دوشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۸
کد مطلب : 97724
حضور فعالانه بانک‌ها در بازار ارز آزاد

دستور رئیس صادر شد

سیف: کسری منابع ارزی را جبران می‌کنیم

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه شبکه بانکی کشور باید نقش و جایگاه اصلی خود را در زمینه تصفیه مبادلات ارزی بازیابد، از آنان خواست حضور فعالانه‌ای در بازار ارز آزاد داشته باشند.
به گزارش ایرنا، دستورالعمل بانک مرکزی مبنی بر مجوز به شبکه بانکی کشور برای ورود به بازار ارز آزاد و امکان خرید و فروش ارز با نرخ بازار، ۱۰ مردادماه امسال صادر شد. اکنون بانک‌ها می‌توانند درآمدهای ارزی حاصل از صادرات غیرنفتی اشخاص حقیقی و حقوقی و ارز ورودی به کشور از طریق نمایندگی‌های دیپلماتیک مقیم ایران و سرمایه‌گذاران خارجی را به نرخ آزاد خریداری کنند.
با این همه، شبکه بانکی کشور در ماه‌های گذشته آنگونه که باید در این عرصه ورود نکرده است و پیگیری‌ها از شعب ارزی بانک‌ها نشان می‌دهد که این بخشنامه به طور فراگیر اجرایی نشده است.
هدف بانک مرکزی در اجازه به بانک‌ها برای ورود به مبادلات ارز را می‌توان در سیاست این بانک در کاهش نقش صرافی‌ها در این بازار جست‌و‌جو کرد زیرا به گفته غلامعلی کامیاب معاون ارزی بانک مرکزی، خروج تسویه مبادلات تجاری از سیستم بانکی و انتقال آن به صرافی‌ها در دوره تحریم بانکی ایران روی داد.
به گفته وی، در آن دوره استفاده از براوات و اعتبارات اسنادی که مهمترین ابزار بانک‌ها به شمار می‌رود، در بانک‌ها مقدور نشد و به صرافی‌ها منتقل شد در حالی که کار صرافی تسویه حساب تجاری نیست نتیجه آنکه بخش قابل توجهی از معاملات ارزی به سوی صرافی‌ها انتقال یافت.

بانک‌ها نقش تاریخی خود را بازیابند
بر این اساس، ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی در جلسه‌ای با تعدادی از مدیران عامل و مدیران بین‌الملل بانک‌ها با تاکید بر اهمیت گسترش نقش بانک‌ها در ارائه خدمات ارزی افزود: بانک‌ها باید نقش اساسی و تاریخی خود را با توجه به گشایش‌های پسابرجام بازیابند و از روابط کارگزاری ایجاد شده علاوه بر گشایش اعتبارات اسنادی با ارز رسمی به توسعه این خدمات با ارز آزاد نیز مبادرت کنند.
سیف یادآور شد: بانک‌ها‌ می‌توانند درآمدهای ارزی حاصل از صادرات کالاهای غیرنفتی و خدمات را از اشخاص حقیقی و حقوقی به نرخ آزاد خریداری کنند. وی افزود: در مسیر جدیدی که به واسطه بخشنامه‌های بانک مرکزی پیش‌روی نظام بانکی قرار گرفته است، بانک‌ها می‌توانند با تقویت بخش عملیات ارزی خود، درآمدهای خوبی کسب کرده، ریسک عملیاتی فعالان اقتصادی را کاهش و پرداخت‌ها و معاملات خارجی مشتریان را ایمن کنند.
رئیس شورای پول و اعتبار با تاکید بر اینکه بانک‌ها باید نسبت به تقویت فعالیت‌ها در زمینه ارائه خدمات بانکی اقدام کنند، تصریح کرد: عملیات ارزی برای رونق بخشی به تولید و مبادلات و جلب سرمایه‌گذاری خارجی که فعالیت‌هایی پرسود و اشتغال‌زا هستند، می‌تواند در تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی به صورت جدی موثر واقع شود، لذا بانک‌ها باید در این زمینه تلاش بیشتری را بکار گیرند.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: بانک‌ها باید تلاش خود را برای تشویق مشتریان به تمرکز دادوستد ارزی در بانک‌ها متمرکز کنند.
وی افزود: اکنون بانک به عنوان امن‌ترین شیوه عملیات تصفیه برای واردکننده کالا و خدمات است، پیش از این و به دلیل فضای ایجاد شده به واسطه تحریم‌ها محدودیت‌هایی وجود داشت، اما بانک مرکزی تلاش کرده است با دستورالعمل ابلاغ شده، فعالیت بانک‌ها را در حوزه ارزی افزایش دهد و از این طریق به شفافیت صادرات و ورود و خروج ارز نیز کمک کند.
سیف نوسان‌های اخیر نرخ ارز را به طور عمده ناشی از تغییرات فصلی عنوان کرد و گفت: این نوسان‌ها در این فصل از سال همانند سال‌های گذشته به طور مقطعی اتفاق افتاده است، با این حال یکی دیگر از اصلی‌ترین دلایل آن را می‌توان در خروج عملیات ارزی مربوط به تجارت خارجی از بانک‌ها به سمت شبکه صرافی در دوران تحریم جست‌و‌جو کرد.

آمادگی تامین کسری ارز بانک‌ها
سیف با اعلام آمادگی کامل بانک مرکزی برای تامین کسری ارز مورد نیاز بانک‌ها افزود: بانک مرکزی در نظر دارد کسری ارز مورد تقاضای بانک‌ها را تأمین کند و در این زمینه بانک‌ها می‌توانند با گشایش اعتبارات اسنادی با نرخ آزاد ارز فعالیت کنند و بانک مرکزی نیز از فعالیت آنها حمایت می‌کند.

ابلاغ بخشنامه جدید ارزی در آینده نزدیک
رئیس کل بانک مرکزی از ابلاغ بخشنامه جدید ارزی این بانک در آینده نزدیک خبر داد و افزود: در این بخشنامه تامین ارز متقاضی برای واردات کالا و خدمات، تامین ارز برای تسویه اقساط تسهیلات ارزی اعطایی از محل منابع بانک عامل، تامین سهم‌الشرکه مشتریان برای اخذ تسهیلات ارزی از بانک عامل، کارمزد ارزی مطالبه شده از سوی کارگزاران بابت نقل و انتقالات ارزی و حواله ارزی مشتریان، برگشت سود سرمایه‌گذاری خارجی و اعتبارات فاینانس (تامین مالی) خودگردان مورد توجه قرار گرفته است. 

دلار آزاد ۳۹۰۸ تومان شد
نرخ دلار در بودجه سال ۹۶ کل کشور با ۱۰۰ تومان افزایش نسبت به بودجه ۹۵، ۳۳۰۰ تومان در نظر گرفته شد؛ همین موجب شد قیمت دلار در بازار آزاد دیروز با ۴۲ تومان افزایش نسبت به روز گذشته به ۳۹۰۸ تومان برسد.
روز گذشته حسن روحانی لایحه بودجه سال ۹۶ کل کشور را به مجلس ارائه کرد. در این لایحه نرخ دلار ۳۳۰۰ تومان و قیمت نفت ۵۰ دلار پیش‌بینی شده است. نرخ دلار در بودجه سال ۹۵ کل کشور، ۳۲۰۰ تومان تعیین شده بود و بر این اساس، نرخ بودجه سال آینده نسبت به نرخ بودجه امسال ۱۰۰ تومان افزایش خواهد یافت. اعلام این نرخ بودجه‌ای دلار باعث شد قیمت انواع ارز در بازار آزاد مجدد با افزایش مواجه شود. در این میان قیمت دلار ۴۲ تومان، یورو ۳۴ تومان، پوند ۵۲ تومان، درهم امارات ۷ تومان و لیر ترکیه ۱۱ تومان افزایش یافت. بررسی‌های میدانی حکایت از آن دارد که قیمت هر دلار در بازار آزاد دیروز تهران ۳۹۰۸ تومان، یورو ۴۱۸۸ تومان، پوند ۴۹۲۰ تومان، درهم امارات ۱۰۹۱ تومان و لیر ترکیه ۱۱۷۱ تومان بود.
همچنین قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم با ۵ هزار تومان کاهش به یک میلیون و ۱۱۰ هزار تومان، تمام بهار آزادی طرح جدید با ۹۲۰۰ تومان افزایش به یک میلیون و ۱۴۰ هزار و ۸۰۰ تومان، نیم‌سکه ۵۹۰ هزار تومان، ربع سکه ۳۱۰ هزار تومان و سکه یک گرمی با کاهش دو هزار تومانی، ۱۹۰ هزار تومان رسید.هر اونس طلا در بازارهای جهانی ۱۱۷۸ دلار و ۱۰ سنت و هر گرم طلای ۱۸ عیار ۱۱۳ هزار و ۱۰۳ تومان بود.

https://siasatrooz.ir/vdci5ya3.t1ayr2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی