?>?> کپی برابر اصل مسکن مهر | سیاست روز
يکشنبه ۱ دی ۱۳۹۸ - ۲۱:۵۵
کد مطلب : 112125
سیاست روز چند و چون طرح ملی مسکن را بررسی میکند؛

کپی برابر اصل مسکن مهر

نمای نزدیک تامین مسکن کارگران با همکاری ۲ وزارتخانه همانطور که پیش از این وزیر راه مطرح کرده بود امروز تفاهم نامه تأمین مسکن کارگران بین وزارت کار و وزارت راه برای تأمین مسکن کارگران منعقد می شود. مطابق اصل31 قانون اساسی، داشتن مسکن متناسب با نیاز، حق هر فرد و خانواده ایرانی است و دولت موظف است با رعایت اولویت برای آنها که نیازمندترند به خصوص روستانشینان و کارگران زمینه اجرای این اصل را فراهم کند. ماده 73 منشور حقوق شهروندی نیز بر ضرورت برخورداری شهروندان از مسکن ایمن و متناسب با نیاز خود و خانوار و فراهم کردن امکانات آن توسط دولت تاکید دارد. مرداد ماه امسال در دویست و هشتاد و چهارمین نشست شورای عالی کار بحث خانه دار شدن کارگران کلید خورد. این نشست با دستور کار ترمیم قدرت خرید کارگران و تامین کالاهای اساسی خانوارهای کارگری در مرداد ماه برگزار شد و در این میان بحث تأمین مسکن کارگران به میان آمد، در آن جلسه تعیین شد و مقرر شد تا در جلسه ای مشخص نمایندگان گروه های کارگری و کارفرمایی پیشنهادات خود را برای خانه دار شدن کارگران به شکل مکتوب ارائه دهند. در این راستا در دویست و هشتاد وپنجمین نشست شورای عالی کار سه معاون وزیر در حوزه فرهنگی، اجتماعی و تعاون وزارت کار حاضر شدند و پیشنهاداتی در خصوص تأمین مسکن کارگران و ساز و کارهای مسکن مشارکتی اعلام کردند. پیشنهادات در این نشست شامل تأمین مسکن مشارکتی و استفاده از ظرفیت تعاونی های مسکن،گسترش و تقویت تعاونی های مسکن کارگری بود. در این جلسه مصوب شد با توجه به اینکه تعاونی های مسکن پاسخگوی مطالبات مسکن کارگران نیستند، کارگروهی تشکیل و ساختار تعاونی های فعال بررسی و اصلاح شود و همچنین تشکل و راه اندازی تعاونی های جدید در دستور کار قرار بگیرد.اصلاح آیین نامه های تبصره 2 ماده 149 و 153قانون کار در خصوص تأمین مسکن کارگری از دیگر مصوبات این نشست بود. به جریان افتادن موضوع خانه دار شدن کارگران در ماه های اخیر، موجب شد تا برخی مقامات کارگری در اظهارنظرهای مختلف به بیان راهکارهای تأمین مسکن کارگران بپردازند.
کپی برابر اصل مسکن مهر

مسکن به عنوان یکی از نیازهای زیستی در تقسیم بندی هرم مازلو در ایران برخلاف بسیاری از کشورهای توسعه یافته و یا حتی در حال توسعه همچنان یک دغدغه اساسی و قابل توجه برای عموم مردم به شمار می رودو هرچند داشتن آن دغدغه و مشکلات بسیاری را برای افراد به همراه دارد اما نگاه سرمایه ای و رفع بخش بزرگی از دغدغه های افراد در جامعه منجر به این نوع نگاه شده تا این افراد بکوشند تا جایی که می توانند یک سرپناهی را از آن خود کنند حال این مهم می تواند مسکن یا ملک در جایی باشد که فرد توانایی آن را دارد و یا اینکه در حد طرح های مانند طرح ملی مسکن باشد و یا وعده هایی مانند طرح مسکن مهر . هرچه که باشد اغلب مردم برای رهایی از بار مشکلات عدیده می کوشند تا به هر شکل و صورت یکه شده به آن دست یابند.

داستان یک وجب زمین
اواسط دولت دهم بود که احمدی نژاد رئیس جمهور وقت از طرحی رونمایی شد که در اوج گرانی زمین و ملک به روزنه امیدی در دل افراد مختلف جامعه از اقشار کم درآمد گرفقته تا طبقه متوسط تبدیل شد ؛طرحی که به ادعای احمدی نژاد میتوانست ریشه مشکل مسکن در کشور را خشک کند اما در عمل چنین نشد.
سال ۹۰ بود که محمود احمدی نژاد با موفق خواندن طرح مسکن مهر مدعی شد که با این شیوه ساخت مسکن مهر، تا پایان دوره ریاست جمهوری وی یعنی سال سال ۹۲ ؛ مشکل مسکن در ایران ریشه کن میشود. طرحی که منجر به مقروض شدن هرچه بیشتر دولت به بانک مرکزی و اصلی ترین دلیل برای بحران اقتصادی سال ۹۲ در کشور بحرانی که همچنان بر اقتصاد کشور سایه افکنده و سیاست های غلط اجرا شده در سالهای بعد نیز بر مشکلات آن افزوده است. براساس آمارو مستنداتموجود دولت دهم رقمی در حدود ۴۲ هزار میلیارد تومان پول به طرح مسکن مهر اختصاص داده بود که به اعتقاد وزیر اقتصاد دولت یازدهم ؛«از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان پول چاپ شده در کشور از ابتدای خلق پول توسط بانک مرکزی ۴۲ هزار میلیارد تومان این رقم مربوط به مسکن مهربوده است .پول بدون پشتوانه ای که با چاپ شدن آن تورم به عنوان یک مالیات به عامه مردم تحمیل شد.»طرحی که قرار بود در ظرف ۲ سال بیش از ۴ میلیون آن ساخته شود اما عملا در مسیر اجرا ؛تعداد مسکن های تحویل شده بسیار کمتر از این بود وبخش زیادی از مسکن های تحویل شده نیز با مشکلات عدیده ای همچون ایمنی و خدمات و ... مواجه شده و هستند.
اگرچه این طرح و به ثمر نشستن تمام اهداف آن در کشوری مانند ایران به یک رویا شباهت داشت تا واقعیت اما مردم زیادی به همین رویاها و تحقق آن دل بسته و با هر دارایی که در دست داشتن باچنگ و دندان کوشیدند تا بتوانند در جرگه متقاضیان این طرح قرار بگیرند . البته بماند که به روال همه طرح هایی که بدون کار کارشناسی در کشور اجرا می شود در مسیر اجرا مشکلات روز به روز بیشتر و بیشتر شد و وعدههای سرداده شده در خصوص هزینه این طرح هر روز کمر مردم را خم تر و خم تر کرد تا جایی که خیلی ها عطای داشتن مسکن مهر را به لقای آن بخشیدند و به روال سابق اجاره نشینی را پیشه کردند و همچنان با افزایش تورم و گرانی های پی در پی روز به روز از محل اصلی خود که عمدتا مراکز شهرهایی مانند تهران بودند ؛دور تر و دور تر می شوند و به سخن دیگر از شهر نشینی به حاشیه نشینی روی آورده اند.

شروع دوبار یه داستان
تمام مشکلات یاد شده در مسیر اجرای طرح مسکن مهر و ازهمه مهمتر ناهماهنگی و نبود کار کارشناسی بر سر راه طرح مسکن مهر کار را به جایی رساند که دولت یازدهم با این ادعا که طرح مسکن مهر از ابتدا اشتباه بود از اجرای تعهدات دولت قبلی سر باز زد و به این ترتیب این طرح و مشکلات مربوط به آن وارد فاز جدید تری شد.
رئیس جمهور و تمام متولیان وی در زمان روی کارآمدن براین باور بودند که اجرای این طرح از همان ابتدا نادرست بود و نباید اجرای این اقدام اشتباه ادامه یابد. در همان زمان عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی وقت دولت روحانی با بیان اینکه «تصمیم گیران قبلی، تصمیم اشتباهی گرفتند و دولت ما وارث آن شد اما باید این اشتباه را تحمل کنیم هر چند نباید خریداران جریمه شوند»مدعی شدکه طرح مسکن مهر «موضوع پیچیدهای» است چراکه عده ای تصمیم گرفتند از مردم پول بگیرند، بدون آنکه زیر ساختهای آب، برق و معابر دسترسی ایجاد کنند."
اگرچه در میان این حجم ناهماهنگی و دغدغه دست آخر متولیان دولت روحانی مجبور به اتمام تعهدات دولت احمدی نزاد شدند اما هنوز که هنوز با گذشت ۸از آن زمان که احمدی نژاد وعده داده بود این مساله هنوز به سرمنزل مقصود نرسیده است و همچنان جای کار دارد.
در کنار این حجم اختلافات اما نگاه دولت دوازدهم به خانه دار کردن مردم حکایت جالب دیگری است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران به نوعی الگو برداری ازهمان مسکن مهر است چراکه تنها اسم طرح بعد از ۸ سال از مسکن مهر به طرح ملی مسکن تغییر یافته است وازهمه مهمتر مانند مسکن مهر ؛کار کارشناسی برای آن ارایه نشده است.

تکرار تجربه
از جمله کارشناسانی که اقدام دولت روحانی در خصوص طرح ملی مسکن را اشتباه می داند ،معاون اسبق مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی دولتخود اوست که میگوید:«طرح ملی مسکن تکرار همان مسکن مهر است و دولت اگر پول دارد، بهتر است همان مسکن مهر را تکمیل کند.»
حامد مظاهریان با اعلام این مساله براین ادعاست که دولت در حالی که هنوز نتوانسته تعهدات خود را در زمینه تکمیل مسکن مهر عملی کند، تعهد جدیدی به عنوان مسکن ملی برای خود ایجاد کرده است. به اعتقاد وی«اگر دولت امکان ساخت مسکن را دارد، بایدهمان واحدهای باقی مانده مسکن مهر را تکمیل کند.» به اعتقاد کارشناسان و تحلیلیگران دولت در شرایطی نسبت به اجرای طرح ملی مسکن اقدام کرده که هنوز آثار تجربه تلخ قبلی در جای جای کشور باقی مانده و نکته جالب آن است که مردم همچنان با وجود تمام فراز ونشیب های مسکن مهر به آینده این قبیل طرح های دولت و وعده هایی که سرداده ومی دهد،همچنان امیدوارند.

https://siasatrooz.ir/vdcj88eviuqevvz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی