دوشنبه ۹ تير ۱۳۹۹ - ۲۳:۰۵
کد مطلب : 114275
ارزیابی صدرالحسینی از گسترش روابط ۳جانبه ایران، چین و روسیه

فرصتی استثنایی در تغییر معادلات جهانی

فرصتی استثنایی در تغییر معادلات جهانی

تحلیلگران بر این باورند؛ شرایط کرونایی و از همه مهمتر تظاهرات سنگینی که این روزها در شهرهای کشورهای اروپایی و آمریکا مشاهده می‌شود تمامی این اتفاقات کمر اقتصاد آمریکا و برخی متحدانش را شکسته است از این رو کشورهای رقیب آمریکا چون ایران، چین و روسیه باید حداکثر فرصت را از این شرایط استثنایی ببرند.
به نظر می رسد این روزها در شرایط کرونایی و البته بر هم خوردن نظم جهانی و نیز تحریم های ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران روابط و توسعه مناسبات سه جانبه ایران، چین و روسیه در شرایط کنونی اهمیت بسزایی دارد. همسویی ۳ کشور مذکور نیز به باور ناظران سیاسی نقشی اساسی و تاثیر گذار در معادلات جهانی دارد و می‌تواند سیطره رو به افول آمریکا و متحدانش را در عرصه جهانی بر هم زند.
چناچنه پیرو فشار و تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران، روزنامه الاخبار لبنان در تحلیلی به قلم زکریا ابوسلیسل نوشت: قوانین فیزیک می‌گوید که فشار منجر به انفجار می‌شود اما در سیاست کسانی هستند که با ایجاد روزنه‌های جدید از فشارهای آمریکا برای تنوع گزینه‌های خود استفاده می‌کنند؛ این همان چیزی است که پکن و تهران با توافق راهبردی ۲۵ ساله خود به وجود آوردند و کارشناسان ایرانی بر این باورند که این توافق باعث می‌شود ایران به بزرگ ترین هم پیمان منطقه‌ای چین تبدیل شود.
در ادامه این تحلیل آمده است: تهران اعلام کرد که با امضای توافق راهبردی با چین که مدت آن ۲۵ سال است موافقت کرده و دولت ایران امضای این توافق پس از مذاکرات نهایی با چین را به محمد جواد ظریف، وزیر خارجه این کشور واگذار کرده است. ایران تاکنون به اعلام جزئیات این همکاری نپرداخته است؛ همکاری و توافقی که صحبت جدی در رابطه با آن از اوایل سال گذشته و در زمان سفر هیات ایرانی متشکل از رئیس پارلمان، وزیر خارجه، وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس بانک مرکزی به چین آغاز شد و این توافق تنها برای خواسته‌ها و رویاهای تاریخی فوق الذکر نیست.
نویسنده نوشت: در اوایل سپتامبر گذشته و بعد از مذاکراتی که محمد جواد ظریف در اواخر ماه آگوست در پکن انجام داد، مجله پترولیسم اکونومیست اطلاعاتی مبنی بر این که چین قصد دارد ۲۸۰ میلیارد دلار در بخش نفت، گاز و پتروشیمی ایران سرمایه گذاری کند، منتشر کرد و این مجله که متخصص در امور انرژی است به نقل از یک منبع ایرانی مرتبط با وزارت نفت این کشور اعلام کرد که این توافق در سفر ظریف به چین انجام شد. این مجله همچنین نوشته بود؛ چین متعهد شده که در توافق دیگری در بخش نفت و زیرساخت صنعتی ایران به میزان ۱۲۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری کند. در آن زمان رسانه‌های داخلی ایرانی نیز به همین توافق پرداختند و اعلام کردند؛ پروژه خط ریلی به طول ۹۰۰ کیلومتر میان تهران و مشهد راه اندازی خواهد شد و در کنار آن قطار تندرو میان تهران، قم و اصفهان راه اندازی می شود.
یک منبع آگاه ایرانی در گفت وگو با این روزنامه لبنانی گفت: هدف از این توافق اطمینان بخشی به چین است مبنی بر اینکه حتی اگر اختلافات ایران با کشورهای غربی حل شود، تهران به همکاری‌های خود با پکن ادامه خواهد داد و ایران هم پیمان چین خواهد ماند. این منبع می‌گوید که کمترین نتایج این توافق این است که به محض اجرایی شدن آن چینی‌ها میزان بیشتری از نفت ایران را خریداری خواهند کرد که دو سوم آن را به صورت نقدی پرداخت خواهند کرد و یک سوم باقی‌مانده را به صورت کالا و خدمات به ایران می‌دهند.
این منبع همچنین تأکید کرد: پس از آن چین شروع به اجرای پروژه‌های اقتصادی و سرمایه گذاری می کند و این پروژه می‌تواند برای میلیون‌ها ایرانی فرصت شغلی ایجاد کند و ایران به مرکزی بزرگ برای کالاهای چینی تبدیل خواهد شد و از آن پس به جای اینکه کالاها از خود چین ارسال شود، ایران به بزرگ ترین توزیع کننده کالاهای چینی در خاورمیانه، غرب و شمال غرب آسیا تبدیل می‌شود اما مهم ترین جنبه راهبردی این توافق این است که ایران به "ایستگاه اصلی جاده ابریشم جدید چین" تبدیل خواهد شد.

ایران وچین و روسیه فرصت سازی کنند
دکتر سیدرضا صدرالحسینی کارشناس مسائل سیاست خارجی در پاسخ به سوال سیاست روز مبنی بر اینکه با توجه به اوضاع بحرانی آمریکا و اروپا از نظر سیاسی و اجتماعی، گسترش روابط سیاسی و اقتصادی سه کشور ایران، چین و روسیه، چه تاثیری بر معادلات جهانی خواهد گذاشت گفت؛ امروزه با توجه به شرایط کرونا قطعا نظام اقتصادی جهان دچار تحولات بسیار گسترده‌ای شده است و هرکشوری که بتواند از شرایط کنونی استفاده بهینه را ببرد می‌تواند جهان پسا کرونا را در اختیار خود قرار دهد.
وی افزود: با توجه به شرایط کرونایی و از همه مهمتر تظاهرات سنگینی که این روزها در شهرهای کشورهای اروپایی و آمریکا مشاهده می شود و در حقیقت موضوع انتخاباتی که آمریکایی ها با آن روبرو هستند و بیش از ۴۰میلیون نفر در آمریکا در مدت زمان تنها ۴ ماه بیکار شده‌اند و این تظاهرات کمر اقتصاد آمریکا را شکسته است و افول این کشور را تسریع بخشیده است.
به باور صدرالحسینی؛ کشورهای رقیب آمریکا باید حداکثر فرصت را از این شرایط استثنایی ببرند.
این استاد دانشگاه بیان داشت: چین، روسیه و جمهوری اسلامی ایران می‌توانند با ایجاد اتحادیه‌های جدید اقتصادی بین کشورهای رقیب آمریکا و در ضمن کشورهایی که از جانب آمریکا تحریم شده‌اند برای شرایط پسا کرونا زمینه روند اقتصادی و سیاسی جدیدی را برای معادلات جهانی رقم بزنند.
صدرالحسینی تصریح کرد: این اتحادیه‌ها با رویکرد حل مشکلات اقتصادی در زمینه‌های مختلف در حوزه مسائل بهداشتی و درمانی، در مقابله با تحریم‌های ظالمانه آمریکا و همچنین در باره موضوعات مورد نیاز کشور رویکرد جدیدی را پیش بگیرد و به مرور زمان در موضوعات مختلف تقویت شود تا در زمان پساکرونا اتحادیه بتواند با دعوت از کشورهای منطقه و فرامنطقه و بویژه کشورهای تحت تحریم‌های ظالمانه در ۵ قاره جهان یک اتحادیه اقتصادی، علمی و فرهنگی مناسب تشکیل شود.
وی خاطرنشان کرد: چرا که در شرایط کنونی ناکارآمدی سازمان‌های بین المللی موجود به همه ثابت شده است از این رو می‌توان از این شرایط و موقعیت برای کشورهای علاقه مند به تشکیل اتحادیه جدید بیشترین استفاده و بهره را برد و البته سه کشور ایران، روسیه و چین مهمترین رقبای آمریکا محسوب می‌شوند و می‌توانند بر اساس پایه تولید مشترک و براساس قوانین تجاری بومی و قوانین بانکی در این شرایط بهترین موقعیت را برای آینده خود ایجاد نمایند.

نویسنده: هدی دهقان بذرافشان

https://siasatrooz.ir/vdchqknzm23nzid.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی