درپی نخواهد داشت! آن زمان ماجرا حل و فصل شد و همه چیز تا روزی که برجام توسط ترامپ پاره شد فراموش شده بود!! اما با خروج امریکا از برجام انگار قرار است برجام دو در زمینه اف.اِی.تی.اف منعقد شود چراکه به گفته عراقچی اگر جمهوری اسلامی اف.اِی.تی.اف را بپذیرد موافع همواری برجامی برداشته می‌شود، چیزی که شاید با یک سوال منطقی قابل حل باشد، مگر اروپا به همین مقدار برجام نوشته شده عمل کرده که بخواهیم قانون جدید تصویب کنیم؟ اما این‌بار اجازه سوال پرسیدن هم داده نمی‌شود و مدام بر طبل ضرورت تصویب اف.اِی.تی.اف کوبیده می‌شود. در این متن بررسی می‌کنیم که اصلا اف.اِی.تی.اف چه ضرورتی از نظر موافقان دارد و موارد مد نظر منتقدان چیست؟
گفتنی است که در همین زمینه بررسی لوایح چهارگانه درخواستی گروه ویژه اقدام مالی (اف.اِی.تی.اف) به خصوص لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم که چهارمین و آخرین لایحه درخواستی اف.اِی.تی.اف از ایران محسوب می‌شود یکی از موضوعات اصلی جلسه غیرعلنی روز یکشنبه مجلس بود که تصمیم مجلس درباره آن با توجه به خروج آمریکا از برجام، از اهمیت خاصی برخوردار است. 

نیاز شدید به کنوانسیون پالرمو داریم!
معاون رئیس‌جمهور اما روز گذشته در این‌باره به خبرنگاران گفت: اینکه اشتباه تایپی لایحه پالرمو (بخشی از اف.اِی.تی.اف) از کجا بوده خیلی مهم نیست مهم نیاز شدید به این کنوانسیون است.
حسینعلی امیری افزود: پالرمو کنوانسیونی است که ما در سیاست‌های داخلی‌مان به آن نیاز داریم و قبلاً هم تقدیم مجلس شورای اسلامی شده بود که تنها یک اشکال تایپی درخصوص موضوع پیش آمده بود. من نمی‌خواهم فرافکنی کنم که اشتباه تایپی در لایحه پالرمو از سوی مجلس بوده یا دولت این هیچ سود منطقی و عقلانی برای مان ندارد منتهی آقای رضایی معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی در این خصوص توضیح داده‌اند.
وی با تأکید بر اینکه توضیحات آقای رضایی برای ما کاملاً قابل قبول است، ‌اظهار داشت: آقای لاریجانی نیز در جلسه علنی مجلس در مورد پالرمو اشاراتی کرده‌اند اینکه این اشتباه تایپی از کجا بوده برای ما خیلی مهم نیست مهم نیاز شدید به این کنوانسیون است.
جای این سؤال است که دولت و مجلس با چه‌ انگیزه و درپی کدام منظور و مقصود درپی تصویب این کنوانسیون هستند؟

مساعدت اروپا بستگی
به پذیرش اف.اِی.تی.اف از طرف ایران دارد
اما در همین زمینه گفته شده که معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: همه مساعدت‌های اروپایی‌ها به میزان زیادی بستگی به این دارد که ما اف.اِی.تی.اف را بپذیریم.
احمد علیرضابیگی نماینده مجلس درباره حرف‌های عراقچی گفته است: آقای عراقچی معتقد بود در عین حال مشخص نیست کشورهای اروپایی چقدر توانایی تحمل هزینه برای پیشبرد این اراده را در قیاس با حجم ۴۵۰ میلیارد دلار مراوده اقتصادی اروپا و آمریکا با ۱۵ میلیارد دلار مراوده اقتصادی اروپا با ایران دارند.
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس اظهار داشت: آقای عراقچی معتقد بود از نظر سیاسی برای اروپا قابل هضم نیست که بتواند در کنار ایرانی قرار بگیرد که روسیه و چین را پشت سر خود دارد و مقابل اراده آمریکا ایستاده است. این موضوع برای اروپا سنگین است و ما باید شرایط اروپا را نیز در نظر بگیریم. اروپا در وضعیت بسیار سختی قرار گرفته است.
علیرضابیگی گفت: آقای عراقچی معتقد بود که اف.اِی.تی.اف و پذیرش این کنوانسیون، لازمه مذاکره با اروپا خواهد بود، در حالی که آقای شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی معتقد بود اجرایاف.اِی.تی.اف مدنظر جمهوری اسلامی نیست و ایران بنا دارد قوانین داخلی خود را در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم اصلاح کند. این موضوع تناقض مهمی بود که در صحبت‌های آقای عراقچی و شمخانی ایجاد شد و سوالات زیادی را در ذهن نمایندگان ایجاد کرد. آقای عراقچی تاکید کرد که ایران در ازای نشان دادن اراده سیاسی و پشتوانه فنی برای حفظ برجام، حاضر به قبول هیچ تعهد دیگری نشده است و همه مساعدت‌های اروپایی‌ها به میزان زیادی بستگی به این دارد که ما اف.اِی.تی.افرا بپذیریم.
وی با اشاره به اظهارات دهقانی نماینده فیروزآباد و نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی در جلسه غیرعلنی گفت: ما از دشمنی و خصومت آمریکا نسبت به جمهوری اسلامی آگاهیم. الحاق به اف.اِی.تی.اف زمانی که برجام باقی باشد، ضرورتی انکارناپذیر است، اما اگر بناست برجام فروریزد، قطعا پیوستن ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم فایده‌ای نخواهد داشت.

چرا نه به اف.اِی.تی.اف و پالرمو!
از زمانی که لایحه کنوانسیون پالرمو به مجلس رفت نوشتیم و حتی تا روزی که با رای ۱۳۲ نماینده مجلس شورای اسلامی تصویب شد هم باز تحلیل کردیم که این اقدام در کنار سه لایحه‌ دیگری که توسط دولت به مجلس داده شده و در راستای FATA به مرور تصویب خواهد شد در نهایت ما را به قطع نخاع اقتصادی می‌رساند اما ... حالا بعد از گذشت چند روز از مصوبه مجلس و با انتقاد گاه و بیگاه برخی رسانه‌‌ها و حتی اقرار به ترجمه اشتباه و موثر بودن این موضوع در رای نمایندگان صحبت از پذیرش اف.اِی.تی.اف می‌شود. چیزی که ظریف و دولت معتقد‌اند ما آن را براساس قوانین داخلی خودمان اجرا میکنیم؟!
سوال این است که اگر قرار بود که هر کشوری براساس قوانین داخلی عمل کند هیچ کنوانسیونی پدید نمی‌آمد بهتر است که کمی به سابقه تدوین کنوانسیون‌ها و البته هدفشان بیشتر و با دقت‌ بیندیشید! سوال نهایی اینکه اگر واقعا ما منافع بسیاری داریم چه تضمینی برای مرتفع شدن منافعمان وجود دارد؟ یادتان که نرفته دو سال بعد از اجرایی شدن برجام به قول جناب سیف دستاوردهایشمان تقریبا هیچ بوده است و حتی بر خلاف ادعای روحانی یک رئیس‌جمهور از برجام خارج شد!!

می‌خواهند ایران را در جهان هضم کنند!
ابوالفضل ظهره‌وند سفیر سابق ایران در ایتالیا در گفت‌وگو با سیاست روز در این‌باره گفت: تمام کنوانسیون‌هایی که این روزها در مجلس به صورت لایحه ارسال شده است در مجموع به اجرایی شدن اف.اِی.تی.اف و برای عملیاتی کردن آن تعبیه شده است و الحاق ما در این کنوانسیونها تکمیل کردن قطعات یک پازل است این مسیر موجب گیر افتادن قانونی ایران می‌شود.
وی افزود: مادامی که کنوانسیونی را نپذیرفتی از مزایایش بی‌بهره‌ای اما وقتی پذیرفتی ابتدا باید محرومیتها را بپذیری و تحت کنترل باشی تا اگر همه چیز خوب پیش رفت از مزایا برخوردار باشی که درباره ایران این اتفاق با تجربه برجام رخ نداده است چه رسد به پالرمو.
ظهره‌وند گفت: اساس هر کنوانسیونی فراملی کردن نظارت‌ها و سند بالادستی است. این کنوانسیون‌ها فقط ایران را به محدودیت رفتاری بیشتری مجبور می‌کند و قوانین داخلی را به نفع این کنوانسیون‌ها تضعیف می‌کند و به کمرنگ کردن واکنش حاکمیت منجر می‌شود.
وی معتقد است که کنوانسیون‌ها قابل تحفظ نیستند و در این‌باره مثالی زده و می‌گوید: اگر اینطور بود هند و کره شمالی با ایجاد تحفظ در ان.پی.تی می‌‌ماندند، اصلا مگر آقایان تعهد سعدآباد و تعلیق مثلا داوطلبانه فعالیت‌های هسته‌ای را یادشان رفته که الزام‌آور شد! وقتی به کنوانسیون پیوستی نمی‌توانی قواعد آن را اجرا نکنی. 

نویسنده: مائده شیرپور

https://siasatrooz.ir/vdchmknz-23nvkd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی