?>?> بررسی طرح ها و لوایح عادی برای ناکارآمدی معمولی!!؟ | سیاست روز
جمعه ۲۹ آذر ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۲
کد مطلب : 112089
‌سیاست روز پیرامون قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی پرسشگری می‌کند:

بررسی طرح ها و لوایح عادی برای ناکارآمدی معمولی!!؟

اشاره: مبنای عملکرد قوه مقننه، قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی است که ساختار، تشکیلات و گردش کار را در آن تعیین می کند. این قانون دارای فصول و مباحث گوناگونی است که اجرای آن وظیفه هیات رییسه مجلس شورای اسلامی با مشارکت نمایندگان مردم است. صرف نظر از اشکالات ماهیتی و عملکردی قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی و ضمن اطلاع رسانی عمومی آن، این نوشتار به پرسشگری پیرامون نحوه اجرای قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی (مراحل بررسى و تصويب طرح ها و لوايح عادى) می پردازد که هم اکنون از نظر خوانندگان گرامی می گذرد:
بررسی طرح ها و لوایح عادی برای ناکارآمدی معمولی!!؟

قانون آئين‏نامه داخلى مجلس شوراى اسلامى
باب دوم- وظايف و اختيارات مجلس شوراى اسلامى (ادامه)
فصل اول – قانونگذارى (ادامه)
‌مبحث دوم – مراحل بررسی و تصویب طرحها و لوایح عادی
‌ماده ۱۴۳ – بررسی و تصویب کلیه طرحها و لوایح عادی یک‌شوری خواهد بود به‌جز مواردی که در این آئین‌نامه نحوه رسیدگی مشخص شده و یا به تشخیص هیأت رئیسه بررسی آنها به صورت دوشوری ضرورت داشته باشد.
تبصره – چنانچه نظر کمیسیون مبنی بر رد یا مسکوت ماندن طرح یا لایحه موضوع این ماده باشد و درجلسه علنی، کلیات آن طرح یالایحه به تصویب برسد این‌گونه طرحها و لوایح به کمیسیون برای رسیدگی شوردوم ارجاع می‌شود. (اصلاحی مصوب ۱۳۸۷/۹/۲۶)
اول – شور اول
‌ماده ۱۴۴ – رئیس جلسه مکلف است وصول کلیه طرحها و لوایح عادی را که به مجلس تقدیم می‌شود با رعایت اصل هفتاد و پنجم (۷۵) قانون‌اساسی در همان جلسه و یا حداکثر دو جلسه بعد مجلس اعلام و همزمان به کمیسیون‌های مربوطه ارجاع نماید و به‌دستور وی فوراً تکثیر و در اختیار‌نمایندگان قرار گیرد. 

‌الف – بررسی طرحها و لوایح در کمیسیون‌ها
ماده ۱۴۵ – رئیس مجلس شورای اسلامی موظف است یک نسخه از طرحها و لوایح عادی و یک فوریتی را پس از اعلام وصول به کمیسیون اصلی و کمیسیون ‌های فرعی جهت رسیدگی به مواد مرتبط و همچنین به مرکز پژوهش‌ های مجلس جهت رسیدگی و اظهار نظر کارشناسی ارجاع کند. کمیسیون‌ های فرعی موظفند حداکثر ظرف مدت پانزده روز از تاریخ ارجاع طرح یا لایحه عادی و ظرف مدت ده روز برای طرحها و لوایح یک‌ فوریتی نتیجه رسیدگی خود را طی گزارشی در مواد ارجاعی به کمیسیون اصلی ارائه کنند. هریک از نمایندگان نیز می ‌توانند پیشنهاد های خود را در مورد کلیات و جزئیات طرحها و لوایح عادی ظرف مدت ده روز و در طرحها و لوایح یک ‌فوریتی ظرف مدت پنج روز از تاریخ توزیع طرح یا لایحه به کمیسیون اصلی و کمیسیون‌ های فرعی ارائه کنند. مهلت کمیسیون اصلی برای رسیدگی به کلیات و جزئیات طرح یا لایحه عادی حداکثر سه ماه و در طرحها و لوایح یک‌ فوریتی حداکثر یک‌ ماه و نیم پس از تاریخ ارجاع است. چنانچه طرح یا لایحه با برگزاری جلسات عادی و فوق ‌العاده در مهلتهای مذکور قابل رسیدگی نباشد با درخواست کمیسیون و موافقت هیأت ‌رئیسه مجلس این فرصت حداکثر تا دو برابر مدتهای مذکور قابل تمدید است. (اصلاحی مصوب ۱۳۹۴/۱۱/۰۴)
‌تبصره ۱- در مواردی که کمیسیون یا کمیسیون‌هایی به نحوه ارجاع طرح یا لایحه معترض باشند مراتب اعتراض خود را به هیأت رئیسه اعلام‌می‌کنند، هیأت رئیسه موظف است در اولین فرصت به موضوع رسیدگی و اتخاذ تصمیم نماید.
تبصره ۲- در پایان مهلت های تعیین ‌شده چنانچه گزارش کمیسیون اصلی ارائه نشود، هیأت‌ رئیسه مجلس موظف است طرح یا لایحه را طبق نوبت در دستور هفتگی مجلس قرار دهد. در این‌ صورت پیشنهادهای موضوع این ماده در جلسه علنی مطرح می ‌شود. در صورتی‌ که گزارش کمیسیون اصلی تا سه ‌روز قبل از شروع رسیدگی به طرح یا لایحه در جلسه رسمی مجلس بین نمایندگان توزیع گردد گزارش کمیسیون جایگزین طرح یا لایحه می‌شود. در این صورت نمایندگان می ‌توانند تا چهل و هشت ساعت پس ‌از توزیع گزارش کمیسیون، پیشنهادهای خود را شامل اصلاح، برگشت به طرح یا لایحه در هر مورد، حذف کل ماده یا تبصره یا بند یا جزء به هیأت‌ رئیسه مجلس ارائه کنند تا با توزیع پیشنهاد، در جلسه رسمی مجلس مورد رسیدگی قرار گیرد.(الحاقی مصوب ۱۳۹۴/۱۱/۰۴)
تبصره ۳– چنانچه در کلیات، نظر کمیسیون‌ های فرعی با نظر کمیسیون اصلی متفاوت باشد، در جلسه رسمی مجلس قبل از رأی ‌گیری برای کلیات، سخنگو یا یکی از اعضای آن کمیسیون ‌ها می‌ توانند نظر کمیسیون خود را توضیح دهند.(الحاقی مصوب ۱۳۹۴/۱۱/۰۴)
تبصره ۴- در مواردی که طرح یا لایحه طبق آیین ‌نامه به صورت دو شوری رسیدگی می ‌شود در شور اول کلیات و در شور دوم جزئیات طبق این آیین ‌نامه رسیدگی می‌ شود.(الحاقی مصوب ۱۳۹۴/۱۱/۰۴) 

پرسشگری از مجلس شورای اسلامی:
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون تعداد بررسي و تصويب كليه طرح ها و لوايح عادي يك‌ شوري به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون تعداد رد يا مسكوت ماندن طرح يا لوايح به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون اعلام وصول كليه طرح ها و لوايح عادى را كه به مجلس تقديم مى‏شود در صحن علنی به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون تعداد كميسيون‏هاى اصلى و فرعى در بررسی طرح ها و لوایح به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- نحوه بررسی کارشناسی و تخصصی در کمیسیون های اصلی مجلس شورای اسلامی چگونه است؟
- نحوه بررسی کارشناسی و تخصصی تکمیلی در کمیسیون های فرعی مجلس شورای اسلامی چگونه است؟
- نحوه تنظیم گزارش نهایی کمیسیون اصلی در بررسی طرح ها و لوایح چگونه است؟
- کمیسیون های اصلی چگونه طرح ها و لوایح را از نظر اجرایی مورد بررسی قرار می دهند؟
- کمیسیون های اصلی چگونه از نظرات مشاوران خبره در بررسی طرح ها و لوایح استفاده می کنند؟
- دلایل ضعف علمی و تجربی کار کمیسیون ها در بررسی طرح ها و لوایح چیست؟
- نحوه حضور نمایندگان دستگاه های اجرایی در کمیسیون ها برای اظهار نظر تخصصی چگونه است؟
- علل تفاوت نظر شخصی نمایندگان دستگاه های اجرایی با نظر دستگاه مربوطه چیست؟
- کمیسیون های اصلی و فرعی در بررسی طرح ها و لوایح، ضعف های علمی خود را چگونه بر طرف می کنند؟
- چه بخش از ناکارآمدی قوانین کشور به عملکرد نادرست کمیسیون ها در بررسی طرح ها و لوایح مربوط می شود؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون تعداد مصوبات یک شوری و دو شوری مجلس شورای اسلامی به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- کمیسیون های اصلی و فرعی چگونه از هم راستایی طرح ها و لوایح با قانون اساسی و چشم انداز بیست ساله نظام اطمینان حاصل می کنند؟
- هماهنگی طرح ها و لوایح با سیاست های کلی نظام چگونه توسط کمیسیون های اصلی و فرعی مورد تایید قرار می گیرد؟
- کمیسیون های اصلی و فرعی چگونه از قوانین عادی قبلی مرتبط برای بررسی طرح ها و لوایح جدید استفاده می کنند؟
- سطح علمی بررسی های انجام شده پیرامون طرح ها و لوایح توسط کمیسیون های اصلی و فرعی چگونه ارزیابی می شود؟
- آیا مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی توانایی اندازه گیری سطح کیفی بررسی های انجام شده پیرامون طرح ها و لوایح را دارد؟
- علل شرکت نامنظم و غیرفعال نمایندگان مجلس شورای اسلامی در کمیسیون های اصلی و فرعی بررسی طرح ها و لوایح چیست؟
- نحوه نظارت بر حضور نمایندگان دستگاه های اجرایی در کمیسیون های اصلی و فرعی چگونه است؟
- هیات رییسه مجلس شورای اسلامی برای جلوگیری از هر گونه رایزنی نامطلوب و لابی گری سوء توسط نمایندگان دستگاه های اجرایی چه تدبیری کرده است؟
- روش مذاكره و بررسی نقاط ضعف و قوت، نقائص و امتيازات و لزوم يا عدم لزوم آن طرح و لايحه در كليات در صحن علنی (شور اول) چگونه انجام می شود؟
- مکانیسم بررسی شور دوم طرح ها و لوایح در کمیسیون های اصلی و فرعی چیست؟
-دلایل تمایل نظرات نمایندگان مجلس شورای اسلامی به نظر نماینده دولت در بررسی طرح ها و لوایح چیست؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون تعداد پيشنهاد بازگشت به لايحه دولت يا طرح اصلى به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون تعداد پيشنهاد حذف كل ماده به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون تعداد پيشنهاد چاپ شده كميسيون‏هاى فرعى به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون تعداد پيشنهاد حذف جزء و پيشنهادهاي چاپ ‌شده نمايندگان با تشخيص اولويت جامع بودن توسط يكي از اعضاء هيأت‌رئيسه به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون تعداد رأي گيري براي اصل ماده به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون رأي‌گيري براي حذف كل ماده در صورتي كه اصل ماده رأي نياورده باشد به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- گزارش عملکرد مجلس شورای اسلامی پیرامون ارجاع به كميسيون، به تشخيص رئيس جلسه پس از انجام بررسی ها به تفکیک دوره های ده گانه مجلس شورای اسلامی چیست؟
- نظر رسانه های گروهی پیرامون مراحل بررسی و تصویب طرح ها و لوایح در مجلس شورای اسلامی در ده دوره گذشته در راستای وظایف نمایندگی چگونه بوده است؟
- نظر خبرنگاران رسانه های گروهی پیرامون مراحل بررسی و تصویب طرح ها و لوایح در مجلس شورای اسلامی به تفکیک دوره های مجلس شورای اسلامی چیست؟
- به نظر نخبگان و اندیشمندان نحوه مراحل بررسی و تصویب طرح ها و لوایح در مجلس شورای اسلامی در ده دوره گذشته در راستای وظایف نمایندگی بوده است؟
- از نظر سازمان های مردم نهاد آیا مراحل بررسی و تصویب طرح ها و لوایح در مجلس شورای اسلامی در ده دوره گذشته در راستای وظایف نمایندگی بوده است؟
- گزارش دستگاه های نظارتی بر مراحل بررسی و تصویب طرح ها و لوایح در مجلس شورای اسلامی در ده دوره گذشته در راستای وظایف نمایندگی چیست؟ 

نوییسنده: دکتر محمدرضا ناری ابیانه

https://siasatrooz.ir/vdcivraz3t1azu2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی