دوشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۸
کد مطلب : 104682
فرمان هسته‌ای، هشداری برای مدعیان متعهد به توافق

فعلا در چارچوب برجام

فعلا در چارچوب برجام

چند روزی می‌شود که بعد از فرمان هسته‌ای مقام معظم رهبری در کشور تلاش‌های مضاعفی برای رقم زدن آنچه در فرمان رهبری مشهود بود صورت می‌گیرد و حتی رئیس سازمان انرژی اتمی در محوطه سایت هسته‌ای به گفت‌و‌گو می‌پردازد تا جدیت اجرای این فرمان را به اثبات برساند اما لازم به تاکید است که استفاده از عبارت «فعلا در چارچوب برجام» که در کلام رهبری عنوان شد حائز اهمیت بسیار و پیام‌هایی برای آنانی است که زبانا ادعای تعهد به برجام دارند، این عبارت در واقع می‌تواند هشدار و یا شاید تلنگری باشد برای اروپایی‌ها و کشورهایی که ادعای تعهد به برجام لقلقه زبانشان بوده و تاکنون اقدام عملی برای پایبندی به آن بروز نداده‌اند تا یادشان بیاید جمهوری اسلامی اهل تسامع و تساهل با دشمنان و تضییع‌کنندگان حقش نیست و اگر تاکنون مجموع رفتارهای برخی باعث ایجاد چنین تصور غلطی در اذهانشان شده است، تصوری نادرست بوده و باید فورا اصلاح شود. اما برای درک این هشدار عظیم باید نگاهی به اقدامات صورت گرفته در چند روز اخیر و بعد از پیام رهبری کنیم.

گزارش رئیس سازمان انرژی اتمی
از روزی که رهبری دستور دادند از فردای آن زمینه‌های فعالیت ۱۹۰ هزار سو فعلا در چارچوب برجام پیگیری شود رئیس سازمان انرژی اتمی بارها در رسانه‌ها از روند تحقق این امر گفته است. اما در جدیدترین گزارش علی‌اکبر صالحی گفته: مقدمات راه‌اندازی پیشران‌های هسته‌ای به شدت شروع شده و الان تعداد زیادی از مهندسان و کارشناسان سازمان انرژی اتمی مشغول این کار هستند.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوالی درخصوص آخرین وضعیت پیشران‌های هسته‌ای که پیشتر رئیس‌جمهور دستور راه‌اندازی آن را صادر کرده بود، به تسنیم‌ گفت: این پروژه،‌ پروژه بزرگی است که مدتی طول می‌کشد تا بخواهد محقق شود، ما مقدمات این پروژه را شروع کرده‌ایم و با جدیت به دنبال به سرانجام رساندن آن هستیم.
وی افزود: شناساسی پروژه، تحقیق و مطالعه آن،‌ امکان سنجی پروژه و ساخت تجهیزات اولیه پروژه مقدماتی است که ما همه این قدم‌ها را به حول و قوه الهی برداشته‌ایم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان این مطلب که راه‌اندازی پیشران‌های هسته‌ای پروژه‌ای است که ۱۰ الی ۱۵ سال طول می‌کشد،‌ اظهار داشت:‌ الحمدلله قدم‌های خوبی در این خصوص برداشته‌ایم و امیدواریم با همین شتابی که سازمان انرژی اتمی در پیش گرفته و با حمایت‌های مالی دولت بتوانیم پروژه را در موعد مقرر به سرانجام برسانیم.
وی افزود: به صورت کاملا جدی کار پیشران‌ها را آغاز کرده‌ایم و با جدیت آن را پیش می‌بریم،‌ تاکنون پیشرفت خوبی در این زمینه داشته‌ایم اما عرض کردم که پروژه پروژه بزرگ و عظیمی است و اساسا چیزی نیست که امروز و یا فردا به نتیجه برسد؛ ما در موضوع پروژه سوخت ۲۰ درصدی که آن زمان خدا توفیق داد و بنده مدیر آن پروژه بودم و توانستیم آن را در دو سال بسازیم ولی موضوع این پروژه پیشران‌ها متفاوت بوده
صالحی ادامه داد: کشورهای بسیار معدودی در جهان از این فناوری استفاده می‌کنند، شما ببینید؛ الان ۵ کشور اعضای شورای امنیت هستند که از فناوری پیشران هسته‌ای برخوردارند، به تازگی هم هند به واسطه همکاری ۲۰ ساله‌ای که با روس‌ها داشتند به این جمع پیوست و توانستند اولین پیشران هسته‌ای خود را در شناورهای هسته‌ای به کار گیرند.
وی با بیان اینکه به صورت کاملا جدی کار پیشران‌ها را آغاز کرده‌ایم و با جدیت آن را پیش می‌بریم،‌ تصریح کرد: تاکنون پیشرفت خوبی در این زمینه داشته‌ایم اما عرض کردم که پروژه پروژه بزرگ و عظیمی است و اساسا چیزی نیست که امروز و یا فردا به نتیجه برسد؛ ما در موضوع پروژه سوخت ۲۰ درصدی که آن زمان خدا توفیق داد و بنده مدیر آن پروژه بودم و توانستیم آن را در دو سال بسازیم ولی موضوع این پروژه پیشران‌ها متفاوت بوده و خیلی عظیم‌تر و و خیلی پیچیده‌تر و دارای ابعاد متنوع‌تری است و طول می‌کشد اما امیدواریم در همان بازه زمانی ۱۰ الی ۱۵ سال بتوانیم آن را به ثمر برسانیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان خاطرنشان کرد: مقدمات کار به شدت شروع شده و الان تعداد زیادی از مهندسان و کارشناسان سازمان انرژی اتمی مشغول این کار هستند و همینطور شرکتی اختصاصاً در این خصوص کار می‌کند که بیش از ۱۵۰ مهندس متخصص مشغول پروژه مذکور هستند.

مذاکره با چینی‌ها درباره اراک ادامه دارد
اما در ادامه سخنگوی سازمان انرژی اتمی در مورد آخرین نتایج از مذاکرات ایران با چین درباره ساخت راکتور اراک، گفته: اکنون منتظر نتیجه طراحی تفصیلی هستیم تا بعد وارد مرحله ساخت تجهیزات شویم. راجع به این موضوع مذاکره شده، فکر می‌کنم ظرف هفته‌های آینده هم مذاکرات‌مان ادامه خواهد داشت.
بهروز کمالوندی نیز در پاسخ به سوالی در مورد نتایج مذاکرات هیات ایرانی در چین درخصوص ساخت راکتور اراک، گفت: این هیات دو روز پیش برگشت که در چند بعد در زمینه راکتور صحبت کردند. وی توضیح داد: در این مذاکرات درباره سوخت و ساخت راکتور صحبت کردیم چون تقریبا مراحل طراحی در حال تمام شدن است. طراحی سه مرحله‌ مفهومی، پایه و تفصیلی دارد که اکنون در مرحله تفصیلی هستیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد:‌ ما طراحی‌مان را ارائه کردیم، توافقات ما با چینی‌ها پیچیدگی‌هایی دارد، اینطور نیست که همه کارها را به چینی‌ها سپرده باشیم، خودمان طراحی می‌کنیم و آنها تایید می‌کنند. این کار را در دو مرحله قبل انجام دادیم،‌ الان منتظر نتیجه تفصیلی هستیم، بعد وارد مرحله ساخت تجهیزات می‌شویم که راجع به این هم مذاکرات شده، فکر می‌کنم ظرف هفته‌های آینده هم مذاکرات‌مان ادامه دارد.
کمالوندی درباره نتایج برگزاری جلسه کمیسیون برجام در تهران، گفت: این جلسه در حد کارشناسی بود که بنده در آن حضور نداشتم اما طبق اطلاعی از آقای عراقچی گرفتم در این جلسه درباره مسائل تحریم‌ها و چگونگی مقابله با تحریم‌های آمریکا صحبت‌هایی شده و نتیجه کار را به سطوح بالاتر و احتمالا در قالب بسته‌ای ارائه کنند.
وی درباره وضعیت تاسیسات هسته‌ای فردو، گفت: تا زمانی که برجام به این شکل باشد فرودو همین‌طور می‌ماند البته اگر بخواهیم از برجام خارج شویم آن وقت برای فردو برنامه‌هایی ارائه می‌دهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره دستور مقام معظم رهبری جهت ارتقای سانتریفیوژها تا ۱۹۰ هزار سو و اقدامات این سازمان، گفت: ۱۹۰ هزار سو حداقل وضع ما در غنی‌سازی هسته‌ای است که پاسخ یک نیروگاه را می‌دهد به اضافه راکتورهای تحقیقاتی که در آن کارهای تحقیقاتی انجام می‌دهیم. یک بخش ارائه شده، بحث‌هایی است که با برجام منافات نداشته و در طول چند سال گذشته هم انجام شده است، مهم‌ترین آن موضوع سالن مونتاژ سانتریفیوژ می‌باشد که در این زمینه نیز مواردی دیده شده است.
وی افزود: ‌همانطور که آقای صالحی اشاره کرد در فاصله زیر یک سال می‌توانیم به ظرفیت مورد نظر برسیم البته تمامی اقدامات ما براساس دستورات کلی مقامات ارشد نظام است، فعلا نظر حضرت آقا این است که در چارچوب برجام اجرا شود اما اگر قرار شد از برجام خارج شویم آنگاه ظرفیت‌های واقعی کشور را خواهید دید.
کمالوندی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اهداف اقدامات تروریستی در کشور ما و سایر مناطق دنیا، گفت: کثیف‌ترین کار ممکن آن است که با روش‌های ناجوانمردانه برای رسیدن به اهداف‌شان متوسل شوند. تروریست‌هایی هستند که مست شده و از خود اراده‌ای نداشته و بازیچه کشورهای ابرقدرت قرار می‌گیرند البته ایران در شرایطی قرار دارد که به راحتی می‌تواند از خود دفاع کند کما اینکه دیدیم عملیات تروریستی آنها هم به نتیجه نرسید و بلافاصله هم پاسخ‌شان داده شد که پاسخ محکم و خوبی هم بود. وی با بیان اینکه از جریانات تروریستی سوء‌استفاده می‌شود، ‌گفت: باید در دنیا تلاش شود تا روش‌هایی جاری و ساری شود که همه دنیا اقدامات تروریستی را محکوم کرده و با سازوکارهایی آن را محدود کنند نه اینکه تروریست‌ها به دو بخش تروریست خوب و بد تقسیم شوند، یک عده فکر می‌کنند که منافعی برای آنها دارد که تروریست‌ها را آزاد بگذارند کما اینکه در گذشته هم همین‌طور بوده است.
لازم به یاد آوری است که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبرمعظم انقلاب اسلامی در سخنرانی ۱۴ خرداد خطاب به سازمان انرژی اتمی اعلام کردند: «سازمان انرژی هسته‌ای موظف است سریعاً آمادگی‌های لازم برای رسیدن به ۱۹۰ هزار سو، فعلاً در چارچوب برجام را فراهم کند و برخی مقدمات دیگر را که رئیس‌جمهور دستور آن را داده اند از همین فردا آغاز کنند.» سخنان رهبری همان هشدار به غرب تلقی می‌شود که اگر آنطور که باید از سوی غرب شنیده نشود می‌تواند منجر به کناتر گذاشتن تعهد از سوی جمهوری اسلامی مانند دیگر متعهدان کاغذی برجام شود.

نویسنده: سوشیانت آسمانی

https://siasatrooz.ir/vdciv5azrt1auq2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی