چهارشنبه ۹ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۰:۲۳
کد مطلب : 103430
دادستان کل کشور:

پزشکان نباید بیمار را منبع کسب درآمد ببینند

دادستان کل کشور با اشاره به اینکه گاهی در امر پزشکی و سازمان نظام پزشکی پرونده‌هایی از پزشکان وجود دارد که خارج از خیرخواهی پزشک به بیمار است، تأکید کرد: پزشکان از منظر خیرخواهی به بیمار نگاه کنند.
حجت‌الاسلام والمسلمین محمدجعفر منتظری در اختتامیه نشست رؤسای پزشکی قانونی کشور‌های منطقه با اشاره به جایگاه پزشکی قانون در ایران از منظر حقوقی گفت: بند اول ماده یک قانون سازمان پزشکی قانونی وظایف و تکالیفی برای این سازمان تعریف شده و براساس آن اظهارنظر در امور پزشکی و کارشناسی آن، کالبدشکافی، انجام امور آزمایشگاهی و پاراکلینیکی به دستور مراجع ذیصلاح قضایی به عهده این سازمان است و در اصل ۵۶ قانون اساسی که ناظر به تکالیف قوه قضاییه در نظام جمهوری اسلامی ایران است آمده که یکی از وظایف قوه قضاییه پشتیبانی از حقوق فردی و اجتماعی و تحقق بخشیدن به عدالت است.
منتظری با بیان اینکه جایگاه پزشکی قانونی در حوزه حقوق قابل توجه و بسیار مهم است، گفت: ما می‌دانیم بخشی از حقوق فردی و اجتماعی در هر کشوری از جمله جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر تحقق آن توسط دستگاه قضایی است؛ چراکه در هر کشوری قوه قضاییه مسئول احقاق حقوق مردم چه حقوق فردی و چه حقوق اجتماعی است.
دادستان کل کشور اظهار کرد: در نظام جمهوری اسلامی ایران این مسئولیت برعهده قوه قضاییه است و شاید برای شما این نکته قابل توجه باشد که ما در مطالعات سطح بین‌الملل بدیلی را برای قوه قضاییه در جمهوری اسلامی ایران پیدا نکردیم و قوه مجریه هیچگونه نقش و دخالتی در دستگاه قضایی نداشته باشد. منتظری افزود: برای تحقق عدالت و حقوق فردی و اجتماعی مردم که در راستای قانون و متناسب با شئونات مردم انجام شود یک ابزار و نیازمندی‌هایی دارد که بخشی از آن می‌تواند متوجه سازمانی باشد تحت عنوان سازمان پزشکی قانونی تا به وظایف و تکالیف تعیین شده عمل کند.
دادستان کل کشور بیان کرد: ما شاهد هستیم تحقق عدالت که در فرآیند رسیدگی در دستگاه قضایی مورد انتظار است بخشی از آن و در مواردی به ورود پزشکی قانونی برای تعیین و تبیین و اعلام به مراجع قضایی برای صدور احکام بستگی دارد و این یک امر کاملا تخصصی و در حوزه سازمان پزشکی قانونی تعریف است. وی ادامه داد: ما در نظام حقوقی برای اینکه حقوق اشخاص کاملا رعایت شود و در حوادثی که رخ می‌دهد و در دعاوی به وجود آمده و جرایم و جنایات و بسیاری از موارد برای تعیین و تبیین حدود آن حقوق، قاضی حتما باید به کارشناس مراجعه کند.
دادستان کل کشور در ادامه بیان کرد: علاوه بر این ما در حوادث بسیار مهم نقش سازمان پزشکی قانونی را نقش بی‌بدیل و سرنوشت‌ساز می‌دانیم. حوادثی که در کشورمان شاهد هستیم مثل آتش‌سوزی، زلزله و اتفاقات طبیعی و جریان اخیری که متأسفانه منجر به کشته شدن ۶۶ نفر در سانحه هوایی شده بود نقش سازمان پزشکی قانونی را بیشتر نشان می‌دهد. وی اظهار کرد: نقش پزشکی قانونی در تعیین تشخیص هویت آنان و میزان جرایم و جنایاتی که در این حوادث به وقوع می‌پیوندد و موارد دیگر نشان می‌دهد افراد ذی حق چگونه به حق خود برسند که با نظر پزشکی قانونی رسیدن به آن امکان دارد.
منتظری گفت: ما برای سازمان پزشکی قانونی که مجموعه تخصصی است و زیرمجموعه دستگاه قضایی است اهمیت فوق‌العاده قائل هستیم و اعتقاد داریم که باید از نظر کیفی ارتقا یابد و بخشی از این به ارتباطات بین‌المللی، مراکز علمی - پزشکی و سازمان‌های پزشکی قانونی بستگی دارد؛ چراکه تعامل می‌تواند موجب غنا و ارتقای سطح علمی و تخصصی آنها شود.
وی بیان کرد: در تحقق عدالت و رسیدن قاضی به واقعیت‌ها سازمان پزشکی قانونی از نظر حقوقی نقش اثرگذاری دارد و قطعا اگر ما سازمان پزشکی قانونی را نداشتیم در رسیدن به یک تحقق عدالت اجتماعی کارمان لنگ می‌شد و می‌توانم این ادعا را به صراحت اعلام کنم که بخش قابل توجهی از کار قضایی در دستگاه قضایی مبتنی بر نظر سازمان پزشکی قانونی است.
منتظری در ادامه سخنرانی خود در نشست رؤسای پزشکی قانونی کشورهای منطقه به سختی کار در سازمان پزشکی قانونی اشاره کرد و گفت: ما می‌دانیم که همکارانمان در این سازمان در شرایط سختی کار می‌کنند و تخصص پزشکی قانونی در تشریح جسد کار سختی است اما خروجی آن در دستاورد‌ها برای احقاق حقوق مردم بسیار می‌تواند موثر و مفید باشد.
دادستان کل کشور در بخش دیگری از سخنان خود به جایگاه پزشک و پزشکی قانونی از منظر دین اشاره کرد و بیان داشت: ما در روایاتی که از پیشوایان دینی خود داریم اشاره به طبیب و پزشک و رسالت خطیری که بر عهده پزشکان قرار دارد، شده است که تحقق اهداف آن در لسان و روایات ما قابل توجه است.
منتظری گفت: شما پزشکان می‌توانید بیمار و مراجعه‌کنندگان را درمان و سلامت آنها را تامین کنید که وظایف و نکاتی را پزشک باید در شغل خود رعایت کند، همانگونه که در همه حوزه‌ها افراد متخصص باید یکسری اصول را رعایت کنند.
دادستان کل کشور تاکید کرد: در علوم پزشکی و درمان بیماران زمانی که یک فرد به عنوان هم نوع به شما مراجعه می‌کند باید او را درمان کنید که در ارتباط بین پزشک و بیمار سه اصل باید مدنظر قرار بگیرد.
وی با اشاره به فرمایش مولای متقیان امام علی(ع) که می‌تواند در عرصه پزشکی بسیار موثر باشد، گفت: کسی که امر پزشکی را برعهده دارد باید به چند چیز پایبند باشد اولاً داشتن تقوی است و تقوی در امر پزشکی متناسب با جایگاه رفیع و مهم پزشک و به معنای آن است که وقتی بیمار مراجعه می‌کند و همه هستی و وجود خود را در اختیار پزشک قرار می‌دهد شخص پزشک با تمام رعایت اخلاق، امانتداری و رموز بین بیمار و پزشک باید از آن صیانت کند.
دادستان کل کشور در ادامه تشریح فرمایش امام علی(ع) مبنی بر وظایف پزشک گفت: دومین مورد این است که پزشک باید خیرخواه بیمار باشد به عنوان مثال اگر یکی از عزیزان و نزدیکان پزشکی به او مراجعه کند وی تمام علم و تجربه و تلاش خود را به کار می‌گیرد و خیرخواهی می‌کند پس هر پزشکی باید به همه بیماران از این منظر نگاه کند و خیرخواه بیمار باشد.
وی با اشاره به اینکه گاهی در امر پزشکی و سازمان نظام پزشکی پرونده‌هایی از پزشکان وجود دارد که خارج از خیرخواهی پزشک به بیمار است، تأکید کرد: این مهم است که پزشکان از منظر خیرخواهی به بیمار نگاه کنند نه اینکه به عنوان محلی برای درآمد روی آن حساب کنند.
منتظری به بخش سوم فرمایش امام علی(ع) در توضیح وظایف پزشک اشاره و تاکید کرد: پزشک باید در مسیر درمان بیمار تمام تلاش خود را به کار گیرد و آنچه در وسع او هست برای درمان یک بیمار به کار گیرد. وی در پایان گفت: تقوی در پزشکی، خیرخواهی برای بیمار و به کارگیری تمام توان، موارد مهمی هستند که اگر خود را به این صفات منتسب کنید و به ارمغان ببرید بسیار ارزشمند است از جمله اینکه این کلام امام علی(ع) را در اتاق خود به صورت تابلو درآورید و یا در ذهن خود داشته باشید.

https://siasatrooz.ir/vdcippazut1au52.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی