?>?> مقابله دیپلماتیک ترامپ و روحانی | سیاست روز
سه شنبه ۱۲ تير ۱۳۹۷ - ۰۰:۵۰
کد مطلب : 105032
همزمان با سفر رئیس جمهور به ۲ کشور اروپائی

مقابله دیپلماتیک ترامپ و روحانی

مقابله دیپلماتیک ترامپ و روحانی

همزمانی سفر روحانی به دو کشور اروپائی و تهدید مجدد ترامپ علیه شرکت های اروپایی همکار ایران گویای جنگ تمام عیار اقتصادی میان تهران و واشنگتن است و حکایت از آن دارد که ترامپ تصمیم گرفته است که سیاست های تجاری خود را در برابر اروپا شدت بخشد.
در حقیقت ایالات متحده آمریکا قصد دارد با اعمال فشار بر شرکت‌های اروپایی، مانع از شکل‌گیری توافقی عینی (با استناد به تضمین‌های درخواستی ایران) شود.
اخیراً دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که آمریکا شرکتهای اروپایی را که با ایران به تجارت بپردازند کاملا تحریم خواهد کرد. وی گفت: شرکتهای اروپایی در نتیجه خارج شدن آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران با عواقبی مواجه خواهند شد.
پیش از این نیز جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ گفته بود " این احتمال وجود دارد آمریکا آن دسته از کشورهای اروپایی که به این توافق پایبند بمانند هدف تحریم قرار دهد."
وی همچنین درتایید تهدیدات بولتن علیه شرکت های اروپایی همکار ایران اظهار کرده است: «اروپایی‌ها متوجه خواهند شد که منافع آنها در همراهی با ما (آمریکا) است.» بر‌اساس اظهارات بولتون، اروپاییان باید همراهی با آمریکا را بر سرمایه‌گذاری چند میلیارد دلاری خود در ایران (پس از سال ۲۰۱۵ میلادی)‌ ترجیح دهند.
همزمان با این اخبار حسن روحانی رئیس جمهور در صدر یک هیأت بلندپایه سیاسی و اقتصادی؛ عازم به سوئیس و اتریش شد تا در حوزه های مختلف به خصوص حوزه های سیاسی و اقتصادی به تبادل نظر و رایزنی بپردازد.
این اولین سفر اروپایی روحانی بعد از خروج امریکا از برجام به حساب می آید که بسیاری از کارشناسان آن را در حفظ برجام و تبادلات اقتصادی ایران با اروپا موثر عنوان کرده‌اند.

انتظار از سفر و دستاورد آن
بسیاری از کارشناسان بر این باروند که احتمالاً دستاوردهای سیاسی این سفر در قیاس با دستاوردهای اقتصادی آن اهمیت بیشتری دارد چرا که همزمان با درخواست رسمی ترامپ مبنی بر دوری گزیدن کشورهای اروپایی و شرکای خود از ایران شده است.
مقامات ایرانی در این سفر شاید بتوانند شکافی را میان اروپا و آمریکا ایجاد کنند.
در حال حاضر اروپا با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می کند که از جمله می توان به مشکلات مهاجرت، افراط‌گرایی، تروریسم و حتی مواد مخدر و جرایم سازمان‌یافته اشاره کرد و در این زمینه نیاز بسیار زیادی به همکاری و تعامل سازنده با ایران دارد.
در عین حال باید در نظر داشت که اتریش از چند روز آینده ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را بر عهده خواهد گرفت و همزمانی این سفر با ریاست اتریش بر اتحادیه اروپایی می‌تواند، منجر به افزایش راهکارهای دیپلماتیک میان ایران و این اتحادیه شود. اما در پایان این سفر می توان به تصویر دقیق تری از رویکرد اروپا در برابر برجام و همکاریهای اقتصادی کشورهای اروپایی و ایران رسید.

رویکرد اروپا
رویکرد کشورهای اروپایی بعد از خروج امریکا از برجام نشان می‌دهد که آنها در تلاش هستند که نه همسوئی خود را با امریکا از دست بدهند و نه حاضرند از منافع اقتصادی خود در ایران چشم پوشی کنند از این رو تا کنون در مقابل خواسته‌های امریکا اندکی مقاومت از خود نشان داده اند و یکی به نعل و یکی میخ می‌زنند.
شاید مصوبه اخیر اتحادیه اروپا در حمایت از برجام نیز در همین جهت باشد.

خواسته ایران از اروپا
در این میان آنچه که ایران از اروپا و اعضای برجامی این اتحادیه می‌خواهد آن است که در عمل، تعهد خود به برجام و تأمین منافع ایران از این توافق بین‌المللی را اثبات کنند.
اتحادیه اروپا ممکن است اختیار شرکت‌های خصوصی بزرگ و فراملیتی را نداشته باشد اما بر شرکت‌های کوچک داخلی که ارتباط تجاری با آمریکا ندارند نفوذ دارد و درباره مسائل مرتبط با تعاملات سیاسی و امنیتی کاملا صاحب اختیار است و می‌تواند در این زمینه به صورت صد در صدی با ایران تعامل داشته باشد.

انتظار رؤیایی نداشته باشیم
به عقیده برخی از کارشناسان سیاسی این سفر می‌تواند تا حدودی در کم کردن فشارآمریکا برای از بین بردن برجام مؤثر باشد، اتفاقی که در شرایط کنونی شاید بتواند کمی از تلاطم‌های ایجاد شده برای کشور ر کم کند. اما گروهی دیگر از کارشناسان معتقدند که نباید زیاد به این رفتارهای اروپایی‌ها امید بست چرا که سه کشور اروپایی حاضر در برجام بارها در عمل نشان داده اند که از امریکا استقلال رأی ندارند. از این رو همانگونه که مقام معظم رهبری تاکید کردند تا اروپایی ها تضمین کافی و عملی ندهند، نباید مذاکرات مجددی را با آنها آغاز کرد.
ایشان در اظهارات خود فرمودند:« باید در قضایای بعدی مراقب بود تا این تجربه ها تکرار نشود و از یک سوراخ، دو بار گزیده نشویم.»
رهبر انقلاب دل خوش کردن به مسائلی نظیر بی آبرو شدن امریکا و یا بروز اختلاف ظاهری میان امریکا و اروپا در ماجرای اخیر را نافی استفاده از تجربیات خواندند و افزودند: « اینها واقعیات است اما مگر ما برای این چیزها مذاکره کردیم که حالا به آنها دلخوش کنیم.»
از این رو اروپایی ها باید بدانند که نمی‌توانند از ایران انتظار داشته باشند که هم تحریم باشد و هم در برجام بماند.
این تضمین به این معناست که باید آنها از تحریمهای خود خارج شوند و روابط اقتصادی با ایران را عادی کنند، اما زمانی که آن‌ها مدعی می شوند که اقتصاد اروپا خصوصی‌ محور است و دولت‌های امضا کننده برجام نمی‌توانند به شرکت‌ها تحکم کنند و این شرکت‌ها هم چون حجم روابط اقتصادی‌شان با آمریکا بالاست، حاضر نیستند ریسک روابط اقتصادی با ایران را بپذیرند، سوال اینجاست که اروپایی ها دیگر چه چیزی را می‌خواهند تضمین دهند؟
وابستگی متقابل اقتصادی اروپا و آمریکا و وابستگی نظامی و امنیتی اروپا به آمریکا موضوعی است که نشان می دهد این دو نمی توانند به سادگی از هم جدا شوند. از سوی دیگر حتی اگر اروپایی‌ها تضمین‌های کافی را بدهند همانگونه که مقام معظم رهبری در طی سال‌های اخیر مکرر تصریح داشتند باید مشخص شود حد نهایی خواسته‌های آنها از ایران کجاست؟
مسئولین اروپایی در اظهار نظرهای خود نشان داده‌اند که نظرات موافقی با امریکا در مورد نقش منطقه ای، مبارزه با تروریسم و فعالیتهای موشکی ایران دارند و آنها باید بدانند که ایران به برجام موشکی و منطقه‌ای تن نمی‌دهد و تنها برجام مطرح میان دو طرف برجامی است که در زمینه فعالیت‌های هسته ایران امضا شده است.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که امریکا به اروپا مأموریت داده است که با ادامه مذاکره با ایران، خواسته‌های امریکا را بدست آورد، از این رو ضروری است که ایران توجه داشته باشد که زمان خود را نباید صرف این تقسیم نقش میان اروپائیان و آمریکا کند و بهایی را که تا امروز در برجام داده است، دوباره در همان سطح بپردازد. از این رو باید پیام اروپایی ها را درک کرد و یک اصل را در نظر داشته باشیم و آن اینکه اقتصاد کشور و به‌ طور خاص، اقتصاد مقاومتی هیچ وابستگی به برجام ندارد و باید آنها را از هم جدا کرد.
تجربه نشان داده است که هر زمان کشور بر ظرفیت های داخلی خود سرمایه گذاری کرده است نتایج مطلوبی بدست آورده و اکنون نیز نباید منتظر نتایج برجام شد.

استفاده از همه ظرفیت‌ها
حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران پیش از ترک تهران گفت: من و هیئت همراه به دعوت رؤسای جمهور اتریش و سوئیس عازم این دو کشور دوست اروپایی هستیم و این سفر در پاسخ به سفر این رؤسا به تهران در سالهای گذشته است.
وی افزود: روابط ما با اتریش به ۱۶۰ سال قبل بر می‌گردد و برای هر دو طرف اهمیت دارد. روابط با سوئیس نیز به دهه ها قبل برمی‌گردد و با هر دو کشور ظرفیت های فراوانی برای روابط اقتصادی، تجاری، علمی و فرهنگی داریم؛ اما از همه این ظرفیت‌ها استفاده نشده است. یکی از اهداف سفر این است که از همه ظرفیت‌ها برای روابط دوجانبه استفاده کنیم. 

نویسنده: کتایون مافی

https://siasatrooz.ir/vdcipwazrt1auu2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی