يکشنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۷ - ۲۲:۲۸
کد مطلب : 105627
روحانی در اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر:

عبور شناورهای جنگی از دریای خزر ممنوع است

عبور شناورهای جنگی از دریای خزر ممنوع است

رئیس جمهور گفت: دریای خزر متعلق به کشورهای ساحلی آن است و هر نوع احداث و واگذاری پایگاه‌های نظامی به کشورهای خارجی، عبور شناور‌های جنگی و حتی ترانزیت محموله‌های نظامی خارجی متعلق به غیر کشورهای ساحلی از دریای خزر ممنوع است.
حسن روحانی رئیس جمهور دیروز در اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر در قزاقستان با بیان اینکه امروز دریای خزر، به عنوان منطقه ای بسیار مهم و راهبردی، کانون دوستی، همکاری و همگرایی بین دولت ها و ملت های آن است، گفت: اکنون این منطقه به الگویی موفق برای تضمین صلح، ثبات، دوستی، حسن همجواری و پیشرفت تبدیل شده است و این اجلاس یک قدم دیگر در جهت همگرایی بیشتر در منطقه است که باید با برداشتن قدم های دیگر تقویت شود.
روحانی تصریح کرد: پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، همکاری کشورهای ساحلی با امضای «کنوانسیون محیط زیست تهران» آغاز شد که به اعلامیه ۲۵ ماده‌ای، به عنوان اولین سند سیاسی منعقده میان ۵ کشور انجامید. این کنوانسیون، به لحاظ حقوقی یک سند مادر است که ناظر بر کلیات حقوق و تکالیف کشورهای ساحلی در دریای خزر است.
وی خاطر نشان کرد: در این کنوانسیون علاوه بر تأکید و اختصاص تعلق کامل دریای خزر به کشورهای ساحلی، اصول مهمی همچون«تصریح بر ممنوعیت حضور نیروهای مسلح بیگانه»، «انحصار هرگونه دریانوردی صرفاً با پرچم ۵ کشورساحلی»، «ممنوعیت دراختیار قراردادن قلمرو کشورهای ساحلی به بیگانگان برای اقدام و تجاوز علیه دیگر کشور ساحلی» قید شده‌اند.
وی اضافه کرد: امروز گرچه گام بسیار مهمی برداشته‌ایم ولی باید اذعان کنیم که با امضای این کنوانسیون، هنوز موضوعات مهمی مربوط به دریای خزر حل و فصل نشده است، ضمن اینکه پذیرش نهائی کنوانسیون منوط به طی مراحل قانونی تصویب در پنج کشور ساحلی است.
روحانی تصریح کرد: لازم می‌دانم به مفاد قراردادهای ۱۹۲۱ و ۱۹۴۰ بین ایران و شوروی سابق، اشاره و تأکید کنم که در کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر، محدوده بستر و زیربستر هنوز تعیین نشده است و این امر متعاقباً طی توافق میان طرف‌های ذیربط انجام خواهد شد. همچنین با توجه به وضعیت سواحل جمهوری اسلامی ایران، روشن است که هدف از بند سوم از بخش مربوط به تعریف خطوط مبداء مستقیم در ماده یک این کنوانسیون توجه به وضعیت ویژه سواحل ایران است.
رئیس جمهور گفت: پیش‌بینی برقراری ازوکاری منظم برای تضمین اجرای موثر کنوانسیون و بررسی همکاری‌ها و رایزنی‌های پنج جانبه منظم درسطح عالی، یکی دیگر از مشخصه‌های این توافق است. چنین سازوکاری فرصت مناسبی برای توسعه همکاری‌ها در تمامی زمینه‌ها خواهد بود. از اینرو ضروری است کشورهای ساحلی نسبت به نظارت مستمر بر حسن اجرای کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر و همچنین سایر توافقات چندجانبه براساس ساز و کارهای مشخص شده در این اسناد متعهد باشند.
وی اظهار داشت: منابع انرژی خدادادی دریای خزر به مردم کشورهای ساحلی آن تعلق دارد. یگانه راه حل برای ممانعت از بروز هرگونه اختلاف در مناطق تحدید حدود نشده، این است که کشورها از این منابع به صورت مشترک بهره‌بردای کنند و از اکتشاف و بهره برداری در این مناطق به صورت یکجانبه پرهیز نمایند.
وی بیان داشت: علیرغم ظرفیت بسیار بالای کشورهای ساحلی دریای خزر، میزان استفاده از مزیت حمل و نقل دریایی در مقایسه با ظرفیت­های ایجاد شده و در دست احداث، ناچیز است.

تبیین نکات مهم مورد بحث دریای خزر در اجلاس
رئیس جمهور اجلاس قزاقستان را یکی از اجلاس‌های بسیار مهم درباره خزر دانست و گفت: دلیل آن اصول مادری است که در رابطه با رژیم حقوقی دریای خزر بحث و بررسی می‌شود و در این کنوانسیون نکات بسیار مهمی وجود دارد.
حسن روحانی پیش از سفر به قزاقستان در جمع خبرنگاران گفت : این سفر به دعوت رسمی نور سلطان نظربایف رئیس جمهور قزاقستان و برای شرکت در پنجمین اجلاس سران کشورهای ساحلی انجام می‌شود. وی، اظهارداشت: دریای خزر اهمیت خاصی داشته برای همه کشورهای ساحلی، روشن شدن ویژگی استفاده از این دریا حائز اهمیت است.

همکاری‌های مشترک ایران و روسیه در دریای خزر به نفع دو ملت است
در همین حال روسای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در حاشیه پنجمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر در زمینه مهمترین مسائل دوجانبه، منطقه ای و بین الملی گفتگو و تبادل نظر کردند.
حسن روحانی در دیدار ولادیمیر پوتین رئیس جمهور فدراسیون روسیه بر ضرورت و اهمیت بیش از پیش توسعه روابط و همکاری‌های تهران – مسکو در بخش های مختلف، تاکید کرد.
رئیس جمهور همکاری‌های مشترک ایران و روسیه در دریای خزر را به نفع دو ملت دانست و خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم تا خزر به عنوان دریای صلح و دوستی و عاملی برای تقویت مناسبات، همکاری ها و دوستی بیشتر کشورهای ساحلی تبدیل شود.
روحانی افزود: همکاری‌های دوجانبه و چند جانبه ایران و روسیه در مسائل مختلف منطقه ای و بین المللی از جمله در زمینه امنیت منطقه ای و مبارزه با تروریسم داعش در سوریه آثار مثبتی در منطقه به دنبال داشته و باید این همکاری ها تا ریشه کنی کامل تروریسم ادامه پیدا کند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور فدراسیون روسیه نیز در این دیدار با اشاره به روابط روبه گسترش دو کشور در زمینه‌های گوناگون تاکید کرد: مسکو آماده توسعه هرچه بیشتر روابط و مناسبات با تهران در زمینه های مورد علاقه طرفین و در راستای منافع مشترک است.
رئیس جمهور روسیه برجام را توافقی بین المللی و مهم دانست و با اشاره به ضرورت تلاش در راستای حفظ و استحکام برجام از سوی همه طرف‌ها پس از خروج یکجانبه آمریکا از آن، بر ادامه رایزنی‌ها و همکاری مسوولان دو کشور درباره حل و فصل مسائل و موضوعات مختلف منطقه ای و بین المللی تاکید کرد.

مراحل قانونی شدن کنوانسیون حقوقی دریای خزر باید طی شود
رئیس جمهور در حاشیه پنجمین اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر و در نشست خبری گفت: نهایی شدن کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر مستلزم طی مراحل قانونی است و در ایران نیز باید مجلس شورای اسلامی این سند را به تصویب برساند.
حسن روحانی با بیان اینکه اولین قدم مثبت در همه مسیرهای دستیابی به این توافق حسن همجواری و روابط خوب دولت های پنج گانه است، اظهار داشت: روابطی که امروز بین ایران و ترکمنستان، قزاقستان، فدراسیون روسیه و آذربایجان وجود دارد، روابطی بسیار دوستانه است و این عامل اصلی برای توافقات است.
وی افزود: اگر دولت ها به هم نزدیک نبودند، روابط شان از هم فاصله داشت. منافع ملی همه ما مد نظر نبود و مردم این منطقه تاریخ عمیق روابط نداشتند و به این راحتی نمی توانستیم در یک روز هفت سند را شامل یک سند مادر و شش سند همکاری به امضا برسانیم. روحانی گفت: اعلام کردیم هیچ نیروی خارجی نمی‌تواند در دریای خزر رفت و آمد داشته باشد.

امضا ۶ سند همکار ی بین کشورهای ساحلی دریای خزر
با حضور روسای جمهور ایران، قزاقستان، روسیه آذرباییجان و ترکمنستان ۶ سند همکاری بین کشورهای ساحلی دریای خزر در زمینه‌های تجارت و اقتصاد، حمل و نقل، مبارزه با تروریسم، جریان سازمان یافته و همچنین همکاریهای مرزبانی امضا کردند.
چهاراجلاس پیشین سران کشورهای حاشیه دریای خزر به ترتیب در ترکمنستان (عشق آباد - اردیبهشت ۸۱)، ایران (تهران - مهرماه ۸۶)، جمهوری آذربایجان(باکو - آبان ۸۹) روسیه (بندر آستاراخان –مهر ماه ۹۳ )برگزار شده است.

https://siasatrooz.ir/vdcirwazyt1auq2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی