شنبه ۳۱ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۱:۲۴
کد مطلب : 106095
نگاه پیش دستانه امریکایی‌ها برای طرح موضوع مذاکره با ایران

رفتاری نامتعادل برای جلب نظر افکارعمومی

رفتاری نامتعادل برای جلب نظر افکارعمومی

این روزها که با نزدیک شدن حضور کشورها در مجمع عمومی سازمان ملل، خبرهایی در مورد گفتگو روحانی و ترامپ در حاشیه این اجلاس شنیده می شود، موضوعی که ایران بارها موضع خود را نسبت به آن اعلام کرده، اما در میان این شایعات برخی از مقامات امریکایی با پیش دستی درصدد هستند که نشان دهند ایران خواهان انجام این گفتگو در حاشیه این اجلاس است.
اخیراً نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل اعلام کرده است که ترامپ هرگونه درخواست "حسن روحانی" رئیس جمهور ایران برای دیدار را بررسی خواهد کرد و درباره آن تصمیم میگیرد.
این سخنان در حالی عنوان می‌شود که نامتعادل بودن تیم فعلی دولت امریکا و پایبند نبودن این دولت در جریان مذاکرات برجامی ، اعمال تحریمهای مجدد و بسیاری دیگر از رفتارهای دولت ترامپ به مردم و دولت ایران ثابت کرده است که این دولت در تعهدات خود نامطمئن بوده و ارزشی برای قولهای خود قائل نیست از این رو استدلالی برای مذاکره با این کشور که بارها دشمنی خود را به روشنی به مردم ایران نشان داده است جایی در سیاست خارجی کشورمان ندارد.

رفتار نامتعادل امریکایی ها
جالب آنجاست که سخنان مقامات امریکایی برای بررسی مذاکره میان دو کشور در حالی مطرح می‌شود که دولت ترامپ بارها حتی بعد از خروج از برجام خواستار مذاکره با ایران شد که در همه این موارد از ایران پاسخ منفی دریافت کرد.
در برخی از گزارش های رسانه های غربی آمده است که امریکایی ها در نظر داشتند که برای نخستین بار در سال ۲۰۱۷ در هتل محل اقامت رئیس جمهور ایران در نیویورک و پس از سخنرانی ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل ملاقات میان مقامات دو کشور انجام شود. بنابر این گزارش ها مقامات آمریکایی از طریق همتایان فرانسوی خود، از امانوئل مکرون خواسته بودند که پیام ترامپ را به روحانی برساند. اگر چه در آن زمان برخی از مقامات کشورمان اعلام کردند که ایران تا کنون ۸ بار درخواست امریکا برای مذاکره را رد کرده است اما پس از سخنرانی ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل و ایراد اظهارتی خصمانه وادعاهای بی‌اساس زیادی علیه ایران، مقامات ایران تاکید کردند که نمی‌توان حرفهای ترامپ را جدی گرفت.
همچنین رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در مورد الگوی رفتار آمریکایی در مذاکره و پس از فرمودند " اساسا دولتمردان این کشور در واشنگتن بازی مذاکره را با روش آمریکایی و مبتنی بر یک معامله شکل می‌دهند."
ایشان در تبیین طرح‌های آمریکا برای مقابله با جمهوری ایران، از جمله مذاکره افزودند: آن‌ها البته در این موضوع براساس یک بازی و روش پیش‌ پاافتاده و بی‌ارزش سیاسی عمل می‌کنند؛ یک نفر می‌گوید بدون پیش شرط، نفر دیگر پیش‌شرط می‌گذارد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در ترسیم فرمول مذاکره به سبک آمریکایی‌ها نیز خاطر نشان کردند: آن‌ها اولاً اهداف اصلی را کاملاً مشخص می‌کنند البته همه‌ی این اهداف را اعلام نمی‌کنند اما در طول مذاکرات با دبه و چانه‌زنی، همه‌ی اهداف را پیگیری می‌کنند. نکته‌ی دوم اینکه آمریکایی‌ها از این اهداف اصلی یک قدم هم عقب نمی‌نشینند. ایشان افزودند: آمریکایی‌ها در مذاکرات، با الفاظ ظاهراً اطمینان‌بخش فقط وعده می‌دهند اما از طرف مقابل امتیازاتِ نقد می‌خواهند و وعده نمی‌پذیرند.

تلاش امریکا برای فریب ایران
این درحالی است که این روزها، نه تنها سیاستمداران بلکه همه مردم ایران می دانند که امریکا تصمیم دارد تا با اعمال فشارهای اقتصادی علیه ایران، مردم را در مقابل دولت قرار داده و به این ترتیب، به اهداف خود در مورد ایران دست یابد.
مقامات امریکایی و حتی خود ترامپ بارها عنوان کرده اند که به دنبال توافقی جدید با ایران هستند که علاوه بر برنامه های هسته ای، توانمندی های دفاعی ایران از جمله توان موشکی ایران را نیز محدود کند و مانع از تحرکات ایران در منطقه شود. 

مخالفت ها با مذاکره
باید گفت که علیرغم تفکر مقامات امریکایی، رهبر انقلاب اسلامی در دیدار خود با اعضای هیات دولت با تأکید بر منتفی بودن هر گونه مذاکره با امریکایی ها افزودند: نتیجه مذاکره با مسئولان قبلی امریکا که حداقل ظاهرساز بودند اینگونه شد، حالا با مسئولان وقیح و هتاک فعلی که شمشیر را برای ایرانی ها از رو بسته‌اند چه مذاکره ای داریم بنابراین مذاکره ای در هیچ سطحی با امریکایی ها صورت نخواهد گرفت.
رهبر انقلاب مذاکره با ایران را نیاز همه دولت‌های امریکایی خواندند و خاطرنشان کردند: آنها می‌خواهند مانور دهند که ما حتی جمهوری اسلامی ایران را به پای میز مذاکره آوردیم، پس همانگونه که قبلاً به‌طور مشروح و مستدل بیان کرده‌ام، هیچ مذاکره‌ای با آنها انجام نخواهد شد.
ایشان همچنین اين سوال اساسي را مطرح نمودند که به کدام دلیل باید با رژیم زورگوی متقلبی که اینگونه مذاکره می کند، پشت میز گفت‌وگو نشست؟ و در ادامه هم تاکيد کردند: : حتی اگر به فرض محال قرار بود با امریکایی ها مذاکره‌ای کنیم قطعاً با دولت فعلی هرگز مذاکره نمی کردیم.
در عین حال بسیاری از مقامات کشورمان علناً اعلام کردند که مخالف مذاکره ایران با امریکا در حاشیه اجلاس سازمان ملل هستند.
آیت الله احمد جنتی رئیس مجلس خبرگان در این باره گفت: به‌دستور رهبر انقلاب کسی حق ندارد با آمریکا مذاکره کند.
وی گفت: "ترامپ به دنبال شیطنت‌هایی است که در حاشیه اجلاس سازمان ملل با روحانی دیدار کند، در حالی که رهبری هم مکرراً گفته‌اند که هیچ مقامی حق ندارد با دولت آمریکا مذاکره کند."
سردار سرلشکر علی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز طی سخنانی اعلام کرد مذاکره برخی از مقامات بلند پایه برای حل مسائل اقتصادی با آمریکا اقدام درستی نیست.
از سوی دیگر بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در این باره گفت : مذاکره شرایط و الزاماتی دارد که تاکنون در گفتار و رفتار ترامپ و همکارانش نشانه‌ای از آن دیده نشده است.
کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران نیز در این باره خاطر نشان کرد : به نظر می‌رسد ترامپ عاشق ملاقات برای ملاقات است و چندان به نتایج ملاقات‌های خود و سخنان متناقض خویش نمی‌اندیشد...ما با توجه به تجربه تلخی که از مذاکره با آمریکا و نقض مکرر تعهدات دولتمردان آن کشور داشته‌ایم طبیعی است که ارزشی برای پیشنهاد وی قائل نباشیم.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور نیز گفت: وقتی این کشور با قلدری و به صورت یک طرفه از برجام خارج می شود چه طور می توان به او اعتماد کرد. 

در نهایت
در نهایت باید گفت که وقتی آمریکائیها از یک قرار داد مهم بین المللی که دارای طرفهای مهم جهانی است و و خود نیز طرف امضا کننده و متعهد در آن بوده اند و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل هم آن را مورد تأیید و حمایت قرار داده است، بطور یکطرفه و غیر قانونی خارج می‌شوند، چگونه می‌توان با مقامات این کشور وارد یک مذاکره و توافق دیگر شد و مطمئن بود که نسبت به آن پایبند خواهند ماند؟
آمریکائیها از برجام خارج شدند و گفتند که در دو دوره ۳ ماهه و ۶ ماهه، تحریمهای گسترده و سختی را علیه ایران اعمال می‌کنند. بعد از مدتی اعلام کردند با ذکر شروطی ، مجدد آماده مذاکرات مجدد و در واقع تجدید نظر در برجام. بعد اعلام کردند که صادرات نفت از ایران را به صفر خواهند رساند. بعد از آن ترامپ مجدداً موضوع مذاکره بدون پیش شرط را مطرح نمود و بلا فاصله و در ساعاتی بعد، پمبئو شروطی را برای مذاکره متذکر شد، حالا هم نیکی هیلی از بررسی درخواست مذاکره سخن می‌گوید.
از این رو معلوم است که انسجام و هماهنگی در میان مقامات کاخ سفید، وجود ندارد و گویا آنها دچار سردرگمی سیاسی و استیصال هستند.
در این میان اگرچه ایران به همواره از منادیان و پیشگامان صلح و دوستی میان ملتها بوده است اما این دلیل نمی شود که بدون حساب و کتاب به هر درخواست مذاکره ای پاسخ مثبت بدهد.
مذاکره در شرایطی صورت می گیرد که همه طرفهای مذاکره، بطور واقعی صلح و دوستی و منافع متقابل را از مذاکره در نظر داشته باشند و به دیگر ملتها و طرفهای مذاکره احترام بگذارند.
اما همه می دانند که امریکایی ها هنوز در توهم گذشته قرار دارند و فکر می کنند که دیگران باید مطیع و گوش بفرمان آنها باشند.
جهان امروز تغییر کرده و دیگر دوران مذاکره ارباب و رعیتی سپری شده است. مادامی که آنها این نگاه و سیاست را در قبال کشورهای دیگر دارند مذاکره، امری غیر عقلانی، خسارت بار و تحقیر آمیز است.
امريکا تلاش می کند تا استراتژي فريب خود را از طريق رسانه هاي امريکايي و با پيشنهاد مذاکره تکمیل و وانمود کند که چهره اي صلح طلب دارد و اگر ايران مردم ايران با مشکلاتي روبروهستند به دليل مخالفت تهران با مذاکره است. اما این درحالی است که همان گونه که رهبر انقلاب فرمودند مردم ایران می دانند که دلیلی برای مذاکره با امریکا متقلب و عهد شکن وجود ندارد. 

نویسنده: کتایون مافی

https://siasatrooz.ir/vdci3qazwt1auu2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی