?>?> حرکت در جاده بیراهه | سیاست روز
يکشنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۸ - ۲۱:۵۶
کد مطلب : 111107

حرکت در جاده بیراهه

از سال ۲۰۱۱ و با آغاز بحران‌ در سوریه که به دلیل حمایت‌های خارجی گسترده از تروریست‌ها تاکنون ادامه یافته روبط میان سوریه و ترکیه نیز با فرا

از سال ۲۰۱۱ و با آغاز بحران‌ در سوریه که به دلیل حمایت‌های خارجی گسترده از تروریست‌ها تاکنون ادامه یافته روبط میان سوریه و ترکیه نیز با فراز و فرودهای بسیاری همراه شده است. بر اساس آمار و اسناد منتشره ترکیه در کنار حمایت‌ از گروه‌های تروریستی از جمله ارتش آزاد، مشارکتی فعال در فروش نفت داعش داشته است و در نهایت نیز عملیات‌های نظامی متعددی علیه سوریه صورت داده است. رفتارهای ترکیه چنان بوده که تجزیه سوریه و تسلط بر بخشی از خاک این کشور و سرنگون سازی نظام حاکم بر سوریه و خایگزین کردن جریان اخوانی را اذهان تداعی کرده است. رفتارهایی که نشانگر بازی ترکیه در زمین آمریکا بوده است. تکته قابل توجه در عملکردهای آنکارا در قبال دمشق آنکه در پی اظهارات رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه مبنی بر اجرای عملیات زمینی و هوایی در شرق فرات علیه شبه نظامیان کُرد تحت حمایت آمریکا تصاویر ویدئویی انتشار یافته بر روی رسانه های اجتماعی و تلویزیون ملی ترکیه نشان می دهد که این کشور در حال اعزام نیروهای نظامی کمکی به مرز سوریه است.
دهها فیلم و تصویر گرفته شده از این کاروانهای نظامی ادعای رئیس جمهور ترکیه مبنی بر آمادگی این کشور برای تشکیل یک منطقه امن در خاک سوریه و در امتداد مرز ترکیه در زمانی بسیار نزدیک را تأیید می کند. حال این سوال مطرح است که چرا ترکیه این عملیات را اجرا می‌کند و تا چه میزان به اهدافش خواهد رسید؟
آنچه از سوی دولتمردان ترکیه مطرح می‌شود اقدام علیه تروریست‌ها از جمله پ. ک.ک است که مشکلات امنیتی بسیاری برای ترکیه به همراه داشته‌اند. اما در کنار این ادعا این سناریو نیز مطرح است که اردوغان پیشتر با شرکای غربی خود به ویژه آمریکا، مطالب زیادی را درباره شمال سوریه و به خصوص شرق رود فرات که به طور عمده در اختیار کردهای سوری مورد حمایت آمریکا می باشد، گفته است و احتمال دارد سخنان اخیر او درباره ورود مجدد نیروهای نظامی ترک به شمال سوریه نوعی گروکشی برای دریافت امتیازات احتمالی از غرب بوده باشد. اما سناریوی دیگر اشغال و حتی سلطه بر بخش‌هایی از سوریه است چنانکه در گذشته نیز بندر اسکندرون را از سوریه جدا کرد و طرح جدید نیز سلطه بر ادلب را در نظر داشته است.
در این میان هر کدام از این سناریوها که مطرح باشد یک اصل اساسی وجود دارد و آن اینکه از یک سو اقدام نظامی ترکیه نقض قوانین جهانی است و سوریه حق پاسخگویی به این تجاوزگری را دارد. دولت سوریه تاکید دارد که حاضر به اشغال هیچ بخشی از خاک کشورش نخواهد بود. از سوی دیگر آمریکا نشان داده که هرگز قابل اعتماد نیست و در نهایت ترکیه را نیز قربانی منافع خود می‌سازد.
بر این اساس رفتار آنکارا نوعی گرفتار شدن در باتلاقی عمیق خواهد بود که شاید به نابودی این کشور منجر شود. بر این اساس راهکار آنکارا به جای لشگر کشی نظامی رویکرد صادقانه به تعامل با سوریه به عنوان محور مبارزه با ترویسم، دست شسکتن از وعده‌های واهی آمریکا و پایبند بودن به توافقات آستانه میان ترکیه و ایران و روسیه در تحقق امنیت در سوریه است. 

نویسنده: فرامرز اصغری

https://siasatrooz.ir/vdciuzazyt1azz2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی