سه شنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۸ - ۲۲:۴۳
کد مطلب : 111854

آدرس غلط نباید داد

عرصه سیاست خارجی کشورمان طی روزهای اخیر با تحولات قابل توجهی همراه شده است. نخست سفر بن علوی وزیر خارجه عمان به تهران است و دیگری اعلام اخباری از سوی اروپا مبنی بر اقدامات جدید در حوزه کانال مشترک مالی میان ایران و اروپاست. سفر بن علوی در حالی صورت گرفته که بسیاری آن را برگرفته از تحولات منطقه به ویژه یمن می‌دانند. اخیرا مذاکراتی میان یمنی‌ها و سعودی در عمان صورت گرفته و اکنون این سناریو مطرح است که وزیر خارجه عمان با سفر به تهران، به دنبال دریافت نظر ایران در خصوص این مذاکرات و تحولات پیرامون یمن باشد چرا که جمهوری اسلامی از جایگاه ویژه ای میان مردم و دولتمردان مردمی یمن برخوردار است و می‌تواند نقشی مهم در مذاکرات مذکور داشته باشد.
در باب موضوع کانال مالی مشترک ایران و اروپا موسوم به (اینستکس) نیز اروپا با محوریت انگلیس، آلمان، و فرانسه ادعا کرده اند که بلژیک، دانمارک، فنلاند، نروژ، هلند و سوئد پذیرفته اند که در این ترکیب همکاری نمایند. در باب هر دو اقدام یعنی تقلای سعودی برای میانجی شدن عمان و بیانیه اروپا درباره (اینستکس) یک سوال اساسی مطرح است و آن اینکه چرا چنین رویکردی از سوی سعودی و عربستان صورت گرفته است؟ نکته ای که در رفتار سعودی و اروپا مشاهده می‌شود آن است که اقدامات آنها گام‌های کوچکی است که در ازای آن مطالبات بسیاری را مطرح می‌سازند.
سعودی با نام میانجی گری عمان سعی دارد تا از ظرفیت‌های ایران برای خروج آبرومندانه از بحران یمن برخوردار شود و اروپا نیز در ازای خبر پیوستن چند کشور به اینستکس خواستار بازگشت ایران به تمام تعهدات برجامی و حتی مذاکرات در مورد منطقه و موشکی‌ها شده است.
این نوع رفتارها این مساله را ایجاد می‌کند که احتمالا این کشورها دچار اشتباهات محاسباتی شده و برخی مسائل این توهم را در آنها ایجاد کرده که می‌توانند با اعطای حداقل‌ها، امتیازات حداکثری بدست آورند. سوء استفاده دشمنان از تحرکات آشوبگرایان در میان اعتراضات و مطالبات به حق مردمی در پی اجرای اصلاح قیمت بنزین با تصور تضعیف نظام و کشورها برخی تحولات منفی در منطقه نظیر بحران‌ها در عراق و لبنان به ویژه اقدامات خرابکارانه علیه کنسول گری ایران در نجف از جمله این مباحث است.
مساله مهم آنکه اظهارات برخی مسئولان کشور که از گرفتار بودن کشور در بحران اقتصادی می‌گویند و اصرار دارند تا چنان نشان دهند که کشور با نابسامانی‌های حل نشدنی همراه است و نسخه ای هم که تجویز می‌کنند دست دراز کردن به سوی کمک‌های خارجی است، حلقه تکمیلی این تفکر در غرب شده است. این مسئله برداشت غلط در طرف‌های دیگر از جمله اروپا را موجب می شود که سیاست فشار و تحریم جواب داده و اکنون با امتیازات حداقلی نظیر ادعای پیوستن چند کشور کوچک به اینستکس می‌توانند باج گیری گسترده ای از ایران داشته باشند.
نکته ای که در این عرصه باید بدان توجه داشت که آن است که دلخوش کردن به چنین امتیازات کوچک مطرح شده از سوی اروپا درباره اینستکس و یا تن دادن به زیاده خواهی‌های سعودی با این عنوان که در شرایط کنونی کشور و منطقه باید این امتیازات را به عنوان تنها گزینه ای پیش روی پذیرفت و به زعم عده ای کشور از چالش خارج و در ریل توسعه قرار گیرد، استمرار توهم نتیجه دادن تحریم و گرفتار بودن ایران در چالش‌های داخلی پس از توطئه آشوبی که علیه ایران و منطقه در حال اجراست را در طرف‌های غربی ایجاد خواهد کرد. توهمی که نتیجه آن تشدید تحریم‌ها و افزایش مداخلات بحران ساز آنان در داخل ایران و در منطقه علیه منافع و جایگاه جمهوری اسلامی خواهد بود. حال آنکه واقعیت امر آن است که یکپارچگی ملی ملت و نظام در برابر آشوب و آشوب طلبان، اذعان کشورهای منطقه بر لزوم توسعه روابط با تهران و جدا کردن راه ملت و دولتهایشان با هتاکان و آشوب گرانی که به سفارت و کنسول گری ایران حمله کرده اند، رویکرد قدرت‌های بزرگ همچون چین و روسیه به برگزاری رزمایش مشترک نظامی با جمهوری اسلامی، سفر مقامت کشورهای دیگر از جمله بن علوی ویزر خارجه عمان به تهران برای برخورداری از ظرفیت‌های منطقه ای ایران، اقدامات ایران در اجرایگام‌های کاهش تعهدات برجامی و ... زمینه ساز آشکار شدن اقتدار ایران بوده که غرب و سعودی را به عقب گرد در قبال ایران وادار ساخته است لذا با دادن آدرس‌های غلط درباره وضعیت کشور نباید زمینه ساز توهمات باج خواهانه در طرف‌های غربی شد. 

نویسنده: قاسم غفوری

https://siasatrooz.ir/vdchmznzk23nz6d.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی