جمعه ۸ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۲:۴۴
کد مطلب : 119046
کارشناسان درباره دیدار روحانی با رهبر انقلاب گفتند

آیا برای دولت تدبیر و امید هم درس عبرت شد؟

آیا برای دولت تدبیر و امید هم درس عبرت شد؟
چهارشنبه هفته گذشته رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت آخرین دیدار رسمی خود را در جایگاه ریاست جمهوری و دولت با رهبر معظم انقلاب انجام دادند.
۱۴ مرداد ماه مراسم تحلیف در مجلس شورای اسلامی برگزار می‌شود و دولت تدبیر و امید و رسماً به پایان می‌رسد اما میراث بجا مانده از این دولت برای دولت سیزدهم باقی است.
رهبر معظم انقلاب در سخنانشان در این دیدار مهمترین نکته را اعتماد دولت تدبیر و امید به غرب عنوان کردند و آن را درس عبرتی برای دولت بعدی دانستند که نباید به آمریکا و غرب اعتماد کند.
اعتماد دولت آقای روحانی به آمریکا و اروپا در جریان مذاکرات هسته‌ای که به توافق رسید، مهمترین عاملی است که کشور را با چاتلش‌های زیادی روبرو کرد اما دولت تدبیر و امید همچنان به این دستاورد خود می‌بالد و افتخار می‌کند.
شاید پس از پایان دولت آقای حسن روحانی شفاف‌تر بتوان در باره دولت او در ۸ سال ریاست جمهوری سخن گفت.
اما آیا برای دولت تدبیر و امید و شخص رئیس جمهور روحانی نیز عبرت شد؟ یا این که آنها همچنان برجام را دستاورد بزرگ و خورشید تابان می‌پندارند؟
پس از سخنان رهبر معظم انقلاب تحلیلگران و کارشناسان سیاسی در باره همین بخش سخنان ایشان که به اعتماد به آمریکا ارتباط دارد اظهار نظر کردند.

اعتماد به غرب آسیب زیادی به کشور زد
محمدصادق کوشکی استاد دانشگاه تهران در همین باره گفت: روحانی قائل به این بود که ما چاره‌ای جز ارتباط با آمریکا نداریم و باید منت بکشیم و خواهش بکنیم از آمریکا که ما را بپذیرد.
وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در دیدار هیئت دولت دوازدهم در خصوص تجربه‌ی اعتماد به غرب اظهار داشت: دولت روحانی قاعدتاً خودش عبرت شد. یعنی عملاً ما می‌توانیم بگوییم دولت آقای روحانی برای همه کسانی که ارتباط با کدخدا و پذیرش نظام ظالمانه جهانی را راه حل مشکلات کشور می‌دانستند، آیینه عبرت شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه به مهر گفت: اگر آقای روحانی این فهم را داشت که از دولت‌ها، نظام‌ها و کشورهای دیگر که با کدخدا رابطه داشتند و مشکلاتشان حل نشد، عبرت بگیرد، ما به اینجا نمی‌رسیدیم.
وی در ادامه گفت: جالب اینجا است که مهر ۹۲ در سخنرانی رهبر انقلاب در دانشگاه افسری، یعنی در زمانی که تازه قرار بود مذاکرات شروع شود، ایشان در آن‌جا به صراحت می‌گویند که من به مذاکره با آمریکا خوشبین نیستم و آمریکایی‌ها مذاکرات را جدی نخواهند گرفت.
کوشکی همچنین گفت: رهبری در آنجا گفتند که مسئولین دولت می‌خواهند مذاکره کنند که این یک فایده خواهد داشت و آن فایده این است که مردم می‌فهند و متوجه می‌شوند که مذاکره با آمریکا هیچ خاصیتی ندارد و آمریکایی‌ها پای حرفشان نمی‌مانند.
وی ادامه داد: یعنی این حرفی که امروز رهبری زدند، حرفی بود که در مهر ۹۲ به صراحت در دانشکده افسری گفته بودند.
این کارشناس مسائل سیاسی گفت: اما در آن زمان، بخشی از جامعه و البته دولت آقای روحانی به یقین و با قاطعیت مذاکره و رابطه با آمریکا را حلال مشکلات می‌دانستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: در سال ۹۲ که رهبری این بحث را در آن سخنرانی مطرح کردند، دولت آقای روحانی و بخشی از جامعه به تبع دولت آقای روحانی، باور می‌کردند که مشکلات کشور با مذاکره و رابطه با آمریکا حل می‌شود.
وی ادامه داد: اما امروز، اکثریت مطلق جامعه هیچ اعتمادی به آمریکا ندارند و این عبرت را گرفته است و می‌داند که رابطه با آمریکا حلال مشکلات نیست. امیدواریم آن نخبگانی که همانند دولت آقای روحانی فکر می‌کردند و رابطه و مذاکره با کدخدا را کلید حل مشکلات می‌دانستند نیز عبرت گرفته باشند.
کوشکی تصریح کرد: امیدواریم از این حقیقت تلخی که در این ۸ سال جاری اتفاق افتاد و آسیب‌های زیادی به جامعه ما زد عبرت بگیرند. هر چند که به نظر می‌رسد بعضی از آن افراد تصمیمی برای عبرت گرفتن ندارند؛ اما خوشبختانه اکثریت کسانی که در جامعه امید به رابطه با آمریکا و مذاکره با آمریکا را داشتند، امروز متوجه شدند که هیچ خیری در این مذاکره و ارتباط نیست.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص توجیه دولت به ادامه مذاکرات با وجود عنادورزی و دشمنی آمریکایی‌ها با ایران گفت: نکته این است که آقای روحانی گفت ما چاره‌ای جز ارتباط با امریکا نداریم و ما باید منت بکشیم و خواهش بکنیم از آمریکا که در واقع ما را بپذیرد.
این کارشناس مسائل سیاسی افزود: به همین خاطر، هر چقدر که آمریکایی‌ها پس می‌زدند، آقای روحانی اشتیاقش بیشتر می‌شد، چون نگاه آقای روحانی و دوستانشان این بوده و هست که ما نیاز به رابطه با آمریکا داریم و باید در مسیر آمریکا قرار بگیریم.
وی ادامه داد: پس استدلال بر این است که آنها می‌گفتند، هرچقدر آمریکایی‌ها ما را پس بزنند، ما به دنبال این هستیم که جلو برویم و به هر قیمتی که شده موافقت آمریکایی‌ها و رضایتشان را جلب کنیم و عملاً سعی کنیم که خودمان را در حلقه دوستان و زیرمجموعه‌های آمریکایی قرار دهیم.

مردم هزینه اعتماد دولت به غرب را دادند
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز گفت: مردم هزینه زیادی به جهت نگاه غلط دولتمردان در هشت سال گذشته و اعتماد آنان به غربی‌ها دادند و روحانی و دولتش باید پاسخگو باشند.
حسینعلی حاجی دلیگانی با اشاره به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه آیندگان باید از تجربه اعتماد به غرب استفاده کنند و در این دولت هم معلوم شد که اعتماد به غرب جواب نمی‌دهد، گفت: دولتمردان در این هشت سال خودشان را به خواب زده بودند و از تجربه بدعهدی غربی‌ها و به ویژه مقامات آمریکا در گذشته درس نگرفتند و عجله زیادی برای مذاکره و توافق با غربی‌ها و مقامات آمریکا داشتند.
وی بیان کرد: دولت روحانی می‌دانست این روندی که در ارتباط با غربی‌ها در مذاکرات برقرار کرده است، نتیجه‌ای برای ما ندارد و به نفع کشور و ملت نیست اما در تمام این مدت خودشان را به خواب زده بودند و نمی‌خواستند باور کنند که آمریکا و غربی‌ها بدعهد هستند.
عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تجربه هشت ساله دولت روحانی نشان داد که اعتماد به آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی یک خطای بزرگ است. ما هیچ نتیجه‌ای از این اعتمادی که دولت روحانی به آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی داشت، نگرفتیم و همه سیاستمداران فعلی و آینده کشور باید از این تجربه درس بگیرند.
حاجی دلیگانی ادامه داد: همچنین کشورهای منطقه و جهان هم باید از تجربه ایران درس بگیرند و بدانند که به هیچ وجه نمی‌توان به آمریکا و برخی از کشورهای غربی اعتماد کرد و آنان نشان دادند که قابل اعتماد نیستند و به تعهداتشان عمل نمی‌کنند.
وی گفت: نگاه غلط دولتمردان در هشت سال گذشته و اعتماد زیاد آنان به غربی‌ها باعث شد که هزینه‌های سرسام آوری از هر حیث به کشورمان تحمیل شود و مردم هزینه این نگاه غلط دولتمردان را پرداخت کردند و بنابراین شخص رئیس جمهور و دولتمردان باید در این باره پاسخگو باشند.
https://siasatrooz.ir/vdci53azqt1azu2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی