يکشنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۵ - ۲۲:۴۳
کد مطلب : 96699
در روز صنعت دفاعی از دستاوردهای جدید بومی رونمایی شد

باور به اوج گرفتن قدرت دفاعی

باور به اوج گرفتن قدرت دفاعی

همزمان با ۳۱ مرداد روز صنعت دفاعی در مراسمی که به همین مناسبت با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی ریاست جمهوری اسلامی ایران، سردار دکتر حسین دهقان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح،جمعی از مدیران ارشد، دانشمندان و متخصصان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و شبکه همکاران صنعتی - تحقیقاتی برگزار شد، از نخستین موتور توربوجت ملی هواپیما با نام اوج و همچنین سامانه پدافندی باور۳۷۳ رونمایی شد.
سردار دهقان در جمع خبرنگاران در تشریح این دستاورد درخشان سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع طی سخنانی اظهار داشت: موتور توربوجت ملی «اوج» که در اجرای فرمان فرمانده معظم کل قوا و با دستان با کفایت دانشمندان، طراحان و متخصصان صنعت دفاعی ساخته شده، یکی از پیچیده ترین محصولات هوایی است که بدون هیچگونه مشارکت خارجی چه در حوزه دانشی و چه در حوزه نرم افزاری و سخت افزاری طراحی و در سال اقدام و عمل اولین نمونه ساخته شده آن به منصه ظهور رسید.
سردار دهقان گفت: با نهایی شدن ساخت این محصول علاوه بر قطع رشته‌های وابستگی به اینگونه موتورهای هوایی، جمهوری اسلامی ایران در زمره ۸ کشور صاحب دانش طراحی و فناوری ساخت این دسته از موتورها قرار گرفت.
وی با بیان اینکه موتور هواپیما قلب پرنده محسوب می‌شود، اظهار داشت: نخستین موتور توربوجت ملی، قابلیت عملکرد پروازی تا ارتفاع ۵۰ هزار پا را دارا بوده و مجهز به سامانه‌های متعددی است که در شرایط مختلف عملیاتی و محیطی از توانمندی بالایی برخوردار است و قابلیت نصب بر روی انواع پرنده‌های با وزن برخاست حداکثر ۱۰ تن را دارا می‌باشد.
وزیر دفاع گفت: موتور توربو جت اوج با بیش از ۱۴ هزار قطعه و با فناوری بسیار پیچیده موجب ایجاد یک جهش بلند در دانش طراحی و فناوری ساخت در صنعت هوایی کشور گردیده و به عنوان یک پلتفرم مرجع می‌تواند زمینه ورود کشور به فاز طراحی و ساخت موتورهای توربوفن و توربوشفت نیمه سنگین و سنگین کلاس هوایی و صنعتی را فراهم کند.
سردار دهقان اضافه کرد: دستیابی به فناوری تولید پره‌های توربین به روش ریخته گری دقیق در خلاء را از مهمترین فناوری‌های حاصل شده در روند ساخت اولین موتور توربوجت ملی عنوان کرد که بومی سازی برخی از سوپر آلیاژهای کلاس هوایی از دیگر دستاوردهای نخستین موتور بومی توربوجت ملی «اوج» می‌باشد.
وی با حائز اهمیت توصیف کردن دستاورد رونمایی شده گفت: دستیابی به دانش بومی طراحی و فناوری ساخت قطعات گردنده موتور توربوجت شامل محور اصلی، دیسک‌های توربین، اسپول‌های جلویی و عقبی کمپرسور و دیسک کمپرسور با همت و تلاش دست اندرکاران و متخصصان صنایع هوایی میسر گردیده است.
سردار دهقان با اشاره به اینکه با طراحی و ساخت نخستین نمونه موتور توربوجت، جمهوری اسلامی ایران از نظر علمی و فناوری‌های نوین از جایگاه رفیعی در سطح منطقه و جهان برخوردار می‌شود تصریح کرد، افزایش باور و اعتماد به نفس ملی نسبت به دانش فنی جوانان این مرز و بوم و تلاش در جهت تسریع روند پیشرفت‌های دفاعی به منظور صیانت از حریم هوایی و منافع ملی کشور و نیز الهام بخشی و امید آفرینی به عنوان الگوی اسلامی پیشرفت از مشخصه‌های بارز و دستاوردهای کلان طراحی توربوجت ملی اوج محسوب می‌گردد.
وی، ایجاد زنجیره طراحی و تولید متشکل از سازمان‌های زیرمجموعه وزارت دفاع، دانشگاه ها، مراکز علمی و فناوری و شرکت‌های خصوصی دانش بنیان، برای تحقق این دستاورد ملی را نشان از ابعاد گسترده این پروژه و عزم وزارت دفاع برای بکارگیری ظرفیت‌های کشور در راستای تولید قدرت دفاعی، اقتصاد مقاومتی و اشتغال زایی ذکر کرد.
سردار دهقان در پایان ضمن گرامیداشت روز صنعت دفاعی و هفته دولت با تشکر و قدردانی از تدابیر و حمایت‌های فرمانده ی معظم کل قوا، ریاست محترم جمهور و زحمات مدیران، دانشمندان ومتخصصان سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع، نیروی هوایی ارتش ج.ا.ایران و شبکه گسترده همکاران صنعتی–تحقیقاتی که با روحیه، تلاش و مدیریت جهادی این افتخار ملی را رقم زدند تأکید کرد: باید در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نام گذاری شده با شتاب بخشیدن به تحقق اینگونه فناوری‌های راهبردی، فرامین معظم له را با قدرت و صلابت اجرا نموده، اهداف سند چشم انداز بیست ساله کشور را عملیاتی کنیم.

پدافند هوایی در کمین پرنده‌های متخاصم
روز گذشته همچنین از اجزا و بخش‌های مختلف سامانه موشکی برد بلند "باور ۳۷۳" رونمایی شد.
این اتفاق در جریان بازدید رئیس‌جمهوری از توانمندی‌های وزارت دفاع در حوزه هوایی رخ داد.
جمهوری اسلامی ایران در کنار تمام ماجراهای دریافت سامانه پدافندی اس۳۰۰، اما کار ساخت یک سامانه پدافندی به نام باور۳۷۳ را نیز همزمان با کارشکنی‌ها در تحویل اس۳۰۰، از مدت‌ها قبل آغاز کرده بود که این سامانه، روز گذشته رسما با حضور رئیس جمهور رونمایی شد و به گفته وزیر دفاع، تا پایان امسال عملیاتی خواهد شد.
این سامانه به دست توانمند دانشمندان و متخصصان سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و با همکاری قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) و مراکز علمی و پژوهشی کشور طراحی و ساخته شده است.
امیر اسماعیلی، فرمانده قرارگاه پدافند هوایی ارتش (۹ شهریور سال ۹۲) درباره روند تولید سامانه موشکی باور، گفته بود: درباره باور ۳۷۳ باید باور داشته باشیم که به نقاط خوبی رسیده‌ایم. مهمترین اصل این است که باور ۳۷۳ به مرحله «باور» رسیده و مشکل فنی در این بخش نداریم. زیرسیستم‌های این سامانه نهایی شده و بخشی از تست‌های فنی و تست‌های عملیاتی هم صورت گرفته اما بخش درون سیستمی آن امسال(سال۹۲) انجام خواهد شد.
اگر چه هنوز هیچ مسئولی درباره موشک‌ها، رادارها و دیگر سامانه‌های باور ۳۷۳ سخنی نگفته است اما در جریان رژه روز ارتش در ۲۹ فروردین ماه سال ۸۹، لانچرهایی رونمایی شد که بسیار شبیه لانچرهای سامانه موشکی اس۳۰۰ بود و بسیاری از کارشناسان نظامی، آن لانچرها را همان لانچرهای سامانه باور ۳۷۳ نامیدند.
نکته قابل توجه درباره سامانه موشکی باور ۳۷۳ این است که لانچرهایی که در سالیان گذشته از این سامانه رونمایی شده بود، با آنچه که دیروز به عنوان نسخه نهایی لانچرها رونمایی شد، بسیار متفاوت است. در نمونه اولیه، لانچرها استوانه‌ای بودند اما در نمونه نهایی، لانچرها مکعب مربعی هستند. معمولا از لانچرهای مکعب مربعی برای استفاده پدافندی در ناوها استفاده می‌شود.
در جریان بازدید علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی از نمایشگاه دستاوردهای وزارت دفاع نیز، شبکه خبر سیما فیلمی از این بازدید پخش کرد که در آن موشک و یکی از رادارهای سامانه موشکی باور ۳۷۳ به نمایش گذاشته شد.
اگر چه این شبکه اعتنایی به این رادار و موشک نکرده بود و تنها، تصاویر آن در حالی که رئیس مجلس در حال بازدید از نمایشگاه بود را پخش کرد اما این، اولین تصاویر از موشک و رادار سامانه باور ۳۷۳ بود که به نمایش درآمد که البته شاید ناخواسته هم بود.
بررسی فیلم پخش شده، نشان می‌دهد که موشک‌های باور ۳۷۳ به همین نام (باور ۳۷۳) نامگذاری شده است. موشک‌های باور، بسیار به موشک صیاد ۳ یعنی همان موشکی که آن هم به طور شاید ناخواسته در همان نمایشگاه توسط شبکه خبر سیما به نمایش درآمد، شبیه است ولی ضخامت بدنه و طول موشک باور، بیشتر از موشک صیاد ۳ به نظر می‌رسد.
ناگفته نماند که خودرو فوق سنگین ذوالجناح نیز اندکی بعد رونمایی شد و تصاویری از همان لانچرها (لانچرهای باور ۳۷۳) پشت آن نصب شده بود و این یعنی، لانچرهای این سامانه قرار است که توسط این خودرو حمل شود.
برای این سامانه موشکی، ۳ نوع موشک مختلف برای شکار اهداف در بردها و ارتفاع‌های مختلف تولید شده (مشابه S۴۰۰ با بردی کمتر از آن) است؛ دی ماه سال ۹۳ نیز امیر اسماعیلی فرمانده قرارگاه پدافند هوایی ارتش اعلام کرد که رادارها و موشک‌های این سامانه با موفقیت تست شده است.
غیر از این بخش‌ها، باور ۳۷۳ از یک پست ارتباطی و یک پست فرماندهی جداگانه نیز بهره می‌برد.
دیروز پس از تلاش چند ساله متخصصان کشورمان برای طراحی و ساخت یک سامانه موشکی برد بلند پدافندی، این سامانه رسما با حضور رئیس جمهور و وزیر دفاع رونمایی شده است. با رونمایی از این سامانه، حالا ایران نه تنها یک سامانه قدرتمند، بردبلند و بومی در حوزه پدافند هوایی در اختیار دارد، بلکه "اولین محصول" تماماً ایرانی با قابلیت پرتاب عمودی موشک‌ها (ورتیکال لانچ) که خود از فناوری‌های روز دنیا به حساب می‌آید نیز رونمایی شده است.

https://siasatrooz.ir/vdci3qa3.t1aq32bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی