چهارشنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۷
کد مطلب : 100316

آیا صدر ابزار آل‌سعود می‌شود؟

سفر مقتدی صدر در شرایط کنونی که عربستان دشمنی‌های خود را علیه جمهوری اسلامی ایران...

سفر مقتدی صدر در شرایط کنونی که عربستان دشمنی‌های خود را علیه جمهوری اسلامی ایران تشدید کرده از سوی رسانه‌ها و محافل سیاسی منطقه‌ای و داخلی با توجه ویژه روبه‌رو شده است.
برخی ادعا می‌کنند سفر او که به دعوت بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی انجام شده، برای میانجی‌گری میان ایران و عربستان است، اما براساس اطلاعات دریافتی، چنین ادعایی درست نیست، مقتدی صدر در قواره یک میانجی برای پایان دادن به اختلافات شدیدی که میان ایران و عربستان وجود دارد، نمی‌گنجد، با توجه به اینکه همه اختلافات موجود از سوی رژیم سعودی دامن زده می‌شود.
دعوت از صدر برای سفر به عربستان سعودی از سوی بن‌سلمان ولیعهد این کشور را باید در یک سناریوی دیگر جست‌وجو کرد، این رژیم یعنی عربستان سعودی در منطقه با شکست‌های بسیاری در اهداف و برنامه‌های خود رو‌به‌رو شده است.
ضمن این که مقتدی صدر نماینده دولت قانونی عراق نیست، بلکه رهبر یک جریان شیعی است که در برخی مسائل از جمله مسئله سوریه و حضور نیروهای عراقی برای کمک به دولت بشار اسد در مبارزه با تروریست‌های تکفیری با سیاست‌های عربستان سعودی موافق است و این موافقت، مخالفت جریان صدر را با تصمیم دولت عراق و جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد.
عمده مخالفت جریان صدر با سیاست‌های عربستان در منطقه بر سر حمله به یمن و فشار به شیعیان عربستان سعودی است که همچنان ادامه دارد و حتی اخبار موثقی از منطقه شیعه نشین عربستان منتشر می‌شود که نشان می‌دهد، این فشارها شدیدتر هم شده است.
باید تأکید کرد که سفر مقتدی صدر آن هم به دعوت بن سلمان و در صورت نزدیک شدن دیدگاه‌ها و گسترش روابط چنین جریان‌هایی با عربستان سعودی باعث ایجاد تفرقه میان گروه‌های سیاسی شیعه در عراق می‌شود. سخنان و مواضع تند سخنگوی جریان صدر علیه ایران نیز همزمان با سفر مقتدی به عربستان چنین تحلیلی را می‌رساند.
«صلاح العبیدی» درباره دیدار صدر و بن سلمان گفته است؛ «این دو توافق کردند که ادبیات میانه‌رو و رهایی از سخنان طایفه‌گرایی را حاکم کنند، ضمن این که اذعان داشتند که دخالت ایران، عربستان و ترکیه در عراق، منفی بوده است.
سخنگوی مقتدی صدر مدعی شده که ایران در عراق به دنبال منافعش است و ما به هیچ طرفی فرصت نخواهیم داد به منافعی دست یابد که به ضرر عراق تمام شود. چنین موضعی از سوی جریان صدر در قبال ایران و نقشی که در عراق دارد، غیرمنصفانه است.
جمهوری اسلامی ایران از زمان آغاز بحران تروریست‌ها در عراق تلاش کرده است دولت و ملت این کشور را یاری دهد تا بتوانند مقابل داعش ایستادگی کنند و اکنون که داعش در این کشور شکست خورده و مناطق تحت اشغال از دست آن آزاد گشته است، مواضع تند جریان صدر که در جنگ با گروه‌های تروریستی تکفیری در این کشور نقش تأثیرگذاری نداشته، تاختن به ایران و همراه شدن با دشمن عراق و جمهوری اسلامی ایران، بوی دلارهای سعودی را به مشام می‌رساند.
عربستان به خوبی درک کرده که در عراق ابتدا به سراغ کدام یک از گروه‌ها و جریان‌های شیعی عراق برود، سعودی‌ها از اختلافاتی که جریان صدر با ایران دارد آگاه هستند به همین خاطر جذب این گروه می‌تواند اهرمی در عراق علیه ایران باشد.
جریان مقتدی صدر باید متوجه باشد که بن سلمان ولیعهد عربستان درصدد بهره بردن از این گروه برای اهداف خود و پیاده کردن سناریوهای طراحی شده در عراق است.
حوزه نفوذ سعودی‌ها به خاطر سیاست‌های غلط عربستان در منطقه تضعیف شده، به همین خاطر بر روی کشوری دست گذاشته است که روابط بسیار نزدیکی با ایران دارد.
البته این حق سیاسی دولت و حاکمیت عراق است که با کشورهای همسایه خود روابطی براساس حسن نیت و ثبات و آرامش برقرار کند، اما چنین تصوری در قبال عربستان سعودی اشتباه محاسباتی آنها خواهد بود، نفوذ هر چه بیشتر عربستان که در جریان جنگ عراق با داعش هیچ کمکی به دولت و ملت عراق نکرد، امنیت داخلی این کشور را نیز با خطر جدی مواجه خواهد کرد.
جریان مقتدی صدر باید هر چه سریع‌تر نسبت به مواضع و سیاست‌های خود تجدید نظر کند، بازی در زمین سعودی‌ها ابتدا به زیان عراق و مردم این کشور خواهد بود و آنگاه برای جمهوری اسلامی ‌ایران دردسرساز خواهد شد. دولت و ملت عراق به خوبی می‌دانند و اعتقاد دارند که اگر ایران نبود، عراق اکنون به طور کامل در چنگ تروریست‌های تکفیری - وهابی بود که از حمایت‌های آل‌سعود برخوردارند.
جریان صدر نباید خود را به عنئان ابزاری در اختیار سران سعودی قرار دهد. 

سیاوش کاویانی

https://siasatrooz.ir/vdcizuazqt1aup2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی